Jump to content

Wreszcie! Moja wędzarnia - pytania

Recommended Posts

Witam. Udało mi się wreszcie wybudować własną wędzarnię :) Zaczynałem od beczki wiec podstawy wędzenia już mam do tego dodałem "studiowanie" strony wedlinydomowe.pl i powstała wędzarnia. Na zdjęciach co nieco widać ale mam jeszcze pare pytań ....

1. Czy ocieplać dach ??? - ściany są podwójne (desta 2 cm ) a między nimi wełna mineralna

2. Czy ocieplać drzwi ???

3. Jakiej blachy użyć do obicia w środku ??? ( może jakieś linki producenta lub allegro )

Wszystkie negatywne komentarze jak i pozytywne uwagi mile widziane :)

Bardzo dziękuję i pozdrawiam !!!

post-55120-0-77894200-1407698507_thumb.jpg

post-55120-0-34128800-1407698526_thumb.jpg

post-55120-0-98920300-1407698534_thumb.jpg

post-55120-0-71619700-1407698545_thumb.jpg

post-55120-0-10557900-1407698555_thumb.jpg

1. Czy ocieplać dach ??? - ściany są podwójne (desta 2 cm ) a między nimi wełna mineralna 2. Czy ocieplać drzwi ???

Nie ma takiej potrzeby .

3. Jakiej blachy użyć do obicia w środku ??? ( może jakieś linki producenta lub allegro )

Zwykła czarna blacha wystarczy , byle nie ocynk , nie musisz konserwować - dym  to zrobi za Ciebie .

Twoja wędzarnia żadnego kanału nie posiada, i to jest jej cenna zaleta. To co masz w swoim stropie to otwór dymowy, nad którym należy postawić tzw. deflektor. Poczytaj sobie o wędzarniach typu "kibelek" i ich konstrukcyjnych niuansach, popatrz jak budowal choćby Michal Koperski i inni koledzy, wszystko jest w tym temacie pokazane i opisane na forum bardzo dkładnie. Poza tym :thumbsup::clap: .

Wszystko co piszesz to wiem - wkońcu sam ją zbudowałem na postawie własnie forum :) a w moim pytaniu chodziło czy powinienem przedlużyć ten otwór w stropie tak o jakies 5-7 cm w górę i dopiero wstawić deflektor? Dziękuję za odpowiedz i za uznanie mojej budowli :) 

Deflektor stawia się bezpośrednio nad otworem. Można zrobić malą namiastkę kanału wys. kilku centymetrów jeżeli chce się w otworze zamieścić szyber a wcześniej się o tym nie pomyślało. Ja np. szyber posiadam bez żadnego kanału tylko umieszczony bezpośrednio w otworze. obejrzyj sobie moje fotki. Są różne sposoby umieszczania szybra, na łańcuszku, szufladkowy itd.

A tak to zrobił Michał.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9129-nowa-w%C4%99dzarnia/page-8

Edited by sverige2

Właśnie :) po to sami to robimy, żeby mieć :) To zapytam jeszcze .... Moja wędzarnia ma otwory dymowe po obu stronach, pięć otworów o średnicy 6 cm regulowane przesówaną deską. Dach niestety nie może być otwierany cały bo jedna jego płaszczyzna bedzie przedłużona jak widać na zdjęciach. Otwierana bedzie połowa dachu - oczywiście ta mniejsza. Czy takie rozwiązanie bedzie dobre do osuszania wędzonek ???

No to chyba juz wszystkie niejasności mam rozwiane :) Mam nadzieje że uda mi sie do końca tygodnia skończyć o ile pogoda pozwoli i blachę kupię ( nie jestem pewny czy wiem jaka to blacha "zwykła czarna" ale myślę ze w budowlanym mi pomogą ). Jeśli jeszcze jakieś poprawki powinienem zastosować bardzo proszę o sugestie. Dziękuję bardzo Wszyskim za chęć pomocy

komora jest zrobiona na 110 cm - tyle ma szkielet plus daszek chyba 40 cm bo musiałem troszke podnieść w górę żeby otwory dymowe zamontować. Może to nie wiele gdyż standart jest jakieś 150 cm ale mo napewno wystarczy na moje potrzeby i jeszcze bedzie duuzo miejsca.

• 2 weeks later...

faktycznie komora nie jest zbyd duża ale mi w zupełności wystarczy.. co do desek to kolego mało wprawne oko masz :) jest do deska szalówka wiec pióro wpust jak najbardziej. Drewno poukładane przy "kibelku" ma dawać efekt wizualny nie bedę nim wędził no chyba że z lenistwa nie bedzie mi sie chcialo iść po olszynę, dębinę, jabłoń bo to mam do wędzenia przeznaczone. Dziękuję za miłe komentarze :)

Kokoszka....600 zł za Kibelek to trochę dużo....

Natomiast 600 zł za Rakietę (!) to tyle co nic :)

Szałowo wygląda z "wizjerem"......

Marzyłem o takim rozwiązaniu jednak w klasycznej formie- serduszka....

Muszę posiąść kawałek szyby i dokonać tuningu :)

Zgrabne toto :)

Pozdymiam...

• 2 weeks later...