ponton26 Posted August 24, 2014 Report Share Posted August 24, 2014 (edited) W sobotę po uprzednim przygotowaniu kiełbas i 10 dniowym peklowaniu mięsa nadszedł czas na wędzenie.Oto kilka zdjęć:1. przygotowywanie kabanosów,2. wygrzewanie wędzarni,3. osadzanie kiełbas, kabanosów i ociekanie mięsiw najpierw około 10h w lodówce ostatnie 2h w warunkach pokojowych4. osuszanie 5. wędzenie6. w kąpieli dymowej7. i po 8. przed parzenie.9. i już po ot taka moja relacja z sobotniego zadymiania szynka wyszła bardzo dobra natomiast boczek jest ciut ciut za słony ale jadalny oczywiście zapomniałem dodać zdjęcie z przekrojami Edited August 24, 2014 by ponton26 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted August 24, 2014 Report Share Posted August 24, 2014 Ponton piknie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted August 24, 2014 Report Share Posted August 24, 2014 Tylko tak dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted August 24, 2014 Report Share Posted August 24, 2014 W miszcze idziesz a nie mogłeś to krzyknąć wpadlibyśmy z Andrzejem na małą "kolacyjkę" pomogli i w.... etam zjedli co nie co a tak brachu sam się będziesz męczył tylko nie mów mi, że sama kość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 24, 2014 Report Share Posted August 24, 2014 szynka wyszła bardzo dobra natomiast boczek jest ciut ciut za słony ale jadalny Szynke mam jako nastepna w planie, ale chyba dzieki tobie doloze taki zwijany boczek, bardzo ladnie wyszedl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Eleganckie wyroby;)))a sąsiada to chyba skręcało jak czuł dym;))pozdro... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponton26 Posted August 31, 2014 Author Report Share Posted August 31, 2014 dzisiaj rozkroiłem mniejsze szynki i się okazały za słone a do tego jedna ma jakieś ognisko zapalne szarego czegoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 ognisko zapalne szarego czegoś w środku ? Nie przejmuj się, pewnie nie dopeklowana... nastrzyki robiłeś ? Chociaż 10 dni to dosyc długo... przekładałeś mięso co 24h w zalewie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ponton26 Posted August 31, 2014 Author Report Share Posted August 31, 2014 założyłem osobny temat:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10273-czy-to-się-nadaje-do-jedzenia-dziwne-przebarwienie-po-przekrojeniu/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 a to zmienia obraz sprawy.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts