Draco1984 Posted September 17, 2014 Report Share Posted September 17, 2014 Witam wszystkich. Oczywiście historia tego że zacząłem myśleć o budowie wędzarni - istnieje, ale nie będę zamęczał opowieściami o zimowisku u górali, pierwszych próbach wędzenia w grillu wybudowanym kiedyś z nudów (uczyłem się do matury ). W każdym razie plan powstał w głowie, wytyczyłem obrys, wykopałem fundament i zalałem betonem. No i teraz co dalej 8-)? Generalnie postanowiłem wybudować wędzarnię kamienno-ceglaną. I raczej nie zmienię tego zamiaru. Stary grill postanowiłem zostawić, i gdy będę kończył budowę wędzarni, obłożę go również kamieniem, aby zgrywał się z całością (fot. 1). Pod spodem, pod grillem będzie palenisko, jest tam wystarczająco dużo miejsca, aby zrobić jeszcze gzyms, aby do przewodu kominowego nie dostawały się płomienie gdy przesadę z tlenem . W ścianie wykułem otwór, którym będzie uchodził dym do przewodu (fot. 2). Ogólnie w tej chwili wygląda to tak jak na 3 fotografii, jest to tylko obrys, ale osoby w rozwiniętym zmysłem wyobraźni zobaczą gotową wędzarnię . Po prawej będzie komora wędzarni. Po lewej - pod grillem palenisko. Jak widzicie, od paleniska do krawędzi komory wędzarni jest prawie 2,5 m, więc przewód kominowy będzie miał ok. 2m. Jak myśłicie, czy może tak zostać, czy raczej zmienić koncepcję i zrobić palenisko bliżej komory? Przewód kominowy będzie wybudowany z zwykłej cegły. Komora wędzarni, będzie z cegły, łączonej z kamieniem. Na fot. 4 widać tą odległość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tommmy Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Draco, Do murowania z tego typu kamienia, bo widzę że używasz odpadu z łupiarki.Proponuję zastosować szalunki, wyjdzie ładniej i prościej w murowaniu.pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 18, 2014 Report Share Posted September 18, 2014 Chapeau bas za podjęcie się murowania z kamienia...... ja mimo posiadania "odpowiedniego" budulca nie podjąłem się tego wyzwania!! Poczytaj jeszcze trochę o wędzarniach z paleniskiem bezpośrednim oraz o kwestiach wygrzewania wędzarni związanych z zastosowanymi materiałami do budowy. Wrzuć jeszcze poglądowy projekt żeby było można coś więcej na temat konceptu powiedzieć Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco1984 Posted September 18, 2014 Author Report Share Posted September 18, 2014 Witam, niestety - doświadczenie jak to się robi tak naprawdę zdobywam wraz z każdym kamieniem który znajdzie się w murze . Z szalunkiem ciężko było by mi pilnować, czy zaprawa nie wypływa między kamieniami, a tego chciałbym uniknąć. Niestety jest to czasochłonne, tym bardziej że robię to na ogródku oddalnonym od domu, i nie mam prądu. Zaprawę mieszam ręcznie . W taczce . Woda niemal bierząca ;P. ArkoGdynia, niestety, planu nie mam. Cały plan mam w głowie . Ewouluje on co minutę chyba . Ale postaram się coś dorysować do zdjęcia i pokazać.Nie rozumiem tylko dlaczego mam czytać o wędzarniach z paleniskiem bezpośrednim, gdy tutaj palenisko będzie niemal 2m od komory . Czytałem, oczywiście, że najlepiej, gdy przewód ma nie więcej niż 1,5m. Dlatego też pytam, jakie trudności czekają mnie gdy palenisko jednak będzie tam, gdzie zaplanowałem . Jeśli brać poda mi argumenty, które nie będą mi przeszkadzać - pozostawię plan bez zmian. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ThoriN Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 Nie rozumiem tylko dlaczego mam czytać o wędzarniach z paleniskiem bezpośrednim, gdy tutaj palenisko będzie niemal 2m od komory . Jeśli przejrzysz forum, to się dowiesz Też chciałem budować wędzarnię z paleniskiem pośrednim i kanałem dymnym, ale na szczęście forum mnie od tego odwiodło. Generalnie krąży opinia, że przy dobrym opalaniu paleniska wędzarnia z paleniskiem bezpośrednim daje dużo lepsze efekty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco1984 Posted September 19, 2014 Author Report Share Posted September 19, 2014 No to dzisiaj po pracy zagłębię się. W temat . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 19, 2014 Report Share Posted September 19, 2014 No to dzisiaj po pracy zagłębię się. W temat . Przygotuj piwko, a nawet 4 bo trochę czasu Ci zejdzie!!Ale na 100% nie będzie to czas zmarnowany..... ja również chciałem robić tylko z pośrednim..... poczytałem, popytałem i połączyłem obydwie koncepcje czyli pośrednio - bezpośrednie budując moją "hybrydę" Ale jak zagłębisz się w temat to i zobaczysz moje poczynania zapewne a tam wszystko opisałem z dość opasłą galerią fotograficzną Miłej lektury!!! Z Dymnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaPio Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 (edited) Witam,Jakiego typu wędzarni byś nie wybrał pamiętaj o jednym- materiał jaki chcesz zastosować ( kamień ) jest naturalnie bardzo zimny! Mocno „zbiera” ciepło z materiałów z którymi się styka. Znajomy ma wędzarnię z kamienia i ma problemy z nagrzaniem jej. Innymi słowy – od razu zaplanuj wykonanie izolacji od wewnątrz komory wędzarniczej.I moim zdaniem 2m przewód dymny jest za długi- będzie też „zabierał” sporo ciepła ( większa powierzchnia do wygrzania ). Ja mam ok. 1m i jest OK.Pozdrowionka Edited September 20, 2014 by GaPio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco1984 Posted February 12, 2015 Author Report Share Posted February 12, 2015 Witam, niestety prace przy murarce stanęły w miejscu w listopadzie. Ale miałem dużo czasu na przemyślenie calej koncepcji . A więc tak: - palenisko będzie jednak około 40 cm od komory (po prawej stronie komory, przy kamiennej nodze), palenisko z cegły z ceglanym przewodem dymnym (ok. 90cm będzie dzielić palenisko od komory)- sama komora nie będzie w 100% z kamienia, połączę kamień z cegłą, bądź będzie z samej cegły- komora od środka będzie zaizolowana drewnem (deska podłogowa z zakładką). Teraz czekam tylko na łądną pogodę . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco1984 Posted February 12, 2015 Author Report Share Posted February 12, 2015 A tutaj na jakim etapie zakończyłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Ale miałem dużo czasu na przemyślenie calej koncepcji Widać że nie zmarnowałeś tego czasu i po przemyśleniu podjąłeś dobre decyzje!Teraz tylko czekać na dobrą pogodę by wykończyć dzieło..... Życzę powodzenia w budowie! oraz liczymy na dalszą fotorelację oczywiście Z Dymnym po zdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rom_an Posted February 18, 2015 Report Share Posted February 18, 2015 Kamień jest dobry jeśli palenisko jest bezpośrednie bez kanału. Jesli sie nagrzeje to już trzyma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco1984 Posted February 26, 2015 Author Report Share Posted February 26, 2015 Widać że nie zmarnowałeś tego czasu i po przemyśleniu podjąłeś dobre decyzje! Taaaak...Dzisiaj przeglądając forum, urodziłem kolejną myśl . Zamiast murować całą komorę z cegły/kamienia - zrobić dzieło podobne do: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10778-prosz%C4%99-o-ocen%C4%99-zbudowanej-komory/ A później osadzić to na blacie, i zrobić tylko ładnie wykończone z kamienia łączenie... Ehh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco1984 Posted July 1, 2018 Author Report Share Posted July 1, 2018 Cześć, po 3 latach... ????.Wędzarnia skończona. W sobotę był pierwszy dym. Ryba wyszła pięknie (4h w solance 10 do 1, później odrobinę ziół). Temperaturą da się sterować jak chcę. Wszystko działa . Poniżej cokół z paleniskiem (przed położeniem płyty, jeszcze nie wykończony w 100%. I efekt końcowy. Płyta i palenisko jeszcze będzie wykończone mineralnym tylkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted July 1, 2018 Report Share Posted July 1, 2018 Masz w palenisku ruszt i popielnik, czy to tylko takie drzwiczki wstawiłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted July 1, 2018 Report Share Posted July 1, 2018 Ja mam takie drzwiczki tylko bez rusztu.Moze kolega tez takie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Draco1984 Posted July 1, 2018 Author Report Share Posted July 1, 2018 Masz w palenisku ruszt i popielnik, czy to tylko takie drzwiczki wstawiłeś?Tak. komplet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted July 2, 2018 Report Share Posted July 2, 2018 (edited) Masz w palenisku ruszt i popielnik, czy to tylko takie drzwiczki wstawiłeś? Tak. komplet.To nie dobrze. Nie używamy rusztu. To nie kuchnia węglowa. Edited July 2, 2018 by JaGra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted July 2, 2018 Report Share Posted July 2, 2018 Ruszt podsyca płomień a w wędzarni nie oto chodzi zdemontuj ruszt albo zasyp popielnik piaskiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted July 6, 2018 Report Share Posted July 6, 2018 Chętnie zobaczymy wyroby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.