BonAir Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Na zlocie w jednej z "grup dyskusyjnych" poruszyłem temat braku wykorzystania mózgów wieprzowych w gastronomii. Jeden z kolegów (nie pamiętam nicka) wyjawił jedynie, że w chwili obecnej masarniach są one stosowane jako wypełniacz do wszelakiego rodzaju kiełbas podrobowych. Wczoraj temat mózgów wrócił na spotkaniu rodzinnym, na którym dowiedziałem się od ciotki, że u nich w domu (kujawsko-pomorskie) w dawnych czasach jadano mózgi wieprzowe oraz drobiowe i był to wręcz rarytas! Poproszę o rozwinięcie tematu, dlaczego mózgi "zniknęły" ? PS. Specjalnie na przyjazd owej ciotki moi rodzice przygotowali wczoraj uszy wieprzowe gotowane w kapuscie kiszonej. Ależ się tym zajadała! Samoistnie narzuca się też pytanie dlaczego nie zjada się jeszcze innych, możnaby powiedzieć "lepszych" od uszu części wieprza w zależności od płci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Wrzuciłem kiedyś kilka przepisów na obróbkę mózgów, na strone główna. Uzyj wyszukiwarki, gdyz nie pamietam miejsca zakotwiczenia przepisów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 22, 2007 Author Report Share Posted September 22, 2007 Jest.http://wedlinydomowe.pl//articles.php?id=895 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 BonAir mózgi wieprzowe są przeznaczone do utylizacji, jako materiał podwyższonego ryzyka. Co do przepisu to moja babcia mówiła, że kiedyś to smażono normalnie z jajkiem i było ok, ja nie wiem bo nie próbowałem.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 kiedyś to smażono normalnie z jajkiem i było ok, ja nie wiem bo nie próbowałem.Kiedyś miałem okazję spróbować tego specjału w wykonaniu mojej babci. Bardzo mi smakowało, ale o składzie potrawy zostałem poinformowany dopiero po konsumpcji :rolleyes: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted September 22, 2007 Author Report Share Posted September 22, 2007 BonAir mózgi wieprzowe są przeznaczone do utylizacji, jako materiał podwyższonego ryzyka. Czy mógłbyś trochę rozwinąć temat? Ryzyka czego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Móżdżek z jajecznicą to przepyszna sprawa.Smak dawnych lat kiedy z braku wędlin w sklepach wykorzystywało się co było można.Teraz nie jeden na widok mózgu mógłby dostać odruchu wymiotnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich w sklepie.Najlepszym przykładem jest BSE, które jest chorobą układu nerwowego, więc o jedzeniu mózgu wołowego można zapomnieć. I właśnie w takim mózgu mogą być priony (oczywiście nie muszą) i to jest to ryzyko.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Kiedyś lubiłem mozg smażony na patelni, Ale dzisiaj wzdrygam się na mózg i wyrzucam .Jak to mówią mozg to cały rozum ale rozumy są różne i boję się ze mogę biegać szalony po podwórku lub je ryć -i po co mi to na stare lata.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 witama ja mozdzek z cebulka podsmazany lubie doprawiony sola i pieprzem najlepiejsmakuje ze swiezym chlebkiem lub do jajecznicy pychotka w smaku przypominami troche smazone grzybki badz pasztetowa,niestety ciezko go kupic a tam gdziekupuje jak sie pojawi zaraz znika.jedni jedza zaby,homary a ja bym sie nie zamienil na mozdzek:-) slonecznie pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 kiedys jadalem ten specjal :tongue: dzis przychylam sie do opini Dziadkazdrowie rzecz wazna :grin: Pozd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Witam DZIADKU . Myślę że za mocno przejechałeś się po móżdżku . Ale każdy ma prawo wyboruWitamina B12 (Kobalamina) ma udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), a także ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.Witamina B12 w dużych ilościach znajduje się w następujących produktach: wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, nerki wołowe, nerki wieprzowe, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, mózg wieprzowy, ozór wołowy, flądra, dorsz, mózg cielęcy, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego . Serdecznie pozdrawiam Największą tragedią będzie jak zaczniemy zajadać lu.....ie mózgi ale myślę że to nam jeszcze nie grozi . Podobnie jest z BSE przecież karmimy zwierzęta odpadami poubojowymi z tego samego gatunku które są w składzie paszy . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 A ja tez jestem po stronie Dziadka.Nie lubię jeść "mysli" kogokolowieki lub czegokolwiek :mellow: :devil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 A ja jadłem rozum świński ( pisałem o tym wcześniej ) i mi smakowało. Nic mi nie było i jestem prawie jak "Mondry" :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Nic mi nie było i jestem prawie jak "Mondry" :tongue: ]A ogonek tez masz "zakręcony"? :grin: ??? :shock: :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 A ogonek tez masz "zakręcony"? Cały jestem " zakręcony" :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 A ogonek tez masz "zakręcony"? Cały jestem " zakręcony" :grin:i w tym sila :grin: :grin: :grin: Malgos co z tym dywanem szykujesz juz cos na powitanie ,czas szybko leci :tongue: Pozdrawiam serdecznie Jasiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobol Posted September 23, 2007 Report Share Posted September 23, 2007 Witam, Jak brałem ostatnio świnkę od gospodarza, to w ubojni gdzie ją bili i badali można było kupić móżdżki. Z jajecznicą pychota pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jewo Posted September 23, 2007 Report Share Posted September 23, 2007 Uwielbiam ten rarytas.Moi rodzice pochodzą z Białorusi i często je jadłem (oczywiście, jak była możliwość kupna).Przepis jest prosty:Na podsmażoną cebulę wrzucamy mózgi, sól, pieprz i gotowe. Jak mawia moja żona robi się je jak jajecznicę. Można dodać jeszcze listek laurowy, ziele angielskie, co kto lubi (ja do jajecznicy - robię ją troszkę inaczej - dodaje np. przyprawę go grilla)Słowem móżdzki - Pycha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 23, 2007 Report Share Posted September 23, 2007 Witam miłośników móżdżku. Tak jak Wy, jestem miłośnikiem smażonego móżdżku, jednak ze względu na priony zaniechałam jego konsumpcji. Przy okazji chcę jednak zapytać o pewną rzecz, która od dłuższego czasu za mną "chodzi".Otóż w dobrych restauracjach serwują na przystawkę grasicę cielęcą. Jest to wspaniała w smaku przystaweczka, bardzo delikatna, o niepowtarzalnym smaku. Danie ma jednak jedną, zasadnicza wadę: cena malutkiej porcyjki w cieście francuskim to około 45 do 50zł. Jednak w normalnym handlu grasica jest praktycznie niedostępna. Nawet przepis na wykonanie potrawy owiany jest tajemnicą, w każdym razie nie mogę na niego trafić. Może ktoś zna możliwosci pozyskiwania surowca, (czy konsumpcyjna grasica pochodzi wyłącznie z cieląt?) i wie, jak się ten specjał przyrządza. Poza tym nie mam pojęcia, gdzie ten gruczoł jest umiejscowiony w tuszy zwierzecej :question: Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted September 23, 2007 Report Share Posted September 23, 2007 Witam EAnna. Tyle co mogę na dzień dzisiejszy napisać . Grasica to narząd odpowiadający za układ odpornościowy młodego organizmu . Kryje w sobie tajemnicę młodości i starzenia się . Tuż po osiągnięciu pełnej dojrzałości bezpowrotnie zanika . W Polsce jednak w/g obco krajowców bardzo tani . Jeszcze co udało mnie się znaleźć Grasica , narząd kręgowców tradycyjnie zaliczany do gruczołów dokrewnych u ssaków i człowieka leżący po wewnętrznej stronie mostka , czynny do osiągnięcia dojrzałości płciowej:między innymi wytwarza limfocyty wpływa hamująco na rozwój gruczołów płciowych . Serdecznie pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 5, 2007 Author Report Share Posted October 5, 2007 W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich [mózgów] w sklepie. Otóż dzisiaj w Supermarkecie Kaufland na półce zobaczyłem mózgi wieprzowe w cenie 6,49zł za kilogram. To jak to naprawdę jest ? Dopuszczone są w handlu, czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej D. Posted October 5, 2007 Report Share Posted October 5, 2007 BonAir ja jeszcze jakieś dwa tygodnie temu kupowalem móżdżki w carfourze i byly calkiem swieze i smaczne. Co prawda na początku zona patrzyla na mnie jak na kanibala ale po ostrożnym sprobowaniu zajadala ze smakiem. Tak czy tak najwyrazniej mozna je kupic ale chyba tylko w marketach. Ja czasami dostaje od kolegi masarza ktory je do tej pory wyrzucal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted October 5, 2007 Report Share Posted October 5, 2007 Być może dopuszczono do sprzedaży, ale tylko "NASZE POLSKIE " :shock: mózgi . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted October 5, 2007 Report Share Posted October 5, 2007 Na temat móżdżków wypowiadałem się wcześniej wspominając "babciowe danie". Obserwując naszych polityków, kamapanie wyborcze, debaty itp. ........ po głowie chodzi mi przepis na.......potrawę z " bezmózgów" :???: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.