Jump to content

Deska do kamiennego garnka


paweljack

Recommended Posts

  • Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted Images

W zeszlym roku wycialem z bambusowej deski do krojenia 2 polkola ktore uzylem do beczki przy kiszeniu kapusty. Myslalem ze klejonemu bambusowi sie nic nie stanie, ale deski sie po prostu w wodzie porozlatywaly. Tak ze klejony bambus sobie odpusc, moze lepiej zrob jak radzi andy.

Pozdrawiam yogi

Link to comment
Share on other sites

Poza tym można ten feler bardzo łatwo usunąć i deskę wzmocnić tak że jak w tym powiedzeniu że "Nas przeżyje". Otóż należy kupić klej wodoodporny do drewna np. taki,

http://allegro.pl/klej-do-drewna-wodoodporny-szybkowiazacy-k036y-i4600523454.html

napuszczamy  klej w szczeliny i pęknięcia dopóki deska jest czysta i zaczniemy ją używać. Po wyschnięciu przeszlifować papierem ściernym i deska jest jak mówią "wieczna", a kupić ją na pewno warto bo tak jak pisze Roger, tania to ona nie jest, a nadaje się w kuchennych robótkach do wszystkiego, klepanie kotletów to na niej bajka, wiem co piszę bo mam tego typu ustrojstwo. Można też nabyć 2 sztuki, sklejamy je razem łącząc na dodatkowo na kołki, następnie wzmacniamy wokół metalową opaską z kwasówki, maskując nią jednocześnie połączenie, dodajemy cztery nóżki jak do stołka i mamy 10 centymetrowej grubości pieniek do mięsa za marne 100 (stówkę) zamiast za taki pieniuszek bulić 1000 złociszy polskich, u jakiegoś sprzedawcy sprzętu rzeźniczego czy masarskiego, bo najważniejszą zaletą jest to że kawałki są klejone profesjonalnie z tzw. "sztorca".

Oto jeden z przykładów.

http://eladex.com.pl/product-pol-624-Kloc-masarski-drewniany-50x50x15-Jan-pol.html

Edited by sverige2
Link to comment
Share on other sites

Morfi , drewno dębowe ma dużą ilość garbników , które dobrze wpływają na smak np. wiskacza , ale niekoniecznie kapusty czy mięsa.

 

Sverige ma dobry pomysł z tą dechą klejoną na sztorc - może warto pójść tą drogą i gdzieś na tartaku zorganizować plasterek buka (najlepsze byłoby z teka no ale....) wysezonować go i przelecieć na grubościówce

Edited by jumbo
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...