Jump to content

jaki crossover dla żonki?

Borus

Recommended Posts

Szwagier jeździ Capturem, bodajże z silnikiem 1.2 w automacie (chyba TCe 120 EDC). Generalnie ładnie wygląda, bo nowy, ale odnoszę wrażenie, że użyte materiały wykończeniowe po kilku latach przestaną zachwycać. Obym się mylił :) Nie przekonuje mnie natomiast ten silnik, szczególnie w automacie... Crossover? Chyba z nazwy, bo to auto raczej nie ma szans na sprawdzenie się w terenie, nawet w lekkim. Przyspieszenie na poziomie mojego starego poczciwego Leona z wolnossącym, 8-zaworowym 1.6 :laugh: ale rozumiem, że dla małżonki to raczej jest mało istotny szczegół :)

Moim zdaniem ten cały downsizing silników to totalna głupota - nigdy nie zdecydowałbym się na tak mały silnik w samochodzie, który jednak "kilka" kilogramów waży.

Więcej raczej nie pomogę - jechałem, ale nie prowadziłem. Nic mi z wrażenia nie urwało, natomiast blisko 80 tys. zł to bym na pewno za to nie dał :P Choćby dlatego, że tyle nie mam :D

Edited by ThoriN

Zależy jakie odcinki zamierza pokonywać żona. Jeśli krótkie to zdecydowanie coś w benzynie. Dzisiejszy diesel w takim użytkowaniu ma problemy z zapychającym się filtrem cząstek stałych, przenikaniem paliwa do oleju silnikowego.

Ogólnie mówiąc, to era solidnych aut się skończyła. Pseudoekologia wymusiła stosowanie małych, mocno doładowanych, wyżyłowanych, a co za tym idzie o krótkiej żywotności silników. Dzisiaj żywotność diesla jest obliczana na 250 tys km, benzyny na 200 tys. Klient kupujący nowe auto wydaje kupę kasy na nie, a klient kupujący używkę ma płacić kupę kasy za serwis i naprawy. Warte zastanowienia są modele sprzed 2008 roku, bez filtra. Może warto iść w tym kierunku?

Dzięki za podpowiedzi, Captur rzeczywiście ładny, jechałem autem z tym słabszym silnikiem 90km (benzyna) i moim zdaniem silnik jest za słaby, dzisiaj miałem okazję pojechać Mokką z silnikiem 115 KM benzyna, wrażenie o wiele przyjemniejsze niż w Capturze, lepsze wykończenie, wyciszenie i silnik bardziej żwawy. Samochód będzie wykorzystywany na krótkich miejskich i podmiejskich trasach, tak więc disel absolutnie odpada - chyba zostaje do wyboru Mokka, no może jeszcze Peugeot 2008

Pozdrawiam

Borus