Jump to content

Sernik - szukam przepisu

Patataj

Recommended Posts

Kochani, jak wiadomo nie samym wędzonym człowiek żyje i przyplątała mi się ostatnio zajawka , żeby upiec sernik. Ale nie z pierwszego z brzegu przepisu, a taki co to go piekła śp. ciocia Janeczka. Pamiętam do dziś ten smak i konsystencję. Sernik pachniał wanilią, naszpikowany był rodzynkami, żółciutki i gładki jak masło, ciężki, tłusty, z delikatną brązowawą skórką na wierzchu, bez ciastowego spodu. Jedyne co podpowiada mi pamięć to jakaś gigantyczna ilość jajek  ( nie żadne tam 4 - 8 jak można w necie wyszperać , a raczej coś kiele 30 )  jaką cioteczka zużywała na dużą blachę i gotowany kartofel . Może moglibyście mi pomóc i poratować przepisem ?

• 2 weeks later...

Hmmm takiego z 30 jajami to nie znam .....

Ale tu masz na 23cm tortownice więc na dużą blachę możesz podwoić ilość składników

1kg sera tłustego mielimy
1 kostka dobrego masła (prawdziwego)
1-1,5 szklanki cukru
10 jajek
szczypta soli
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub ugnieciony ugotowany ziemniak
1 łyżka mąki
wanilia (mała laska na pół i wyskrobać środek) lub aromat jaki lubisz rum czy wanilia ;)

Bakalie jakie lubisz w ilości jakiej lubisz ja tu daję dużo i na bogato ;)
rodzynki namoczone wcześniej  (w czym lubisz - sok, poncz, woda, whisky czy rum)
skórka pomarańczowa 
orzechy - włoskie i laskowe
migdały

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.  
Białka na sztywną pianę - z odrobiną cukru i soli. Żółtka ucieramy z z cukrem i wanilią, dodajemy masło. Do tego wszystkiego ser i bakalie, następnie mąki lub maka i ziemniak i wszystko mieszamy. Na koniec do masy serowej dodajemy pianę z białek już bez super dokładnego mieszania. Masę przekładamy do tortownicy (możesz użyć papieru do pieczenia) i do nagrzanego piekarnika. Po ok 10 minutach lekko obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 40-50 minut (grzałka góra dół) - wiesz "na patyczek".  studzić możesz na uchylonym piekarniku odcinając wcześniej nożem brzeg w koło tortownicy czy blachy - nie powinien mocno opaść.
Na wierzch co tam lubisz ja preferuję gorzką czekoladę posypaną wiórkami kokosowymi ... ;)

Smacznego ;)

PS
Aha przepis pochodzi od cioci z Radości czyli rodzinnego domu (mojego też choć nie pamiętam) więc to Twoje rejony i myślę że to może być to czego szukasz ze smaków "dzieciństwa" ;)
Teraz problem jest z serem tak tłustym jak był kiedyś :(
Pokusiłem się kiedyś o wykonanie z twarogu kubełkowego z Lidla i powiem że nie było to złe ale to substytut i taki twaróg musi być bardzo gęsty czyli kupić rozszczelnić i trzymać w lodówce do granicy terminu albo i dłużej ;)
Edited by roger

• 3 weeks later...