Jump to content

Komora wędzarnicza drewniana


JanMaz

Recommended Posts

Witam,

Chcę zbudować wędzarnię z elektrycznym ogrzewaniem i generatorem dymu. Wymiary wewnętrzne 50x50x80 [cm].

Komora wędzarnicza drewniana - z jakiego gatunku drzewa?

Czy musi być pokryta blachą od środka i jakiej grubości muszą być deski? Czy konieczne ocieplenie jak u Andyandy'ego?

Pozdrawiam JanMaz

 

 

Link to comment
Share on other sites

Tak zadajesz pytania że diabli wiedzą jak Ci odpowiedzieć :(

Drewno wszystko jedno jakie byle nie było "żywiczne".

Komora będzie bardzo mała więc przemyśl to jeszcze sugeruję minimum 60x60x120 wewnątrz ;)

Ocieplenie konieczne nie jest ale bardzo wskazane ...

Deski jeśli bez ocieplenia to minimum podłogówka 25 ...

Blacha przy grzałce zapewnia spokojny sen min do 1/3 wysokości + spód.

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

Może być i sosna czy świerk byle odżywiczone to tańsza opcja od dębu, olchy czy akacji ;)

Nie wiem ile od Ciebie chce stolarz ale możesz to zrobić z boazeryjnej marketówki ... efekt ten sam a kasa mniejsza ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Link to comment
Share on other sites

Wymiary wewnętrzne 50x50x80 [cm].

ja mam 45x45x98cm i spokojnie na potrzeby mojej rodzinki daję radę, wchodzi ok. 15-20kg. problem zaczyna się przy świętach, ale raz czy dwa razy na rok można się przemęczyć i uwędzić na 2X,

zastanów się ile bedziesz tych wędlin robił ?? czy masz do niej daleko, bo wtedy wiadomo, robisz większe ilości i sobie np. mrozisz,

 

zajrzyj sobie do mojego tematu "wyroby osida" na drugą stronę, post #29 to zobaczysz wizualnie ile wchodzi kawałków do mojej wędzarni

ja mam dechy dębowe 3cm, i nie mam ocieplenia żadnego,

Edited by osid
Link to comment
Share on other sites

Ad osid

Mam robić na potrzeby rodziny. Teraz do dałeś mi do myślenia z tymi wymiarami

Jaki masz generator dymu, ja zamówłem taki http://dym.meximas.com/oferta/. Do tego grzałka 2 kW z regulatorem mocy i termostatem.

Za namową rogera zrobię ocieplaną, 5 cm waty mineralnej, od środka blacha nierdzewna 0,6 mm.

Z zewnątrz według mojej żony ma być ładna aby nie szpecić ogrodu.

Nie wiem jak duże drzwiczki zrobić.

Link to comment
Share on other sites

Mam robić na potrzeby rodziny

ja też tak myślałem ;) i tak jak pisałem, jak przyjdą święta to jest ciasno i trzeba na kilka razy wędzić, jak masz miejsce na działce/ogrodzie to rób sobie większą,

mi zależało na takim "maluszku" bo mam mały taras, gdzie stoi wędzarnia.

 

 

Jaki masz generator dymu

mój DG to moja własna konstrukcja, oparta oczywiście o rady/poradu dobrych ludzi z forum i wydałem na niego może ze 25 zł, bo sporo części się znalazło,

ogólnie walec ok 35cm wysokości z kwasówki 2mm, średnica 10cm, rurka dolotu powietrza od lodówki starej, rura dymowa od kolegi 3/4cala, teścik dorobił dekielki, a ja kupiłem trójniczek, mufę, i zaślepkę, ot cała filozofia, wygląda brzydko ale spełnia swoje zadanie, no i pompka, 2x200L., najdroższa z całego zestawu :)

 

 

Nie wiem jak duże drzwiczki zrobić.

być może zauważyłeś że w mojej otwiera się i góra i CAŁA przednia ściana, więc drzwi mają wielkość boku, pomyśl też nad takim rozwiązaniem bo:

przy uchylnej (lub wręcz zdejmowanej) górnej częśći łatwiej przewieszać kije w trakcie wędzenia, otwierana jedna ściana to z kolei lepszy dostęp do grzałki, łatwe mycie podstawy, i jeśli będziesz wędził w poziomie na rusztach, to po otwarciu przedniej ściany masz dostęp do wszystkich rusztów na raz.

duże drzwi = większa wygoda

pooglądaj projekty wędzarni "kibelkowych" i załapiesz o co chodzi :)

pozdrawiam

i trzymam kciuki

Edited by osid
Link to comment
Share on other sites

W takim razie zostanę przy wymiarach podanych przez grega 60x60x125. 125 bo takiej szerkości mam blachę nierdzewną.

Drzwiczki duże -  zrobię otwierany cały bok.

Wędzarka musi być w miarę ładna bo nie przejdzie kontroli odbioru (żona) :)

Daszek dwuspadowy z kominkiem a po bokach chyba otwory wentylacyjne - gdzieś na forum widziałem takie okrągłe z przesłoną ze sklejki.

Proszę o jakieś uwagi i sugestie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

jak zamontujesz grzałkę na stałe  w jakiś sposób utrudnisz sobie dojście do dna i czyszczenie będzie niewygodne. Zrób coś na zasadzie szczelnej wysuwanej szuflady/tacki. Wszystko co będzie  ściekło podczas wędzenia zatrzyma się w/w szufladzie. Wyjęcie i czyszczenie to będzie chwila. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Drzwiczki są z jednej strony, jest też otwierany daszek - więc nie widzę problemu.

Problemu jeszcze nie widzisz, zdaje, mi się, ze od góry nie bardzo podejdziesz ze względu na wysokość,  chyba, że jesteś wzrostu no no, lub się mylę. :D

Edited by Baca
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...