hrypa Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) Witam, jestem początkujący w tych sprawach. Otóż, kupiłem 4kg łopatki, 3,5kg karkówki, 1,5kg boczku i jakies 0,5kg pachwiny dodałem 25 łyzeczek soli, tak wychodziło z przepisu pewnego na kiełbase, i powiedzcie mi co mam zrobić, bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli, co w takim wypadku zrobić, jakie mięso najlepiej dokupić albo co zrobić aby tą sól zniwelować, zastanawiam sie nad kupnem karkówki bo akurat mam w promocji po 11zł za kg, mysle dodać z 3 kg karkówki ale nie wiem czy nie bedzie to za dużo, prosze o porady co zrobić w tym wypadku Edited October 5, 2014 by hrypa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) Wpierw zważ ile ta twoja łyżeczka nabiera soli w gramach, a potem wynik pomnóż przez 25 i podziel przez 5,5.Napisz co wyszło i policzymy dalej... Robisz kiełbasę na samej soli? Edited October 5, 2014 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 mysle dodać z 3 kg karkówki Witaj . Raczej innego wyjścia nie ma Polecam zakpić wagę gramową i dawkować sól w ilości 18 gramów na kilogram mięsa tak wychodziło z przepisu pewnego na kiełbase, Którego...? Z naszej stronki ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrypa Posted October 5, 2014 Author Report Share Posted October 5, 2014 nie nie na samej soli, dodałem też przyprawy, jak mam zważyć jesli nie mam wagi, dodałem według wyliczenia... Na 10 kg mięsa 18 dkg soli, przeliczylem to na gramy i z gramów na łyżeczki i wyszlo ok 20 łyżeczek peklosoli a dodałem 25 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) Einshell , miało być jak u Hitchcocka a ty BAM CZYLI JEŻELI WSZYSTKO CI W OBLICZENIACH PASUJE - DODAJ 1,350 kg karkówki Edited October 5, 2014 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrypa Posted October 5, 2014 Author Report Share Posted October 5, 2014 (edited) http://dorciawkuchni.blogspot.com/2013/07/domowa-kiebasa-wedzona-kiebasa.html tu i tam na dole ktoś napisał ze 18 dkg soli tylko pytanie panowie, karkówka czy łopatke lepiej kupić ? i ile 2kg wystarczy ? dziekuje za pomoc Edited October 5, 2014 by hrypa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) napisałem ci przecież.... w pytaniu o sól chodzi czy dodajesz też saletrę albo peklosól .... Przepis Dorci powala - Zosia to przy niej mistrz masarski Edited October 5, 2014 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 jak mam zważyć jesli nie mam wag Dodaną ilość soli nasyp do woreczka i bujnij się do sklepu i zważ ,wtedy przelicz na kilogramy,tego mięsa jest trochę, szkoda by było to spaprać,aż się boję jak będziesz ważył pozostałe przyprawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 Następną kiełbasę zrób według tego przepisuhttp://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/149-poradnik-poczatkujacego-domowego-masarza-czesc-ii Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) tu masz przelicznik dla łyżeczkowców http://zdrowezywienie.w.interia.pl/kalk_miarkuchennych.htm wynika z niego że dałeś 150gram soli -wynika z niego że ta ilość soli wystarczy na 8,35 kg kiełbasy KUP 3 KG KARKÓWKI I NIE MIEL BOCZKU NA DROBNYM SICIE , BO PODCIEKI SIĘ MOGĄ POROBIĆ Edited October 5, 2014 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 Należy robić tylko wg wypróbowanych przepisów! jesli masz za słone mięso, to po prostu je wymocz w zimnej wodzie do czasu, aż jego słoność będzie dla Ciebie wystarczająca.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 jesli masz za słone mięso, to po prostu je wymocz bez doświadczenia może Mu nie wyjść...poza tym przy mięsie na kiełbasę ......bezpieczniej będzie ustalić ile było soli i dołożyć mięsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli Smażąc kotleta z mięsa peklowanego na kiełbasę zawsze ten kotlet będzie słony.Wcale to nie oznacza, że mięso jest przesolone do wyrobu kiełbasy.W czasie smażenia lub pieczenia bardzo uwydatnia się sól.Mięso na kiełbasę pekluje się dawką od 18-20 g/kg a mięso do smażenia lub pieczenia soli się ok.10 g/kg.Jak widzisz różnica jest znacząca i nikt nie zwrócił na to uwagi i wcale to Twoje mięso nie musi być przesolone do wyrobu kiełbasy.Poza tym to polecam kupienie wagi bo łyżeczka, łyżeczce nie równa. Edited October 5, 2014 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 z podanych danych łyżeczkowych wynika dawka soli powyżej 27g/kg .