przemi5 Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Z pewnymi obawami postanowiłem i ja "pochwalić" się swoją wędzarnią. Pomysł budowy takowej powstał razem z zamieszkaniem w wybudowanym domu, ale jak do tej pory nie było czasu na realizację, a nam chciało się już swoich wyrobów, więc tydzień temu w piątek powstała moja wędzarnia w wersji maksymalnie minimalistycznej, stoi przynajmniej w miejscu przewidzianym dla budowli docelowej Pierwsze wędzenie odbyło się oczywiście od razu tydzień temu, drugie dziś, ilości też minimalistyczne żeby jakby co nie za dużo wyrzucić właśnie sobie obsychają). Dzięki lekturze Waszej wiedzy wydaje mi się, że prawidłowo przeprowadzone obsuszanie zero dymu i chyba odpowiednia temperatura 40C. Potem poszedł dym . . oczywiście to wszystko z wierną towarzyszką, chyba wie, że między innymi w beczce kurczak weekendowy Dziadka czas umila lampka, . . . pki wina rocznik 2012 z własnej winniczki no i skutek poczynań Czy na Wasze oko - wyglądają ok, czy jakieś błędy dostrzegacie? Tyle zmarnowanych lat . . . ., ale jednocześnie dziś szlifowałem krawędziaki na kibelek . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Czy na Wasze oko - wyglądają ok, czy jakieś błędy dostrzegacie? Na moje piękne oko wygląda super :D Gorąco pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Brak kurczaka i jednego pętka kiełbasy - rozumiem, że wierna towarzyszka też miała wielki bal. Chyba tylko wina nie piła?Wyroby super Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 4, 2014 Report Share Posted October 4, 2014 Czy na Wasze oko - wyglądają ok, czy jakieś błędy dostrzegacie? Tak jeden,za mało uwędziłeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemi5 Posted October 4, 2014 Author Report Share Posted October 4, 2014 Brak kurczaka i jednego pętka kiełbasy - rozumiem, że wierna towarzyszka też miała wielki bal. Chyba tylko wina nie piła?Wyroby super Czujność wręcz rewolucyjna , kurczak w tak zwanym międzyczasie został spałaszowany przez rodzinkę na obiad, a jedno pętko zostało w beczce celem pieczenia, aby organoleptycznie sprawdzić różnicę pomiędzy parzone - pieczone , a wierna towarzyszka swoje w czasie cyklu produkcji dostała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Super sprawa..... sklecone na szybko, ale jak działa!!Brawo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Elegancja Francja,śliczniutkie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
clipol Posted October 13, 2014 Report Share Posted October 13, 2014 Pamiętam za młodu jak tata wedził ryby (najczęściej karpie) w podobnym "ustrojstwie" [emoji14][emoji14][emoji14]Ps. Jeśli mogę coś dopowiedziec, umiejscowiłbym dodatkowy termometr na wysokości wędzonek. [emoji122][emoji106] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemi5 Posted October 13, 2014 Author Report Share Posted October 13, 2014 Dziękuję za opinię, Clipol drugi termometr - szpikulec przebijam przez worek którym przykryta jest beczka i jego sonda wypada akurat na górze wędzonek, tak więc mam pomiar dołu i góry wędzonek. Dzięki mądrością tego forum, poprzez rozsądne opalanie małymi szczapami jak i sterowanie ucieczką temperatury poprzez dobranie odpowiedniego przesłonięcia beczki workiem, jestem w stanie utrzymać praktycznie jednolitą temperaturę na obu wysokościach pomiaru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gontek Posted October 13, 2014 Report Share Posted October 13, 2014 przemi5, napisz proszę parę słów, jak u Ciebie wyszło porównanie, parzone - pieczone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts