Jump to content

Prasowany odtłuszczony boczek wędzony na zimno, parzony.


BonAir

Recommended Posts

Wczoraj z myślą o mamie, która nie przełknie ani grama tłuszczu w "widocznej" postaci, zrobiłem blok prasowany z boczku wędzonego na zimno.

 

Zapeklowany i uwędzony boczek rozdzieliłem na płaty mięsne, oddzielając tłuszcz (dość karkołomna czynność).

Płaty ułożyłem ściśle w formie, przesypując emulsją ze skórek (o tym oczywiście nic nie powiem ;-) ) i odrobiną pieprzu.

Płaty układałem kolorystycznie na przemian, ciemniejszy, jasniejszy, itd. uzyskując "efekt zebry". ;-)

Całość parzyłem w temp. 80st. C. przez dwie godziny.

 

Tłuszcz i skrawki boczku zużyłem do zrobienia "smarowidełka".

 

 

Link to comment
Share on other sites

To jest forma do nadawania kształtu wyrobom w osłonkach barierowych.

 

Kupiona dzięki Pyzoldzie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1171

 

Jak wygląda znajdziesz w tym wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=22054&highlight=#22054

 

PS. Dodam jeszcze, że ten prasowany boczek składa się z 9 warstw.

Link to comment
Share on other sites

BonAir napisz , czy prasowanka Mamie smakowała i czy wyczuła przemycony tłuszcz skórkowy :grin:

piękny Ci wyszedł ten boczuś, też dzisiaj taki wykonam ale niestety bez wędzenia zimnego bo wędzarka za daleko, ale parzony też będzie ok :tongue:

Link to comment
Share on other sites

czy prasowanka Mamie smakowała

A co biedna miałaby innego powiedzieć? :lol:

 

Mało tego - zaniosłem do skosztowania również blok ozorkowy, nie mówiąc oczywiście co to jest ;-)

A mama od razu krzyknęła: "O!! W takiej postaci ozorki się kiedyś kupowało, tylko były jeszcze w galarecie!" :shock:

Link to comment
Share on other sites

kiedyś /5 lat temu/ robiłem ozory w galarecie z dużym dodatkiem groszku konserwowego w szerokiej osłonce ale o barierowej wówczas jeszcze nie słyszałem :lol: i były super tylko osłonka wówczas była mocno pomarszczona.

Muszę spróbować teraz z barierową

wogóle wieczory coraz dłuższe i jak dla mnie więcej czasu na tego typu zachcianki

pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

kuleżki

przepis jest bardzo prosty /tak jak pamiętam z przed 5 lat/

ozorki wiep. gotowane /pamiętać aby ciepłe do wystygnięcia czymś przycisnąć nie wiem chodzi o to aby się nie pokrzywiły w pałąk (kiedyś miałem stolnicę drewnianą to po prostu do jednego boku układałem - listwa i wbiłem dwa noże tak aby dociskały całość)

później wywar, żelatynka i układamy w osłonce zawiązanej z jednej strony przesypując groszkiem konserwowym (ja lubię dużo) i od góry zalewałem wywarem z żelatyną.

Nie pamiętam ale używałem kiedyś jakiejś osłonki (tak min. 100) i była później po wystygnięciu pokurczona-luźna, a z barierową to jak trzeba by to włożyć do zaparzenia czyli tylko samego obkurczenia osłonki ?

Miro ty kuleżko będziesz wiedział w jakiej temp. i czasie obkurczy się taka folia. Ni mam bo bym zrobił próbę.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

To może się wypowiem jako niedawny twórca dwóch wyrobów z ozorków: jednego nieudanego, a drugiego bardziej udanego. ;-)

 

1. Uważam, że ozorki trzeba zapeklować lub przetrzymać w solance, aby nabrały odpowiedniej słoności

 

2. Z ozorków należy usunąć tłuste mięśnie podjęzyczne

 

3. Ozorki przed parzeniem nadziewamy na proste druty, by się nie poskręcały

 

4. Ozorki należy parzyć do miękkości (4-5godzin), uważając, by nie dopuścić do wrzenia wody.

 

5. Jeszcze ciepłe ozorki wrzucamy do osłonki barierowej, zalewamy żelatyną i groszkiem i "parzymy w temp 80st.C do osiągnięcia temperatury 69st.C. wewnątrz batonu" (lubię tą regułkę):lol:

Link to comment
Share on other sites

5. Jeszcze ciepłe ozorki wrzucamy do osłonki barierowej, zalewamy żelatyną i groszkiem i "parzymy w temp 80st.C do osiągnięcia temperatury 69st.C. wewnątrz batonu" (lubię tą regułkę):lol:

Tomku czemu musimy parzyc juz uparzone ozorki :shock:

Prosze o oswiecenie

Jasiu

Link to comment
Share on other sites

Po to, by osłonka się skurczyła. W jakiej temperaturze i w jakim czasie osłonka reaguje, to o to trzebaby zapytac Miro.

 

Nie znając tych szczegółów wydaje mi się, że trzymając się mojej ulubionej regułki, osłonka z pewnością odpowiednio się skurczy.

 

Jednakże ekspertem nie jestem :blush:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...