Jump to content

Żeberka


Guest ChefPaul

Recommended Posts

Guest ChefPaul

Żeberka BBQ (z piekarnika)

składniki:

2 kg wieprzowych żeberek

1/2 główki drobno usiekanego czosnku

2 łyżki majeranku

2 łyżki tymianku

4 łyżki słodkiej mielonej papryki

1 litr czystego warzywnego bulionu

1 szklanka sosu BBQ (przepis poniżej)

sól i pieprz do smaku

sposób przygotowania:

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ01.jpg

Płaty żeberek podzielić na połowę, natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, papryką i czosnkiem, szczelnie przykryć i włożyć na kilka godzin (może być na noc) do lodówki.

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ02.jpg

Wrzucić do wrzącego bulionu i parzyć przez 20 minut (żeberka w całości muszą być przykryte bulionem).

 

http://www.chefpaul.net/inne/zebBBQ03.jpg

Nagrzać piekarnik do 150*C, bulion z parzenia wlać do brytwanny, żeberka ułożyć w brytwannie na stojaku aby nie dotykały bulionu. Piec około 2 godzin podlewając bulionem. Pod koniec pieczenia grubo wysmarować sosem BBQ.

 

Smacznego.

 

sos BBQ Jack

składniki:

1 szklanka przecieru pomidorowego

2 kieliszki Jack Daniel's (100g)

2 łyżki oliwy

1 łyżka sosu Worcestershire

2 łyżki czerwonego winnego octu

1 łyżka musztardy

1 łyżka syropu klonowego (może być płynny miód)

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki bazylii

1/2 łyżeczki czombru

1/2 łyżeczki świeżo mielonego wielokolorowego pieprzu

1/2 łyżeczki sosu jalapeno (może być tabasco)

sól do smaku

sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno blenderem. W rondelku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z czosnkiem, cały czas mieszając podsmażamy aż do zeszklenia, następnie wrzucamy przecier pomidorowy, dokładnie mieszamy i wszystko razem chwilę dusimy (około 3 minuty od zagotowania). Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (prócz Jacka), dokładnie cały czas mieszamy i dusimy jeszcze około 10 minut do zgęstnienia sosu. Około 3 minuty przed końcem gotowania dodajemy Jack Daniel's.

Link to comment
Share on other sites

Kurna :devil: Podajesz przepis o godzinę za późno, bo żeberka się pieką na dzisiejszy obiad. A tak byłyby na jutro po zamarynowaniu wg Twojego przepisu. Tylko nie wiem skąd bym "Jacka" wytrzasnął. :lol:
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...