zemat Posted August 20, 2014 Report Share Posted August 20, 2014 Obrót żywcem wieprzowym w Polsce różni się zasadniczo od realizowanego w państwach, które stosują intensywny chów trzody chlewnej i to na szeroką skalę (Dania, Holandia). Skala produkcji tuczników w naszym kraju uzależniona jest od drobnych producentów. Do tej pory nie ma możliwości podpisania indywidualnej umowy pomiędzy drobnym producentem, a rzeźnią. Rozwiązaniem tego problemu mogłyby być grupy producenckie. Jednak skup świń rzeźnych z małych gospodarstw odbywa się przy udziale pośredników, co nie jest korzystne dla wytwórcy.Przedstawiam udział procentowy poszczególnych ras świń będących pod kontrolą zakładów ubojowych w roku ubiegłym: polska biała zwisłoucha (pbz) 7 464 szt.47,15% wielka biała polska (wbp) 5 939 szt.37,52% duroc 836 szt.5,28% pietrain 605 szt.3,82% puławska 913 szt.5,77% hampshire 72 szt.0,46% Razem 15 829 szt. (100,00%) Jak widzicie, że polskie rodzinne rasy tuczników rzeźnych nie zanikają lecz obawy są, ponieważ na rynku jest bardzo dużo trzody będąca mieszankami tych ras. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.