JanMaz Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Witam,Chcę zbudować wędzarnię z elektrycznym ogrzewaniem i generatorem dymu. Wymiary wewnętrzne 50x50x80 [cm].Komora wędzarnicza drewniana - z jakiego gatunku drzewa?Czy musi być pokryta blachą od środka i jakiej grubości muszą być deski? Czy konieczne ocieplenie jak u Andyandy'ego?Pozdrawiam JanMaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 (edited) Kiedyś miałem podobny dylemat jak u Ciebie, dzięki fachowej pomocy zrobiłem coś takiego Morze ten temat Ci coś pomożehttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7632-wedzarnia-emeryta/ Edited September 5, 2014 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted September 5, 2014 Author Report Share Posted September 5, 2014 Przeczytałem Twój temat i wiekszość na forum (tak mi się wyadaje) ale dalej nie znalazłem odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Tak zadajesz pytania że diabli wiedzą jak Ci odpowiedzieć Drewno wszystko jedno jakie byle nie było "żywiczne".Komora będzie bardzo mała więc przemyśl to jeszcze sugeruję minimum 60x60x120 wewnątrz Ocieplenie konieczne nie jest ale bardzo wskazane ...Deski jeśli bez ocieplenia to minimum podłogówka 25 ...Blacha przy grzałce zapewnia spokojny sen min do 1/3 wysokości + spód. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boob96 Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Roger dobrze to skomentował, w tym modelu nic nowego nie wymyślisz. Podobnych budowli jest na forum i wszystkie spełniają Twoje kryteria. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted September 5, 2014 Author Report Share Posted September 5, 2014 Dzięki za rzeczowe odpowiedzi. Za sugestią Rogera zwiększę wymiary.Co do rodzaju drewna chodziło mi o zmianę wymiaru (pracę) pod wpływem temperatury. Stolarz sugerował dąb lub akację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Może być i sosna czy świerk byle odżywiczone to tańsza opcja od dębu, olchy czy akacji Nie wiem ile od Ciebie chce stolarz ale możesz to zrobić z boazeryjnej marketówki ... efekt ten sam a kasa mniejsza Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted September 9, 2014 Author Report Share Posted September 9, 2014 Jeszcze jedno pytanie, czy można we wnętrzu wędzarni stosować aluminium? Wszędzie widzę blachę stalową. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 Można. P.S. Ale se popisałem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 (edited) Wymiary wewnętrzne 50x50x80 [cm].ja mam 45x45x98cm i spokojnie na potrzeby mojej rodzinki daję radę, wchodzi ok. 15-20kg. problem zaczyna się przy świętach, ale raz czy dwa razy na rok można się przemęczyć i uwędzić na 2X,zastanów się ile bedziesz tych wędlin robił ?? czy masz do niej daleko, bo wtedy wiadomo, robisz większe ilości i sobie np. mrozisz, zajrzyj sobie do mojego tematu "wyroby osida" na drugą stronę, post #29 to zobaczysz wizualnie ile wchodzi kawałków do mojej wędzarnija mam dechy dębowe 3cm, i nie mam ocieplenia żadnego, Edited September 10, 2014 by osid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted September 10, 2014 Author Report Share Posted September 10, 2014 Ad osidMam robić na potrzeby rodziny. Teraz do dałeś mi do myślenia z tymi wymiaramiJaki masz generator dymu, ja zamówłem taki http://dym.meximas.com/oferta/. Do tego grzałka 2 kW z regulatorem mocy i termostatem.Za namową rogera zrobię ocieplaną, 5 cm waty mineralnej, od środka blacha nierdzewna 0,6 mm.Z zewnątrz według mojej żony ma być ładna aby nie szpecić ogrodu.Nie wiem jak duże drzwiczki zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 od środka blacha nierdzewna 0,6 mm. Szkoda kasy, wystarczy zwykła. I tak się osmoli od dymu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
osid Posted September 10, 2014 Report Share Posted September 10, 2014 (edited) Mam robić na potrzeby rodzinyja też tak myślałem i tak jak pisałem, jak przyjdą święta to jest ciasno i trzeba na kilka razy wędzić, jak masz miejsce na działce/ogrodzie to rób sobie większą,mi zależało na takim "maluszku" bo mam mały taras, gdzie stoi wędzarnia. Jaki masz generator dymumój DG to moja własna konstrukcja, oparta oczywiście o rady/poradu dobrych ludzi z forum i wydałem na niego może ze 25 zł, bo sporo części się znalazło,ogólnie walec ok 35cm wysokości z kwasówki 2mm, średnica 10cm, rurka dolotu powietrza od lodówki starej, rura dymowa od kolegi 3/4cala, teścik dorobił dekielki, a ja kupiłem trójniczek, mufę, i zaślepkę, ot cała filozofia, wygląda brzydko ale spełnia swoje zadanie, no i pompka, 2x200L., najdroższa z całego zestawu Nie wiem jak duże drzwiczki zrobić.być może zauważyłeś że w mojej otwiera się i góra i CAŁA przednia ściana, więc drzwi mają wielkość boku, pomyśl też nad takim rozwiązaniem bo:przy uchylnej (lub wręcz zdejmowanej) górnej częśći łatwiej przewieszać kije w trakcie wędzenia, otwierana jedna ściana to z kolei lepszy dostęp do grzałki, łatwe mycie podstawy, i jeśli będziesz wędził w poziomie na rusztach, to po otwarciu przedniej ściany masz dostęp do wszystkich rusztów na raz.duże drzwi = większa wygodapooglądaj projekty wędzarni "kibelkowych" i załapiesz o co chodzi pozdrawiami trzymam kciuki Edited September 10, 2014 by osid Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted September 10, 2014 Author Report Share Posted September 10, 2014 W takim razie zostanę przy wymiarach podanych przez grega 60x60x125. 125 bo takiej szerkości mam blachę nierdzewną.Drzwiczki duże - zrobię otwierany cały bok.Wędzarka musi być w miarę ładna bo nie przejdzie kontroli odbioru (żona) Daszek dwuspadowy z kominkiem a po bokach chyba otwory wentylacyjne - gdzieś na forum widziałem takie okrągłe z przesłoną ze sklejki.Proszę o jakieś uwagi i sugestie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 Mam dylemat. Na jakiej wysokości umieścić rurkę z generatora dymu w wędzarni i względem grzałki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted November 14, 2014 Author Report Share Posted November 14, 2014 (edited) Rozpocząłem budowę. Na razie szkielet i odeskowanie zewnętrzne.To pierwszy etap, teraz ocieplenie, blacha, grzałka i inne akcesoria. Edited November 14, 2014 by JanMaz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Troszkę za małe drzwiczki. Trzeba było zrobić na pełną wysokość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Troszkę za małe drzwiczki. Trzeba było zrobić na pełną wysokość.... albo chociaż w górnej części Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Albo postawić ją do góry nogami Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 A mi się coś widzi, że z drugiej strony będą drzwiczki w górnej część ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted November 14, 2014 Author Report Share Posted November 14, 2014 Drzwiczki są z jednej strony, jest też otwierany daszek - więc nie widzę problemu.Są w dolnej części aby można było wyjmować i czyszcić grzałkę i dno wędziarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 jak zamontujesz grzałkę na stałe w jakiś sposób utrudnisz sobie dojście do dna i czyszczenie będzie niewygodne. Zrób coś na zasadzie szczelnej wysuwanej szuflady/tacki. Wszystko co będzie ściekło podczas wędzenia zatrzyma się w/w szufladzie. Wyjęcie i czyszczenie to będzie chwila. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanMaz Posted November 15, 2014 Author Report Share Posted November 15, 2014 ad Stały bywalec Taki właśnie mam zamiar. Grzałka na ruchomej tacce z możliwością wysunięcia do czyszczenia i do tego deflektor.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 (edited) Drzwiczki są z jednej strony, jest też otwierany daszek - więc nie widzę problemu.Problemu jeszcze nie widzisz, zdaje, mi się, ze od góry nie bardzo podejdziesz ze względu na wysokość, chyba, że jesteś wzrostu no no, lub się mylę. Edited November 16, 2014 by Baca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 Ciekaw jestem jak będziesz wkładał i wyjmował wędzonki. Chyba,że przez daszek, ale nie ułatwiłeś sobie, a wręcz przeciwnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.