harryon Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Witam wszystkich W związku z tym, że w najbliższy piątek "mam termin" wędzenia mojego mięsa, to do tego czasu muszę skończyć moją konstrukcję. Jest to wędzarnia drewniana z ocieplonymi ścianami. Ogrzewana grzałką elektryczną. Wymiary komory to 45x60x115cm. Po pierwszych próbach temperaturowych nie ma większego problemu z nagrzewaniem wnętrza. 100 stopni osiągam wewnątrz w kilka minut.Poniżej zdjęcia. Na dole i na górze zrobiłem otwory z zasuwkami, którymi można regulować przepływ powietrza. Mam pytanie odnośnie spodu. Czy tam powinienem położyć jakąś blachę?Czy grzałka musi być jakoś zasłonięta? Proszę o komentarze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Na spód i min30-40cm daj blachę a nad grzałką powinna być blacha deflekor Wygląda to bardzo ładnie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryon Posted September 16, 2014 Author Report Share Posted September 16, 2014 Na spód i min30-40cm daj blachę a nad grzałką powinna być blacha deflekor Wygląda to bardzo ładnie Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4Reasumując, "blacha na podłodze" + deflektor 30cm powyżej. Czy grzałka 10cm nad podłogą będzie ok? Pozdrawiam harryON Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Jak podłoga będzie obita blachą to ok ...Blacha również na ściankach 30-40cm w gorę ...Grzałka potrafi się rozgrzać do czerwoności a to temperatura i drewno Co więcej potrzeba do nieszczęścia ? Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 Chyba nie zrozumiałeś Rogera.Blacha na ściankach wędzarni 30-40cm.Deflektor nad grzałką jakieś 5 cm. Dodam, że u siebie nawierciłem deflektor, ponieważ ciepło nie przechodziło nad niego w takiej ilości w jakiej bym chciał.Ale to już pozostawiam do własnego uznania. Ps. Roger jak coś źle zrozumiałem, popraw mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryon Posted September 16, 2014 Author Report Share Posted September 16, 2014 Chyba nie zrozumiałeś Rogera.Blacha na ściankach wędzarni 30-40cm.Deflektor nad grzałką jakieś 5 cm. Dodam, że u siebie nawierciłem deflektor, ponieważ ciepło nie przechodziło nad niego w takiej ilości w jakiej bym chciał.Ale to już pozostawiam do własnego uznania. Ps. Roger jak coś źle zrozumiałem, popraw mnie. Dziękuję Czy to musi być nierdzewka czy moze byc ocynk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 16, 2014 Report Share Posted September 16, 2014 (edited) Ocynk odpada. Edytuję bo informacja jest bardzo ważna !Złącza zasilania grzałki muszą być zabezpieczone przed kapiącym tłuszczem !Mnie już trochę popieściło, więc może Ciebie prąd oszczędzi ! Edited September 16, 2014 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryon Posted September 16, 2014 Author Report Share Posted September 16, 2014 Ocynk odpada. Edytuję bo informacja jest bardzo ważna !Złącza zasilania grzałki muszą być zabezpieczone przed kapiącym tłuszczem !Mnie już trochę popieściło, więc może Ciebie prąd oszczędzi !Ok. Zabezpieczę Mam jeszcze pytanie: czas wędzenia. Czy 3h w temp 50stopni bedzie ok? Mieso to dwie szynki 1.2kg i schab 1.2kg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Mam jeszcze pytanie: czas wędzenia. Czy 3h w temp 50stopni bedzie ok? Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi zależy to od wielu czynników jak gęstość dymu i inne, wędź do koloru jaki Ci odpowiada a potem parzenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Złącza zasilania grzałki muszą być zabezpieczone przed kapiącym tłuszczem ! Mnie już trochę popieściło, więc może Ciebie prąd oszczędzi ! Też tak miałem (wilgoć pomogła ) ale po kuracji wstrząsowej zmieniłem grzałkę na powystawowy grill elektryczny z alledrogo za 49,99 pln Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Baca Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Czy jest cały metalowy?bo jak nie to i tak musiałeś go rozmątować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 W tego typu grillach nóżki są plastikowe reszta metal Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bwie Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 potwierdzam słowa przedmówcy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryon Posted September 17, 2014 Author Report Share Posted September 17, 2014 Mam jeszcze pytanie: czas wędzenia. Czy 3h w temp 50stopni bedzie ok? Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi zależy to od wielu czynników jak gęstość dymu i inne, wędź do koloru jaki Ci odpowiada a potem parzenieWiem, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi; -) Idea jest taka, że nie chciałbym parzyć. . Na pierwszy raz nie musi to być ideał ale dobrze by było żeby nadawało się do spożycia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Odpowiedź jest jedna przy tym zakresie temperatur wyroby będą surowe polędwica wyjdzie a'la łososiowa z pogryzieniem szynki będziesz miał problem ... Żeby to zrobić tak jak sobie to wyobrażasz powinieneś osiągnąć wewnątrz mięśni 68st C.Ja bym wyjął po uzyskaniu ładnego koloru polędwicę bo taka lubię najbardziej potem podniósł bym temperaturę i w zależności od tego czy masz termometr bagnetowy czy nie albo obrabiałbym do osiagnięcia wewnątrz szynek w/w temperatury, albo dałbym 90st na około godzinę godzinę 10min ... ale to już loteria Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryon Posted September 17, 2014 Author Report Share Posted September 17, 2014 Ok. Reasumując: wędzimy w temp. 55. Jak kolor będzie już ok to szynki jeszcze na godzinkę w 100 stopni a schab wyciągam. Przepraszam, że tak dręczę ale jestem kolejnym żółtodziobemOk. Reasumując: wędzimy w temp. 55. Jak kolor będzie już ok to szynki jeszcze na godzinkę w 100 stopni a schab wyciągam. Przepraszam, że tak dręczę ale jestem kolejnym żółtodziobem90 stopni ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 że tak dręczę ale jestem kolejnym żółtodziobem Bez przyswojenia podstawowej wiedzy o wędzeniu ,,czarno" to widze.Musisz trochę poczytać a jest co i gdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
harryon Posted September 17, 2014 Author Report Share Posted September 17, 2014 że tak dręczę ale jestem kolejnym żółtodziobemBez przyswojenia podstawowej wiedzy o wędzeniu ,,czarno" to widze.Musisz trochę poczytać a jest co i gdzie Zapewniam Cię, że czytam ale nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji. Prawie każdy wybiera swój wariant poparty doświadczeniem i słusznie. Najbardziej lubię wyroby nieparzone i do takich będę dążył ale może to być etap powolny. Czy zamiast parzenia możemy wykorzystać piekarnik? Mam piekarnik z termosondą, który dosyć dokładnie może "przypilnować" temperatury wewnątrz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazior83 Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Witaj, możesz to zrobić w piekarniku i również w wędzarni tak jak opisał to roger.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 (edited) Zapewniam Cię, że czytam ale nie mogę znaleźć jednoznacznych informacji. Nie znajdziesz jednoznacznych informacji, ponieważ nie da się jednoznacznie określić czasu wędzenia, podpiekania czy parznenia.Dlaczego nie da się ? Odpowiedź jest prosta.Każdy wyrób wędzony ma różną wielkość/przekrój, a różna wielkość/przekrój oznacza różne czasy wędzenia.Jednak w bardzo prosty sposób można sobie pomóc.Wystarczy zakupić termometr do pomiaru temperatury wewnątrz wyrobu. Tylko jest jedno ale. 1)Wyroby które mają być parzone, można wyjąć po osiągnięciu koloru który nas interesuje i dopiero przy parzeniu pilnujemy wymaganej temperatury wewnątrz wyrobu.2) Wyroby które mają być podpiekane pozostawiamy w wędzarni i tu trzeba najpierw mierzyć temperaturę wewnątrz biorąc pod uwagę ich przekrój. Im mniejszy przekrój tym szybciej osiągnie żądaną temperaturę, dlatego najpierw kontrolujemy małe, podobne wielkością wyroby, wyciągamy z wędzarni, a potem coraz większe i na koniec te największe w przekroju. Tak samo postępujemy przy parzeniu.Najpierw mierzymy temperaturę wędlin najmniejszych/podobnych w przekroju, wyciągamy, parzymy dalej większe przekroje, a na końcu z parzenia wyciągamy największe elementy. Edited September 17, 2014 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 miro ma rację , ale i tak zrobisz inaczej , może poczytasz bardziej forum , bo przez 47 dni nie dasz rady zgłębić nawet ułamka - wsztstkie odpowiedzi znajdziedz w polemikach forumowych - tylko trzeba pomyślec - potrafisz? .....bo co niektórzy , co im się wydaJE chyba już nie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts