Jump to content

Przesolone mięso...

hrypa

Recommended Posts

Witam, jestem początkujący w tych sprawach.

Otóż, kupiłem 4kg łopatki, 3,5kg karkówki, 1,5kg boczku i jakies 0,5kg pachwiny dodałem 25 łyzeczek soli, tak wychodziło  z przepisu pewnego na kiełbase, i powiedzcie mi co mam zrobić, bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli, co w takim wypadku zrobić, jakie mięso najlepiej dokupić albo co zrobić aby tą sól zniwelować, zastanawiam sie nad kupnem karkówki bo akurat mam w promocji po 11zł za kg, mysle dodać z 3 kg karkówki ale nie wiem czy nie bedzie to za dużo, prosze o porady co zrobić w tym wypadku

Edited by hrypa

mysle dodać z 3 kg karkówki
  Witaj . Raczej innego wyjścia nie ma :rolleyes: Polecam zakpić wagę gramową i dawkować sól w ilości 18 gramów na kilogram mięsa  :cool: 

tak wychodziło z przepisu pewnego na kiełbase,
  :rolleyes:  Którego...? Z naszej stronki ?

nie nie na samej soli, dodałem też przyprawy, jak mam zważyć jesli nie mam wagi, dodałem według wyliczenia...   Na 10 kg mięsa 18 dkg soli, przeliczylem to na gramy i z gramów na łyżeczki i wyszlo ok 20 łyżeczek peklosoli a dodałem 25

tu masz przelicznik dla łyżeczkowców http://zdrowezywienie.w.interia.pl/kalk_miarkuchennych.htm

wynika z niego że dałeś 150gram soli -wynika z niego że ta ilość soli wystarczy na 8,35 kg kiełbasy

KUP 3 KG KARKÓWKI

I NIE MIEL BOCZKU NA DROBNYM SICIE , BO PODCIEKI SIĘ MOGĄ POROBIĆ

Edited by jumbo

bo smażąc kotleta czuć było że za dużo soli

Smażąc kotleta z mięsa peklowanego na kiełbasę zawsze ten kotlet będzie słony.Wcale to nie oznacza, że mięso jest przesolone do wyrobu kiełbasy.W czasie smażenia lub pieczenia bardzo uwydatnia się sól.Mięso na kiełbasę pekluje się dawką od 18-20 g/kg a mięso do smażenia lub pieczenia  soli się ok.10 g/kg.Jak widzisz różnica jest znacząca i nikt nie zwrócił na to uwagi i wcale to Twoje mięso nie musi być przesolone do wyrobu kiełbasy.

Poza tym to polecam kupienie wagi bo łyżeczka, łyżeczce nie równa.

Edited by arkadiusz

może popatrzysz na 10 post łaskawie posiadaczu tak wielu łyżeczek

Szkoda czasu.O soleniu lub peklowaniu na łyżeczki na tym forum już wszystko napisano.Widać nie odrobiłeś tej lekcji . :cool:  Moim zdaniem jedynym i logicznym sposobem, żeby ustalić ile to mięso zostało w przybliżeniu naprawdę posolone jest sposób podany przez Kostka.A poza tym jak dał 25 g/kg to jeszcze (poza dodatkiem pachwiny ) na upartego może zrobić kiełbasę dojrzewającą.

zwrócił prezesie... zwrócił   - a że tego nie widać to już inna sprawa

A to przecież bardzo ważna rzecz . :rolleyes:

Kiełbasa wyszła mimo dodania 2.5 kg karkówki delikatnie za slona ale to.nic zakupilem wagę i wyszło ze jedną lyzeczka to 10 g peklo soli. Kiełbasę uwedzilem w piątek i wyszła smaczna, akurat na swojej wedzarni robiłem :) co do przypraw sypalem ile wlezie :) aby była majerankowa i czosnkowa takie lubie. Jutro jadę wedzic szynkę i boczek. :)

• 3 weeks later...

Waga to podstawa. Ja mam laboratoryjną (pozostałość z akwarium – dawniej ważyłem nawozy).

Do pierwszej kiełbasy dałem 19g soli. Wszyscy w domu stwierdzili – za dużo soli.

Druga kiełbasa – 17 g. Werdykt – za dużo soli.

Teraz zrobiłem dając 16 g na 1kg mięsa – wyszła akurat (50% peklosoli i 50% soli kamiennej). Ale oczywiście to sprawa indywidualnego smaku. :)

Edited by chudziak

Właśnie bo niby daje się 19 g soli ale i to za dużo ja na przyszłość dam na 1kg 15 g soli, dziś odmrozilem kiełbasę i super tylko wiem jedno za dużo przypraw i przede wszystkim gorczyca też niezbyt pasuje bynajniej mi do kielbasy, moja kiełbasa wyszła wogole szara taka wedzilem sama olchą i wyszła jak wspomniałem szara nie wiem czemu

Kup sobie wagę : ja do dokładnego naważania mam http://allegro.pl/waga-mh-200-kieszonkowa-jubilerska-200g-0-01g-bat-i4661929037.html  kosz bez wysyłki około 1 kg mięsa do ważenia powyżej  10 deko kup wagę w markecie w promocji (koszt 3 kg mięsa ?) masz po kłopocie i nerwach  a tak możesz stracić powyzej 4 kg mięsa