Sactuer Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Witam . Nie jest to może klasyczny przykład akcesoriów masarskich, ale dział mimo to wydaje się odpowiedni.Dziś chciałbym podzielić się z wami moją aplikacją na system Android .Aplikacja posiada w sobie zaimplementowane dwie funkcjonalności. Pierwsza odpowiada za prawidłowe przeliczenie ilości peklosoli i wody dla naszej solanki .Druga odpowiada za określenie proporcji składników aby stworzyć własną, pyszną, wiejską kiełbaskę.Obsługa aplikacji jest stosunkowo prosta i polega jedynie na podaniu ilości mięska do przerobienia, dalej wszelkie obliczenia zostaną wykonane za nas . Jestem otwarty na propozycje rozwinięcia funkcjonalności ( Czy to jakiś cudowny przepis bądź przybornik do innego rodzaju wyrobów). Zachęcam do instalowania . Link do Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zdrowo.domowewedliny http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/540/7DRfdg.pnghttp://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/904/pDTCke.png Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Już zainstalowane...... będziemy testować Brawo za inwencję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 W razie jakichś problemów zawsze można zrobić update . Pozdro dla innych miłośników dobrego jedzenia . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 A dla jakiego okresu peklowania podajesz dawki peklosoli? Bo wychodzi że jakieś 14 dni... Przydałaby się mozliwość wyboru dni peklowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 Już się za to zabieram . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Ok pobrane na pierwszy rzut oka brakuje ilości dni o czym napisał Sławek ale nie widzę rownież ilości nastrzku. Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 Wprowadziłem aktualizację opcji związanej ze składnikami solanki .Update powinien ukazać się koło 19:00 na Google Play. Screeny z modyfikacjami : http://www.iv.pl/images/68952944007417536033.png http://www.iv.pl/images/85899594166242168026.png Pozdrawiam . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 (edited) Z jakiego przepisu na kiełbasę korzystałeś bo tam coś dużo wody widzę? EDIT: sorki błędy orto Edited September 22, 2014 by dietykon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Witaj, Update już się pojawił tylko jak na moje oko ilość peklosoli się nie zgadza.Np:5 kg mięsa czas peklowania 5 dni aplikacja pokazuje 96 gram peklosoli a wydaje mi się, że powinno być 280-290 gram według tabeli Dziadka którą się sugeruję.Proszę mnie poprawić jeśli się mylę Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 Marcinie czujne oko . Wiedziałem, że można liczyć na wiedzę użytkowników forum . Jeszcze dziś wysłałem poprawkę. Wartości peklosoli są nieco niższe aniżeli w tabeli dziadka gdyż chciałbym aby aplikacja służyła również ludziom nie posiadających doświadczenia z zadymiaczem . Zastanowię się nad wprowadzeniem wytycznych dziadka na sztywno . Co do kiełbaski to około 150ml na kilogram masy. Nie mówię, że to jedyny sposób i przepis. Jeśli będzie zainteresowanie zaimplementuje dodatkowe przepisy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Może stworzysz coś takiego pod androida? http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1780-super-kalkulator było by super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Wszystko OK, tylko te reklamy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 (edited) Przeorobienie aplikacji DarekLynxa to nie problem o ile kolega się zgodzi. Jakby nie patrzeć jest to użycie cudzej własności intelektualnej . Co do reklam to uwierzcie, że kokosów z tego nie ma . Może na piwko lub cztery wystarczy . Edited September 22, 2014 by Sactuer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Wygląd aplikacji nie jest najważniejszy, chodzi raczej o wybór po między wersjami mniej, a bardziej słonymi. Dobrą opcją też była by możliwość zaznaczenia w kalendarzu dnia wędzenia oraz dnia włożenia do solanki po czym następowało by automatyczne przeliczenie ilości dni peklowania, dobrania ilości peklosoli do podanej ilości mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 22, 2014 Author Report Share Posted September 22, 2014 Postaram się sukcesywnie wprowadzić usprawnienia . Może w weekend. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alehar Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 ...... Wartości peklosoli są nieco niższe aniżeli w tabeli dziadka gdyż chciałbym aby aplikacja służyła również ludziom nie posiadających doświadczenia z zadymiaczem . Zastanowię się nad wprowadzeniem wytycznych dziadka na sztywno . Ja bym trzymał sie tabeli Dziadka i koniec.To już jest właściwie kanon peklowania... no jeszcze jest tabela Szczepana dla mniej słonych wyrobów Żeby nie robić ludziom zamieszania - a szczególnie tym którzy zaczynają - podawaj dane z tabeli Dziadka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Fajna by była również zakłądka z przelicznikiem kulinarnym, najczęściej podawanych jednostek na łyżeczki, łyżki, szklanki. Nie każdy ma w domu wagę a smartfona już chyba tak:) No i ewentualnie zakładkę rybną - solenie itp Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Ja bym trzymał sie tabeli Dziadka i koniec.To już jest właściwie kanon peklowania... no jeszcze jest tabela Szczepana dla mniej słonych wyrobów Żeby nie robić ludziom zamieszania - a szczególnie tym którzy zaczynają - podawaj dane z tabeli Dziadka A ja wręcz odwrotnie mam inne zdanie właśnie zaczynałbym od tabeli Szczepana jest mniej słona a niżeli tabela Dziadka,początkujący ma możliwość dosolenia a nie kombinować jak odsolić bo za słone;)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 A ja wręcz odwrotnie mam inne zdanie właśnie zaczynałbym od tabeli Szczepana jest mniej słona a niżeli tabela Dziadka,początkujący ma możliwość dosolenia a nie kombinować jak odsolić bo za słone;)) Dlatego też wolę zostawić aktualne wartości, którę są nieco niższe od dziadka. Dziadek, że tak powiem w drodze do perfekcji zmniejszył okrutnie margines błędu . Co do prac:-Solenie Ryb-Dolna i górna granica solanki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Ale, po co te sprzeczki? Ja bym to,a ja to. Przecież w kalkulatorze podlinkowanym są dwie opcje, bardziej i mniej słona. Metoda szczepana podaje natomiast litr wody na kg mięsa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Smoła a kto tu się sprzecza?????luźna dyskusja.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Smoła a kto tu się sprzecza?????luźna dyskusja....DZIADEK zrobił też tabelę mniej słoną. Tu są razem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/?p=156565 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Smoła a kto tu się sprzecza?????luźna dyskusja....DZIADEK zrobił też tabelę mniej słoną. Tu są razem: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/?p=156565Noi dobre momy to ))będziemy robić,thnx paweljack;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sactuer Posted September 23, 2014 Author Report Share Posted September 23, 2014 (edited) Technicznie rzecz biorąc :P obecna konfiguracja apki to właściwie zmodernizowana wersja dziadka ... Identyczne dane jak w tabeli.Tak więc wydaje mi się, że ta zmodernizowana wersja lepiej nadaje się dla osób zielonych z tematem peklowania . Najwyżej zrobię wersję "Domowy Zadymiacz Pro Edition" na tradycjnej dziadkowej tabeli i wszyscy happy . Edited September 23, 2014 by Sactuer Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yaco26 Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Dla mnie możesz zrobić wersje pro na kiełbasy,parówki etc: receptura + ilość wsadu = ilość przypraw i soli.Mógł by być tez tam czysty spis receptur.Jak się da to ci powiem "Please Take My Money" i will pay Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.