Jump to content

Mózgi


BonAir

Recommended Posts

Na zlocie w jednej z "grup dyskusyjnych" poruszyłem temat braku wykorzystania mózgów wieprzowych w gastronomii. Jeden z kolegów (nie pamiętam nicka) wyjawił jedynie, że w chwili obecnej masarniach są one stosowane jako wypełniacz do wszelakiego rodzaju kiełbas podrobowych.

 

Wczoraj temat mózgów wrócił na spotkaniu rodzinnym, na którym dowiedziałem się od ciotki, że u nich w domu (kujawsko-pomorskie) w dawnych czasach jadano mózgi wieprzowe oraz drobiowe i był to wręcz rarytas!

 

Poproszę o rozwinięcie tematu, dlaczego mózgi "zniknęły" ?

 

PS. Specjalnie na przyjazd owej ciotki moi rodzice przygotowali wczoraj uszy wieprzowe gotowane w kapuscie kiszonej. Ależ się tym zajadała!

 

Samoistnie narzuca się też pytanie dlaczego nie zjada się jeszcze innych, możnaby powiedzieć "lepszych" od uszu części wieprza w zależności od płci.

Link to comment
Share on other sites

kiedyś to smażono normalnie z jajkiem i było ok, ja nie wiem bo nie próbowałem.

Kiedyś miałem okazję spróbować tego specjału w wykonaniu mojej babci.

Bardzo mi smakowało, ale o składzie potrawy zostałem poinformowany dopiero po konsumpcji :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich w sklepie.

Najlepszym przykładem jest BSE, które jest chorobą układu nerwowego, więc o jedzeniu mózgu wołowego można zapomnieć. I właśnie w takim mózgu mogą być priony (oczywiście nie muszą) i to jest to ryzyko.

Pozdrawiam!

Link to comment
Share on other sites

witam

a ja mozdzek z cebulka podsmazany lubie doprawiony sola i pieprzem najlepiej

smakuje ze swiezym chlebkiem lub do jajecznicy pychotka w smaku przypomina

mi troche smazone grzybki badz pasztetowa,niestety ciezko go kupic a tam gdzie

kupuje jak sie pojawi zaraz znika.

jedni jedza zaby,homary a ja bym sie nie zamienil na mozdzek:-)

 

slonecznie pozdrawiam

Marek

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

DZIADKU . Myślę że za mocno przejechałeś się po móżdżku . Ale każdy ma prawo wyboruWitamina B12 (Kobalamina) ma udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, materiału genetycznego (synteza DNA i RNA), a także ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Witamina B12 w dużych ilościach znajduje się w następujących produktach: wątroba wołowa, wątroba wieprzowa, nerki wołowe, nerki wieprzowe, śledź, makrela, łosoś, pstrąg, mózg wieprzowy, ozór wołowy, flądra, dorsz, mózg cielęcy, wołowina, baranina, cielęcina, żółtko jaja kurzego .

 

 

Serdecznie pozdrawiam

 

 

Największą tragedią będzie jak zaczniemy zajadać lu.....ie mózgi ale myślę że to nam jeszcze nie grozi . Podobnie jest z BSE przecież karmimy zwierzęta odpadami poubojowymi

z tego samego gatunku które są w składzie paszy .

Link to comment
Share on other sites

Uwielbiam ten rarytas.

Moi rodzice pochodzą z Białorusi i często je jadłem (oczywiście, jak była możliwość kupna).

Przepis jest prosty:

Na podsmażoną cebulę wrzucamy mózgi, sól, pieprz i gotowe. Jak mawia moja żona robi się je jak jajecznicę.

Można dodać jeszcze listek laurowy, ziele angielskie, co kto lubi (ja do jajecznicy - robię ją troszkę inaczej - dodaje np. przyprawę go grilla)

Słowem móżdzki - Pycha

Link to comment
Share on other sites

Witam miłośników móżdżku.

 

Tak jak Wy, jestem miłośnikiem smażonego móżdżku, jednak ze względu na priony zaniechałam jego konsumpcji. Przy okazji chcę jednak zapytać o pewną rzecz, która od dłuższego czasu za mną "chodzi".

Otóż w dobrych restauracjach serwują na przystawkę grasicę cielęcą. Jest to wspaniała w smaku przystaweczka, bardzo delikatna, o niepowtarzalnym smaku. Danie ma jednak jedną, zasadnicza wadę: cena malutkiej porcyjki w cieście francuskim to około 45 do 50zł. Jednak w normalnym handlu grasica jest praktycznie niedostępna. Nawet przepis na wykonanie potrawy owiany jest tajemnicą, w każdym razie nie mogę na niego trafić.

Może ktoś zna możliwosci pozyskiwania surowca, (czy konsumpcyjna grasica pochodzi wyłącznie z cieląt?) i wie, jak się ten specjał przyrządza. Poza tym nie mam pojęcia, gdzie ten gruczoł jest umiejscowiony w tuszy zwierzecej :question:

Z góry dziękuję za jakiekolwiek wskazówki.

Link to comment
Share on other sites

Witam

 

EAnna. Tyle co mogę na dzień dzisiejszy napisać . Grasica to narząd odpowiadający za układ odpornościowy młodego organizmu . Kryje w sobie tajemnicę młodości i starzenia się . Tuż po osiągnięciu pełnej dojrzałości bezpowrotnie zanika .

W Polsce jednak w/g obco krajowców bardzo tani .

 

Jeszcze co udało mnie się znaleźć

Grasica , narząd kręgowców tradycyjnie zaliczany do gruczołów dokrewnych u ssaków i człowieka leżący po wewnętrznej stronie mostka , czynny do osiągnięcia dojrzałości płciowej:między innymi wytwarza limfocyty wpływa hamująco na rozwój gruczołów płciowych .

 

Serdecznie pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

W związku z różnymi chorobami, niektóre części zwierząt rzeźnych są po prostu utyliwzowane i nie dostaniesz ich [mózgów] w sklepie.

Otóż dzisiaj w Supermarkecie Kaufland na półce zobaczyłem mózgi wieprzowe w cenie 6,49zł za kilogram.

 

To jak to naprawdę jest ?

Dopuszczone są w handlu, czy nie?

Link to comment
Share on other sites

BonAir ja jeszcze jakieś dwa tygodnie temu kupowalem móżdżki w carfourze i byly calkiem swieze i smaczne. Co prawda na początku zona patrzyla na mnie jak na kanibala ale po ostrożnym sprobowaniu zajadala ze smakiem. Tak czy tak najwyrazniej mozna je kupic ale chyba tylko w marketach. Ja czasami dostaje od kolegi masarza ktory je do tej pory wyrzucal.
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...