Jump to content

Nowy wędzarnik

Recommended Posts

Witam

od dawna chciałem sprawdzić sobie wędzarnik lecz zrobienie jejgo od podstaw przerastało mnie dlatego też zamówiłem na internecie ten produkt http://www.majsterklepka.eu/pl/p/GRILLO-WEDZARNIA-komora-wedzarnicza-wedzarka-grill/85

chcę umieścić palenisko ok 1-1/.5 m obok lecz nie wiem jakie rozwiązanie będzie najlepsze czy trzeba to ocieplać jak zrobić palenisko itp prosiłbym o wyrozumiałość i cierpliwość :)

pozdrawiam Artur Krzyżowski

to coś czuję że będzie z tym problem :D znajomy zamówił i właśnie postawił i nic mi nie mówił że nie ma to otworów  ; /  a jak nie to jakoś będę musiał je zrobić   czy będę tę " puszkę " musiał ocieplac ?  

Edited by Sirarturo

coś czuję że będzie z tym problem

No i to kilka niestety ... :( jedyne co moim zdaniem można wykorzystać to drzwiczki na resztę szkoda kasy :(  

A jak jeszcze doczytałbyś opis to stoi tam jak byk "malowana natryskowo na czarny mat" no samo zdrowie ... ten sprzedający naprawdę nie wie co to komora wędzarnicza a zamiast niej sprzedaje szafki narzędziowe gołe bez półek czy uchwytów ;)

http://allegro.pl/grillo-wedzarnia-komora-wedzarnicza-wedzarka-grill-i4624723859.html ostatecznie musiałem już coś zamówić i wybrałem tego przynajmniej ma kominek ; /

przedzwonilem okazoalo się że to ten pierwszy wędzarnik ma stare zdjęcia i aktualne umieściłem w aukcji z allegro

Edited by Sirarturo

także odmówiłem ta puszka ;) na interneci znalazłem ciekawy film budowy czy mogę się tym sugerowaąć ? https://www.youtube.com/watch?v=ExKGlUuyPYQ

już dzisiaj chciałbym wylewke gdyż mam duże chęci: )) ale brakuje mi wizji samego wędzarnika tzn zrobić własnoręcznie tej " puszki  " :D

Edited by Sirarturo

Sirarturo ja ci jednak proponuje poczytać trochę na temat wędzarni tu na forum,jestem pewny że znajdziesz więcej opisów z budowy wędzarni niż na tym filmiku,a i koledzy na pewno dopomogą dobrymi radami;)Na prawdę pośpiech w tej sprawie wcale nie jest wskazany a wręcz przeciwnie możesz narobić sobie dużo nie potrzebnych kosztów!!pozdrawiam...

I jeszcze musisz wziąć pod uwagę że tak lekko licząc, to jakieś 95% filmików w necie, jak też autorzy tych "arcydzieł", to ludzie mający takie samo pojęcie o wędzeniu i prawidłowej budowie wędzarni, jak nie przymierzając Ryszard Kalisz o solowych występach w balecie na deskach Teatru Narodowego. Tak więc bez gruntownej lektury forum  raczej nie zabieraj się za budowę, bo to wszystko całkiem sporo kosztuje, a późniejsze przeróbki, gruntowne zmiany i przebudowy potrafią skutecznie zniechęcić. Są na forum ludzie znający się na rzeczy i potrafiący udzielić autentycznej pomocy i służący radą. Zacznij więc może od tego, lektura, lektura i jeszcze raz lektura.

ja na twoim miejscu zrobiłbym wędzarnie z beczki tania bezproblemowa i niepotrzebne żadne zdolności manualne jest parę na tym forum opisanych ja pokaże ci swoją

palenisko na płycie chodnikowej pare cegieł położonych na sucho i przykryte kolejną płytą  kanał z ceły do szybu wentylacyjnego beczka i do dzieła

post-65102-0-54984700-1412098274_thumb.jpg

post-65102-0-09169800-1412098295_thumb.jpg

post-65102-0-56237300-1412098305_thumb.jpg

no akurat chciałem zrobić takie " kibelek " wędzarnik z desek taki miałem pomysł kupiłem 1.2 m rurę już  tylko czy w palenisko musi być zrobione jak piecyk ? tzn zeby popiol spadal na dol i go wygarniać ?http://allegro.pl/drzwiczki-do-pieca-chlebowego-wedzarni-zeliwne-i4628475578.html

moje palenisko chcę zrobić ok  65/65/30h . a ponadtochcę zrobić3 warstwy zewnetrzna deska  pomiedzy styropian i w srodku deski dzwoniłem do tartaku i mi potna na równe kawałki więc to jakiś plus a sugeruję się https://www.youtube.com/watch?v=vqag2mx0k_s znow filmik :D

moj koszt to z tysiąc zlotych lecz jakoś wzieła mnie wena na drewnianego :) i żeby samemu zrobić :)

Edited by Sirarturo

tak jak pisze miro.jestes zielony jak lisc na drzewie.poczytaj forum na temat budowy wedzarni a potem pomysl 8 razy co chcesz zbudowac.bo nie wiem ile masz lat ale piszesz i zachowujesz sie jak malolat(z calym szacunkiem do twojej osoby)szkoda tylko twoich pieniedzy(chyba ze masz kasiore)ale masz sto tysiecy pomyslow na minute(ale bardzo glupich)pozdrawiam ciebie ...sory ale musialem to napisac.przepraszam szanowne forum..ale takie glupoty  :cry:

Edited by paszeko