przemo73 Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Witam serdecznie miłośników domowych trunków.W tym roku znowu trochę przybędzie nalewek i wódek, więc trzeba było zrobić trochę porządku w piwniczce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Z czego będziesz robił?Może rzucisz jakimś przepisem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted October 22, 2014 Author Report Share Posted October 22, 2014 Część tegorocznych nalewek już pofiltrowana, porozlewana i zakapstlowana, co by za szybko nie wypić W tym roku na razie zrobione:1.Limoncello2.Cytrusowa3.Smokwa4.Jeżynowa5.Malinowa6.Czerwona porzeczka7.Cytrusowo-limonkowo-anyżowa8.Wiśniowo-porzeczkowa ( z czarną i czerwoną)9. Smorodinowa.oraz, że czarna i czerwona porzeczka są bardzo mocne, aromatyczne to po odlaniu pierwszego nastawu owoce zasypuję małą ilością cukru i zalewam alkoholem 40% i wychodzą z tego bardzo smaczne wódki smakowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 3.Smokwa A co to za cudak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Figa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted October 23, 2014 Author Report Share Posted October 23, 2014 Kolega piksiak ma rację figa w Chorwacji mająca nazwę smokva, nazbierałem trochę tego podczas wakacji, bardzo słodkie nikt już nie chciał ich jeść to postanowiłem zalać to alkoholem i zrobić nalewkę. Jak dla mnie sama do picia to nie za bardzo trochę dziwny i bardzo słodki smak, ale wlana do herbatki jak najbardziej może być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Proponuję "krokodyle Łzy"-można zrobić o każdej porze roku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 (edited) A skąd krokodyla wziąć ? Bo jak z niego wycisnąć łzy, to wiem. Edited October 23, 2014 by Małgoś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted October 23, 2014 Report Share Posted October 23, 2014 Nie wiem czemu zawdzięcza swa nazwę krokodylom,ale sama nalewka jak najbardziej pijalna ,a nawet zdrowotnaPodaję przepis1odkg świeżego imbiru[obranego i cienko pokrojonego]2 duże cytryny [po odjęciu tego białego albedo]pokroić na plasterki a skórke na drobne kawałki10dkg cukru3 Łyżki miodu3/4 l wódki100ml spirytususkładniki połączyć zostawić na 2-m-ce-mieszaćZlać filtrując .Odstawić na m-c.Smacznego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted July 21, 2017 Author Report Share Posted July 21, 2017 Czas nalewkowy w pełni, owoce dojrzewają to jest co do słojów wkładać i zalewać. [Dodano: 21 lip 2017 - 09:39] W piwniczce coraz mniej miejsca ???? [Dodano: 21 lip 2017 - 09:48] Niektórzy znajomi dostają takie spersonalizowane prezenty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 W piwniczce coraz mniej miejsca nie wybierasz się przypadkiem do Napoleonowa - pewnie będzie konkurs nalewek - a i SiBy chętnie zapewne docenią Twoją sztukę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dingo Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 Piwniczka zacna pogratulować i pozazdrościć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 Dbałość o detale wystroju Butelki godna podziwu - u mnie zwykła naklejka co by wiedzieć co się mniej więcej degustuje np. czy to pleban czy proboszcz czy kościelny - jestem w trakcie pracy nad kardynałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 jestem w trakcie pracy nad kardynałem A co bedzie jak dojdziesz wyzej? W piwniczce coraz mniej miejsca Chetnie wiele osob by ta zapelniajaca sie polke przytulilo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 21, 2017 Report Share Posted July 21, 2017 (edited) A co bedzie jak dojdziesz wyzej?na tym zastopuję - natomiast powtarzające ( pleban, proboszcz) będą po prostu z rocznikami . Dalsze wytwory moich fantazji smakowych w nalewkach przeniosę na nazwy planet lub galaktyk a- tego jest bez liku - np. nalewka ziemska z mlecznej drogi co by to była np. imbirówka (korzeń z ziemi) farmaceutów ( na mleku) Edited July 21, 2017 by Muski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 22, 2017 Report Share Posted July 22, 2017 Niektórzy znajomi dostają takie spersonalizowane prezenty Gdzie kupujesz kapturki na nakrętki (moja nazwa opisowa) i jak się je zakłada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted July 22, 2017 Report Share Posted July 22, 2017 Panie koszulki termokurczliwe kapturki na korki zakupuje się normalnie w sklepach z artykułami monopolowym i i i do winy ja takie kupuję w różnych kolorach stanowi nie można kupić bez problemu przez internet to są groszowe sprawy po założeniu podgrzewa się ciepłym powietrzem i one się obkurczają [Dodano: 22 lip 2017 - 20:19] Sorki ale korzystam z zamiany mowy na pisanie w telefonie i wychodzą różne niedociągnięcia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted July 22, 2017 Report Share Posted July 22, 2017 W piwniczce coraz mniej miejsca Przemo, fota "2" burzy znaczenie pojęcia "nieładu artystycznego"- to jest Harmonia, szczęśliwie pozbawiona symetrii...Zawartość, za pewne, szczególnej oprawy nie wymaga ale drobiazgi robią wrażenie.... inspirujące rozwiązania :clap: ------- podgrzewa się ciepłym powietrzem Jak na prędkości jest konieczność, to wrzątek jest idealny, sprawdzone Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts