kokoszka1111 Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 Witam. Udało mi się wreszcie wybudować własną wędzarnię Zaczynałem od beczki wiec podstawy wędzenia już mam do tego dodałem "studiowanie" strony wedlinydomowe.pl i powstała wędzarnia. Na zdjęciach co nieco widać ale mam jeszcze pare pytań ....1. Czy ocieplać dach ??? - ściany są podwójne (desta 2 cm ) a między nimi wełna mineralna2. Czy ocieplać drzwi ???3. Jakiej blachy użyć do obicia w środku ??? ( może jakieś linki producenta lub allegro )Wszystkie negatywne komentarze jak i pozytywne uwagi mile widziane Bardzo dziękuję i pozdrawiam !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted August 10, 2014 Report Share Posted August 10, 2014 1. Czy ocieplać dach ??? - ściany są podwójne (desta 2 cm ) a między nimi wełna mineralna 2. Czy ocieplać drzwi ??? Nie ma takiej potrzeby . 3. Jakiej blachy użyć do obicia w środku ??? ( może jakieś linki producenta lub allegro ) Zwykła czarna blacha wystarczy , byle nie ocynk , nie musisz konserwować - dym to zrobi za Ciebie . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 Bardzo dziękuję za odpowiedz. Jeszcze pytanko takie... czy mam wyprowadzać jakoś kanał dymowy z paleniaska czy wystarczy tak jak jest ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Twoja wędzarnia żadnego kanału nie posiada, i to jest jej cenna zaleta. To co masz w swoim stropie to otwór dymowy, nad którym należy postawić tzw. deflektor. Poczytaj sobie o wędzarniach typu "kibelek" i ich konstrukcyjnych niuansach, popatrz jak budowal choćby Michal Koperski i inni koledzy, wszystko jest w tym temacie pokazane i opisane na forum bardzo dkładnie. Poza tym . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 Wszystko co piszesz to wiem - wkońcu sam ją zbudowałem na postawie własnie forum a w moim pytaniu chodziło czy powinienem przedlużyć ten otwór w stropie tak o jakies 5-7 cm w górę i dopiero wstawić deflektor? Dziękuję za odpowiedz i za uznanie mojej budowli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 (edited) Deflektor stawia się bezpośrednio nad otworem. Można zrobić malą namiastkę kanału wys. kilku centymetrów jeżeli chce się w otworze zamieścić szyber a wcześniej się o tym nie pomyślało. Ja np. szyber posiadam bez żadnego kanału tylko umieszczony bezpośrednio w otworze. obejrzyj sobie moje fotki. Są różne sposoby umieszczania szybra, na łańcuszku, szufladkowy itd.A tak to zrobił Michał.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9129-nowa-w%C4%99dzarnia/page-8 Edited August 11, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 Właśnie czytałem duzo na ten temat i są różne szkoły ... jedni piszą ze szyber jest potrzebny inni że nie... miałem nie robić wcale szybra ale może jednak warto go zrobić na tym etapie budowy to jeszcze nie problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 No przecież właśnie to piszę, temat jest szeroko opisywany i dyskutowany. Ja używam szybra bardzo rzadko, ale jeżeli chcę to go mam i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 Właśnie po to sami to robimy, żeby mieć To zapytam jeszcze .... Moja wędzarnia ma otwory dymowe po obu stronach, pięć otworów o średnicy 6 cm regulowane przesówaną deską. Dach niestety nie może być otwierany cały bo jedna jego płaszczyzna bedzie przedłużona jak widać na zdjęciach. Otwierana bedzie połowa dachu - oczywiście ta mniejsza. Czy takie rozwiązanie bedzie dobre do osuszania wędzonek ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Jak najbardziej. Wystarczające. Nie będziesz robił przeciągo w komorze przecież. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 No to chyba juz wszystkie niejasności mam rozwiane Mam nadzieje że uda mi sie do końca tygodnia skończyć o ile pogoda pozwoli i blachę kupię ( nie jestem pewny czy wiem jaka to blacha "zwykła czarna" ale myślę ze w budowlanym mi pomogą ). Jeśli jeszcze jakieś poprawki powinienem zastosować bardzo proszę o sugestie. Dziękuję bardzo Wszyskim za chęć pomocy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszezg Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 kolego jaką wysokość ma twoja komora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 11, 2014 Author Report Share Posted August 11, 2014 komora jest zrobiona na 110 cm - tyle ma szkielet plus daszek chyba 40 cm bo musiałem troszke podnieść w górę żeby otwory dymowe zamontować. Może to nie wiele gdyż standart jest jakieś 150 cm ale mo napewno wystarczy na moje potrzeby i jeszcze bedzie duuzo miejsca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 nie jestem pewny czy wiem jaka to blacha "zwykła czarna" ale myślę ze w budowlanym mi pomogą ). Taniej będzie spytać na złomowisku( tylko nie ocynk ) i myślę że jak ją wyłożysz do połowy wysokości to wystarczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 raczej całą wyłożę blachą bo niestety deski na dachu nie są tak szczelne jak te na śnianach i tylko jedna warstwa a blacha od wewnątrz uszczelni całą komorę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 16, 2014 Author Report Share Posted August 16, 2014 Dzisiaj udało mi się trochę zrobić Martwią mnie tylko otwory wentylacyjne ale myślę ze dym będzie miał dużo miejsca żeby uchodzić mimo tak zrobionego dachu... ( wymóg żony że nie może wyglądać jak kibel ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted August 31, 2014 Author Report Share Posted August 31, 2014 i koniec budowy !!!! Oto efekt Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek-krze Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Piękna odmiana kibelka Choć komora nie jest wielka, i deski nie tak ładne jak te piór wpust to efekt napewno ten sam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 na fotce drewno pod daszkiem masz brzozowe a do wędzenia to tylko okorowane bo kora brzozy kopci jest lipa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 faktycznie komora nie jest zbyd duża ale mi w zupełności wystarczy.. co do desek to kolego mało wprawne oko masz jest do deska szalówka wiec pióro wpust jak najbardziej. Drewno poukładane przy "kibelku" ma dawać efekt wizualny nie bedę nim wędził no chyba że z lenistwa nie bedzie mi sie chcialo iść po olszynę, dębinę, jabłoń bo to mam do wędzenia przeznaczone. Dziękuję za miłe komentarze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 (edited) No co tu dużo mówić, ręce się same do oklasków składają, :clap: . I kto teraz powie że nie można, jak można . Tanio, ładnie, funkcjonalnie . Edited September 1, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted September 1, 2014 Author Report Share Posted September 1, 2014 Dziękuję bardzo !!! no koszt to jakieś 600 zł bo duuużo materiału miałem z odzysku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 Kokoszka....600 zł za Kibelek to trochę dużo....Natomiast 600 zł za Rakietę (!) to tyle co nic Szałowo wygląda z "wizjerem"......Marzyłem o takim rozwiązaniu jednak w klasycznej formie- serduszka....Muszę posiąść kawałek szyby i dokonać tuningu Zgrabne toto Pozdymiam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokoszka1111 Posted September 14, 2014 Author Report Share Posted September 14, 2014 wędzarnia przetestowana !!! Dymi aż miło. Oto efekty : Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 15, 2014 Report Share Posted September 15, 2014 Brawo Owocnego dymienia! Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts