Gregtom Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Czesc.. Wczoraj znalazlem w szufladzie trzy opakowania peklosoli z data waznosci 2010. Paczuszki po 50 g. byly jeszcze orginalnie zamkniete.Sol wygladala calkiem normalnie. Byla biala i sypka bez zadnych grudek itp.Zapeklowalem nia lopatke wcisnieta w siatke (z nastrzykiem), ktora ma sie peklowac 36 godzin a potem bede ja wedzil.Czy moze cos sie stac z tym miesem/wedlina..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Zawsze może ... ale w takim wypadku nie obstawiałbym że powodom było owo przeterminowanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 hihi.. Dobra, dobra.. Chodzi mi tylko czy ta przeterminowana sol moze popsuc wyrob.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Chodzi mi tylko czy ta przeterminowana sol moze popsuc wyrob.. Sól przeterminowana moim zdaniem ma mniejsze własności peklujące jak również mniejszą ochronę antybakteryjną . Ja bym nie używał do wyrobów . To 4-ry lata po terminie a koszt soli peklowej jest tańszy od zdrowia . Pozdrawiam Gregtom :D Edited August 1, 2014 by andrzej k Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Zawsze może ... ale w takim wypadku nie obstawiałbym że powodom było owo przeterminowanie Robercie.. A co w tym zestawie jest nie tak..?Bo cos tu mi chcesz "przez kwiatki" powiedziec.. Andrzejku.. Dlatego pekluje je tak krotko a nie moglem na szybko dostac nigdzie nowej soli..No i oczywiscie po wedzeniu bede ten wyrob parzyl.. Edited August 1, 2014 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Ja Ci powiem ''na pustyni'' ... Mięsko powinno sobie swobodnie pływać w solance , a upchanie w siatkę może spowodować ,że solanka nie dotrze wszędzie ( i nawet nastrzyk nie pomoże ) jeszcze przy tak krótkim czasie peklowania Ale daj znać jak wyszło Pozdrawiam Edited August 1, 2014 by Einshell Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Moim zdaniem nic ... wszystko jest OK a cóż to się w soli peklującej zamkniętej szczelnie może popsuć czy przeterminować ???Gdyby to było otwarte narażone na wilgoć czy stały dostęp powietrza podzieliłbym zdanie Andrzeja a tak ... hmm no cóż nie podzielam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Wychodząc z założenia, że sól się nie psuje kupiłem kiedyś tam 25kg i sobie wór stoi w piwnicy... biorę od ponad roku, korzystam i nie zauważyłem żadnych negatywnych efektów - btw. moja sól trochę wody złapała przez ten czas.. zachowuje się nieco jak zmoczony piasek.. wilgoci trochę na pewno ma.. ale nadal jest sypka! Gdzieś czytałem, że termin przydatności peklosoli to 1 rok.. to prawda? Jestem jak najbardziej zainteresowany tematem :P ma mniejsze własności peklujące jak również mniejszą ochronę antybakteryjnąAndrzejku czyli 'wyparowują z niej'/"rozkładają się" te dodatkowe substancje odpowiedzialne za konserwację mięs?Jakie jest faktyczne ryzyko związane z używaniem takiej soli? :P 18-20kg, które jeszcze mam pójdzie w zimie do sypania chodnika? Pozdrawiam Edited August 1, 2014 by PanBoczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Mięsko powinno sobie swobodnie pływać w solance No u mnie mieska juz od dawna nie plywaja swobodnie w solance bo raz ze stosuje sie do zalecen Dziadka (400 ml. solanki na 1 kg. miesa) a dwa ze pekluje w duzych workach foliowych (10 L), ktore dostaje w sklepie przy stoisku z miesem.Do worka wrzucam nastrzykniete mieso i zalewam je odpowiednia iloscia solanki. Nastepnie z worka wyduszam powietrze i bardzo scisle zawiazuje koniec. Powstaje powiedzmy taki balon, ktory moge formowac aby upchac go w lodowce i co kilka godzin masowac i ugniatac miesko bez otwierania worka.Sol byla suchutka jak pieprz i orginalnie zgrzana w woreczkach takich jak np. zupki knora.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 A ... chyba , że tak ... Są różne metody , ważne żeby było zgodne ze ''sztuką'' i się nie zatruć . Jak masz akurat taki sposób opanowany , to zwracam honor Każdy sobie radzi jak może Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Ahh tam. Nic mi nie musisz zwracac. Powiem tylko ze takie worki to blogoslawienstwo bo mozesz w nich nie tylko wspaniale peklowac/solic ale i tez kisic kapuche i ogorasy.Zastepuja wszystkie rodzaje pojemnikow do tego czy podobnego procesu i nie idzie go praktycznie tak latwo rozerwac. Polecam wyprobowac taka metode bo szkoda miejsca w lodowie.. Edited August 1, 2014 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) Peklosól należy przechowywać w szczelnym opakowaniu i w suchym miejscu.Oznaką utratu nitrytu jest żółtawy kolor peklosoli.Oznacza to, że dostała się do niej wilgoć, a nitryt zareagował z wodą. Edited August 1, 2014 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 1, 2014 Author Report Share Posted August 1, 2014 Mirku.. To mnie teraz uszczesliwiles ta wiadomoscia bo ta sol peklowa byla sniezno biala i lezala w suchej szufladzie w kuchni u mojej Mamy..Dzisiaj wieczorem wyciagne miecho do obciekania i jutro bede wedzil.Jak mnie do poniedzialku nie bedzie na forum to bede w szpitalu albo jeszcze nizej.. haha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 Ja po zakupie pekolosoli przesypuję ją do butelki plastikowej,nie ma prawa żeby wilgoć dostała się do środka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Jeden ze znanych mi technologów z firmy, która zaopatruje różnych producentów przetwórstwa mięsnego, powiedział kiedyś, że dobrze przechowywana peklosól nie traci właściwości. Zalecał przesypywanie do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywanie w suchym miejscu. Data ważności na opakowaniu być musi, takie są przepisy.To są słowa fachowca, moja opinia jest podoba, wiele razy stosowałem kilku letni peklosól nie widząc różnicy. Były czasy, że musiałem kupować większą ilość niż moje potrzeby.Co innego gdy chwyci wilgoć, będzie tak jak pisze miro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Dla pewności zawsze można zrobić próbę na kawałku mięsa.Natrzeć peklosolą i zostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h.Po tym czasie mięso powinno nabrać koloru różowego, czyli tak jak przy peklowaniu na sucho. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 2, 2014 Author Report Share Posted August 2, 2014 (edited) No wiec tak. Mieso wyciaglem przed chwilka z workow i zostawilem je do ociekania. Kolor mieska jest taki jaki powinien byc czyli lekko rozowe i szkliste.Zapach jak normalnie zapeklowane mieso na wedliny.Dzisiaj wieczorem bede wedzil no chyba ze burza znowu mi roz.... plany.. Przekroj pokaze puzniej.. nara.. Edited August 2, 2014 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Chodzi mi tylko czy ta przeterminowana sol moze popsuc wyrob.. http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted August 4, 2014 Report Share Posted August 4, 2014 [...] użycie starej peklosoli; dodanie do solanki środków pomocniczych zawierających kwas askorbinowy, a więc uwolnienie tlenku azotu; zbyt mało azotynu w solance, Ciekawe, a USiech wymagają dodatku min. 0,55g/kg kwasu askorbinowego przystosowaniu nitrytu, dla zapobiegania powstawania nitrozoamin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 7, 2014 Author Report Share Posted August 7, 2014 Ano Kochani, zyje choc moje okulary zrobily sie naraz wielgachne.. Co do przeterminowanej peklosoli to po obciekaniu i osuszeniu (w wedzarni) miesa, calosc powedrowala do wedzarki na jakies 3 godziny.Jak zwykle deszczysko i wiatr wedzilo razem ze mna tak ze temperatura skakala od 40 do 80 stopni.(Chcialem calosc powedzic znacznie dluzej ale pogoda nie pozwolila). Tak wedliny wygladaly po sparzeniu na nastepny dzien oraz przy wieczornnym pakowaniu prozniowym.. ----------------------------------------------------------------------------------- Oczywiscie wyrob nie jest wybarwiony oraz aromatyczny tak jak powinien byc ale jest zjadliwy.Sam nie zalowalem sobie jej kawalkow na pieczywie i sasiadom tez wedlina podchodzila.Nikt nie skarzyl sie na rozstrojenie narzadu pokarmowego i wszyscy zyjemy.Mialem juz miesko praktycznie zakupione tylko nie pomyslalem ze moze mi zabraknac p.soli. Stad ten test na soli przeterminowanej.!Co do samego peklowania to wydawalo mi sie ze ta lopatka w siatce nie jest jednolitym, zbitym miesniem jak np. szynka, tylko zwinietym i zapakowanym do siatki, partiami miesa z "luzami" pomiedzy. Nastrzykiwalem wiec je dosc czesto oraz kilka razy dziennie bylo wszysko masowane w owych workach.Kolor solanki zrobil sie naprawde lekko metny ale nie bylo zadnych oznak zepsucia.. (Smak/zapach) ps. Szkoda mi bylo tej peklosoli ale teraz wiem ze na przeterminowanej w razie braku laku, tez idzie.. (Prosze nie nasladowac ale zaopatrzac sie na przyszlosc w odpowiednia ilosc dobrej peklosoli).. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxlam Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Wielickie złoża soli mają ok 15 milionów lat więc ciężko mi uwierzyć że sól może się przeterminować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Wielickie złoża soli mają ok 15 milionów lat więc ciężko mi uwierzyć że sól może się przeterminować ....w gramatyce jest coś takiego jak przedrostek - może w podstawówce przerabiałeś ? Chociaż z wpisu może wynikać co innego..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Wielickie złoża soli mają ok 15 milionów lat więc ciężko mi uwierzyć że sól może się przeterminowaćSól może i nie, ale peklosól już tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxlam Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Dziękuję fajne forum KNO2 aż mi się rozłożyło )) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 20, 2016 Report Share Posted January 20, 2016 Nie rozłoży się tylko zwietrzeje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.