claudia_85 Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 (edited) To nasz faworyt..... Chleb domowy z żółtym seremSkładniki 1 kg mąki pszennej (typ 650)5 dag drożdży 2 jajka ok. 1,5 łyżeczki soli 500 - 700 ml letniej wody (w zależności od wilgotności i chłonności mąki)10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie) 1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół Z drożdży przygotować rozczyn, dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość, przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w nagrzanym do 200 st C. piekarniku ok. 45 minut W długie zimowe wieczory w ramach zabawy z dziećmi robimy bułeczki .....Bułeczki pizzowe Ciasto: pół litra mleka5 dag drożdży80 dag mąki ( jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk to można dać więcej)jajko2 główki czosnku2 łyżeczki solipłaska łyżeczka cukru Nadzienie ( opcjonalnie): boczek, kiełbaska, ser żółty Do dekoracji: ser żółty keczup Ciasto: Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Czosnek obieramy - ja daje 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przciskamy. Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - jeśli za rzadkie można dosypa wiej mąki. Z ciasta formuujemy kulki o średnicy ok. 7 cm i lekko splaszczamy. Jeśli robimy wersję bogatszą do środka można dodać plasterek boczku, kiełbaski lub sera. Na wierzch dajemy kroplę keczupu i kładziemy plasterek sera. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego. Edited September 14, 2014 by claudia_85 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.