Jump to content

Nalewki i inne trunki Przemo73

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Część tegorocznych nalewek już pofiltrowana, porozlewana i zakapstlowana, co by za szybko nie wypić :)

post-41573-0-58868300-1414013227_thumb.jpg

W tym roku na razie zrobione:

1.Limoncello

2.Cytrusowa

3.Smokwa

4.Jeżynowa

5.Malinowa

6.Czerwona porzeczka

7.Cytrusowo-limonkowo-anyżowa

8.Wiśniowo-porzeczkowa ( z czarną i czerwoną)

9. Smorodinowa.

oraz, że czarna i czerwona porzeczka są bardzo mocne, aromatyczne to po odlaniu pierwszego nastawu owoce zasypuję małą ilością cukru i zalewam alkoholem 40% i wychodzą z tego bardzo smaczne wódki smakowe :)

Kolega piksiak ma rację figa w Chorwacji mająca nazwę smokva, nazbierałem trochę tego podczas wakacji, bardzo słodkie nikt już nie chciał ich jeść to postanowiłem zalać to alkoholem i zrobić nalewkę. Jak dla mnie sama do picia to nie za bardzo trochę dziwny i bardzo słodki smak, ale wlana do herbatki jak najbardziej może być.

Nie wiem czemu zawdzięcza swa nazwę krokodylom,ale sama nalewka jak najbardziej pijalna ,a nawet zdrowotna

Podaję przepis

1odkg świeżego imbiru[obranego i cienko pokrojonego]

2 duże cytryny [po odjęciu tego białego albedo]pokroić na plasterki a skórke na drobne kawałki

10dkg cukru

3 Łyżki miodu

3/4 l wódki

100ml spirytusu

składniki połączyć zostawić na 2-m-ce-mieszać

Zlać filtrując .Odstawić na m-c.

Smacznego!

• 2 years later...
A co bedzie jak dojdziesz wyzej?

na tym zastopuję  - natomiast powtarzające ( pleban, proboszcz) będą po prostu z rocznikami . Dalsze wytwory moich fantazji smakowych w nalewkach przeniosę na nazwy planet lub galaktyk a- tego jest bez liku - np. nalewka ziemska z mlecznej drogi  :facepalm:  :blush:  :angel: ​ co by to była  np. imbirówka (korzeń z ziemi) farmaceutów ( na mleku)  :D  :D  :D

Edited by Muski

Panie koszulki termokurczliwe kapturki na korki zakupuje się normalnie w sklepach z artykułami monopolowym i i i do winy ja takie kupuję w różnych kolorach stanowi nie można kupić bez problemu przez internet to są groszowe sprawy po założeniu podgrzewa się ciepłym powietrzem i one się obkurczają

[Dodano: 22 lip 2017 - 20:19]

Sorki ale korzystam z zamiany mowy na pisanie w telefonie i wychodzą różne niedociągnięcia

W piwniczce coraz mniej miejsca

:) Przemo, fota "2" burzy znaczenie pojęcia "nieładu artystycznego"- to jest Harmonia, szczęśliwie pozbawiona symetrii...

Zawartość, za pewne, szczególnej oprawy nie wymaga ale drobiazgi robią wrażenie.... inspirujące rozwiązania :clap: :clap: :clap:

-------

podgrzewa się ciepłym powietrzem

Jak na prędkości jest konieczność, to wrzątek jest idealny, sprawdzone :thumbsup::yes::D