Jump to content

Tuczniki


zemat

Recommended Posts

Obrót żywcem wieprzowym w Polsce różni się zasadniczo od  realizowanego w państwach, które stosują intensywny chów trzody chlewnej i to na szeroką skalę (Dania, Holandia). Skala produkcji tuczników w naszym kraju uzależniona jest od drobnych producentów. Do tej pory nie ma możliwości podpisania indywidualnej umowy pomiędzy drobnym producentem, a rzeźnią. Rozwiązaniem tego problemu mogłyby być grupy producenckie. Jednak skup świń rzeźnych z małych gospodarstw odbywa się przy udziale pośredników, co nie jest korzystne dla wytwórcy.

Przedstawiam udział procentowy poszczególnych ras świń będących pod kontrolą zakładów ubojowych w roku ubiegłym:

 

polska biała zwisłoucha (pbz) 7 464 szt.47,15%

wielka biała polska (wbp) 5 939 szt.37,52%

duroc 836 szt.5,28%

pietrain 605 szt.3,82%

puławska 913 szt.5,77%

hampshire 72 szt.0,46%

Razem 15 829 szt. (100,00%)

 

Jak widzicie, że polskie rodzinne rasy tuczników rzeźnych nie zanikają ;) 
lecz obawy są, ponieważ na rynku jest bardzo dużo trzody będąca mieszankami tych ras. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...