tqlis Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 Cześć,Koledzy, nie moge znaleźć informacji o tym czy komora wędzarnicza może być z beczki ocynk? O tym, że kanał dymny nie nadaje się, to czytałem, natomiast nie mogę się doszukać o beczce. Proszę o wsparcie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 A co w tej beczce bylo..? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 z tego co ja tu wyczytałem jakiś czas temu to trzeba ją mocno i konkretnie wypalić i od bidy może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 (edited) z tego co ja tu wyczytałem jakiś czas temu to trzeba ją mocno i konkretnie wypalić i od bidy może być. Jesli to nowa i nieuzywana beczka, to wystarczy ja porzadnie wyszorowac jakims detergentem aby pozbyc sie zapachow i resztek technologicznych i powedzic w niej kilka razy bez wkladu aby ja od srodka "osmolic". Ale jesli w tej beczce byly jakies niewiadome substancje typu oleje / chemikalia to tak jak kol. Osid pisze, bez porzadnego wypalenia ani rusz.. Edited August 25, 2014 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 tqlis,odradzam stosowanie beczki, kanału i innych części wędzarni z ocynku.Lepiej stal czarna ( która rdzewieje ) lub nierdzewka która jest dużo droższa od zwykłej stali - ale żaden ocynk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted August 25, 2014 Report Share Posted August 25, 2014 po raz setny na forum - beczka z ocynku może być po uprzednim wypaleniu jej wnętrza tak ,aby pokrywający ją cynk uległ utlenieniu - pozostały na ściankach tlenek cynku wyszorować na mokro i zostawić, po kilku dniach zobaczyć czy pozostały nieskorodowane (na skutek mycia) miejsca i ew wypalić jeszcze raz - korozją się nie przejmować , bo wędzenie owo zakonserwuje. A szukać to qur..czak się rzeczywiście i z powołania nie chce - tematy aż ślepemu w białą laskę kopią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts