JaGra Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Witam i pozdrawiam wszystkich zadymiaczy.Chciałbym zapytać może ktoś wie dlaczego w komorze wędzarniczej przy wejściu do komina daje się dodatkowo blachę i odsuwa się ją od wejścia na parę centymetrów.Blacha jest większa jak otwór wlotu komina.W jakim celu stosuje się tą blachę,jak daleko musi być odsunięta i o ile musi być większa od srednicy wlotu komina.Proszę o jakieś poradyPozdrawiam. :question: :question: :question: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Lysy Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Chciałbym zapytać może ktoś wie dlaczego w komorze wędzarniczej przy wejściu do komina daje się dodatkowo blachę i odsuwa się ją od wejścia na parę centymet Przede wszystkim pomaga w utrzymaniu i regulacji temperatury w komorze wędzarni. Drugie miejsce do reglucji masz pewnie przy palenisku. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemo Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Po pierwsze jeśli wędziłeś kiedykolwiek to problem braku tej blachy powinieneś znać, chodzi o to, że w kominie skrapla się para wodna, a jesli masz komin z kładka metalową to nawet powiedział by,że leci "woda" co bedzie widoczne na wedzonkach. Oczywiscie jest to uwarunkowane pogodą wygrzaniem wedzarni produktami wedzonymi itp. chodzi o to, że ww. zjawisko zachodzi mniej lub bardziej.Zamocowana blacha jak napisał Lysy1 pomaga rozprowadzać dym i tem., bo wyobraź sobie masz wlot na środku u dołu komory wędzarniczej na na górze (w jedej osi) wlot do komina :!: Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Można zrobić dobrą wędzarnie bez tej "blachy". W takim rozwiązaniu komin będzie nie nad wędzarką a obok. Tylko wtedy musi być zrobiony poziomy "luft", kanał łączący komorę wędzarni z kominem. Sam mam takie rozwiązanie. Sprawdza się bardzo dobrze.PZDR. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 A co w takim przypadku dzieje się ze skroplinami ? Nie zalegają w kolanku ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wnuczek Posted September 17, 2007 Report Share Posted September 17, 2007 Nie wiem co się z nimi dzieje, gdyż nigdy ich nie widziałem. Wędzarnia jest dobudowana do istniejącego wcześniej komina. Komin ma wysokość ok. 7m więc i ciąg jest odpowiedni. Może z dymem pójdą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.