Jump to content

Marcela sery z serca robione.

Marcel

Recommended Posts

Aby moje serowe boje nie poszły w zapomnienie a wątła ma wiedza w szerz rosła postanowiłem i ja podzielić się tym co się u mnie wieczorami dzieje, Zabrzmiało dwuznacznie ale nie doszukujcie się ukrytej treści choć pora pisania późna :devil:  

Od trzech tygodni jak w narkotyk wciągnęło mnie serowarstwo i choć ze zwierzaków jest u mnie pies i kot i mleka nijak nie można się od nich doprosić,  znalazłem spore gospodarstwo gdzie stałem się częstym bywalcem. Sery a la feta, holoumi, mozarella i korycinski mam za sobą z pozytywnym rezultatem to sery twarde są dla mnie nowością. Tydzień temu powstał Farmhouse cheddar i od kilku dni dojrzewa jako mój debiut i choć do poznania jego smaku upłynie kilka tygodni działam dalej z nadzieją że to wszystko będzie jadalne  :D

Wczoraj na tablicę trafiły dwa sery, poniżej krótka relacja z pola bitwy:

Hofkase - ser gospodarski 

7,5 litra mleka 

kultury bakterii EM

podpuszczka Beaugel 50

15 g soli

Mleko przywiozłem jeszcze ciepłe ok 32-33 stopnie, garnek z mlekiem poszedł do kąpieli wodnej a do mleka trafiła kultura EM na 45 minut.

Po tym czasie do gara idzie podpuszczka w ilości 40 kropli. Po 60 minutach pokroiłem skrzep na kostkę ok 1 cm,po 10 minutach delikatnie mieszałem rózgą rozdzielając skrzep na drobne ziarno i podgrzewając całość powoli do 38 stopni. 

1-2.jpg

Całość przelałem delikatnie przez chustę i zawiesiłem do odsączenia na 1 godzinę.

Po tym czasie drobno roztarłem ziarna i posoliłem.

1-4.jpg

Następnym etapem było zapakowanie w chustę i prasowanie w formie:

1-5.jpg

2 h  ciężarem 10 kg

Zmiana chusty i odwrócenie sera

8h ciężarem 20 kg

Zmiana chusty i odwrócenie sera

12 h ciężarem 40 kg

Następnie ser posmarowałem cienką warstwą smalcu i owinąłem bawełną a dokładniej rzecz ujmując przycięta bawełnianą pieluchą. (nie używaną wcześniej :D )

Waga przed zawijaniem 0,75 kg.

1-13.jpg

Ser będzie leżakował tak 6-8 tygodni w 12 stopniach i będzie codziennie odwracany.

Drugi ser to ser miękki z orzechami włoskimi, zamoczony w whisky i zawinięty w liście orzecha włoskiego.

1-9.jpg

2,5 litra mleka

Kultury bakterii MFC

podpuszczka Beaugel 50

20 % solanka

Blanszowane liście orzecha włoskiego

Sparzone orzechy włoskie

50-100 ml whisky lub koniaku

Do mleka 32-33 stopnie dodajemy kultury MFC i ostawiamy na 45 minut.

Następnie dodajemy podpuszczkę w ilości 8 kropli i czekamy 60-80 minut.

Gdy powstanie odpowiedni skrzep kroimy go w kostkę ok 2,5 cm lekko mieszamy i zostawiamy na 15 min.

Po tym czasie odcedzamy skrzep i odsączamy w foremce pod własnym ciężarem ok 15 min. W ser wciskamy orzechy i obracamy na kolejne 15 minut.

1-3.jpg

Potem obracamy ponownie i obciążamy ciężarem ok 0,5 kg na 4 godziny. Odwracamy i ponownie prasujemy 4 godziny tym samym ciężarem. Następnie ser wrzucamy do solanki na 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy go do obeschnięcia na jakieś 4-6 h. 

1-7.jpg

Następnie zanurzamy w whisky i zawijamy w liście orzecha. Zostawiamy do obeschnięcia i dajemy do leżakowania na okres 1-2 tygodni.

1-11.jpg

Jak  będą smakowały? Mam nadzieję że będzie to coś ciekawego i nie zrażę się do dalszych wyrobów  :cry:  

Edited by Marcel

• Replies 70
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Marcel  , czy ta Twoja prasa do sera się sprawdza?  bo wg  mnie ma błąd konstrukcyjny. Nie wiem kto to projektował , ale jak powiesi się trochę cięższe obciążenie to prasa się wywraca.

Edited by wilstar

No własnie widzę jak czytam wątki choć pierwsze moje zakupy wypadły w serowarze.pl bo taka strona wskoczyła jak szukałem :)

Po przeczytaniu kilku wątków tutaj, szukałem na Agrovisie ale znalazłem w sklepie tylko kultury bakterii do jogurtów. No chyba że ja szukam w złym miejscu.

Szykuję się do zakupu dodatków potrzebnych do serów pleśniowych i może przy okazji cos bym tam zakupił. Tylko gdzie tego szukać?

Marcel  , czy ta Twoja prasa do sera się sprawdza?  bo wg  mnie ma błąd konstrukcyjny. Nie wiem kto to projektował , ale jak powiesi się trochę cięższe obciążenie to prasa się wywraca.

Budowałem sam na podstawie zdjęć z netu i bardzo możliwe że coś jest nie tak. Prasa ma ramie które zwieksza ciężar nacisku 3x - próby z wagą.  I masz rację, wywracała się :)  ale dokręciłem z dołu deskę i teraz jest idealnie. Widać ja na fotce. 

Mam jeszcze inną wersję w zamyślę, w domowej siłowni mam trochę talerzy do sztangi i mógłbym zrobić prostą prasę obciążaną ciężarem 1:1

Edited by Marcel

Odnośnie tych zakupów to ja również zerkałam na ofertę Agrovisu i jest uboga ,a kultury bakterii mają drogie, chyba ,ze faktycznie źle szukamy.Ja jeszcze zaopatrywałam się na Zdrowo-domowo.pl [u naszego kolegi z forum],ale w sieci znajdziesz dużo sklepów. np            

Wino i ser , Istore.pl, Piwodziej Ja do niektórych serów dodaje np. jogurt bałkański,zsiadłe mleko ,maślankę ,a sery robie zawsze z mleka prosto od krowy [więc sporo w nim naturalnych kultur]

Ciekawa jestem smaku tego twojego serka z orzechami tylko jak dla mnie za mocna ta solanka do serka z takiej ilości mleka.Napisz jak Ci smakował!

Edited by beatag

tu macie linka do oferty ze strony agrovis  tylko bez cen, nie wiem czy wszystko mają.  Po lewej stronie w kolumnie są linki na zielono.

http://www.agrovis.eu/coquard.php , ale na sklepie online rzeczywiście jest boga oferta tylko.

Przy okazji , czy ktoś się może wybiera na kurs serowarski który robią końcem listopada?

Edited by wilstar

O widzisz, i to jest ok, teraz widzę konkretny wybór :)

@beatag

no z tymi solankami to ja mam problem bo robię taką jaka jest w przepisie a ser przeważnie dużo mniejszy i niby kompensuję to czasem moczenia. Mysle że to wyczucie przyjdzie z czasem.

Kultury mają akurat tanie, bo od ok 15 zł. Ja osobiście zawsze tam kupuję, bo są rzetelni i uczciwi.

Co do serów, to lepiej solić na sucho.

Ja już się nie mogę doczekać, za dwa tygodnie będę miał dostęp do krowiego mleka, ponieważ krowa się ocieli. Będzie dużo eksperymentowania. A Wy w jakich cenach kupujecie mleko?

Ja mleka nie kupuję , ale rok temu  kupowałem od sąsiadki krowie  po 1,50 / litr . Nie wiem jak w tym roku, od listopada już nie będę miał swojego mleka  więc , chociaż do kawy będzie trzeba kupować to wam napisze po ile u nas jest aktualnie. No i będzie u mnie przerwa z robieniem serków  , zamiast tego będą zapasy żółtych ubywały :-)

o agrovisie jak na razie słyszałem same pozytywne opinie ,  więc raczej są ok.

Drogie ale tu chodzi o przyjemność ale nie ukrywam że jakbym miał mleko duzo taniej to przyjemność była by większa, Niby wielka wieś a znalazłem jedno gospodarstwo które sprzedaje mleko.

A że chętnych sporo to i cena nie najniższa.

Muszę pojeździć po okolicy to może namierzę jakieś krowy jak się pasą na łące, no ale to juz chyba dopiero na wiosnę :(

Czyli u mnie tragicznie nie jest bo chociaż mleko jest dostępne. Ale innej alternatywy brak. Jak rozmawiałem ze znajomymi z okolicy to stwierdzili ze i tak tanio. W sumie przy 1 czy 2 litrach to niedużo ale jak się przerobi już 100 l w miesiącu na sery to się nazbiera ładna kwota. Edited by Marcel

marcel ,powiedz proszę czy wertując różne przepisy natknąłeś się gdzieś na bandażowanie sera w materiał,ale nie smarowanie smalcem pod materiał tylko owijanie sera w ukrochmaloną tkaninę,która stanowi również pewnego rodzaju powłokę przez cały czas dojrzewania sera .Pozdrawiam

wilstar pisał że w sezonie drugim Przez dziurke od sera, bodaj w pierwszym odcinku jest w gospodarstwie gdzie produkują cheedar i własnie bandażują z wykorzystaniem maki ziemniaczanej ale kurcze przeszukałem wszystkie zakamarki netu i nie znalazłem "udostępnionego" odcinka. Czekam na powtórkę na Kuchni+ ale dopiero leci początek pierwszej serii.

Sam jestem ciekaw jak to robić.

właśnie ,moj syn opowiadał ,że oglądał ,ale ponieważ nie ma  pojęcie o robieniu sera ,więc nie umiał mi tego dokładnie przekazać.A ciekawi mnie to bardzo.Gospodarze powiedzieli to w ten sposób że tej powłoki już .nie zdejmują ,przez co nie mają tyle pracy przy pielęgnowaniu  serów.Też szukałam ,ale nic nie znalazłam

Dziś po 8 dniach nie wytrzymałem i otwarłem ser z orzechami. Miał według przepisu dojrzewać 7-14 dni więc postąpiłem prawidłowo  :devil:

1.jpg

I po odpakowaniu i degustacji. 

Przyjemny śmietankowy smak, bardzo orzechowy czego nie da się uniknąć wciskając do środka tyle orzechów  :laugh:  Generalnie PYSZNY  :clap:

Jutro idę rwać jeszcze liście z orzecha póki coś na drzewie zostało bo koniecznie muszę to powtórzyć.

1-2.jpg

Prasowanie ewidentnie zmieniło konsystencję sera i to jak dla mnie na plus.

Czuwam ale jak na razie dopiero powtórka 3 odcinka pierwszej serii.

Dziś zerkałem na anglojęzyczne fora o cheddarze i najcześciej moczą w wytopionym wieprzowym tłuszczu. Natomiast trochę przeraził mnie wygląd  bo boje się że ta pleśń przeskoczy na inne sery. Nic, trzeba zobaczyć odcinek jak dokładnie to wygląda u nas.

Edited by Marcel