piotrb171 Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Witam serdecznie. Jestem w trakcie budowy wędzarni z granitu wg. projektu, który znalazłem na stronie: http://oddychajwogrodzie.blogspot.fr/2012/06/grill-z-wedzarnia-atwo-zrobisz-go.html. Moja wędzarnia ma być większa i w kwadracie. Mam pytanie, czy ktoś jeszcze ma podobną wędzarnie i może się podzielić opinią na temat wędzenia w niej. Czy wykonane z betonu kanały nie pekają. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 piotrb171 pod wskazanym przez Ciebie linkiem wyświetla się komunikat : " Niestety strona szukana przez Ciebie w tym blogu nie istnieje." . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Tu masz prawidłowy link: http://oddychajwogrodzie.blogspot.fr/2012/06/grill-z-wedzarnia-atwo-zrobisz-go.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 (edited) Można powiedzieć tylko tyle że, "fachowiec" od budowy tej kamiennej skąd innąd zupełnie ładnej kapliczki, pojęcie ma o budowie wędzarni takie, jak Rysio z Kalisza o solowych występach w balecie na na deskachTeatru Narodowego. Edited August 13, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 (edited) Ale za to nahajcował jak w piecu hutniczym. Edited August 13, 2014 by jagra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Jagra, właśnie dokładnie tak jak byś przy tym był . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Witam serdecznie. Jestem w trakcie budowy wędzarni z granitu wg. projektu, który znalazłem na stronie: http://oddychajwogrodzie.blogspot.fr/2012/06/grill-z-wedzarnia-atwo-zrobisz-go.html. Moja wędzarnia ma być większa i w kwadracie. Mam pytanie, czy ktoś jeszcze ma podobną wędzarnie i może się podzielić opinią na temat wędzenia w niej. Czy wykonane z betonu kanały nie pekają. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. piotrb171, cztaj na naszym forum w temacie "wędzarnie z paleniskiem bezpośrednim", a znajdziesz z pewnością odpowiedzi na wszystkie nurtujące Cię pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrb171 Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Dziękuję za odpowiedzi, ale co konkretnie w tym przypadku jest nie tak? Bo ja już doszedłem do budowy komory. Może mógłbym jeszcze coś zmienić? W założeniu to ma być grill - dletego z granitu, w którym czasami chciałbym coś uwędzić. Jeżeli te płyty są niepotrzebne to mogę w nich wykuć otwory i będę miał typową wędzarnię z paleniskiem bezpośrednim. Odległość od paleniska do górnego blatu ok. 1 m. Cała konstrukcja to 2 płyty przesunięte względem siebie + trzecia z otworem jako podstawa komory.Bardzo proszę o podpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Piotrb171, nie czytasz forum, a to szkoda.Na skróty nie dojdziesz.Przysiądź fałdów. Dla jasności - http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1643589&langid=3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrb171 Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Piotrb171, nie czytasz forum, a to szkoda.Na skróty nie dojdziesz.Przysiądź fałdów. Dla jasności - http://forum.wordreference.com/showthread.php?t=1643589&langid=3Przeczytałem informacje na tym forum, niestety za późno, bo już jestem w trakcie budowy i mam świadość, że mój projekt nie do końca odpowiada sztuce wędzarniczej. Wcześniej oglądałem również na Waszej stronie różnego rodzaju relacje z budowy głównie murowanych wędzarni. Dzięki informacjom znalezionym na tym forum zacząłem się dopiero teraz niepokoić czy w ogóle coś mi się uda uwędzić. Chodzi głównie o okazjonalne wędzenie np. na święta, więc ilość zużytego opału i czasu niejest dla mnie tak ważna. Jeżeli będę chciał wędzić częściej, to napewno wybuduję sobie "kibelek" gdzieś dalej od domu. Teraz pozostaje sprawa czy natym etapie budowy można coś jeszcze udoskonalić/naprawić? Czy cieszyć się grilem w lecie a wędzarnie zbudować od nowa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazior83 Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 cieszyć się grilem w lecie a wędzarnie zbudować od nowa Ja bym tak zrobił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Czy cieszyć się grilem w lecie a wędzarnie zbudować od nowa? Idź ta drogą. Cytat klasyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrb171 Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Tylko, że w tym roku to już raczej nie dam rady czasowo i finansowo wybudować drugiej wędzarni . Rozwalać te przegrody czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 (edited) Rozwalić i to jak najprędzej. Zostawić tylko jedną dużą komorę paleniskową z otworem po środku, a na wierzchu tego paleniska zbudować komorę wędzarniczą z desek i wędzić. Wszystko. Edited August 13, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 (edited) Rozwalić i to jak najprędzej. Zostawić tylko jedną dużą komorę paleniskową z otworem po środkuNie mogę pojąć... dlaczego jesteś tak sceptycznie nastawiony do tego ''projektu'' ... Co za różnica czy jest 5 mniejszych otworów , czy jeden na środku i 'perniczenie sie z deflektorem , czy też nie ma stropu wogóle...? Moim zdaniem ( pdkreślę ''moim'' ) , jezeli w komorze ma się znajdowac równiesz grill , to raczej z desek komora nie zdzierży...( ewentualnoscią -obicie od środka blachą ) , ale to nie za bardzo bedzie pasowało do ''klimatu'' , jaki tworzy TA grillo-wędzarnia. Chodzi głównie o okazjonalne wędzenie np. na święta, więc ilość zużytego opału i czasu niejest dla mnie tak ważna.Skoro Kolega tak podchodzi do tematu , to (przynajmniej ja Go nie będę zrażać ) . Ps. tez mam murowaną nie ocieploną i z paleniskiem bezposrednim... (bez stropu) i nie narzekam ... Pozdrawiam! Edited August 13, 2014 by Kruszynka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrb171 Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Bardz, dziękuję wszystkim za cenne rady. Jutro wezmę młot i rozkuję te dwie płyty, na szczęście ich nie zbroiłem . Wymiary paleniska będą wtedy miały 80x80x100(wysokość) cm.To nie idealne proporcje ale może jakoś to zadymi i nie otruję rodziny na święta . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 (edited) Einshell, myślę że te otwory od biedy mogły by zostać, ale na pewno zdecydowanie lepsze rozprowadzenie dymu po komorze będzie przy pomocy otworu centralnego i deflektora, prawidłowa konstrukcja tego typu gwarantuje równe wędzenie, bez przekładania kijów w trakcie wędzenia. Tak jest u mnie przynajmniej, a z tego co wiem to u innych kolegów też. Takie ułożenie otworów przesuniętch na dodatek na jedną stronę, na pewno nie jest najszczęszśliwszym rozwiązaniem, więc jeżeli kolega jest jeszcze na tym etapie że moż dokonać zmian, to po co ma budować tak jak nie należy ? Jeżeli idzie o sprawę grilla, to jak najbardziej można budować z desek tak jak to ma zrobione wielu kolegów, a z tego co słyszałem to również koleżanek, bo przecież przynajmniej do połowy wysokości komory na deski będzie położona blacha. Tu nie chodzi o żadne zrażanie nowych adeptów, tylko kolega najzwyczjniej prosil o radę i opinię, więc myślę że lepiej wykonać od razu prawidłowo zgodnie ze sztuką, niż następnie używać młota do rozwalania całego kosztownego obiektu, jak choćby robił to Michał Koperski i paru innych. Piotrb171. skontaktuj się najlepiej z Michałem i sobie z nim porozmawiaj, na pewno Ci udzieli cennych wskazówek i podpowie co i jak robić aby młot nie był konieczny w dalszej perspektywie. Edited August 13, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrb171 Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrb171 Posted August 19, 2014 Author Report Share Posted August 19, 2014 Witam ponownie. Przeczytałem jeszcze raz poradnik Andyandiego i znalazłem tam taką informację: "Jeżeli decydujemy się na długi kanał należy zastosować spiralny pod komorą, żeby oddać część energii cieplnej do komory wędzarniczej"Spytam może naiwnie, ten spiralny kanał to nie jest przypadkiem ten, który ja mam u siebie? http://2.bp.blogspot.com/-uwvxHkWUhis/Uk8xU98skPI/AAAAAAAAED4/RijRIofRQG4/s320/Grillo-w%C4%99dzarnia+opis.jpg Źródło: http://oddychajwogrodzie.blogspot.fr/2012/06/grill-z-wedzarnia-atwo-zrobisz-go.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Dobre rady masz w poradniku AndyAndego wyłożone że tak można powiedzieć nieomal łopatologicznie i obrazowo, Ty zaś jak widać nie zupełnie chcesz z tych porad skorzystać i stąd Twoje wątpliwości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek-krze Posted August 22, 2014 Report Share Posted August 22, 2014 Zrób sobie z tego ładnego grila. I tyle ...... Dozbieraj kasę i materiał i na wiosnę postaw sobie coś a'la kibelek i ciesz się wędlinami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts