Gregtom Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Poniedzialek.. Slonko swieci.. Kupilem kilka swiezych makreli wypatroszonych na miejscu..Do tego Polskie serki twarogowe (mielone).. Solanka 10 %. (materialy w osobnych pojemnikach). Wtorek.. Wietrzysko i deszcz. Sroda.. Nawalnice i burze.. Czwartek.. Slonko i piekna pogoda.. Zapach w pojemnikach z rybkami i serkami Super..! -------------------------------------------------------------------------------------------------------- Mam to teraz wywalic bo bedzie przesolone..?Jutro chcialbym cos z tego uratowac, ale nie wiem czy nie szkoda drzewa do wedzenia.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Jeżeli tylko martwisz się dużą ilością soli to próbować i nie wyrzucać. Pewnie będzie słone, ale sery możesz dać do sałatek zamiast fety, a z ryb zrobisz jakieś pasty i po kłopocie. No chyba, że się psują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 10, 2014 Author Report Share Posted July 10, 2014 Ziomal.. Wiem ze mozna wyroby troszke odsolic np. "wodowanie"..Z serkami nie ma problemu bo tak jak piszesz Bracie, to do salatek i surowek bedzie idealne.. Albo na Pizze.. Jeszcze nigdy nie wedzilem makreli, a ze to tlusta rybka, to boje sie ze tluszcz w niej spoteguje jeszcze wiecej slony smak.. W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat..Moze mam ja plukac aby odsolic.!? Da to cos jeszcze..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Nie wiem jak z makrelą,bo nie wędziłem. Raz za to robiłem śledzie w płatach.Kupiłem zwykłe śledzie solone i moczyłem aż były dobre na sloność. Później do wędzenia. Z tego co pamiętam to wyszły za słone bo się trochę wytopiły w wędzarni i słoność wzrosła. Jak chcesz by były dobre do jedzenia to trzeba by odsalać aż będą trochę niedosolone. Więcej o tych śledzić w moim temacie " wyroby jojo " (nie podam linka bo piszę z telefonu i nie ogarniam wklejanie na dotykowym ekranie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Makrelę możesz odsolić poprzez moczenie w zimnej wodzie,jak długo to nie wiem,trzeba sprawdzać stopień zasolenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 10, 2014 Author Report Share Posted July 10, 2014 Makrelę możesz odsolić poprzez moczenie w zimnej wodzie,jak długo to nie wiem,trzeba sprawdzać stopień zasolenia.Jacu.. Rybka swietnie pachnie i "polizalem" solanke.. Slonosc moja ale tego "Ryba" chcialem wedzic na goraco co oznacza... (ahh Ty wiesz co..)..! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Solanka Ciebie już teraz nie interesuje,sól jest w rybie.Weż kawałek makreli i usmaż jezeli jest Oki to wędz a jeżeli za słona to trzeba moczyć w wodzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 (edited) Moja żona twierdzi że rybę ciężko jest przesolić.I faktycznie nie raz solę, pieprzę, potem pieczę a i tak muszę solić na talerzu. Grześ, najwyżej więcej browarka pójdzie ! Edited July 10, 2014 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat.. Przecież śledzie soli się mocno w celu konserwacji a następnie moczy, kilkakrotnie zmieniając wodę.Makrela to też ryba. Wymocz w bardzo zimnej wodzie, to samo z serami.Raczej się nie rozpuszczą, skoro przeżyły solankę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiust Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Przesoloną ,uwędzoną rybę zamroziłem i użyłem póżniej do paprykarzu i nic się nie zmarnowało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Gregtom... A co CI zależy spróbować ! Po tak wielu konstruktywnych opiniach .... co będzie , to będzie... No ''troszkię'' przegiąłeś z tym zasoleniem, ale z drugiej strony... czy moczenie nie ''zeszmaci'' (sorki za stwierdzenie ) nie pozbawi mięska wartości odżywczych...? Rybka delikatna jest ... Trociny są do wędzenia , a nie do jedzenia... Pozdro! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szostek Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Gregtom... Proponuję zakup parę browarów i wędzić po lekkim przepłukaniu jak śledzie solone i posłuchaj einshel .!!!Smacznego !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 11, 2014 Author Report Share Posted July 11, 2014 Kochani.. Czyli do degustacji proponujecie napoj na litere "K" albo na "DK".. ?! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 (edited) Witam Gregtom miałem podobny problem, dokładnie z makrelami ,przetrzymałem tylko o 24 godz.moczyłem 4 godz.ale sól zrobiła swoje efekt końcowy wizualny b.dobry z piwem da rade pozdrawiam Edited July 11, 2014 by Maxell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 Grzesiu spokojnie wymocz makrele w zimnej wodzie, wodę zmień ze dwa razy. Dobrze obsusz rybki i do wędzarni, jeżeli wyjdą za słone, niezjadliwe w co wątpię, to podrzucę ci fajny przepis na pastę tzw Awanturkę - niebo w gębie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 Nazwa pasty intrygująca może zamiast czekać wstawiaj teraz Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 Awanturka to nic innego jak pasta z wędzonej makreli oraz twarogu. Robię ją dość często. Skład:Makrela wędzona - 2szt jędrne takie Twaróg w ilości 75dkgCebula - 3szt średnieSzczypiorek. Twaróg mielimy wraz z obraną makrelą na maszynce sitko 5-6mm, cebulę pokrojoną w kostkę rumienimy na maśle, wszystkie składniki razem mieszamy, najlepiej ręką, dodajemy szczypior, przyprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem i solą ( uważać gdy makrele są słone).Przepis prosty a na chlebie smakuje wybornie.Pasta ma swój rodowód podobno w Krakowie, przynajmniej tak twierdzi jeden z Gesslerów:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 11, 2014 Author Report Share Posted July 11, 2014 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 Grześ to dawaj makrelę z powrotem do soli może w przyszłym roku dasz radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 12, 2014 Author Report Share Posted July 12, 2014 (edited) Grześ to dawaj makrelę z powrotem do soli może w przyszłym roku dasz radę Ty Irlandzki terrorysto.. hahaha.. Edited July 12, 2014 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted July 12, 2014 Report Share Posted July 12, 2014 Oj... Qrna... Było '' wyciągnąć '' w odpowiednim momencie (rybki z solanki ) i zamrozić ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 12, 2014 Report Share Posted July 12, 2014 (edited) My tu gadu, gadu, a makrele pewnie dawno pożarte ! A Grześ leczy kaca po soli http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/impreza/impreza6_(www.e-gify.pl).gif Edited July 12, 2014 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted July 12, 2014 Author Report Share Posted July 12, 2014 Oj... Qrna... Było '' wyciągnąć '' w odpowiednim momencie (rybki z solanki ) i zamrozić ... Wyciaglem wczoraj rano i tak jak radziliscie moczylem rybki w zimnej wodzie, zmieniajac ja kilkakrotnie.. Po poludniu byla taka duchota wiec juz sie cieszylem ze ok 17-stej wystartuje z cala procedura.. O 17.05 strzelilem fotke z balkonu ktora wstawilem wczoraj czyli znowu dupa. Wsadzilem rybki do lekkiej solanki i tak leza do teraz.. Juz stracilem ducha bo znowu jakis piesek pokaze mi sie na niebie z wysunietym srodkowym palcem.. My tu gadu, gadu, a makrele pewnie dawno pożarte ! A Grześ leczy kaca po soli http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/impreza/impreza6_(www.e-gify.pl).gif Mireczku.. Jeszcze nie ale dzisiaj napewno.. Ale to raczej z frustracji a nie nadmiaru soli.. hahahaha .. Rybka pewno juz stracona ale moze wystartuje z udkami kurczaka na pocieszenie ale mam malego dylemata bo niewiem czy pierw parzyc i wedzic czy odwrotnie.. Wiem ze podobne pytanie wzburzylo juz kilkakrotnie wojenke na forum, ale coz , raz zrobie tak a raz tak.. No chyba ze znowu zagrzmi to bedzie bogaty rosol.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted July 12, 2014 Report Share Posted July 12, 2014 Jeśli chodzi o kuraka, to najpierw sparzyć potem wędzić.Skórka będzie lepsza, poza nią nic to nie zmienia. Wędź nie marudź na pogodę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted July 12, 2014 Report Share Posted July 12, 2014 Grzesiu, kuraka najpierw sparz, tylko nie przesól Możesz dać jakieś zieleniny typu pietruszka, por... powodzenia Odnośnie ryb... tydzień temu wędziłem dorsze, ok 12h w 5% solance wystarczyło, wyszły pyszne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts