Jump to content

[Beczka]Czy beczka ocynkowana nadaje się na wędzarkę?

tqlis

Recommended Posts

Cześć,

Koledzy, nie moge znaleźć informacji o tym czy komora wędzarnicza może być z beczki ocynk? 

O tym, że kanał dymny nie nadaje się, to czytałem, natomiast nie mogę się doszukać o beczce.

Proszę o wsparcie

z tego co ja tu wyczytałem jakiś czas temu to trzeba ją mocno i konkretnie wypalić i od bidy może być. 

Jesli to nowa i nieuzywana beczka, to wystarczy ja porzadnie wyszorowac jakims detergentem aby pozbyc sie zapachow i resztek technologicznych i powedzic w niej kilka razy bez wkladu aby ja od srodka "osmolic". Ale jesli w tej beczce byly jakies niewiadome substancje typu oleje / chemikalia to tak jak kol. Osid pisze, bez porzadnego wypalenia ani rusz..

Edited by Gregtom

po raz setny na forum - beczka z ocynku może być po uprzednim wypaleniu jej wnętrza tak ,aby pokrywający ją cynk uległ utlenieniu - pozostały na ściankach tlenek cynku wyszorować na mokro i zostawić, po kilku dniach zobaczyć czy pozostały nieskorodowane  (na skutek mycia) miejsca i ew wypalić jeszcze raz - korozją się nie przejmować , bo wędzenie owo zakonserwuje.

A szukać to qur..czak się rzeczywiście i z powołania nie chce - tematy aż ślepemu w białą laskę kopią.