pioro Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 nadal polecam wagę łyżeczkową łatwa i wygodna w użyciu duża dokładność Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Popatrz na ceny wag o których pisaliśmy i na cenę łyżeczkowej "Lekką łyżeczką" jest 8 do 18 razy droższa od małych jubilerskich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Osobiście też ważę przyprawy, ale tylko orientacyjnie. Z dokładnością aptekarska to tylko sól dodaję. Z innymi przyprawami to bywa różnie. Trzeba wiedzieć jaką mają " moc". Nie można porównywać domowego majeranku z przemysłowym. Podobnie czosnek, pieprz itp. Czyli jak robie np. kieiłbasy to ważę wstępnie przyprawy,ale później próbuje farsz i ewentualnie doprawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystek98 Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 2014-08-06 15.27.30.jpgnadal polecam wagę łyżeczkową łatwa i wygodna w użyciu duża dokładnośćMało funkcjonalna -ważenie tylko pojemności łyżeczki -ile tam wejdzie np pieprzu -niutać po pare gram?Ja swoją moge 200g peklosoli odważyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lesniak Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 (edited) Moje wagi. Sprawdzają się idealnie. Tym bardziej teraz, jak muszę ważyć jedzenie i lekarstwa.... Edited August 8, 2014 by EAnna ort Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 6, 2014 Report Share Posted August 6, 2014 Do przypraw tak jak poprzednicy używam wagi jubilerskiej kosztuje śmieszne pieniądze a sprawdza się od lat super http://allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=waga+jubilerska&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=seng-v6-p-3-e-0805Gontek .. dostałam w prezencie ale była kupiona tu gdzie pokazuje roger .. naprawdę warto i za śmieszną kasę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Też nie jestem aptekarzem:) Odważam dość dokładnie tylko ilość PS. Pozostałe przyprawy odważam dodaję do farszu, i próbuję. Zawsze potem doważam i znów próbuję. Staram się zapisywać ilość przypraw z każdej produkcji i potem finalnie już na gotowym wyrobie wystawić ocenę. Dzięki temu wiem że np w Kaszance normy pieprzu i majeranku są przekroczone znacznie:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Moje łyżeczki to takie miarki. Można kupić zestaw i tam jest miarka od szklanki do łyżeczek. Nawet piwowary mają miarkę.AndrzejuK, nie uwierzę, że wszystko ważysz z aptekarską dokładnością, utrzymujesz dokładnie temperatury, a na śniadanie precyzyjnie parzysz kiełbasę a nie wrzucisz do garnka, podpalasz gaz czy inny rodzaj palnika i idziesz ogolić się. Matematycznie można wszystko udowodnić, ale co się stanie jak na 1kg dasz 19g zamiast 18? soli? Większość nawet nie poczuje różnicy. Ale ja nie jestem aż tak ortodoksyjny, i robię normalnie, na smak i już nabyte "wyczucie"A mam aż 4 elektroniczne wagi, z gramowych to praktycznie nie korzystam, raz zważyłem "łyżeczkę" i wiem ile mam łyżeczek czegoś dać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 AndrzejuK, nie uwierzę, że wszystko ważysz z aptekarską dokładnością, utrzymujesz dokładnie temperatury, Papcio witaj Tak robiłem ładnych parę lat temu . Teraz jest troszkę inaczej Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted August 7, 2014 Report Share Posted August 7, 2014 Dzięki! Też bardzo Ciebie pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystek98 Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Na oko to chłop w szpitalu umarł,po co mi jajko niespodzianka w dzisiejszych czasach z tą techniką?Parzenie też przy pomocy regulatora PID wstawiam i ide sie goliić albo barabara ,wiem ze tam sie nic nie stanie i samo sie parzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted August 8, 2014 Author Report Share Posted August 8, 2014 (edited) Moja duża waga o zakresie do 5kg w przedziale 0-5g to robi co chce. Raz pokaże 2g, raz 4g, a najczęściej 0g. Dopiero od jakiś 8g wyniki pomiaru są w miarę poprawne z dokładnością 25%. No i czas pomiaru musi być krótki - położyć i odczytać. Żadne tam powolne dosypywanie aż uzyska się żądaną wagę. Moja własnie tak się zachowuje . Podejrzewam że elektronikę do nich robi znowu jeden chinol a firmy obudowy . Tudzież ten sam chinol robi wszystko i zmienia napisy . Wygląda że trzeba kupić jubilerską 200-300 g i nie przepłacać . Edited August 8, 2014 by Mirekr134a Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Moja własnie tak się zachowuje . Podejrzewam że elektronikę do nich robi znowu jeden chinol a firmy obudowy Zwracam uwagę, że tańsze wagi elektroniczne są mało odporne na zakłócenia elektromagnetyczne.Aby ustabilizować ich wskazania należy odsunąć je od telefonów komórkowych i kuchni mikrofalowych (działających), najlepiej na kilka metrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Ta najlepiej zrobić klatkę Faradaya Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Czytam, nic nie pisząc bo wszystko było już napisane. Wszystkie wagi sprawne, ważą dobrze pod warunkiem że wiemy jak na nich ważyć . Jal zważyć 1 g na wadze do 5 kg to jest proste pytanie . Kto na to odpowie . Kazda waga ma początkową tolerancję to jest podpowiedż . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted August 8, 2014 Author Report Share Posted August 8, 2014 Dziadkujest jasna i stara metoda najpierw na wagę choćby odważnik 500g i dopiero przyprawy ale przy zakresie do 5 kg dokładność pomiaru 2-5 g i tak będzie słaba . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystek98 Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Na mojej 5kg o dokładnosci 2g nie da sie ważyć przypraw ,kulawo to wychodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Dziadku się nie da tak zważyć jak piszesz Waga to waga ma konkretny zakres pomiaru i koniec Zatem przyprawy jak piszesz na laboratoryjnej przynajmniej na początku Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 (edited) Z wagami miałem trochę doczynienia jako ich użyjownik - wagi elektroniczne bizerba , wagi standartowe zegarowe do 50kg, wagi pomostowe do 1000 kg ,1500, 3000kg itd. Tolerancja wagowa na wadze 1000kg to 1 kg - a więc zważ na niej 0,50 kg ,to jest przyklad do wag 5 kg gdy chcemy zwżyć 1 g.Jako magazynier mając wagę której tolerancja zgodną z normą będzie wynosiła - 990 g to przy tysiącach ważeń na tej wadze będziesz miał manko na magazynie. Edited August 8, 2014 by DZIADEK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 Przypominam, że waga tzw. jubilerska o zakresie do 200g kosztuje całe 10zł. To naprawdę śmieszne pieniądze za urządzenie, które zwalnia od kombinowania z odważnikami i ciągłej walki o wiarygodność odczytu małych wartości z wagi o zakresie do 5kg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted August 9, 2014 Author Report Share Posted August 9, 2014 Markucena wagi śmieszna tylko że w Wawie nigdzie nie mogę jej znależć z odbiorem osobistym. A wysyłka wiecej niż waga Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 to zamów dwie będziesz miał na zapas, bo wiadomo że to chińszczyzna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mirekr134a Posted August 9, 2014 Author Report Share Posted August 9, 2014 No jest to metoda na obniżenie średniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystek98 Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 Przypominam, że waga tzw. jubilerska o zakresie do 200g kosztuje całe 10zł. To naprawdę śmieszne pieniądze za urządzenie, które zwalnia od kombinowania z odważnikami i ciągłej walki o wiarygodność odczytu małych wartości z wagi o zakresie do 5kg.UUUUUU to ja mam mercedesa bo dałem 45zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 to zamów dwie To jest dobra rada. Ich jakość nie jest powalająca. Jak pierwsza niespodziewanie odmówi posługi to wtedy druga jest pod ręką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.