kostek61 Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 (edited) Skład:golonki wp.3szt ozór wołowy 1sztpodgardle wp. 1 kgnerki wp.0.80 kg Wszystkie surowce oprócz nerek peklowane w 8% roztworze peklosoli i wody przez 3 dni.Jeden litr roztworu na 1 kg surowca. Oczyszczone nerki sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę o boku 1cm.Golonki i podgardle gotujemy do miękkości .Podgardle kroimy w kostkę o boku 1cm.mięso golonki oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o boku 1,5cm.Skórę z golonki mielimy z czosnkiem na sicie 3mm.Ugotowany ozór wołowy oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 1,5 cm.Wszystko razem mieszamy i dodajemy krew ok.0,8-1 litra. Przyprawy dodane na 1kg. masy.czosnek 1,5grpieprz 3 grmajeranek 0,2 gr.ziele angielskie 0,5 grsól ewentualnie do smaku,farsz musi być trochę przesolony. Nadziewamy w oslonki naturalne dość lużno a w sztuczne mocno,ja zrobiłem ten salceson w kątnicy wp i osłonkach polamidowych fi 100.Parzenie w temp.około 82-85 st C przez około 60-90 min. zależnie od wielkości batonów do 68-70 st C w środku wyrobu. Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej Edited June 14, 2014 by kostek61 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Wszystkie surowce oprócz nerek peklowane w 8% roztworze peklosoli i wody przez 3 dni Ja mięsiwa do czarnego salcesonu nie pekluję , dodana krew zrobi swoje . Z wyglądu Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Jacku... takiego salcesonu jak Ty to ja nie jestem w stanie zrobić.... wielkie Wygląda przepysznie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Ja zrobię w osłonce barierowej fi 120. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Super salceson... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 farsz musi być trochę przesolony. Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej Cały szkopół polega na tym , że w naturalnych osłonkach pozbywamy się nadmiaru soli podczas parzenia , a w sztucznych nie i tu trzeba uważać z solą . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted June 14, 2014 Report Share Posted June 14, 2014 Jacek salceson!!!Next Time Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Cały szkopół polega na tym Opisałem ten problem,robię tak jak opisałem,dla mnie jest Oki ,dzieki za dobre słowo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 15, 2014 Author Report Share Posted June 15, 2014 Ja mięsiwa do czarnego salcesonu nie pekJluję , dodana krew zrobi swoje Jak robię bez ozora to można nie peklować,ale jak on jest to lubię jak nie ma tego sinego kolorku,smaku to nie zmienia ,ale takie estetyczne sprawy W przypadku jeżeli dodamy do surowców więcej ozorów wyjdzie mam salceson ozorowy ,który najbardziej lubię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Ale pysznosci :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 W przypadku jeżeli dodamy do surowców więcej ozorów kostek61 moje klimaty . :clap: Wygląda wspaniale . Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted June 15, 2014 Report Share Posted June 15, 2014 Robisz salcesony luxusowe , a porada o soli to tak dla mniej kumających czaczę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 16, 2014 Author Report Share Posted June 16, 2014 porada o soli Wiem Heniu że o to tobie chodziło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Kostek, gratulacje za delikatesowe salcesony. Jest się czego uczyć i od kogoś. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 21, 2015 Author Report Share Posted June 21, 2015 Wczoraj trochę się pobawiłem z salcesonem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Oj Kostek, Kostek, jak nie Arkadiusz ty Ty drażnicie tylko te nasze biedne kubki smakowe . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 21, 2015 Report Share Posted June 21, 2015 Wczoraj trochę się pobawiłem z salcesonem Smaka mi narobiłeś.Następny chyba będzie czarny bo dawno oj dawno nie robiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 zarąbiście pysznie wyglądają , podpowiedź mi czym mogę zastąpić nerki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted June 22, 2015 Author Report Share Posted June 22, 2015 podpowiedź mi czym mogę zastąpić nerki Jak nie lubisz,to nie dodawaj.Można dodać serce,skład zależy od Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 o serce uwielbiam , dzięki Ci za podpowiedź Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Naprawde swietne salcesony robicie, chyba zaniedlugo tez bede musial zrobic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Jak zwykle pieknie wyglada :clap: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Te salcesony to coś w sobie mają Ja je po prostu uwielbiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 Kostek, możesz na konkursy jeździć z salcesonami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted June 22, 2015 Report Share Posted June 22, 2015 A każdy plaster jest jak nowy lewel w Tetrisie Ładne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.