Gregtom Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Znajoma (rodowita Slazaczka) podeslala obiadek.. Panczkraut z bratwurstem i sosem.Bratwurst i sosik moge podrobic ale smak panczkrautu powala na kolana..Na zapytanie jak to zrobila, odpowiedziala "stara rodzinna tradycja (geheim/tajemnica)".Jesli ktos posiada rownie tajemny przepis na to danie, to bardzo bym prosil o detaliczny przepis.W necie jest duzo ale nie tych z rodzinnych tajemnic.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 Greg , wciep to zapytanie na "Śląskie..." przy okazji odświeży się temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/1/c/10/d/26/id/943raczej nie znajdziesz przepisu który by odpowiadał temu co jadłeś . Jedynymi pewnym składnikami są kapusta kiszona i ziemniaki . Generalnie jest to danie które ewoluowało z kuchni ludzi ubogich jak np żur-żurek to w pierwotnej wersji woda + ukiszona mąka żytnia z całego przemiału, podobnie wodzionka pierwotnie woda+ suszony chleb + czosnek wraz z bogaceniem się dodawano różne rzeczy w tym wędzonkę, smalec , skwarki, kiełbasę , przyprawy. Reasumując ile gospodyń tyle przepisów , więc chyba musisz usilnie poprosić gospodynię o przepis jak chcesz mieć takie samo danie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted September 8, 2014 Author Report Share Posted September 8, 2014 Maciek.. Ja tam wyczulem slodki smak cebuli. Moze byla prazona albo smalec z cebulka ale smaczek nie wpadal w posmak czosnku..Nawek "skwarek" nie bylo w tej potrawie widac..Niewiem jakie ziemniaczki oraz jaka kapusta (gdzie kupiona) byla wykorzystana ale cos z kminkiem bylo w srodku.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gariwaldi Posted September 8, 2014 Report Share Posted September 8, 2014 (edited) Cześć.Śląsk jest duży, więc napewno jest kilka wersji tego dania. Moja mama a teraz żona robią to podobnie. Gotuje się tyle samo kapusty kiszonej i katrofli. Oczywiście gotuje się osobno. Kartofle po ugotowaniu odlewasz z wody i sztamfujesz"(ubijasz tłuczkiem do ziemniaków). Kapustę odlewasz. Boczek wędzony lub słoninę wędzoną kroisz w kostkę i przesmażasz na patelni. Jak się dobrze wytopi dodajesz cebulę i smażysz razem aż cebula się zezłoci. Dajesz sól i pieprz. Pieprzu więcej musi być pikantne. Łączysz kapustę z kartoflami. U mnie kminku się nie daje, ale muszę spróbować bo lubię kminek. Jak napisałem wyżej napewno w różnych rejonach Górnego Śląska różnie się to przyprawia. Tak samo w różnych rejonach inne są do tego dodatki. Ty jadłeś z bratwurstem. U nas podaje się z pieczonymi żeberkami, "karminadlami"(mielony) lub smażonym krupniokiem.Pozdrawiam. Edited September 8, 2014 by gariwaldi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PePe Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Grześ, Ty weź sąsiadkę na "gwałt" to w chwili uniesień może zdradzi Ci przepis na tę potrawę - tylko się postaraj!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 (edited) Znam tą potrawę jako "Pazibroda / parzybroda" babcia to często robiła Była w dwóch wersjach jedna z gotowaną kiszoną kapustą i utłuczonymi gotowanymi ziemniakami do tego skwarki ze świeżo wytopionej słoniny z cebulką , pieprzem i kminkiem oraz z kapusty słodkiej gotowanej razem z ziemniakami - dodatki te same. Mnie bardziej smakuje ta pierwsza wersja PSNota bene to nie ściśle śląska potrawa bo najgłębsze korzenie ma na Kielecczyźnie ... Edited September 9, 2014 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Roger ja wlasnie tez pomyslalam o tym samym "pazibroda" bo moja babcia tez cos takiego robila ,pamietam ze robila do tego zasmazke z maki i cebulki przesmazonej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 To już któryś raz z rzędu mamy taki "babciowy zbiitek myślowy" może babcie pochodziły z tego samego regionu Polski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Moja babcia urodzona w Warszawie ,ale jej dziadkowie pochodzili z Kaluszyna ( dawne siedleckie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Moja babcia pochodziła z Janowca (dokładnie na przeciwko Kazimierza po drugiej stronie "wielkiej wody ) a po wojnie już Warszawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Witam roger parzybrodę morzna uznać za produkt bardziej z regionu świętokrzykiego ,chociaż sposób i składniki do jej wykonania są takie same jak na śląsku czy podchalu ,z tego co wiem w wielkopolsce była uzywana kapusta włoska pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Przepis na parzybrodę: http://www.culinary-heritage.com/recipe.asp?regionid=64&recipesid=1256#.VA7PbWNQRqx Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 PARZYBRODA CHŁOPSKAfrom Świętokrzyskie Voivodeship, PolandIngredients:1 head cabbage, cut into cubes, without the core1 kg potatoes cut into cubes0.50 kg onions, sliced1 kg of smoked bacon, diced and friedspices: marjoram, salt, pepper, paprika, herbs de Provence Tak, chlopi swietokrzyscy juz przed wiekami odkryli znakomite walory smakowe ziol prowansalskich i papryki. I tak maja do dzis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 (edited) PARZYBRODA CHŁOPSKAod Świętokrzyskie Voivodeship, PolandSkładniki:1 główka kapusty pokrojonej w kostkę bez głąbi1 kg ziemniaków pokrojonych w kostkę0,50 kg cebuli pokrojonej w piórka1 kg boczku wędzonego pokrojonego w kostkę i usmażonegoprzyprawy: majeranek, sól, pieprz, papryka, zioła prowansalskieKapustę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Osobno gotujemy ziemniaki i odcedzamy. Cebulę smażymy. Wszystkie składniki mieszamy razem dodajemy boczek i przyprawy. PS.dyzio możesz przyprawić tak jak biedni chłopi świętokrzyscy pokrzywą, lebiodą itp. albo niczym bo i tak pewnie było Edited September 9, 2014 by piksiak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomasz_65 Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 http://www.wici.info/includes/FCKeditor/upload/Image/parzybroda.jpg 1kg białej kapusty,0,5 kg ziemniaków,15 dkg wedzonego boczku,1 łyżka mąki,sól,pieprz,kminek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 http://www.wici.info/includes/FCKeditor/upload/Image/parzybroda.jpg 1kg białej kapusty,0,5 kg ziemniaków,15 dkg wedzonego boczku,1 łyżka mąki,sól,pieprz,kminekTo jakby taka ubozsza wersja, jaka podal Piksiak. Ale tez pewnie smakuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 9, 2014 Report Share Posted September 9, 2014 Podstawowa różnica to rodzaj kapusty ze słodkiej gotowanej razem z ziemniakami (taka gesta zupa) jest to zupełnie co innego niż z kwaszonej Zdecydowanie wolę wersję z kwaśnej kapuchy ze skwarkami lub wigilijnie z grzybami ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.