miro Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Jeśli ktoś chciałby zobaczyć jak pracuje się w zakładach na osłonce kolagenowej proszę pobrać ten film firmy Cutusin: http://rapidshare.com/files/57391098/English.divx.html Film jest po Angielsku.Na filmie zaprezentowano nadziewanie metodą w pełni automatyczną i pół-automatyczną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 qrcze jak to sciagnac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2007 Author Report Share Posted September 21, 2007 Po otwarciu okna Rapidshare wybieramy opcje Free.Pokazuje się nowe okno.Wpisujemy w małym okienku "here" żądny ciąg liter i klikamy download. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Po otwarciu okna Rapidshare wybieramy opcje Free. Pokazuje się nowe okno. Wpisujemy w małym okienku "here" żądny ciąg liter i klikamy download.no coz widocznie jestem za ciemny ale niestety nie daje rady :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Nie doczytałeś wszystkiego (na rapidshare). Pod napisem "No premium user..." wyświetla ci się kod dostępu który należy wpisać do okienka "here". I już się ściąga. Edit: Nie dopisałem że należy jeszczxe nacisnąć "Download..." obok tego okienka. I dopiero teraz się ściągnie. Cd. jak zwykle przy ściąganiu.Przepraszam za przeoczenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2007 Author Report Share Posted September 21, 2007 Kliknij na ten link -----> http://rapidshare.com/files/57203024/English_vct.asf.html Otwiera się nowe okno w którym klikasz FREE http://img509.imageshack.us/img509/5940/okno1dg0.jpg Otwiera się kolejno nowe okno: http://img222.imageshack.us/img222/7817/okno2fn9.jpg W małym okienku "Here" wpisujesz podane znaki np. X5N4 ( !!! mogą być inne !!! ) Klikasz na Download via Global... i po chwili wyskakuje nowe okno gdzie zatwierdzasz pobieranie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 tylko czemu mi sie nie otwiera ta druga strona , wyskakuje mi taka strona gdzie jest tabelka z cennikiem :sad: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wdw Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Ładny istruktażowy film. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 uff sciaga sie juz dzieki!! :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Czy wiecie, gdzie można zakupić taką zaciskarkę (klipsownicę) jak w filmie.Oczywiście może być podobna. Pytam, bo po ostatnich oscypkach i zawiązywaniu siatek dratwą pozostały mi pęcherze na palcach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 21, 2007 Author Report Share Posted September 21, 2007 Jewo Taka ręczna pojedyńcza klipsownica to wydatek ok 3000 zł - 6000 zł oczywiście używana.Byłaby możliwość importu z USA ręcznej klipsownicy bardzo podobnej do kombinerek.Jednak zrezygnowałem z importu z powodu ceny ponieważ kosztowały by ok 200 zł.Czy za taką cenę będzie ktoś skłonny ją kupić ? uznałem że jest za droga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiesiorek Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Witam.W http://www.sausagemaker.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=113można taką zaciskarkę zakupić , ale to jest import z Kanady lub USA i cena będzie wysoka coś koło tego jak podał miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Cena rzeczywiście wysoka, kupię kilka par rękawiczek, bo nie robię tego przemysłowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 Czy wiecie, gdzie można zakupić taką zaciskarkę (klipsownicę) jak w filmie. Oczywiście może być podobna.polecam tu http://cgi.ebay.de/Clipper-Druckluftclipper-Poly-Clip_W0QQitemZ230171419778QQihZ013QQcategoryZ45714QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem należy dokupić sprężarkę. Ręczne są tańsze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 21, 2007 Report Share Posted September 21, 2007 W pracy używam praski ręcznej do zarabiania końcówek kablowych.Nawet nie pomyślałem ,że mogę to ustrojstwo wykorzystać do wędlinek . :grin: PytankoDysponuję tulejkami miedzianymi - powlekanymi cyną , czy można stosować takowe do wyrobów ?Czy lepiej stosować aluminiowe ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Witam Jeżeli w tej cynie jest ołów to nie radzę Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Ciekawa tabelka została pokazana w filmie: 1. Suszenie - 60-65st.C - 40-50min.2. Wędzenie - 65-68st.C. - 15-25min.3. Parzenie - 76st.C. (do 70st.C. wewnątrz batonu)4. Parzenie "ostateczne" - 72st.C. - 10min. Rzucają się w oczy dwie sprawy:- bardzo krótki czas wędzenia (a na filmie wyroby wyglądają na mocno uwędzone) oraz- "przedłużony" czas parzenia - po osiągnięciu wewnątrz batonu temperatury 70st.C parzenie trwa jeszcze dodatkowe 10minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 BonAir, nie porównuj naszej produkcji domowej z produkcją w komputerowo sterowanych kombajnach suszarniczo-wędzarniczo-parzelniczych. Oni ida na ilość i dlatego parzenie obywa się gorącym powietrzem lub parą wodna i trwa bardzo krótko. Co do wędzenia - stosuja z zasady natrysk płynnym preparatem dymu wędzarniczego - szybkie, tanie i nie pooduje ubytków masy. Jesli jeszcze do tego dodasz odpowiednia wilgotność - strat praktycznie nie ma, a wręcz przeciwnie. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 ...dlatego parzenie [...] trwa bardzo krótko. Nie napisałem, że parzenie trwa bardzo krótko. Wręcz przeciwnie, z tabeli wynikało, że parzą niejako o 10minut dłużej! My z reguły parzymy do momentu osiągnięcia wewnątrz batonu określonej temperatury i zaczynamy proces studzenia, a na filmie w tabelce jest jeszcze DODATKOWE 10minut parzenia po osiągnięciu wymaganej temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Ale ja Ci napisałem, że b. krótko. Uzywając pary lub gorącego powietrza, temperaturowe parametry wewnetrzne osiągniesz duuużo szybciej niż parząc w wodzie. Dlatego, dla pewności daje sie dodatkowe parzenie wyrównujące.Ważne jest także co w tych jelitach było. Znając angielska kuchnię chyba jednak lepiej nie wiedzieć.Najnowsza metoda parzenia szynek polega na bardzo powolnym parzeniu, w niskiej temperaturze. Podobno wyniki są zadawalające. Oczywiście chodzi głównie o ewentualne straty technologiczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Znając angielska kuchnię chyba jednak lepiej nie wiedzieć. Też o tym myślałem oglądając film i te wyroby rodem z NASA... :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Widać doskonale, szczególnie w kilku ujęciach, w momencie kiedy batony opuszczają nadziewarkę i spadaja na stół, ile zawierają wody. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Szczególnie w momencie 1:31, kiedy obsługa pcha pojemnik z wsadem o konsystencji ciasta naleśnikowego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 u mnie następna strona ma inny wygląd, :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Piękne maszyny .Do których trzeba dostosować produkcję -wysoko wydajnościową. Szyneczki wyskakują jakby były z kauczuku ale jak miało by być inaczej jak tą szynkę trzeba było by nalewać do nadziewarki wiadrem żeby nie podnośnik i wózek typu cimber .Produkty ładniej wyglądają na zewnątrz a wewnątrz nie pokazują za bardzo . Typowa przemysłowa produkcja wyliczona na zysk zachwalana w sklepach jako tania soczysta ,smaczna itd . Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts