Jump to content

Wino z jabłek.

miro

Recommended Posts

Po wpisie kolegi piksiak mam dylemat jeśli chodzi o wino z jabłek.

Piksiak napisał:

Jest zasada, że jabłek nie fermentujemy w miazdze tylko sam sok. Przy fermentacji w miazdze przy jabłkach wydziela się za dużo alkoholu metylowego. Dlatego zawsze z jabłek fementujemy tylko sok

Przeszukałem informację w internecie i nigdzie nie widzę zapisu, że fermentacja z miąższem wywołuje wydzielanie alkoholu metylowego.

Dla upewnienia zadzwoniłem do mojego źródła, czyli mamy :)  i również takiej informacji nie potwierdziła.

Jedynym przeciwwskazaniem przed fermentacją cząstek jabłek, był problem z ich wyjęciem z dymiona.

Jeśli można, proszę o wyjaśnienie dlaczego właśnie jabłek, a może też i innych owoców nie można fermentować z miąższem ?

Miro , każda fermentacja niesie ze sobą wydzielanie śladowych ilości alkoholu metylowego - nawet najlepsze wina go posiadają , lecz jego ilość jest naprawdę znikoma.

Innym zagadnieniem jest destylacja przefermentowanego moszczu (zacieru) - wtedy metanol ulega przez destylację koncentracji  a że ma niższą temperaturę wrzenia więc skrapla się w aparacie jako pierwszy - stąd tradycja wylewania pierwszej siątki.

W kwestii wyższości fermentowania soku vs zmielonych jabłek - sok jest lepszy.

Fermentowałem zmielone jabłka , i cyrk jaki wyniknął z narastania masy (co2 nie uchodziło lecz  spieniało masę) był przedni.

W soku jabłkowym zawarty jest cukier fruktoza i glukoza, To czy są cząski stałe owoców czy też ich nie ma jest bez znaczenia bo alkohol jest wynikiem fermentacji soku a nie cząstek stałych.

Wylewanie pierwszej setki z aparatu destylacyjnego prostego jest pomyłką bo taki aparat nie ma zdolności rozdzielania frakcji, taką zdolność ma aparat rektyfikacyjny.

Hmmm rozdzielanie frakcji i półki rzeczywiste czy teoretyczne to jedna sprawa a temperatury parowania poszczególnych frakcji to wiążący się temat ... ;)

Powąchaj to co leci pierwsze ... nie sądzę żeby wylewanie pierwszej porcji (różnej objętościowo) było pozbawione sensu dla mnie to rozpuszczalnik albo podpałka do grilla w ostateczności dodatek do spryskiwacza przy srogiej zimie ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Czyz  nie jest  odradzana fermentacja moszczow jablkowych  z powodu latwego jej zakazenia  patogenami? Wina  jabkowe, w zaleceniu  powinny miec dosc  niska zawartosc alkoholu, co czyni je podatnym na  zakazenia.Z  tego takze powodu  nie zaleca sie  lezakowanie  tego  rodzaju win.

opuściłeś zdobywanie tak ważnej sprawności.......a przynajmniej sprawność tytoniową zdobyłeś.....?

Tytoniową niestety zdobyłem, czego teraz bardzo żałuję. :(

Jednak nie odbiegajmy od tematu.

Wino jabłkowe należy wytwarzać jedynie z soku, czy można też ze zmielonych lub rozdrobnionych w różny dostępny sposób jabłek ?

Konkretów się dopraszam !

Cześć Miro.

Według książki,którą posiadam /Wyrób win owocowych i miodów pitnych/ należy wino robić z soku.Cytuję autora,,W celu zwiększenia wydajności moszczu wielu wytwórców wina stosuje zafermentowanie wytłoczyn jabłkowych zwilżonych większą lub mniejszą ilością wody.Wydajność moszczu przy takim postępowaniu jest rzeczywiście  znacznie większa jednak istnieje poważne niebezpieczeństwo zaoctowania moszczu.Zaoctowane wino nabiera często silnej goryczki, a nieraz i posmaku,,myszki". Ztego względu bezpieczniej jest raczej tłoczyć jabłka kilka razy z małym dodatkiem wody,lecz bez zafermentowywania."

A tak na marginesie.

Zrobiłam z soku jabłkowego cydr.

Właśnie "dojrzała'' pierwsza zabutelkowana partia.

Fermentowanie miazgi ma dwie zasadnicze wady: pierwsza to kożuch który unosi się na powierzchni i gdy narośnie to potrafi wylać się przez rurkę fermentacyjną, druga to niepotrzebne zajmowanie miejsca w dymionie. Drożdże nie przerobią nic innego jak cukier i nie potrafią produkować metanolu na skalę przemysłową. Do przetrwania potrzebny im alkohol etylowy a nie metylowy.

Weteran, nie będę zaśmiecał wątku więc możemy podyskutować w innym wątku po przeczytaniu lektury http://alkohole-domowe.com/forum/jak-zrobic-wodke-domowym-sposobem-t11609.html

Zgadzam się z przedmówcą w kwestii fermentowania miazgi czy rozdrobnionych w inny sposób jabłek - a poza tym , jak już wspomniałem moją próbę z fermentowaniem , co2 nie uchodzi , lecz "puszy" całość , czego skutkiem jest bardzo duży wzrost objętości i wylewanie się przez rurkę fermentacyjną , niejednokrotnie w sposób wysoce aktywny.

MIRO RÓB ZE SOKU :D

Miszczu , od kiedy drożdżom do przetrwania jest potrzebny etanol??????????

Toż to ich produkt przemiany materii , odpad , taka kupa którą my , jako istoty ponoć wyższe , z radością spożywamy....(podobnie jak mrówki spożywają odchody mszyc) :facepalm:

One nie giną, produkują etanol by w środowisku wodnym nie rozmnażały się bakterie które (bakterie) giną przy stężeniu 7%. Drożdże sobie pączkują i gdy stężenie alkoholu wzrasta to przechodzą w stan nieaktywny. Etanol to jest ich broń przeciw bakteriom.

@wieśman, zlituj się.... ktoś Ci bajek naopowiadał albo źle coś zrozumiałeś :facepalm:

- drożdże mają swoją "wytrzymałość" na stężenie alkoholu gdy jest go "ponad miarę" komórki po prostu umierają.....

usypiają tylko wtedy gdy nie zostało jeszcze osiągnięte graniczne stężenie alkoholu oraz zabrakło "surowca" do przerobu (cukru)..... - dopóki mają "co jeść" pracują... aż do zgonu.....