paweljack Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Potrzebuję dwie okrągłe deski do kamiennych garnków. Nie wiem z czego najlepsze, dębowe? No i pytanie czy ktoś z kolegów mógłby odpłatnie coś takiego wykonać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Tu masz przeróżne bukowe : http://allegro.pl/deska-okragla-bukowa-45-cm-do-pizzy-do-krojenia-i4607806593.html A tutaj jest fajna bambusowa - odporniejsza na odkształcenia :http://allegro.pl/bambusowa-deska-do-krojenia-drewniana-duza-okragla-i4600118706.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Nie wiem z czego najlepsze, dębowe? Dębowe są najzdrowsze, ale trumny. Tak był zwykł mawiać mój dziadek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 6, 2014 Author Report Share Posted October 6, 2014 Tu masz przeróżne bukowe : http://allegro.pl/deska-okragla-bukowa-45-cm-do-pizzy-do-krojenia-i4607806593.htmlDzięki, w ten sposób wykonane deski nadają się tylko...do pizzy, do moczenia w wodzie nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Jak chcesz moczyć w wodzie to i dąb odpada (no chyba że znajdziesz z czarnego) szukaj klejonego bambusa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 6, 2014 Author Report Share Posted October 6, 2014 Jak chcesz moczyć w wodzie to i dąb odpada (no chyba że znajdziesz z czarnego) szukaj klejonego bambusa.Z 30 mm deski z jednego kawałka chyba będzie ok, o takie coś pytam, chyba że ktoś, kto w drewnie robi, może coś innego zaproponować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 a może kamień granitowy byłby lepszy od deski? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 szukaj klejonego bambusa. Roger fajnie to zabrzmiało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 paweljack, a może znajdziesz w jakimś markecie budowlanym odpowiedniego wymiaru płytkę z glazury/gresu. W razie potrzeby, to i obcięcie narożników nie sprawi problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 6, 2014 Author Report Share Posted October 6, 2014 paweljack, a może znajdziesz w jakimś markecie budowlanym odpowiedniego wymiaru płytkę z glazury/gresu. W razie potrzeby, to i obcięcie narożników nie sprawi problemów.Może ale zawsze mi się wydawało, że widziałem w beczkach z ogórkami czy kapustą deskę, nie glazurę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Z 30 mm deski z jednego kawałka chyba będzie ok, Raczej nie, popęka od wody.Napisz konkretnie do czego potrzebujesz deski ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 30 mm deski z jednego kawałka chyba będzie ok Obawiam się że nie bedzie OK bo to jeden kierunek słoi musi być klejona "lewo prawo" i mało nasiąkliwa - ja celowałbym w bambus lub kauczuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Jak chcesz, to szukaj z drewna Moim skromnym zdaniem będzie z nim więcej kłopotu choćby ze względu na porowatość. Przerabiałem takie drewniane dociski. Zrobiłem z gresu i mam spokój Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 http://allegro.pl/2364-kamien-dociskowy-do-garnka-5l-kamionka-beczka-i4613261802.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK MACIEK Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Słuchaj rogera, jeden kawałek będzie do doopy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 6, 2014 Author Report Share Posted October 6, 2014 http://allegro.pl/2364-kamien-dociskowy-do-garnka-5l-kamionka-beczka-i4613261802.html Też widziałem ale mam większy garnek.Konkretnie potrzebuję do garnka kamiennego w którym będą ogórki, kapusta lub mięso zapeklowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Przecież mają różne rozmiary.Zadzwoń i zapytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Tu masz 30/5 klejoną:http://allegro.pl/okragla-deska-do-krojenia-jamie-oliver-kauczuk-i4634717056.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 DESKI LEKKO ROZKLEJAJĄ SIĘ SIĘ NA ŁĄCZENIACH, NIE PRZESZKADZA TO W LEKKIM UŻYTKOWANIU NP. KROJENIU MOGĄ POSIADAĆ DROBNE RYSKI Powodzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 A w czym to przeszkadza do tego konkretnego zastosowania ? Zobacz normalne ceny tych desek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 No w tym przeszkadza, że jak już się rozkleja to jak dostanie wody to się rozpadnie całkowicie i nawet jak 2 zł by kosztowało to zakup byłby bez sensu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 W zeszlym roku wycialem z bambusowej deski do krojenia 2 polkola ktore uzylem do beczki przy kiszeniu kapusty. Myslalem ze klejonemu bambusowi sie nic nie stanie, ale deski sie po prostu w wodzie porozlatywaly. Tak ze klejony bambus sobie odpusc, moze lepiej zrob jak radzi andy.Pozdrawiam yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 (edited) Poza tym można ten feler bardzo łatwo usunąć i deskę wzmocnić tak że jak w tym powiedzeniu że "Nas przeżyje". Otóż należy kupić klej wodoodporny do drewna np. taki,http://allegro.pl/klej-do-drewna-wodoodporny-szybkowiazacy-k036y-i4600523454.htmlnapuszczamy klej w szczeliny i pęknięcia dopóki deska jest czysta i zaczniemy ją używać. Po wyschnięciu przeszlifować papierem ściernym i deska jest jak mówią "wieczna", a kupić ją na pewno warto bo tak jak pisze Roger, tania to ona nie jest, a nadaje się w kuchennych robótkach do wszystkiego, klepanie kotletów to na niej bajka, wiem co piszę bo mam tego typu ustrojstwo. Można też nabyć 2 sztuki, sklejamy je razem łącząc na dodatkowo na kołki, następnie wzmacniamy wokół metalową opaską z kwasówki, maskując nią jednocześnie połączenie, dodajemy cztery nóżki jak do stołka i mamy 10 centymetrowej grubości pieniek do mięsa za marne 100 (stówkę) zamiast za taki pieniuszek bulić 1000 złociszy polskich, u jakiegoś sprzedawcy sprzętu rzeźniczego czy masarskiego, bo najważniejszą zaletą jest to że kawałki są klejone profesjonalnie z tzw. "sztorca".Oto jeden z przykładów.http://eladex.com.pl/product-pol-624-Kloc-masarski-drewniany-50x50x15-Jan-pol.html Edited October 6, 2014 by sverige2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Dębowa deska jak najbardziej się nadaje!!Nie rozumiem dla czego nie???Jak wielki jest ten kamienny garnek??pewno nie aż tak wielki aby deska się odkształcała!a i tak nic nie stoi na przeszkodzie abyś za każdym razem deskę odwracał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 (edited) Morfi , drewno dębowe ma dużą ilość garbników , które dobrze wpływają na smak np. wiskacza , ale niekoniecznie kapusty czy mięsa. Sverige ma dobry pomysł z tą dechą klejoną na sztorc - może warto pójść tą drogą i gdzieś na tartaku zorganizować plasterek buka (najlepsze byłoby z teka no ale....) wysezonować go i przelecieć na grubościówce Edited October 6, 2014 by jumbo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.