Jump to content

Wyrzucic czy spróbować.!? (Za dlugie solenie)..

Gregtom

Recommended Posts

Poniedzialek.. Slonko swieci.. Kupilem kilka swiezych makreli wypatroszonych na miejscu..

Do tego Polskie serki twarogowe (mielone).. Solanka 10 %. (materialy w osobnych pojemnikach).

Wtorek.. Wietrzysko i deszcz.

Sroda..  Nawalnice i burze..

Czwartek.. Slonko i piekna pogoda.. 

Zapach w pojemnikach z rybkami i serkami Super..!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mam to teraz wywalic bo bedzie przesolone..?

Jutro chcialbym cos z tego uratowac, ale nie wiem czy nie szkoda drzewa do wedzenia..   :cry:

Jeżeli tylko martwisz się dużą ilością soli to próbować i nie wyrzucać. Pewnie będzie słone, ale sery możesz dać do sałatek zamiast fety, a z ryb zrobisz jakieś pasty i po kłopocie. No chyba, że się psują.

Ziomal..  Wiem ze mozna wyroby troszke odsolic np. "wodowanie"..

Z serkami nie ma problemu bo tak jak piszesz Bracie, to do salatek i surowek bedzie idealne.. Albo na Pizze..

Jeszcze nigdy nie wedzilem makreli, a ze to tlusta rybka, to boje sie ze tluszcz w niej  spoteguje jeszcze wiecej slony smak..

W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat..

Moze mam ja plukac aby odsolic.!? Da to cos jeszcze..?  :(

Nie wiem jak z makrelą,bo nie wędziłem. Raz za to robiłem śledzie w płatach.Kupiłem zwykłe śledzie solone i moczyłem aż były dobre na sloność. Później do wędzenia. Z tego co pamiętam to wyszły za słone bo się trochę wytopiły w wędzarni i słoność wzrosła. Jak chcesz by były dobre do jedzenia to trzeba by odsalać aż będą trochę niedosolone. Więcej o tych śledzić w moim temacie " wyroby jojo " (nie podam linka bo piszę z telefonu i nie ogarniam wklejanie na dotykowym ekranie)

Makrelę możesz odsolić poprzez moczenie w zimnej wodzie,jak długo to nie wiem,trzeba sprawdzać stopień zasolenia.

Jacu.. Rybka swietnie pachnie i "polizalem" solanke.. Slonosc moja ale tego "Ryba" chcialem wedzic na goraco co oznacza... (ahh Ty wiesz co..)..!

W stezeniu tej solanki miala rybka poplywac 10 - 16 godzin a tu juz jest prawie 80-siat..

Przecież śledzie soli się mocno w celu konserwacji a następnie moczy, kilkakrotnie zmieniając wodę.

Makrela to też ryba. Wymocz w bardzo zimnej wodzie, to samo z serami.

Raczej się nie rozpuszczą, skoro przeżyły solankę.

Gregtom... A co CI zależy spróbować ! Po tak wielu konstruktywnych opiniach .... co będzie , to będzie...  No ''troszkię'' przegiąłeś z tym zasoleniem, ale z drugiej strony... czy moczenie nie ''zeszmaci'' (sorki za stwierdzenie ) nie pozbawi mięska wartości odżywczych...? Rybka delikatna jest ... Trociny są do wędzenia , a nie do jedzenia... Pozdro!

Grzesiu spokojnie wymocz makrele w zimnej wodzie, wodę zmień ze dwa razy. Dobrze obsusz rybki i do wędzarni, jeżeli wyjdą za słone, niezjadliwe w co wątpię, to podrzucę ci fajny przepis na pastę tzw Awanturkę - niebo w gębie.

Awanturka to nic innego jak pasta z wędzonej makreli oraz twarogu.

Robię ją dość często. 

Skład:

Makrela wędzona - 2szt jędrne takie :)

Twaróg w ilości 75dkg

Cebula - 3szt średnie

Szczypiorek.

Twaróg mielimy wraz z obraną makrelą na maszynce sitko 5-6mm, cebulę pokrojoną w kostkę rumienimy na maśle, wszystkie składniki razem mieszamy, najlepiej ręką, dodajemy szczypior, przyprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem i solą ( uważać gdy makrele są słone).

Przepis prosty a na chlebie smakuje wybornie.

Pasta ma swój rodowód podobno w Krakowie, przynajmniej tak twierdzi jeden z Gesslerów:) 

Oj... Qrna... :facepalm:;):D  Było '' wyciągnąć '' w odpowiednim momencie (rybki z solanki ) :D  i zamrozić ...

Wyciaglem wczoraj rano i tak jak radziliscie moczylem rybki w zimnej wodzie, zmieniajac ja kilkakrotnie.. 

Po poludniu byla taka duchota wiec juz sie cieszylem ze ok 17-stej wystartuje z cala procedura.. O 17.05 strzelilem fotke z balkonu ktora wstawilem wczoraj czyli znowu dupa. Wsadzilem rybki do lekkiej solanki i tak leza do teraz.. Juz stracilem ducha bo znowu jakis piesek pokaze mi sie na niebie z wysunietym srodkowym palcem..   :facepalm:

My tu gadu, gadu, a makrele pewnie dawno pożarte !

:D

A Grześ leczy kaca po soli http://www.e-gify.pl/gify/emotikony/emotikony_duze/impreza/impreza6_(www.e-gify.pl).gif

Mireczku.. Jeszcze nie ale dzisiaj napewno.. Ale to raczej z frustracji a nie nadmiaru soli.. hahahaha .. Rybka pewno juz stracona ale moze wystartuje z udkami kurczaka na pocieszenie ale mam malego dylemata bo niewiem czy pierw parzyc i wedzic czy odwrotnie..  Wiem ze podobne pytanie wzburzylo juz kilkakrotnie wojenke na forum, ale coz , raz zrobie tak a raz tak.. No chyba ze znowu zagrzmi to bedzie bogaty rosol..  :laugh: