Jump to content

Wędzarnia + grill + piec chlebowy Adriana :)


Recommended Posts

Na poczatku chcialem sie przywitac :)

Jestem tutaj nowy, jednak od jakiegos czasu czytam wnikliwie wszelkie sugestie. I powiem szczerze ze juz kilkakrotnie zmienialem koncepcje.

 

Wreszcie moj szkic jest gotowy do pokazania. Tak wiec prosze o wszelkie opinie poki budowa sie nie zaczela :)

 

Moim celem jest zbudowanie wedzarki, grilla oraz pieca chlebowego. Kazdy osobno a jednak razem :)

 

W zalaczeniu projekt.

 

Opis:

Wędzarka:

 

Wedzarka opiera na polaczeniu projektu Bejota i sugestii Andyego. 

Palenisko o wymiarach 70 x 70 x 60.

Komora wysokosc jeszcze do konca nie ustalona. Moze ktos podpowie ?

 

1. fundament - 15 cm / zbrojony

2. cegla dziurawka - klinkier

3. drzwiczki do paleniska, palenisko jest ustawione rowno na podlozu, chce dac tam pelna warstwe cegly pelnej tylko i wylacznie dla podwyzszenia budowy, chce dac strop rowno, a zalezy mi zeby grill mial wysokosc min 80 cm (jestem dosc wysoki :) )

4. doprowadzenie powietrza

5. rura nierdzewka wraz z deflektorem, wymiary wedlug Andyego / dokladnie podam podczas budowy

6. komora 3 warstwowa - deska (sosna 22mm) / welna mineralna / blacha czarna 1mm

7. dach uchylny

8. otwory wentylacyjne / kominowe, zamykane (projekt Bejota)

9. zawias

10. wsporniki do wieszania wyrobow

11. blat roboczy - 70x60

 

12. Grill

Grill 70 x 70. Ruszt na zmowienie z pretow 6mm nierdzewka, zawieszony na ramie z profili stalowych. Ruszt podnoszony. Palenisko grilla wylozone cienka warstwa szamotowki (mowili mi ze klinkier przy duzej temperaturze popeka). 

 

Piec chlebowy

Piec chlebowy o wymiarach wewnetrznych 70x100. 

 

13. trzy wartwy klinkieru - zeby podeprzec cala konstrukcje pieca

14. szuflada wysuwna do wrzucania popiolu z pieca

15. drzwi wolnostojace, trzy warstwowe deska, welna mineralna, blacha nierdzewka

16. szamot

17. ocieplenie z welny mineralnej

18. obudowa z klinkieru

19. komin, umiejscowiony z przodu, po pierwszej cegle klinkierowej. wielkosc 6 cm (polowka cegly) x 25 (cegla)  - dalej polowka klinkieru, ocieplenie i szamot - tutaj nie jestem przekonany do wymiarow. Nie chcialbym robic wielkiego komina bo zalezy mi na dlugosci (100cm)

 

Do stropu pod piecem chce dodac tluczke szklana, nie wiem czy to dobry pomysl. Jak inaczej odizolowac dol pieca ?

 

Wszystkie wymiary to wewnetrzne wartosci, jedna kratka to okolo 10cm, przy ceglach 14 cm (cegla plus zaprawa). Razem calosc bedzie miala okolo 3,8 metra

 

Tak wyglada moj projekt :)

 

Prosze o sugestie i opinie. Podczas budowy bede staral sie umieszczac zdjecia i odpowiedni opis.

 

Pozdrawiam wszystkich forumowiczow.

post-64916-0-99806700-1405448536_thumb.jpg

Edited by quality
Link to comment
Share on other sites

No wlasnie sie zastanawiam. Jednak szerokosc 33 cm to troche malo. Planuje tam piec rowniez pizze oraz inne rzeczy na blachach.

Obecnie otwor w planie jest 70 cm i idzie rowno ze sciankami. Moze rzeczywiscie ten pomysl z szamotem i konstrukcja metalowa bedzie dobry. 

Tylko czy takie duze drzwiczki nie beda holendarnie ciezkie ? :)

 

Mam jeszcze kilka pytan odnosnie fundamentu.

1. Czy taka mata zgrzewalna na zbrojenie wystarczy ? 

http://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-drewniane-i-metalowe/prety-i-profile-metalowe/prety-zbrojenia-i-szalunki/mata-zgrzewalna,p30928,l459.html

 

2. Jaka dac zaprawe cementowa ? Taka sie nada ?

http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/zaprawy-i-tynki/wylewki/zaprawa-cementowa-fixbeton-m10-kreisel,p186082,l372.html

 

3. Czy pod fundament jako kruszywo moge dac tluczke z dachowki cementowej ?

 

4. Czy do wylewki stropu tez sie daje jakies kruszywo i czy tez moze byc ta dachowka ?

 

Pozdrawiam Adrian

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Witaj,

 

Jeżeli chodzi o piec chlebowy to raczej będziesz musiał coś wymyślić by zakryć to wejście - 70 cm to bardzo dużo i szybko by Ci komorę wychłodziło podczas pieczenia. Zastanów się nad zmniejszeniem tego rozmiaru. Co do drzwiczek.... niektórzy również stosują "zatyczkę" metalową (taką w kształcie litery T) bez szamotu i nie maja problemów z pieczeniem.

Co do fundamentu:

1. Tak taka też będzie dobra - ja wykorzystywałem stary złom co był w piwnicy i trzyma jak diabli! - tylko pamiętaj jak będziesz ją osadzał żeby była wewnątrz zaprawy a nie położona na samym dnie(podnieść ją na jakiś kamieniach lub kawałkach gruzu) - bo w takim przypadku to tak jakbyś jej w ogóle nie miał :]

2. Zaprawa.... cóż jak to mówią prom kosmiczny to to nie jest i od biedy się nada..... ALE zastanów się czy nie ekonomiczniej będzie klasycznie.... żwir, cement i woda..... to nawet w taczce wymieszasz!

3. Jeżeli to nie jest jakaś azbestowa dachówka to raczej możesz ... tylko trzeba mocno rozdrobnić i ubić .... ja pod swoim fundamentem wrzuciłem stertę gruzu z remontu a jako umocnienie części "starej ala wędzarni" :)

4. Do wylewki - zaprawy ja osobiście nic nie dawałem... zaprawa 3 do 1 ( 3 łopaty żwiru i jedna łopata cementu+woda i kręcić betoniarką) i wystarczy!

 

Pozdrawiam i udanej budowy!!

Link to comment
Share on other sites

Hej.

Dzieki za informacje. Z tymi drzwiczkami to rzeczywiscie zmniejsze ten otwor. Chociaz do 40-50 cm.

Jesli chodzi o zaprawe to moze i lepiej byloby samemu zrobic, tylko skad wziac ta sladowa ilosc zwiru ? Przeciez cala wywrotka mi nie potrzebna :)

Link to comment
Share on other sites

PePe nie za bardzo wiem o co Ci chodzi z ta konstrukcja w pionie. Moglbys to jakos rozwinac ?

Szukalem tego tematu w wyszukiwarce jednak takiego wyrazenia nie przyjmuje :)

Znalazlem to:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7290-wedzarnia-grill-piec-chlebowy3-w-1/

 

Jednak jak widze, konstrukcyjnie jest podobna do mojego, z ta roznica ze tamta ma kanal dymowy, wiec mogl postawic na palenisku piec chlebowy.

Ja kanalu nie chce. Czy o to Ci chodzilo ?

 

Maciekzbrzegu te drzwiczki sa super, na allegro wlasnie ciezko cos ciekawego wybrac. Widze ze sa nawet 70cm, ale juz 600zł eh :). Dzieki za linka, chyba zainswestuje w te drzwi ;)

Link to comment
Share on other sites

Hmmm chyba moja wyszukiwarka dziala inaczej niz Twoja :D ale chyba znalazlem :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1904-trzy-w-jednym

 

Ciekawe pomysl, jednak troche sie obawiam skomplikowania tego i jak to wszystko bedzie dzialac, mam sporo miejsca na dzialce wiec jesli nie ma jakich technologicznych

sugestii zostane przy swoim projekcie :)

Link to comment
Share on other sites

Przygotowania zostały juz poczete, teren zaznaczony :D

post-64916-0-86464300-1405667188_thumb.jpg

 

Teraz znowu kilka pytan :)

1. Rozmawiajac z majstrem w obi dowiedzialem sie ze welna mineralna ma odpornosc na temperature 700stopni, piec chlebowy bedzie sie nagrzewal gdzies do okolo 500-700 (z tego co wyczytalem), tak wiec welna zaraz za szamotem troche nie ma sensu. Zaczalem myslec i wymyslilem ze wrzuce tam keramzyt. Dobry pomysl ?

2. Nie wiem co zrobic z klinkierem, w tej samej rozmowie gosc stwierdzil ze cegla z marketow nadaje sie na ogrodzenie a nie piec. Jakie macie doswiadczenia ?

3. Trzecia sprawa dotyczy deski na wedzarke. Mam dwie opcje, ktora lepsze ?

post-64916-0-42192200-1405667391_thumb.jpg post-64916-0-37272200-1405667473_thumb.jpg

 

Pozdrawiam

 

ps. Nie da sie usunac dodanego zalacznika :)

post-64916-0-54605300-1405667408_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

1. Kiedyś piece chlebowe zasypywane były drobno tłuczonym szkłem ;) 

2. Klinkier będzie tylko zewnętrzna warstwą - nic mu nie będzie, al e w jednym gość ma rację Marketówka to zawsze gorszy sort ;)

3. Nie ma znaczenia - poszukaj lepiej koło siebie jakiegoś tartaku albo stolarni ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Widać przygotowania pełną parą :)

 

1. Keramzyt - ok ale kup go w jakimś markecie lub składzie budowlanym a nie w ogrodniczym - bo zapłacisz jak za zboże!

2. Jeśli o piec chlebowy chodzi to rzeczywiście będzie on tylko warstwą zewnętrzną i nic nie powinno się z nim stać - ale ja bym w tym przypadku zastosował cegłę i tak pełną a nie dziurawkę.... strzeżonego Pan Bóg.......

3. Dechy.... market=masakra, badziewie, szajs.... itp itd. Jak znajdziesz chodź część desek "prostych" to życzę powodzenia - ja szukałem kantówek.... ehhhh  :facepalm: szkoda czasu. Tartak lub stolarnia to jak najbardziej... ale wydaje mi się że musi to być drzewo już suszone żeby się nie wypaczało podczas wędzenia jak będzie dosychało.Ale to by trzeba było się zapytać bardziej doświadczonych kolegów :)

 

Zapału w pracy życzę..... :D

Link to comment
Share on other sites

Wylewka zrobiona :) panowie robotnicy z budowy obok wylali mi ja w godzine za przyslowiowa flaszke ;) Poszlo okolo 250 kg cementu portlandzkiego :o

 

post-64916-0-48054000-1406279113_thumb.jpg

 

Lista zakupow na nastepny tydzien poczyniona :)

post-64916-0-22650100-1406279123_thumb.png

 

Starczy tego drewna na wedzarnie ? Jaka wysokosc zrobic komory wedzarniczej ?

 

Pozdrawiam

Edited by quality
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Na 320 cegieł tylko dwa worki zaprawy.... 12 to bym zrozumiał ale dwa  :rolleyes:

co do wymiarów.... od spodu paleniska do dołu wędzonek to z tego co się orientuję to musi być jakieś 120 cm .... i w zależności ile chcesz kondygnacji dać.... ale lepiej sobie sprawdzić w jakimś przykładowym projekcie jak wyglądają wymiary "kibelka"  :D

Link to comment
Share on other sites

Witam, wylewka wyszla okolo 20 cm. Na spod bylo dane kruszywo z dachowki cementowej zalane zadkim betonem (okolo 10 cm). Pozniej siatka zbrojeniowa i juz gestszym betonem z piaskiem wymieszanym z zwirem. Powinno starczyc :)


Czy takie drzwiczki do paleniska nie beda za duze ? 

 

http://allegro.pl/drzwiczki-zeliwne-piecowe-chlebowe-wedzarnia-48x33-i4424265171.html

Link to comment
Share on other sites

Tylko tego typu drzwiczki są właściwe. Pooglądaj sobie paleniska w prawidłowo zbudowanych wędzarniach kolegów, choćby Bejota. Nie zobaczysz tam drzwiczek od kuchni węglowej, ani cegły szamotowej w palenisku.

http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

tak można tak zrobić.... ja mam tak zrobione w palenisku pośrednim... postaraj się tak osadzić drzwiczki żeby nie mieć rantu który utrudniał by wybieranie popiołu.... a drzwiczki dokładnie takie mam do paleniska bezpośredniego.. jedynie musiałem sobie dorobić "portal" do drzwiczek by je prawidłowo osadzić :) zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie w razie czego :]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...