Jump to content

Salceson czarny wg. Kostka


kostek61

Recommended Posts

Skład:

golonki wp.3szt 

ozór wołowy 1szt

podgardle wp. 1 kg

nerki wp.0.80 kg

 

post-41979-0-12273300-1402762092_thumb.jpg

 

Wszystkie surowce oprócz nerek peklowane w 8% roztworze peklosoli i wody przez 3 dni.Jeden litr roztworu na 1 kg surowca.  

Oczyszczone nerki sparzyć wrzątkiem i pokroić w kostkę o boku 1cm.

Golonki i podgardle gotujemy do miękkości .Podgardle kroimy w kostkę o boku 1cm.mięso golonki oddzielamy od kości i kroimy w kostkę o boku 1,5cm.Skórę z golonki mielimy z czosnkiem na sicie 3mm.Ugotowany  ozór wołowy oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku 1,5 cm.Wszystko razem mieszamy i dodajemy krew ok.0,8-1 litra.

 

Przyprawy dodane na 1kg. masy.

czosnek 1,5gr

pieprz 3 gr

majeranek 0,2 gr.

ziele angielskie 0,5 gr

sól ewentualnie do smaku,farsz musi być trochę przesolony.

 

Nadziewamy w oslonki naturalne dość lużno a w sztuczne mocno,ja zrobiłem ten salceson w kątnicy wp i osłonkach polamidowych fi 100.

Parzenie w temp.około 82-85 st C przez około 60-90 min. zależnie od wielkości batonów do 68-70 st C w środku wyrobu.

 

Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej :)

 

post-41979-0-89614700-1402763834_thumb.jpg

 

post-41979-0-78517800-1402763849_thumb.jpg 

Edited by kostek61
Link to comment
Share on other sites

 

 

farsz musi być trochę przesolony.

 

Gotowy salceson w kątnicy a poniżej w osłonce polamidowej

Cały szkopół polega na tym , że w naturalnych osłonkach pozbywamy się nadmiaru soli podczas parzenia  , a w sztucznych nie i tu trzeba uważać z solą .  

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja mięsiwa do czarnego salcesonu nie pekJluję , dodana krew zrobi swoje
Jak robię bez ozora to można nie peklować,ale jak on jest to lubię jak nie ma tego sinego kolorku,smaku to nie zmienia ,ale takie estetyczne sprawy  :)  

W przypadku jeżeli dodamy do surowców  więcej  ozorów wyjdzie mam salceson ozorowy ,który najbardziej lubię  :thumbsup:

 

post-41979-0-88283500-1402829112_thumb.jpg

 

post-41979-0-32570100-1402829180_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...