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 (edited) z podanych danych łyżeczkowych wynika dawka soli powyżej 27g/kg .. Z tego nic nie wynika bo łyżeczka, łyżeczce nie równa.Którą łyżeczkę masz na myśli bo są tu łyżeczki co mają po ok.6 g i takie co 17 g Edited October 5, 2014 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 cztery masz identyczne , a dwie nietypowe dziękuję za uprzejmość może popatrzysz na 10 post łaskawie posiadaczu tak wielu łyżeczek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 Przepis Dorci powala - Zosia to przy niej mistrz masarski No i dziękuję, że to napisałeś !Sam czytam i oczom nie wierzę, jak można to coś nazwać przepisem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
abratek Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 nikt nie zwrócił na to uwagi i wcale to Twoje mięso nie musi być przesolone do wyrobu kiełbasy. zwrócił prezesie... zwrócił - a że tego nie widać to już inna sprawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 może popatrzysz na 10 post łaskawie posiadaczu tak wielu łyżeczek Szkoda czasu.O soleniu lub peklowaniu na łyżeczki na tym forum już wszystko napisano.Widać nie odrobiłeś tej lekcji . Moim zdaniem jedynym i logicznym sposobem, żeby ustalić ile to mięso zostało w przybliżeniu naprawdę posolone jest sposób podany przez Kostka.A poza tym jak dał 25 g/kg to jeszcze (poza dodatkiem pachwiny ) na upartego może zrobić kiełbasę dojrzewającą. zwrócił prezesie... zwrócił - a że tego nie widać to już inna sprawa A to przecież bardzo ważna rzecz . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted October 5, 2014 Report Share Posted October 5, 2014 Ta niebieska to miarka do mleka a nie łyżeczka Mam ja codziennie w reku Arek a co to jest ta biała ze szczoteczką? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrypa Posted October 11, 2014 Author Report Share Posted October 11, 2014 Kiełbasa wyszła mimo dodania 2.5 kg karkówki delikatnie za slona ale to.nic zakupilem wagę i wyszło ze jedną lyzeczka to 10 g peklo soli. Kiełbasę uwedzilem w piątek i wyszła smaczna, akurat na swojej wedzarni robiłem co do przypraw sypalem ile wlezie aby była majerankowa i czosnkowa takie lubie. Jutro jadę wedzic szynkę i boczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikolajcz Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 (edited) Waga to podstawa. Ja mam laboratoryjną (pozostałość z akwarium – dawniej ważyłem nawozy).Do pierwszej kiełbasy dałem 19g soli. Wszyscy w domu stwierdzili – za dużo soli.Druga kiełbasa – 17 g. Werdykt – za dużo soli.Teraz zrobiłem dając 16 g na 1kg mięsa – wyszła akurat (50% peklosoli i 50% soli kamiennej). Ale oczywiście to sprawa indywidualnego smaku. Edited October 29, 2014 by chudziak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrypa Posted November 2, 2014 Author Report Share Posted November 2, 2014 Właśnie bo niby daje się 19 g soli ale i to za dużo ja na przyszłość dam na 1kg 15 g soli, dziś odmrozilem kiełbasę i super tylko wiem jedno za dużo przypraw i przede wszystkim gorczyca też niezbyt pasuje bynajniej mi do kielbasy, moja kiełbasa wyszła wogole szara taka wedzilem sama olchą i wyszła jak wspomniałem szara nie wiem czemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 ...na soli zawsze wychodzi szara - a jak dobry wędzarz to z szarym oczkiem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Kup sobie wagę : ja do dokładnego naważania mam http://allegro.pl/waga-mh-200-kieszonkowa-jubilerska-200g-0-01g-bat-i4661929037.html kosz bez wysyłki około 1 kg mięsa do ważenia powyżej 10 deko kup wagę w markecie w promocji (koszt 3 kg mięsa ?) masz po kłopocie i nerwach a tak możesz stracić powyzej 4 kg mięsa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts