Jump to content

Wędzenie węglem drzewnym(?)


ofc

Recommended Posts

witam!

 

Na początek powiem, że jestem zielony...dlatego wolę radzić się fachowców:)

kupiłem małą grillo-wędzarkę firmy saskagarden (chyba model skopiowany od webera). Producent w instrukcji pisze że należy wędzić węglem drzewnym i dla aromatu dodać kilka kawałków drewna owocowego... W wędzarce nad paleniskiem umieszcza się pojemnik z wodą, po co ta woda? i jak się zapatrujecie na ten węgiel drzewny?

Jeżeli komuś będzie się chciało odpisać będę wdzięczny:)

 

pozdrawiam!

ofc

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

witam!

 

Na początek powiem, że jestem zielony...dlatego wolę radzić się fachowców:)

kupiłem małą grillo-wędzarkę firmy saskagarden (chyba model skopiowany od webera). Producent w instrukcji pisze że należy wędzić węglem drzewnym i dla aromatu dodać kilka kawałków drewna owocowego... W wędzarce nad paleniskiem umieszcza się pojemnik z wodą, po co ta woda? i jak się zapatrujecie na ten węgiel drzewny?

Jeżeli komuś będzie się chciało odpisać będę wdzięczny:)

 

pozdrawiam!

ofc

Witaj, może wstaw zdjęcie tego urządzenia. Węgiel drzewny to raczej do trzymania żaru a na to sypiesz zrębki albo kładziesz drewno.

Link to comment
Share on other sites

Węglem  drzewnym się nie wędzi (nie wytwarza on dymu wędzarniczego) - można nim  osuszać i  utrzymywać  temperaturę - z dodatkiem 

 

kawałków drewna owocowego.

czy zrębków  (wiórków)   wędzarniczych na tym  urządzeniu  można "podwędzić"  grillowane produkty.  

 

P.S. Za wolno piszę :) - zostałem uprzedzony :) .

Edited by Wirus
Link to comment
Share on other sites

:) a Ja myślę,że na początku możesz ,,wędzić,, to będzie grilowanie - wędzenie,węgiel da temperaturę a gałązki (tylko suche) kolorek i zapaszek :)

 

A ta woda to musi być lodowata,żebyś mógł wylać na głowę :D taka jest teraz moda :D żartowałem :)

 

Jak będziesz miał pytania to pisz na pewno udzielę informacji :)

Link to comment
Share on other sites

W pierwszych wędzarenkach naszego Kolegi Grzesia (instrukcje i zdjęcia są na stronie głównej), również była szuflada-palenisko na węgiel drzewny. Służył on jedynie do utrzymywania odpowiedniej temperatury w komorze oraz do dymienia zrębkami, które umieszczało się w odrębnym pojemniku, wyżej. Tym sposobem wędzarenka była bardzo mobilna i można ją było zabierać nad wodę i w inne miejsca pozbawione prądu. 

O ile pamiętam, nasz Kolega Papcio opanował ten sprzęt do perfekcji, a nawet poczynił przydatne usprawnienia. 

Link to comment
Share on other sites

Witam!

 

dziękuję serdecznie za informacje:) z węglem już mam jasność. Tylko cały czas nie wiem co z tą wodą... producent pisze w instrukcji, że woda wlana do pojemnika ma być gorąca i pojemnik ma stać nad paleniskiem... czy aby nie będzie zbyt wilgotno w tej wędzarence?

Jeżeli chodzi o zdjęcie tego sprzętu to jest to coś podobnego do tego ze zdjęcia, które zamieścił kolega Roger tylko, że mój sprzęt to gorsze wydanie...

 

Pozdrawiam!

ofc

Link to comment
Share on other sites

Ja mam rowniez w mojej wedzareczce miske na wode. To sobie lezy obok. Nie dawaj tej wody do wedzenia, chyba ze chcesz cos piec na weglu drzewnym mozesz dac. JA jednak zlekcewazylam ta miske. U mnie producent jeszcze podaje ,ze trociy zaim doda sie do wedzarki alezy moczyc aby byly mokre bo wtedy wg niego bedzie wedzenie.  Nigdy tego ie robie,  wiadomosci z forum sa dla mnie madrzejsze i jesli problem to wole tutaj pisac i wiem ze znajde prawidlowa odpowiedz. Czesto producent nie ma pojecia o prawidlowym procesie wedzenia.

Link to comment
Share on other sites

 

 

U mnie producent jeszcze podaje ,ze trociy zaim doda sie do wedzarki alezy moczyc aby byly mokre bo wtedy wg niego bedzie wedzenie. Nigdy tego ie robie, wiadomosci z forum sa dla mnie madrzejsze
i ma w tym częściowo rację...... tylko zapewne nie rozwinął właściwie tego zagadnienia
Link to comment
Share on other sites

W tym urządzeniu (mam takie coś - teraz służy tylko do grillowania) to można w ten sposób ryby podwędzać na ciepło. Rzeczywiście w dolnej misce rozpalasz węgiel drzewny (najlepiej brykiety) następnie dodajesz zrębki najlepiej w takim metalowym / żeliwnym pojemniku z dziurkami. Do górnej miski lejesz gorącą wodę - nie wiem na czym to polega ta woda chyba to taka bariera żeby była niższa temperatura; jak wlejesz zimną to wytwarza się kwas i to co podwędzasz będzie kwaśne. Generalnie ja się z tym męczyłem jakiś rok zanim nie trafiłem na to forum. Praktycznie bardzo ciężko zapanować nad temperaturą. Tak jak pisałem wcześniej u mnie skończyło się na tym, że wędziłem tylko łososia, makrelę czy pstrąga na ciepło - max 20 - 30 minut a temperatura oscylowała w granicach 60-100 stopni.

 

Po zakupie dymogeneratora a przed skonstruowaniem czegoś bardziej sensownego używałem jak beczkę do wędzenia na zimno (oczywiście po wyjęciu wszystkich misek); no ale do tego to i karton po starym telewizorze się nada :)

 

Zdecydowanie nie polecam.

Link to comment
Share on other sites

Wędzę z kolegą i się wymieniamy,ja mam skrzynię zbitą z desek i wykopane obok palenisko on takie ustrojstwo.Tam bardziej zachodzi proces parowanio-wędzenia .Wędził w tym głównie ryby przy urzyciu węgla drzewnego lub bryietu i szczap drewna.Na rozpalony brykiet kładł namoczone drewno. W prawdzie nikt z biesiadników nigdy nie zwrócił na to uwagi bo łosoś zawsze wychodził smaczny, ale dla mnie z takim lekkim posmakiem ropy czy nafty.Jak mu powiedziałem żeby zrezygnował z bryietu i wędził samym drewnem smak od razu zrobił się lepszy.Moim zdaniem  brykiet nie nadaje się do wędzenia.

Link to comment
Share on other sites

oczywiście masz racje,brykiet tylko grzeje ale moim zdaniem jego obecność w wędzarce jest nie pożądana.Mokre drzewo raczej nie da zapachu i posmaku nafy.W początkach kariery dymienia pod wpływem zasłyszanych gdzieś opini sam dodawałem część moczoneg drewna i tego efektu nie było.Po za tym są różne nosy ale nie będe polemizować bo w tej materii za mało wiem.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
Guest Prz3mk0

Myślę że kolega ma na myśli takie lub tego typu ustrojstwo 

 

http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/5331/th220/weber-smokey-mountain-cooker-47cm-.jpg

R2D2 ??

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...