Guest ChefPaul Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Żeberka BBQ (z piekarnika) składniki: 2 kg wieprzowych żeberek 1/2 główki drobno usiekanego czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki tymianku 4 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 litr czystego warzywnego bulionu 1 szklanka sosu BBQ (przepis poniżej) sól i pieprz do smaku sposób przygotowania: http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ01.jpg Płaty żeberek podzielić na połowę, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i czosnkiem, szczelnie przykryć i włożyć na kilka godzin (może być na noc) do lodówki. http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ02.jpg Wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut (żeberka w całości muszą być przykryte bulionem). http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ03.jpg Nagrzać piekarnik do 150*C, bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie na stojaku aby nie dotykały bulionu. Piec około 2 godzin podlewając bulionem. Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ. Smacznego. sos BBQ Jack składniki: 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 kieliszki Jack Daniel's (100g) 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu Worcestershire 2 łyżki czerwonego winnego octu 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu klonowego (może być płynny miód) 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki czombru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu 1/2 łyżeczki sosu jalapeno (może być tabasco) sól do smaku sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno blenderem. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając podsmażamy aż do zeszklenia, następnie wrzucamy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i wszystko razem chwilę dusimy (około 3 minuty od zagotowania). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (prócz Jacka), dokładnie cały czas mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut do zgęstnienia sosu. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy Jack Daniel's. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Kurna :devil: Podajesz przepis o godzinę za późno, bo żeberka się pieką na dzisiejszy obiad. A tak byłyby na jutro po zamarynowaniu wg Twojego przepisu. Tylko nie wiem skąd bym "Jacka" wytrzasnął. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fentel Posted September 22, 2007 Report Share Posted September 22, 2007 Tylko nie wiem skąd bym "Jacka" wytrzasnął. można Jacka zastąpić " Czarem Pegieeru " lub " Białym misiem ", potrawa będzie bardziej swojska . :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.