Sirarturo Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Witam od dawna chciałem sprawdzić sobie wędzarnik lecz zrobienie jejgo od podstaw przerastało mnie dlatego też zamówiłem na internecie ten produkt http://www.majsterklepka.eu/pl/p/GRILLO-WEDZARNIA-komora-wedzarnicza-wedzarka-grill/85 chcę umieścić palenisko ok 1-1/.5 m obok lecz nie wiem jakie rozwiązanie będzie najlepsze czy trzeba to ocieplać jak zrobić palenisko itp prosiłbym o wyrozumiałość i cierpliwość pozdrawiam Artur Krzyżowski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 To chyba wkład jest do jakiejś zabudowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 tak ) myśłałem o przyspawaniu nóg albo całość zamurować aby to jakoś wyglądało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 tak ) myśłałem o przyspawaniu nóg albo całość zamurować aby to jakoś wyglądałoKtórędy z tego dym będzie wychodził jak zamurujesz albo nawet nie, bo dziur/otworów nie widać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 myśłałem albo z dołu zrobić otwór albo z boku z tym nie będzie problemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 myśłałem albo z dołu zrobić otwór albo z boku z tym nie będzie problemu I z dołu i z boków, tyle że to jest już gotowy produkt i nazywa się wędzarnia a nią nie jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 (edited) Przepraszam za wpis, ale sprzedający nie ma zielonego pojęcia co to jest wędzarnia, a Ciebie po prostu "napił w butelkę" i sprzedał metalową skrzynkę za całkiem spore pieniądze. Edited September 29, 2014 by miro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 (edited) to coś czuję że będzie z tym problem znajomy zamówił i właśnie postawił i nic mi nie mówił że nie ma to otworów ; / a jak nie to jakoś będę musiał je zrobić czy będę tę " puszkę " musiał ocieplac ? Edited September 29, 2014 by Sirarturo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Nieee - nie musisz - nie ma otworów więc nie będzie dymiło, spokojnie możesz w domu albo w piwnicy postawić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Jeśli to miał być żart - to proszę wyraźnie to zaznaczyć, bo w ten sposób można ... ... wiele "złego uczynić". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 coś czuję że będzie z tym problem No i to kilka niestety ... jedyne co moim zdaniem można wykorzystać to drzwiczki na resztę szkoda kasy A jak jeszcze doczytałbyś opis to stoi tam jak byk "malowana natryskowo na czarny mat" no samo zdrowie ... ten sprzedający naprawdę nie wie co to komora wędzarnicza a zamiast niej sprzedaje szafki narzędziowe gołe bez półek czy uchwytów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 30, 2014 Author Report Share Posted September 30, 2014 (edited) http://allegro.pl/grillo-wedzarnia-komora-wedzarnicza-wedzarka-grill-i4624723859.html ostatecznie musiałem już coś zamówić i wybrałem tego przynajmniej ma kominek ; / przedzwonilem okazoalo się że to ten pierwszy wędzarnik ma stare zdjęcia i aktualne umieściłem w aukcji z allegro Edited September 30, 2014 by Sirarturo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Nieee - nie musisz - nie ma otworów więc nie będzie dymiło, spokojnie możesz w domu albo w piwnicy postawić Widzę że kolega ma bardzo wielkie poczucie humoru!!!może do kabaretu byś się zapisał coo;)) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Spróbuj zwrócić- jak się da i rozpocznij jazdę od nowa.Rozwiązań jest sporo....jak masz czas 500 dużo i niedużo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Ziezielony ma racje oddaj jak jeszcze można;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 30, 2014 Author Report Share Posted September 30, 2014 (edited) także odmówiłem ta puszka na interneci znalazłem ciekawy film budowy czy mogę się tym sugerowaąć ? https://www.youtube.com/watch?v=ExKGlUuyPYQ już dzisiaj chciałbym wylewke gdyż mam duże chęci: )) ale brakuje mi wizji samego wędzarnika tzn zrobić własnoręcznie tej " puszki " Edited September 30, 2014 by Sirarturo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Sirarturo ja ci jednak proponuje poczytać trochę na temat wędzarni tu na forum,jestem pewny że znajdziesz więcej opisów z budowy wędzarni niż na tym filmiku,a i koledzy na pewno dopomogą dobrymi radami;)Na prawdę pośpiech w tej sprawie wcale nie jest wskazany a wręcz przeciwnie możesz narobić sobie dużo nie potrzebnych kosztów!!pozdrawiam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 30, 2014 Author Report Share Posted September 30, 2014 dziękuję bardzo napewno poczytam pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 I jeszcze musisz wziąć pod uwagę że tak lekko licząc, to jakieś 95% filmików w necie, jak też autorzy tych "arcydzieł", to ludzie mający takie samo pojęcie o wędzeniu i prawidłowej budowie wędzarni, jak nie przymierzając Ryszard Kalisz o solowych występach w balecie na deskach Teatru Narodowego. Tak więc bez gruntownej lektury forum raczej nie zabieraj się za budowę, bo to wszystko całkiem sporo kosztuje, a późniejsze przeróbki, gruntowne zmiany i przebudowy potrafią skutecznie zniechęcić. Są na forum ludzie znający się na rzeczy i potrafiący udzielić autentycznej pomocy i służący radą. Zacznij więc może od tego, lektura, lektura i jeszcze raz lektura. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gosman Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 ja na twoim miejscu zrobiłbym wędzarnie z beczki tania bezproblemowa i niepotrzebne żadne zdolności manualne jest parę na tym forum opisanych ja pokaże ci swojąpalenisko na płycie chodnikowej pare cegieł położonych na sucho i przykryte kolejną płytą kanał z ceły do szybu wentylacyjnego beczka i do dzieła Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 nie wiem jaki jest Twój budżet , oraz możliwości logistyczne (czy masz gdzie budować, doglądać procesu wędzenia itp itp ) ale może rozważ zakup gotowej wędzarni elektrycznej na zrębki (oferta jest szeroka) to koszt ca 2 tys PLN . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 30, 2014 Author Report Share Posted September 30, 2014 (edited) no akurat chciałem zrobić takie " kibelek " wędzarnik z desek taki miałem pomysł kupiłem 1.2 m rurę już tylko czy w palenisko musi być zrobione jak piecyk ? tzn zeby popiol spadal na dol i go wygarniać ?http://allegro.pl/drzwiczki-do-pieca-chlebowego-wedzarni-zeliwne-i4628475578.html moje palenisko chcę zrobić ok 65/65/30h . a ponadtochcę zrobić3 warstwy zewnetrzna deska pomiedzy styropian i w srodku deski dzwoniłem do tartaku i mi potna na równe kawałki więc to jakiś plus a sugeruję się https://www.youtube.com/watch?v=vqag2mx0k_s znow filmik moj koszt to z tysiąc zlotych lecz jakoś wzieła mnie wena na drewnianego i żeby samemu zrobić Edited September 30, 2014 by Sirarturo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sirarturo Posted September 30, 2014 Author Report Share Posted September 30, 2014 jesczze jedno nad czym mam wątpliwości to jak dobrze kontrolować dopływ powietrza czy można to zrobić w rurze której będzie ulatniał się dym czy może w wędzarniku gdzieś ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 Kolego Sirarturo. Zagubiony jesteś i to widać w Twoich wpisach.Proszę na spokojnie poszperaj w zasobach tego forum, a spojrzysz na temat z zupełnie innej perspektywy.Nie działaj na szybko i na oślep. Przemyśl czego chcesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paszeko Posted September 30, 2014 Report Share Posted September 30, 2014 (edited) tak jak pisze miro.jestes zielony jak lisc na drzewie.poczytaj forum na temat budowy wedzarni a potem pomysl 8 razy co chcesz zbudowac.bo nie wiem ile masz lat ale piszesz i zachowujesz sie jak malolat(z calym szacunkiem do twojej osoby)szkoda tylko twoich pieniedzy(chyba ze masz kasiore)ale masz sto tysiecy pomyslow na minute(ale bardzo glupich)pozdrawiam ciebie ...sory ale musialem to napisac.przepraszam szanowne forum..ale takie glupoty Edited September 30, 2014 by paszeko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts