Jump to content

Ewolucja wędzarni Mirka.


Recommended Posts

Upłynęło już trochę wody w Wiśle i nie tylko jak zacząłem czytać to forum i później  zarejestrowałem się .

Ze względu na brak innej możliwości moja wędzarnia powstała na działce i chyba z sentymentu do poprzednich beczkowych ta również z kanałem dymowym.

Chcę pokazać tu pierwotną jej wersję i  stopniową ewolucję w kierunku eliminowania jej niedoskonałości.  Nakłoniły mnie do tego coraz to nowe posty o wędzarniach w których powtarzają się te same błędy , które zrobiłem sam 2 lata temu .

 

Pracę zacząłem od zbudowania drewutni

 

post-56051-0-23456200-1408739376_thumb.jpg

 

post-56051-0-35416000-1408739409_thumb.jpg

 

Kolejny etap to budowa postawy komory i kanału dymnego z paleniskiem.

Ze względu na brak miejsca i że to działka wszystko miało być mało widoczne i kompaktowe .

 

post-56051-0-60591400-1408739586_thumb.jpg

 

post-56051-0-40965500-1408739602_thumb.jpg

 

post-56051-0-56897300-1408739631_thumb.jpg

 

Następy etap to komora , komin i cała reszta .

 

post-56051-0-72262900-1408739730_thumb.jpg

 

post-56051-0-60726500-1408739807_thumb.jpg

 

post-56051-0-43430100-1408739850_thumb.jpg

 

post-56051-0-69918700-1408739910_thumb.jpg

 

post-56051-0-00002000-1408739979_thumb.jpg

 

post-56051-0-32113500-1408740278_thumb.jpg

 

post-56051-0-28546700-1408740412_thumb.jpg

 

Tak wyglądało to do wiosny tego roku .

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Po kolejnych wędzeniach ujawniały się jej mankamenty .

Palenisko za małe w którym ciężko utrzymać w ryzach proces spalania. Trzeba go było non stop pilnować .

Przepustnicą w kominie ciężko było regulować temperaturę i przepływ dymu .

W chłodne dni wykraplała się woda w kominie i kapało na wędzonki - trzeba było je osłaniać

W trakcie osuszania trzeba było uchylać drzwiczki przez co spadał ciąg i temperatura . Przy osuszaniu przez komin były tendencje do szybkiego wzrostu temperatury.

Generalnie potrzebny był nadzór non stop  ale przy odrobinie dobrych chęci efekt nie był zły .

Pierwsze wędzonki oceniono tu jako wczesny Zbujaszek i z tym nie mogę się zgodzić ( nie ujmując nic naszemu Zbujaszkowi :tongue: ) moje wyszły mniej okopcone   ;)

 

post-56051-0-68017600-1408741712_thumb.jpg

 

 

Kolejne wychodziły nie okopcone ale różnie raz lepiej raz gorzej .

 

 

post-56051-0-02961100-1408742073_thumb.jpg

 

post-56051-0-52999000-1408742148_thumb.jpg

 

post-56051-0-75781100-1408742227_thumb.jpg

 

post-56051-0-15220500-1408742273_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Z upływem czasu coraz bardziej nie podobała mi się wzmożona obsługa i zacząłem zastanawiać się jak polepszyć sobie warunki pracy  nie niszcząc tego co już zrobiłem .

 

Tak zaczęła się powolna ewolucja ku lepszemu . :D


Zmiany zacząłem od paleniska . Nadal pozostaje schowane w chodniku ale powiększyło się ponad dwukrotnie .

 

post-56051-0-31301000-1408742992_thumb.jpg

 

post-56051-0-70571400-1408743067_thumb.jpg

 

post-56051-0-93425700-1408743120_thumb.jpg

 

post-56051-0-96441300-1408743159_thumb.jpg

 

Po tej zmianie kultura opalania nieporównywalna .

 

Kolejny etap to dorobienie w drzwiczkach i na boku regulacji przepływu dymu .

Po wykonaniu tej regulacji praca już stała się o wiele łatwiejsza .

 

post-56051-0-90136500-1408743645_thumb.jpg

 

 

Komin na razie został do rozpalania i podpiekania ale denerwowały mnie ściekajace smółki w chłodniejsze dni .

Został unicestwiony i zastąpiony krótkim drewnianym kominkiem też z przepustnicą .

 

post-56051-0-81025700-1408743893_thumb.jpg

 

Cdn.  niebawem

Edited by Mirekr134a
Link to comment
Share on other sites

Wiesz co ciekawe to jest ja w każdym razie czytam i oglądam z pełnym zainteresowaniem moje działania idą ku elektryce troszkę się to ślimaczy, ale niebawem ruszy  :D

Edited by Baca
Link to comment
Share on other sites

Mirek134a ,problem z wykraplaniem sie wilgoci wynikał wysokosci komina i materiału z ktorego był zrobiony czyli blachy , szybko sie studził  przepływ ciepłego dymu i stad w chłodniejsze dni wykraplanie sie skroplin , ja mam komin z kształtej szamotowych fi 200 z komina systemowego schiedla , po rozgrzaniu sie wedzarni i komina skropliny nie powstaja  , zmieniłes na krótszy wiec w takim odcinku trudno by sie wykropliły skropliny tym bardziej ze materiałem na komin jest sklejka lub płyta , która jest mniej podatna na chłodzenie z zewnatrz , b.ładna wedzarnia .Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Dalsza ewolucja to nadbudowa podstawy komory. Została podniesiona o 45 cm i otynkowana w łuskę jak reszta domku .

Trochę dla praktyki i trochę dla estetyki  :tongue:

 

post-56051-0-89740700-1408824577_thumb.jpg

 

post-56051-0-38508500-1408824260_thumb.jpg

 

W międzyczasie dorobiłem osłony na drewutnię , które są montowane z obu boków i jednocześnie są wiatro i oczołapem .

 

post-56051-0-74490000-1408824885_thumb.jpg

 

post-56051-0-57374500-1408824931_thumb.jpg

 

post-56051-0-32000200-1408825028_thumb.jpg

 

Kolejna modyfikacja żeby nie biegać z kijami w czasie wędzenia to dorobienie w nadbudowie czegoś w stylu stropu nad paleniskiem w kibelkach i deflektora ale zmodyfikowanego po mojemu .

Za strop robi dennica stalowa z wyciętą dziurą . Deflektor zrobiony ze stalowej blachy postawionej na szpilkach ale jest wypukany na kształt płytkiej miski . Brzeg deflektora został ponacinany do środka i listki lekko nachylone w tą samą stronę. Powoduje to wirowanie gorącego powietrza z dymem i lepszy , bardziej równomierny rozkład ciepła.

 

post-56051-0-95214500-1408825731_thumb.jpg

 

post-56051-0-00073500-1408825773_thumb.jpg

 

Jeszcze tylko siatka zabezpieczająca

 

post-56051-0-29457400-1408826211_thumb.jpg

 

 

Teraz to już tylko wszystko poskładać do kupy i cieszyć się zadymianiem.  :D:thumbsup::clap:

 

 

post-56051-0-18526100-1408826288_thumb.jpg

 

post-56051-0-18771600-1408826547_thumb.jpg

 

post-56051-0-57452500-1408826567_thumb.jpg

 

post-56051-0-91783100-1408826618_thumb.jpg

 

post-56051-0-01381400-1408826680_thumb.jpg

 

post-56051-0-36037000-1408826730_thumb.jpg

 

post-56051-0-83099600-1408826779_thumb.jpg

 

 

 

 

Edited by EAnna
usunięcie zbędnego zdjęcia
Link to comment
Share on other sites

Trochę fotek z ostatniej produkcji po zakończeniu przeróbek . Test ewolucji na żywym organiźmie - no może nie do końca na  żywym  :D

 

Szynka peklowana na sucho

 

post-56051-0-03259500-1408994638_thumb.jpg

 

post-56051-0-38962200-1408994777_thumb.jpg

 

post-56051-0-82702600-1408995121_thumb.jpg

 

Trochę schabu

 

post-56051-0-34126000-1408994958_thumb.jpg

 

Szyneczki peklowane na mokro

 

post-56051-0-32499800-1408995345_thumb.jpg

 

post-56051-0-89004400-1408995519_thumb.jpg

 

 

Jeszcze będzie sucha krakowska i kabanosy ale jutro - jak jeszcze coś zostanie :tongue:  :cry:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

Niezły system z tą "miską" wygląda jakbyś zamontował tam wentylator dachowy.... o taki....

 

post-65335-0-29704400-1409031310_thumb.jpg

 

Pomysł zacny....  :clap: 

Jakby zamontować go jeszcze na jakim wolnoobrotowym silniczku..... "High-end" normalnie  ;)

 

Wyroby potwierdzają jakość wykonania zadymiarki, więc wszystko w jak najlepszym porządku  :thumbsup:

A ja mam parę pytań, bo nie mogłem w temacie tych informacji znaleźć...

jakie masz wymiary komory? oraz jaki masz mniej więcej rozstaw kijów do wędzenia?

 

Jeszcze raz gratulacje  :clap:

Z Dymnym pozdrowieniem.....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Wędzarka jak dobrze pamiętam ma ok 75 x 75 x 130 cm ( część drewniana ) . Podbudowa ok 100 cm z czego ok. 30 po ziemią .

Drążków są dwa piętra po 3 szt . Rozstaw ok 50 cm .


Małe kabanosowe zapasy dla moich smakoszy

 

post-56051-0-24002500-1409082948_thumb.jpg

 

post-56051-0-93375200-1409082973_thumb.jpg

 

Skromne co nie co z suchej krakowskiej podpiekanej - ale to już dla dużego smakosza .  :tongue::D

 

post-56051-0-26977100-1409083407_thumb.jpg

 

post-56051-0-02491700-1409083432_thumb.jpg

 

post-56051-0-62741700-1409083533_thumb.jpg

 

Tak wyglądała ostatnia produkcja po przeróbce wędzarni .

A w lodóweczce 11 kg mięska ( szyneczka , łopatka , i podgardle ) pekluje się na na cienką dla tatusia .  :angel:

Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

Wędzarka jak dobrze pamiętam ma ok 75 x 75 x 130 cm ( część drewniana ) . Podbudowa ok 100 cm z czego ok. 30 po ziemią . Drążków są dwa piętra po 3 szt . Rozstaw ok 50 cm

 

Dziękować bardzo za info.... rozstaw co 50 to raczej trochę sporo.... no tak ale Ty masz tyle miejsca, że taki rozstaw możesz mieć spokojnie ;) 

Ja u siebie planuję zrobić rozstaw co 40 cm i myślę, że będzie :thumbsup:  jakby co to krótsze sznurki przy wędzonkach będą  :D 

 

Co do kabanosów.... widzę, że u Ciebie też łasuchy czają się tylko na kabanosy ..... u mnie jest tak samo ..... i dostałem prykaz od żonki żeby pierwszym "dojrzałym produktem" wędzarni były właśnie kabanosy .... i to tak przynajmniej 3 KG  :facepalm:

A co do krakowskiej..... to prawdę mówiąc takiej to nawet w najlepszym sklepie nie widziałem.... ładna, bardzo dobrze podpiekana, zwarta, piękne kawałki mięsa i widoczne przyprawy..... cud, miód i orzeszki... szacun  :clap:

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

Link to comment
Share on other sites

Dobrze się Kolega spisał, bardzo dobrze. :D I te wyroby.... :clap:

Mam prośbę: podrzuć mi na pocztę maxell11@wp.pl opis całej historii związanej z budową (najlepiej w doc.) i dobrej jakości zdjęcia. Cały materiał umieszczę na stronie głównej. Na pewno wiele osób z niego skorzysta. 

Link to comment
Share on other sites

 

Co do kabanosów.... widzę, że u Ciebie też łasuchy czają się tylko na kabanosy ..... u mnie jest tak samo ..... i dostałem prykaz od żonki żeby pierwszym "dojrzałym produktem" wędzarni były właśnie kabanosy .... i to tak przynajmniej 3 KG  :facepalm:

A co do krakowskiej..... to prawdę mówiąc takiej to nawet w najlepszym sklepie nie widziałem.... ładna, bardzo dobrze podpiekana, zwarta, piękne kawałki mięsa i widoczne przyprawy..... cud, miód i orzeszki... szacun  :clap:

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

 

 

Co do kabanosów to niestety muszę je zawsze szybko suszyć   :cry:  - jak by zostały za długo w kuchni to nie było by co pakować .  :)

 

 

 

 

Skromne co nie co z suchej krakowskiej podpiekanej - ale to już dla dużego smakosza . 

Ładnie wygląda.   :tongue:  A z jakiego przepisu korzystałeś. :question:  

 

Sucha krakowska robiona na trochę zmodyfikowaną 16 , ale z samej szynki i do kleju poszły okrawki ze schabów .

 

 

Do wątka kiełbasy dołączę swój zmodyfikowany przepis - może ktoś skorzysta.

Rodzinka ją  wychwala. :thumbsup:

Edited by Mirekr134a
Link to comment
Share on other sites

Dalszy ciąg pracy wędzarki

 

post-56051-0-80087400-1409510183_thumb.jpg

 

Praca paleniska w trakcie wędzenia

 

post-56051-0-48578400-1409510276_thumb.jpg

 

post-56051-0-36359700-1409510289_thumb.jpg

 

Tyle zostało w palenisku po 9 godzinach pracy wędzarki .

 

post-56051-0-68541700-1409510672_thumb.jpg

 

Pokrywa na palenisku nigdy nie zasłania więcej niż 2/3 otworu .

 

post-56051-0-40479500-1409510439_thumb.jpg

 

post-56051-0-27986300-1409510455_thumb.jpg

 

Otwór z prawej strony szybsze spalanie , z lewej wolniejsze .

 

Praca z paleniskiem nieporównywanie prostsza  i przyjemniejsza .

 

 

Sobotnie dwukrotne zadymianie 

Pierwsza partia  cienka kiełbaska w/g mojego przepisu

 

post-56051-0-62599800-1409510764_thumb.jpg

 

post-56051-0-50816600-1409510862_thumb.jpg

 

post-56051-0-08935800-1409510927_thumb.jpg

 

I druga zadyma dla rodzinki

 

post-56051-0-92282900-1409511016_thumb.jpg

 

post-56051-0-73692000-1409511035_thumb.jpg

 

 

Wynik całkiem  zadowalający  :tongue: 

Po odparzaniu wrzucę fotki  przekrojów .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mam troszkę czasu więc połaskocze was po śliniankach    :tongue:

 

Poprzednie cudeńka były dla mojej lepszej połowy i milusińskich .

Teraz czas było zrobić coś dla siebie .

 

Przed wędzeniem

 

post-56051-0-16487500-1410805747_thumb.jpg

 

 

Po podsuszeniu

 

post-56051-0-54953200-1410805933_thumb.jpg

 

 

Przekrój przed pakowaniem

 

post-56051-0-05084000-1410805978_thumb.jpg

 

 

Teraz już mogę spokojnie myśleć o spożywaniu .  :rolleyes:

 

post-56051-0-22925400-1410806483_thumb.jpg

 

Już niedługo .........

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...