Jump to content

Filmik firmy Cutusin

miro

Recommended Posts

Jeśli ktoś chciałby zobaczyć jak pracuje się w zakładach na osłonce kolagenowej proszę pobrać ten film firmy Cutusin:

http://rapidshare.com/files/57391098/English.divx.html

Film jest po Angielsku.

Na filmie zaprezentowano nadziewanie metodą w pełni automatyczną i pół-automatyczną.

Nie doczytałeś wszystkiego (na rapidshare). Pod napisem "No premium user..." wyświetla ci się kod dostępu który należy wpisać do okienka "here". I już się ściąga.

Edit: Nie dopisałem że należy jeszczxe nacisnąć "Download..." obok tego okienka. I dopiero teraz się ściągnie. Cd. jak zwykle przy ściąganiu.

Przepraszam za przeoczenie.

Kliknij na ten link -----> http://rapidshare.com/files/57203024/English_vct.asf.html

Otwiera się nowe okno w którym klikasz FREE

http://img509.imageshack.us/img509/5940/okno1dg0.jpg

Otwiera się kolejno nowe okno:

http://img222.imageshack.us/img222/7817/okno2fn9.jpg

W małym okienku "Here" wpisujesz podane znaki np. X5N4 ( !!! mogą być inne !!! )

Klikasz na Download via Global... i po chwili wyskakuje nowe okno gdzie zatwierdzasz pobieranie.

Jewo

Taka ręczna pojedyńcza klipsownica to wydatek ok 3000 zł - 6000 zł oczywiście używana.

Byłaby możliwość importu z USA ręcznej klipsownicy bardzo podobnej do kombinerek.

Jednak zrezygnowałem z importu z powodu ceny ponieważ kosztowały by ok 200 zł.

Czy za taką cenę będzie ktoś skłonny ją kupić ? uznałem że jest za droga.

Czy wiecie, gdzie można zakupić taką zaciskarkę (klipsownicę) jak w filmie.

Oczywiście może być podobna.

polecam tu http://cgi.ebay.de/Clipper-Druckluftclipper-Poly-Clip_W0QQitemZ230171419778QQihZ013QQcategoryZ45714QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem należy dokupić sprężarkę.

Ręczne są tańsze.

W pracy używam praski ręcznej do zarabiania końcówek kablowych.

Nawet nie pomyślałem ,że mogę to ustrojstwo wykorzystać do wędlinek . :grin:

Pytanko

Dysponuję tulejkami miedzianymi - powlekanymi cyną , czy można stosować takowe do wyrobów ?

Czy lepiej stosować aluminiowe ?

Ciekawa tabelka została pokazana w filmie:

1. Suszenie - 60-65st.C - 40-50min.

2. Wędzenie - 65-68st.C. - 15-25min.

3. Parzenie - 76st.C. (do 70st.C. wewnątrz batonu)

4. Parzenie "ostateczne" - 72st.C. - 10min.

Rzucają się w oczy dwie sprawy:

- bardzo krótki czas wędzenia (a na filmie wyroby wyglądają na mocno uwędzone) oraz

- "przedłużony" czas parzenia - po osiągnięciu wewnątrz batonu temperatury 70st.C parzenie trwa jeszcze dodatkowe 10minut.

BonAir, nie porównuj naszej produkcji domowej z produkcją w komputerowo sterowanych kombajnach suszarniczo-wędzarniczo-parzelniczych. Oni ida na ilość i dlatego parzenie obywa się gorącym powietrzem lub parą wodna i trwa bardzo krótko.

Co do wędzenia - stosuja z zasady natrysk płynnym preparatem dymu wędzarniczego - szybkie, tanie i nie pooduje ubytków masy. Jesli jeszcze do tego dodasz odpowiednia wilgotność - strat praktycznie nie ma, a wręcz przeciwnie. :wink:

...dlatego parzenie [...] trwa bardzo krótko.

Nie napisałem, że parzenie trwa bardzo krótko.

Wręcz przeciwnie, z tabeli wynikało, że parzą niejako o 10minut dłużej!

My z reguły parzymy do momentu osiągnięcia wewnątrz batonu określonej temperatury i zaczynamy proces studzenia, a na filmie w tabelce jest jeszcze DODATKOWE 10minut parzenia po osiągnięciu wymaganej temperatury.

Ale ja Ci napisałem, że b. krótko. Uzywając pary lub gorącego powietrza, temperaturowe parametry wewnetrzne osiągniesz duuużo szybciej niż parząc w wodzie. Dlatego, dla pewności daje sie dodatkowe parzenie wyrównujące.

Ważne jest także co w tych jelitach było. Znając angielska kuchnię chyba jednak lepiej nie wiedzieć.

Najnowsza metoda parzenia szynek polega na bardzo powolnym parzeniu, w niskiej temperaturze. Podobno wyniki są zadawalające. Oczywiście chodzi głównie o ewentualne straty technologiczne.

Piękne maszyny .Do których trzeba dostosować produkcję -wysoko wydajnościową. Szyneczki wyskakują jakby były z kauczuku ale jak miało by być inaczej jak tą szynkę trzeba było by nalewać do nadziewarki wiadrem żeby nie podnośnik i wózek typu cimber .Produkty ładniej wyglądają na zewnątrz a wewnątrz nie pokazują za bardzo . Typowa przemysłowa produkcja wyliczona na zysk zachwalana w sklepach jako tania soczysta ,smaczna itd . Pozdrawiam