Jump to content

Filmik firmy Cutusin


miro

Recommended Posts

Jeśli ktoś chciałby zobaczyć jak pracuje się w zakładach na osłonce kolagenowej proszę pobrać ten film firmy Cutusin:

 

http://rapidshare.com/files/57391098/English.divx.html

 

Film jest po Angielsku.

Na filmie zaprezentowano nadziewanie metodą w pełni automatyczną i pół-automatyczną.

Link to comment
Share on other sites

Nie doczytałeś wszystkiego (na rapidshare). Pod napisem "No premium user..." wyświetla ci się kod dostępu który należy wpisać do okienka "here". I już się ściąga.

 

Edit: Nie dopisałem że należy jeszczxe nacisnąć "Download..." obok tego okienka. I dopiero teraz się ściągnie. Cd. jak zwykle przy ściąganiu.

Przepraszam za przeoczenie.

Link to comment
Share on other sites

Kliknij na ten link -----> http://rapidshare.com/files/57203024/English_vct.asf.html

 

Otwiera się nowe okno w którym klikasz FREE

 

http://img509.imageshack.us/img509/5940/okno1dg0.jpg

 

Otwiera się kolejno nowe okno:

http://img222.imageshack.us/img222/7817/okno2fn9.jpg

 

W małym okienku "Here" wpisujesz podane znaki np. X5N4 ( !!! mogą być inne !!! )

 

Klikasz na Download via Global... i po chwili wyskakuje nowe okno gdzie zatwierdzasz pobieranie.

Link to comment
Share on other sites

Jewo

 

Taka ręczna pojedyńcza klipsownica to wydatek ok 3000 zł - 6000 zł oczywiście używana.

Byłaby możliwość importu z USA ręcznej klipsownicy bardzo podobnej do kombinerek.

Jednak zrezygnowałem z importu z powodu ceny ponieważ kosztowały by ok 200 zł.

Czy za taką cenę będzie ktoś skłonny ją kupić ? uznałem że jest za droga.

Link to comment
Share on other sites

Czy wiecie, gdzie można zakupić taką zaciskarkę (klipsownicę) jak w filmie.

Oczywiście może być podobna.

polecam tu http://cgi.ebay.de/Clipper-Druckluftclipper-Poly-Clip_W0QQitemZ230171419778QQihZ013QQcategoryZ45714QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem należy dokupić sprężarkę.

Ręczne są tańsze.

Link to comment
Share on other sites

W pracy używam praski ręcznej do zarabiania końcówek kablowych.

Nawet nie pomyślałem ,że mogę to ustrojstwo wykorzystać do wędlinek . :grin:

Pytanko

Dysponuję tulejkami miedzianymi - powlekanymi cyną , czy można stosować takowe do wyrobów ?

Czy lepiej stosować aluminiowe ?

Link to comment
Share on other sites

Ciekawa tabelka została pokazana w filmie:

 

1. Suszenie - 60-65st.C - 40-50min.

2. Wędzenie - 65-68st.C. - 15-25min.

3. Parzenie - 76st.C. (do 70st.C. wewnątrz batonu)

4. Parzenie "ostateczne" - 72st.C. - 10min.

 

Rzucają się w oczy dwie sprawy:

- bardzo krótki czas wędzenia (a na filmie wyroby wyglądają na mocno uwędzone) oraz

- "przedłużony" czas parzenia - po osiągnięciu wewnątrz batonu temperatury 70st.C parzenie trwa jeszcze dodatkowe 10minut.

Link to comment
Share on other sites

BonAir, nie porównuj naszej produkcji domowej z produkcją w komputerowo sterowanych kombajnach suszarniczo-wędzarniczo-parzelniczych. Oni ida na ilość i dlatego parzenie obywa się gorącym powietrzem lub parą wodna i trwa bardzo krótko.

Co do wędzenia - stosuja z zasady natrysk płynnym preparatem dymu wędzarniczego - szybkie, tanie i nie pooduje ubytków masy. Jesli jeszcze do tego dodasz odpowiednia wilgotność - strat praktycznie nie ma, a wręcz przeciwnie. :wink:

Link to comment
Share on other sites

...dlatego parzenie [...] trwa bardzo krótko.

Nie napisałem, że parzenie trwa bardzo krótko.

Wręcz przeciwnie, z tabeli wynikało, że parzą niejako o 10minut dłużej!

 

My z reguły parzymy do momentu osiągnięcia wewnątrz batonu określonej temperatury i zaczynamy proces studzenia, a na filmie w tabelce jest jeszcze DODATKOWE 10minut parzenia po osiągnięciu wymaganej temperatury.

Link to comment
Share on other sites

Ale ja Ci napisałem, że b. krótko. Uzywając pary lub gorącego powietrza, temperaturowe parametry wewnetrzne osiągniesz duuużo szybciej niż parząc w wodzie. Dlatego, dla pewności daje sie dodatkowe parzenie wyrównujące.

Ważne jest także co w tych jelitach było. Znając angielska kuchnię chyba jednak lepiej nie wiedzieć.

Najnowsza metoda parzenia szynek polega na bardzo powolnym parzeniu, w niskiej temperaturze. Podobno wyniki są zadawalające. Oczywiście chodzi głównie o ewentualne straty technologiczne.

Link to comment
Share on other sites

Piękne maszyny .Do których trzeba dostosować produkcję -wysoko wydajnościową. Szyneczki wyskakują jakby były z kauczuku ale jak miało by być inaczej jak tą szynkę trzeba było by nalewać do nadziewarki wiadrem żeby nie podnośnik i wózek typu cimber .Produkty ładniej wyglądają na zewnątrz a wewnątrz nie pokazują za bardzo . Typowa przemysłowa produkcja wyliczona na zysk zachwalana w sklepach jako tania soczysta ,smaczna itd . Pozdrawiam
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...