Asano Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Jako że dzisiaj niedziela to postanowiłem zrobić małą zadymę, bo wiadomo że niedziela bez dymu zalicza się do dni straconych Po ostatnich próbach, podszlifowałem trochę technikę i o to co powstało z łopatki, karkówki, polędwicy, golonki i kawałka słoniny: - 5kg kiełbaski zwykłej drobnorozdrobnionej - sitka 14, 8 i 3mm. Naturalne jelita. Wędzona i parzona 20min w wodzie o temp. 75st - 2kg kiełbasy grubej "kanapkowej" - grubokrojonej - kostka 2 -3cm - z polędwiczki, golonki i najładniejszych mięśni łopatki. Osłonka sztuczna fi 50. Wędzona, a później pieczona w około 85st przez 40min ( ze wstępnych oględzin wnioskuję, że to było o dobre 10min za długo). Z grubej miało wyjść coś "ala Lisiecka", ale bliżej jej do Ali niż do Lisieckiej Niemniej kiełbaski już znikają w oczach, rodzinka ich nie oszczędza, co tylko świadczy o tym że kolejny sukces na moim koncie Niestety przyprawy sypane bardziej na oko, niż gramowo (brak dokładniejszej wagi daje się czasami we znaki), stąd wyszła ciut bardziej pieprzna niż zakładano, ale smakowo jest super! Waga już do mnie idzie, więc następna próba to wiejska pieczona + oryginalna lisiecka - zobaczymy co z tego wyjdzie :-) Resztki nadzienia (głównie z nadziewarki) + to co nie weszło do jelit, wsadziłem do słoiczka i zrobiłem kiełbaskę słoikową by Miro - tak wygląda po drugiej pasteryzacji - jeszcze gorąca Wieczorem pierwsze testy słoikowej, ale już widzę że jest za mało rozdrobniona - lepsza by dla mnie była bardziej "smarowna" niż do krojenia - i zdecydowanie za mało napchałem do słoiczków. Cóż następnym razem inaczej do tego podejdę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_ Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Piękne i zapewne smaczne wyroby gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Jest gites;))Kanapkowa to bliżej niż dalej do Krakowskiej kolego,ładne wędlinki... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Nic więcej pisać nie muszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Asano Posted September 28, 2014 Author Report Share Posted September 28, 2014 Ooo mój mentor się odezwał, jak miło Dziękuję za miłe słowa. Już dobry kilogram poszedł sobie.... Co za żarłoki;p Krakowska to mi się marzy ale tylko i wyłącznie podsuszana, ale to inna bajeczka.Ale moje priorytety na razie są inne - na krakowską podsuszaną przyjdzie pora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts