ofc Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 witam! Na początek powiem, że jestem zielony...dlatego wolę radzić się fachowców:)kupiłem małą grillo-wędzarkę firmy saskagarden (chyba model skopiowany od webera). Producent w instrukcji pisze że należy wędzić węglem drzewnym i dla aromatu dodać kilka kawałków drewna owocowego... W wędzarce nad paleniskiem umieszcza się pojemnik z wodą, po co ta woda? i jak się zapatrujecie na ten węgiel drzewny?Jeżeli komuś będzie się chciało odpisać będę wdzięczny:) pozdrawiam!ofc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 4, 2014 Report Share Posted September 4, 2014 witam! Na początek powiem, że jestem zielony...dlatego wolę radzić się fachowców:)kupiłem małą grillo-wędzarkę firmy saskagarden (chyba model skopiowany od webera). Producent w instrukcji pisze że należy wędzić węglem drzewnym i dla aromatu dodać kilka kawałków drewna owocowego... W wędzarce nad paleniskiem umieszcza się pojemnik z wodą, po co ta woda? i jak się zapatrujecie na ten węgiel drzewny?Jeżeli komuś będzie się chciało odpisać będę wdzięczny:) pozdrawiam!ofcWitaj, może wstaw zdjęcie tego urządzenia. Węgiel drzewny to raczej do trzymania żaru a na to sypiesz zrębki albo kładziesz drewno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted September 4, 2014 Report Share Posted September 4, 2014 (edited) Węglem drzewnym się nie wędzi (nie wytwarza on dymu wędzarniczego) - można nim osuszać i utrzymywać temperaturę - z dodatkiem kawałków drewna owocowego.czy zrębków (wiórków) wędzarniczych na tym urządzeniu można "podwędzić" grillowane produkty. P.S. Za wolno piszę - zostałem uprzedzony . Edited September 4, 2014 by Wirus Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EL GREGOR Posted September 4, 2014 Report Share Posted September 4, 2014 a Ja myślę,że na początku możesz ,,wędzić,, to będzie grilowanie - wędzenie,węgiel da temperaturę a gałązki (tylko suche) kolorek i zapaszek A ta woda to musi być lodowata,żebyś mógł wylać na głowę taka jest teraz moda żartowałem Jak będziesz miał pytania to pisz na pewno udzielę informacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 4, 2014 Report Share Posted September 4, 2014 Myślę że kolega ma na myśli takie lub tego typu ustrojstwo http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/5331/th220/weber-smokey-mountain-cooker-47cm-.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted September 4, 2014 Report Share Posted September 4, 2014 W pierwszych wędzarenkach naszego Kolegi Grzesia (instrukcje i zdjęcia są na stronie głównej), również była szuflada-palenisko na węgiel drzewny. Służył on jedynie do utrzymywania odpowiedniej temperatury w komorze oraz do dymienia zrębkami, które umieszczało się w odrębnym pojemniku, wyżej. Tym sposobem wędzarenka była bardzo mobilna i można ją było zabierać nad wodę i w inne miejsca pozbawione prądu. O ile pamiętam, nasz Kolega Papcio opanował ten sprzęt do perfekcji, a nawet poczynił przydatne usprawnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofc Posted September 4, 2014 Author Report Share Posted September 4, 2014 Witam! dziękuję serdecznie za informacje:) z węglem już mam jasność. Tylko cały czas nie wiem co z tą wodą... producent pisze w instrukcji, że woda wlana do pojemnika ma być gorąca i pojemnik ma stać nad paleniskiem... czy aby nie będzie zbyt wilgotno w tej wędzarence?Jeżeli chodzi o zdjęcie tego sprzętu to jest to coś podobnego do tego ze zdjęcia, które zamieścił kolega Roger tylko, że mój sprzęt to gorsze wydanie... Pozdrawiam!ofc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 4, 2014 Report Share Posted September 4, 2014 (edited) To ma raczej cos wspolnego z technika (grillowania/wedzenia) BBQ.Bezposrednio nad zarem albo "niebezposrednio" a woda w tym wypadku to rodzaj (parzenia) dania..tak mi sie wydaje.. Edited September 4, 2014 by Gregtom Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 4, 2014 Report Share Posted September 4, 2014 Ja mam rowniez w mojej wedzareczce miske na wode. To sobie lezy obok. Nie dawaj tej wody do wedzenia, chyba ze chcesz cos piec na weglu drzewnym mozesz dac. JA jednak zlekcewazylam ta miske. U mnie producent jeszcze podaje ,ze trociy zaim doda sie do wedzarki alezy moczyc aby byly mokre bo wtedy wg niego bedzie wedzenie. Nigdy tego ie robie, wiadomosci z forum sa dla mnie madrzejsze i jesli problem to wole tutaj pisac i wiem ze znajde prawidlowa odpowiedz. Czesto producent nie ma pojecia o prawidlowym procesie wedzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 U mnie producent jeszcze podaje ,ze trociy zaim doda sie do wedzarki alezy moczyc aby byly mokre bo wtedy wg niego bedzie wedzenie. Nigdy tego ie robie, wiadomosci z forum sa dla mnie madrzejsze i ma w tym częściowo rację...... tylko zapewne nie rozwinął właściwie tego zagadnienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Twonk Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 W tym urządzeniu (mam takie coś - teraz służy tylko do grillowania) to można w ten sposób ryby podwędzać na ciepło. Rzeczywiście w dolnej misce rozpalasz węgiel drzewny (najlepiej brykiety) następnie dodajesz zrębki najlepiej w takim metalowym / żeliwnym pojemniku z dziurkami. Do górnej miski lejesz gorącą wodę - nie wiem na czym to polega ta woda chyba to taka bariera żeby była niższa temperatura; jak wlejesz zimną to wytwarza się kwas i to co podwędzasz będzie kwaśne. Generalnie ja się z tym męczyłem jakiś rok zanim nie trafiłem na to forum. Praktycznie bardzo ciężko zapanować nad temperaturą. Tak jak pisałem wcześniej u mnie skończyło się na tym, że wędziłem tylko łososia, makrelę czy pstrąga na ciepło - max 20 - 30 minut a temperatura oscylowała w granicach 60-100 stopni. Po zakupie dymogeneratora a przed skonstruowaniem czegoś bardziej sensownego używałem jak beczkę do wędzenia na zimno (oczywiście po wyjęciu wszystkich misek); no ale do tego to i karton po starym telewizorze się nada Zdecydowanie nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ofc Posted September 7, 2014 Author Report Share Posted September 7, 2014 Dzięki za wszystkie odpowiedzi! teraz trzeba tylko popróbować... żeby się tylko człowiek nie zniechęcił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Wędzę z kolegą i się wymieniamy,ja mam skrzynię zbitą z desek i wykopane obok palenisko on takie ustrojstwo.Tam bardziej zachodzi proces parowanio-wędzenia .Wędził w tym głównie ryby przy urzyciu węgla drzewnego lub bryietu i szczap drewna.Na rozpalony brykiet kładł namoczone drewno. W prawdzie nikt z biesiadników nigdy nie zwrócił na to uwagi bo łosoś zawsze wychodził smaczny, ale dla mnie z takim lekkim posmakiem ropy czy nafty.Jak mu powiedziałem żeby zrezygnował z bryietu i wędził samym drewnem smak od razu zrobił się lepszy.Moim zdaniem brykiet nie nadaje się do wędzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
irq123 Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 .....Moim zdaniem brykiet nie nadaje się do wędzenia. Brykiet raczej nie wędzi tylko grzeje, a na smak miało na pewno większy wpływ moczenie drewna, suche ma właściwy zapach... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 oczywiście masz racje,brykiet tylko grzeje ale moim zdaniem jego obecność w wędzarce jest nie pożądana.Mokre drzewo raczej nie da zapachu i posmaku nafy.W początkach kariery dymienia pod wpływem zasłyszanych gdzieś opini sam dodawałem część moczoneg drewna i tego efektu nie było.Po za tym są różne nosy ale nie będe polemizować bo w tej materii za mało wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Prz3mk0 Posted May 23, 2017 Report Share Posted May 23, 2017 Myślę że kolega ma na myśli takie lub tego typu ustrojstwo http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/5331/th220/weber-smokey-mountain-cooker-47cm-.jpgR2D2 ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted May 23, 2017 Report Share Posted May 23, 2017 R2D2 ?? wersja Negri Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts