Jump to content

Minimalistycznie tymczasowa wędzarnia Przemiego

Recommended Posts

Z pewnymi obawami postanowiłem i ja "pochwalić" się swoją wędzarnią.

Pomysł budowy takowej powstał razem z zamieszkaniem w wybudowanym domu, ale jak do tej pory nie było czasu na realizację, a nam chciało się już swoich wyrobów, więc tydzień temu w piątek powstała moja wędzarnia w wersji maksymalnie minimalistycznej, stoi przynajmniej w miejscu przewidzianym dla budowli docelowej :)

post-67451-0-10541900-1412450293_thumb.jpg

Pierwsze wędzenie odbyło się oczywiście od razu tydzień temu, drugie dziś, ilości też minimalistyczne żeby jakby co nie za dużo wyrzucić  :( właśnie sobie obsychają).

post-67451-0-55642300-1412450323_thumb.jpg

Dzięki lekturze Waszej wiedzy wydaje mi się, że prawidłowo przeprowadzone obsuszanie zero dymu i chyba odpowiednia temperatura 40C.

post-67451-0-17822400-1412450366_thumb.jpg 

Potem poszedł dym . .  oczywiście to wszystko z wierną towarzyszką, chyba wie, że między innymi w beczce kurczak weekendowy Dziadka 

post-67451-0-54977600-1412450418_thumb.jpg

czas umila lampka, . . . pki   wina rocznik 2012 z własnej winniczki 

post-67451-0-00204000-1412450466_thumb.jpg

no i skutek poczynań

post-67451-0-75116400-1412450505_thumb.jpg

post-67451-0-45793900-1412450523_thumb.jpg

Czy na Wasze oko - wyglądają ok, czy jakieś błędy dostrzegacie?

Tyle zmarnowanych lat . . . ., ale jednocześnie dziś szlifowałem krawędziaki na kibelek  :).

Brak kurczaka i jednego pętka kiełbasy - rozumiem, że wierna towarzyszka też miała wielki bal. Chyba tylko wina nie piła?

Wyroby super  :clap:  :clap:  :clap:

Czujność wręcz rewolucyjna :), kurczak w tak zwanym międzyczasie został spałaszowany przez rodzinkę na obiad, a jedno pętko zostało w beczce celem pieczenia, aby organoleptycznie sprawdzić różnicę pomiędzy parzone - pieczone :), a wierna towarzyszka swoje w czasie cyklu produkcji dostała.

Dziękuję za opinię, Clipol drugi termometr - szpikulec przebijam przez worek którym przykryta jest beczka i jego sonda wypada akurat na górze wędzonek, tak więc mam pomiar  dołu i góry wędzonek. Dzięki mądrością tego forum, poprzez rozsądne opalanie małymi szczapami jak i sterowanie ucieczką temperatury poprzez dobranie odpowiedniego przesłonięcia beczki workiem, jestem w stanie utrzymać praktycznie jednolitą temperaturę na obu wysokościach pomiaru.