quality Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) Na poczatku chcialem sie przywitac Jestem tutaj nowy, jednak od jakiegos czasu czytam wnikliwie wszelkie sugestie. I powiem szczerze ze juz kilkakrotnie zmienialem koncepcje. Wreszcie moj szkic jest gotowy do pokazania. Tak wiec prosze o wszelkie opinie poki budowa sie nie zaczela Moim celem jest zbudowanie wedzarki, grilla oraz pieca chlebowego. Kazdy osobno a jednak razem W zalaczeniu projekt. Opis:Wędzarka: Wedzarka opiera na polaczeniu projektu Bejota i sugestii Andyego. Palenisko o wymiarach 70 x 70 x 60.Komora wysokosc jeszcze do konca nie ustalona. Moze ktos podpowie ? 1. fundament - 15 cm / zbrojony2. cegla dziurawka - klinkier3. drzwiczki do paleniska, palenisko jest ustawione rowno na podlozu, chce dac tam pelna warstwe cegly pelnej tylko i wylacznie dla podwyzszenia budowy, chce dac strop rowno, a zalezy mi zeby grill mial wysokosc min 80 cm (jestem dosc wysoki )4. doprowadzenie powietrza5. rura nierdzewka wraz z deflektorem, wymiary wedlug Andyego / dokladnie podam podczas budowy6. komora 3 warstwowa - deska (sosna 22mm) / welna mineralna / blacha czarna 1mm7. dach uchylny8. otwory wentylacyjne / kominowe, zamykane (projekt Bejota)9. zawias10. wsporniki do wieszania wyrobow11. blat roboczy - 70x60 12. GrillGrill 70 x 70. Ruszt na zmowienie z pretow 6mm nierdzewka, zawieszony na ramie z profili stalowych. Ruszt podnoszony. Palenisko grilla wylozone cienka warstwa szamotowki (mowili mi ze klinkier przy duzej temperaturze popeka). Piec chlebowyPiec chlebowy o wymiarach wewnetrznych 70x100. 13. trzy wartwy klinkieru - zeby podeprzec cala konstrukcje pieca14. szuflada wysuwna do wrzucania popiolu z pieca15. drzwi wolnostojace, trzy warstwowe deska, welna mineralna, blacha nierdzewka16. szamot17. ocieplenie z welny mineralnej18. obudowa z klinkieru19. komin, umiejscowiony z przodu, po pierwszej cegle klinkierowej. wielkosc 6 cm (polowka cegly) x 25 (cegla) - dalej polowka klinkieru, ocieplenie i szamot - tutaj nie jestem przekonany do wymiarow. Nie chcialbym robic wielkiego komina bo zalezy mi na dlugosci (100cm) Do stropu pod piecem chce dodac tluczke szklana, nie wiem czy to dobry pomysl. Jak inaczej odizolowac dol pieca ? Wszystkie wymiary to wewnetrzne wartosci, jedna kratka to okolo 10cm, przy ceglach 14 cm (cegla plus zaprawa). Razem calosc bedzie miala okolo 3,8 metra Tak wyglada moj projekt Prosze o sugestie i opinie. Podczas budowy bede staral sie umieszczac zdjecia i odpowiedni opis. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow. Edited July 15, 2014 by quality Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Drzwiczki do pieca chlebowego to chyba lepiej żeliwne np http://allegro.pl/drzwiczki-do-pieca-chleb-grilla-wedzarni-nr-26-i4425452565.html (jak kasa pozwoli ) lub zrobione własnym sumptem to znaczy konstrukcja metalowa od środka wyłożona szamotem Maciek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 No wlasnie sie zastanawiam. Jednak szerokosc 33 cm to troche malo. Planuje tam piec rowniez pizze oraz inne rzeczy na blachach.Obecnie otwor w planie jest 70 cm i idzie rowno ze sciankami. Moze rzeczywiscie ten pomysl z szamotem i konstrukcja metalowa bedzie dobry. Tylko czy takie duze drzwiczki nie beda holendarnie ciezkie ? Mam jeszcze kilka pytan odnosnie fundamentu.1. Czy taka mata zgrzewalna na zbrojenie wystarczy ? http://www.leroymerlin.pl/konstrukcje-drewniane-i-metalowe/prety-i-profile-metalowe/prety-zbrojenia-i-szalunki/mata-zgrzewalna,p30928,l459.html 2. Jaka dac zaprawe cementowa ? Taka sie nada ?http://www.leroymerlin.pl/materialy-budowlane/zaprawy-i-tynki/wylewki/zaprawa-cementowa-fixbeton-m10-kreisel,p186082,l372.html 3. Czy pod fundament jako kruszywo moge dac tluczke z dachowki cementowej ? 4. Czy do wylewki stropu tez sie daje jakies kruszywo i czy tez moze byc ta dachowka ? Pozdrawiam Adrian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Witaj, Jeżeli chodzi o piec chlebowy to raczej będziesz musiał coś wymyślić by zakryć to wejście - 70 cm to bardzo dużo i szybko by Ci komorę wychłodziło podczas pieczenia. Zastanów się nad zmniejszeniem tego rozmiaru. Co do drzwiczek.... niektórzy również stosują "zatyczkę" metalową (taką w kształcie litery T) bez szamotu i nie maja problemów z pieczeniem.Co do fundamentu:1. Tak taka też będzie dobra - ja wykorzystywałem stary złom co był w piwnicy i trzyma jak diabli! - tylko pamiętaj jak będziesz ją osadzał żeby była wewnątrz zaprawy a nie położona na samym dnie(podnieść ją na jakiś kamieniach lub kawałkach gruzu) - bo w takim przypadku to tak jakbyś jej w ogóle nie miał :]2. Zaprawa.... cóż jak to mówią prom kosmiczny to to nie jest i od biedy się nada..... ALE zastanów się czy nie ekonomiczniej będzie klasycznie.... żwir, cement i woda..... to nawet w taczce wymieszasz!3. Jeżeli to nie jest jakaś azbestowa dachówka to raczej możesz ... tylko trzeba mocno rozdrobnić i ubić .... ja pod swoim fundamentem wrzuciłem stertę gruzu z remontu a jako umocnienie części "starej ala wędzarni" 4. Do wylewki - zaprawy ja osobiście nic nie dawałem... zaprawa 3 do 1 ( 3 łopaty żwiru i jedna łopata cementu+woda i kręcić betoniarką) i wystarczy! Pozdrawiam i udanej budowy!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 Hej.Dzieki za informacje. Z tymi drzwiczkami to rzeczywiscie zmniejsze ten otwor. Chociaz do 40-50 cm.Jesli chodzi o zaprawe to moze i lepiej byloby samemu zrobic, tylko skad wziac ta sladowa ilosc zwiru ? Przeciez cala wywrotka mi nie potrzebna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Hej podałem przykładowe drzwiczki na rynku są też większe np http://halmat.pl/drzwiczki-zeliwne-DCH1wklep w google i na pewno coś znajdzieszDrzwiczki z szamotem na pewno będą ciężkie w starych piecach piekarskich otwierały się do góry Pozdrawiam Maciek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 A nie lepiej by Ci było ustawić konstrukcję w pionie. Przejrzyj posty w temacie "3 w 1". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 PePe nie za bardzo wiem o co Ci chodzi z ta konstrukcja w pionie. Moglbys to jakos rozwinac ?Szukalem tego tematu w wyszukiwarce jednak takiego wyrazenia nie przyjmuje Znalazlem to:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7290-wedzarnia-grill-piec-chlebowy3-w-1/ Jednak jak widze, konstrukcyjnie jest podobna do mojego, z ta roznica ze tamta ma kanal dymowy, wiec mogl postawic na palenisku piec chlebowy.Ja kanalu nie chce. Czy o to Ci chodzilo ? Maciekzbrzegu te drzwiczki sa super, na allegro wlasnie ciezko cos ciekawego wybrac. Widze ze sa nawet 70cm, ale juz 600zł eh . Dzieki za linka, chyba zainswestuje w te drzwi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Przepraszam quality, podałem Ci zły tytuł, nie 3w1 tylko "trzy w jednym" na stronie 19. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 17, 2014 Author Report Share Posted July 17, 2014 Hmmm chyba moja wyszukiwarka dziala inaczej niz Twoja ale chyba znalazlem https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1904-trzy-w-jednym Ciekawe pomysl, jednak troche sie obawiam skomplikowania tego i jak to wszystko bedzie dzialac, mam sporo miejsca na dzialce wiec jesli nie ma jakich technologicznychsugestii zostane przy swoim projekcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 18, 2014 Author Report Share Posted July 18, 2014 Przygotowania zostały juz poczete, teren zaznaczony Teraz znowu kilka pytan 1. Rozmawiajac z majstrem w obi dowiedzialem sie ze welna mineralna ma odpornosc na temperature 700stopni, piec chlebowy bedzie sie nagrzewal gdzies do okolo 500-700 (z tego co wyczytalem), tak wiec welna zaraz za szamotem troche nie ma sensu. Zaczalem myslec i wymyslilem ze wrzuce tam keramzyt. Dobry pomysl ?2. Nie wiem co zrobic z klinkierem, w tej samej rozmowie gosc stwierdzil ze cegla z marketow nadaje sie na ogrodzenie a nie piec. Jakie macie doswiadczenia ?3. Trzecia sprawa dotyczy deski na wedzarke. Mam dwie opcje, ktora lepsze ? Pozdrawiam ps. Nie da sie usunac dodanego zalacznika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 1. Kiedyś piece chlebowe zasypywane były drobno tłuczonym szkłem 2. Klinkier będzie tylko zewnętrzna warstwą - nic mu nie będzie, al e w jednym gość ma rację Marketówka to zawsze gorszy sort 3. Nie ma znaczenia - poszukaj lepiej koło siebie jakiegoś tartaku albo stolarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Widać przygotowania pełną parą 1. Keramzyt - ok ale kup go w jakimś markecie lub składzie budowlanym a nie w ogrodniczym - bo zapłacisz jak za zboże!2. Jeśli o piec chlebowy chodzi to rzeczywiście będzie on tylko warstwą zewnętrzną i nic nie powinno się z nim stać - ale ja bym w tym przypadku zastosował cegłę i tak pełną a nie dziurawkę.... strzeżonego Pan Bóg.......3. Dechy.... market=masakra, badziewie, szajs.... itp itd. Jak znajdziesz chodź część desek "prostych" to życzę powodzenia - ja szukałem kantówek.... ehhhh szkoda czasu. Tartak lub stolarnia to jak najbardziej... ale wydaje mi się że musi to być drzewo już suszone żeby się nie wypaczało podczas wędzenia jak będzie dosychało.Ale to by trzeba było się zapytać bardziej doświadczonych kolegów Zapału w pracy życzę..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 18, 2014 Author Report Share Posted July 18, 2014 Dzieki za informacje Ciag dalszy nastapi ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 24, 2014 Author Report Share Posted July 24, 2014 Dzisiaj zalewamy Fundament przygotowany, na spodzie wysypany tluczen z dachowki cementowej. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted July 24, 2014 Report Share Posted July 24, 2014 Nie zapomnieć o jakimś "delikatnym" zbrojeniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 24, 2014 Author Report Share Posted July 24, 2014 Mam przygotowane maty zbrojeniowe Cienkie bo cienkie, ale to nie bunkier Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 25, 2014 Author Report Share Posted July 25, 2014 (edited) Wylewka zrobiona panowie robotnicy z budowy obok wylali mi ja w godzine za przyslowiowa flaszke Poszlo okolo 250 kg cementu portlandzkiego :o Lista zakupow na nastepny tydzien poczyniona Starczy tego drewna na wedzarnie ? Jaka wysokosc zrobic komory wedzarniczej ? Pozdrawiam Edited July 25, 2014 by quality Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted July 25, 2014 Report Share Posted July 25, 2014 Na 320 cegieł tylko dwa worki zaprawy.... 12 to bym zrozumiał ale dwa co do wymiarów.... od spodu paleniska do dołu wędzonek to z tego co się orientuję to musi być jakieś 120 cm .... i w zależności ile chcesz kondygnacji dać.... ale lepiej sobie sprawdzić w jakimś przykładowym projekcie jak wyglądają wymiary "kibelka" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted July 25, 2014 Report Share Posted July 25, 2014 Życzę powodzenia podczas budowy;)a zaprawy jak braknie to zawsze można dokupić pozdrawiam:)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radas Posted July 27, 2014 Report Share Posted July 27, 2014 (edited) Ta wylewkatylko 15cm? Coś mała się wydaje. Ja bym zrobił trochę grubszą. Beton był robiony z kruszywem czy chudziak ze żwirem tylko? Edited July 27, 2014 by Radas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 28, 2014 Author Report Share Posted July 28, 2014 Witam, wylewka wyszla okolo 20 cm. Na spod bylo dane kruszywo z dachowki cementowej zalane zadkim betonem (okolo 10 cm). Pozniej siatka zbrojeniowa i juz gestszym betonem z piaskiem wymieszanym z zwirem. Powinno starczyc Czy takie drzwiczki do paleniska nie beda za duze ? http://allegro.pl/drzwiczki-zeliwne-piecowe-chlebowe-wedzarnia-48x33-i4424265171.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 (edited) Tylko tego typu drzwiczki są właściwe. Pooglądaj sobie paleniska w prawidłowo zbudowanych wędzarniach kolegów, choćby Bejota. Nie zobaczysz tam drzwiczek od kuchni węglowej, ani cegły szamotowej w palenisku.http://www.wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1782-kolejna-wedzarnia-beiota Edited July 28, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quality Posted July 28, 2014 Author Report Share Posted July 28, 2014 O dzieki! Zamawiam Czy pomysl wylozenia jednej warstwy cegiel pelnych na spod paleniska jest dobrym rozwiazaniem ? Zalezy mi po prostu na podwyzszeniu paleniska (wygoda przy wybieraniu popiolu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted July 28, 2014 Report Share Posted July 28, 2014 tak można tak zrobić.... ja mam tak zrobione w palenisku pośrednim... postaraj się tak osadzić drzwiczki żeby nie mieć rantu który utrudniał by wybieranie popiołu.... a drzwiczki dokładnie takie mam do paleniska bezpośredniego.. jedynie musiałem sobie dorobić "portal" do drzwiczek by je prawidłowo osadzić zawsze znajdzie się jakieś rozwiązanie w razie czego :] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.