jozef01 Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 Korzystając z promocji w jednym z popularnych dyskontów nabyłem 3 op. po 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny. Czyli razem 1,5 kg mięsa, które zawierało już 4% soli. Dodałem 16gram peklosoli, i niecałą torebkę pieprzu ziołowego, myślę, że ok. 18gram. Mieszaniną pieprzu i soli zapeklowałem mięso wkładając do lodówki na 24 godziny. Wyrób parzony w temperaturze ok. 76-78 st. C do osiągnięcia 70 st wewnątrz wyrobu. Studzenie w zimnej wodzie. Cała filozofia, także szybko i co najważniejsze smacznie. Polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 17, 2014 Report Share Posted October 17, 2014 Ale czy zdrowo? Oto jest pytanie.Josef, ja mam niekorzystne relacje, że się tak eufeministycznie wyrażę, z kupnym mięsem mielonym w dyskontach.Zrób próbę. Kup u rzeźnika tą samą ilość mięsa co w dyskoncie. Weż z obu połowę i podsmarz. Jedno bedzie po usmarzeniu białe, drugie czerwone. Następnie drugie połowy wsadź do lodówki w odrębnych pojemnikach na tydzień czasu. Stwierdzisz po tym czasie, że jedno z nich jest dalej czerwone i godne użycia, drugie zaś już nie. Gwarantuję, że to czerwone jest po tym czasie z dyskonta. Tak jak to czerwone po smarzeniu.Odżywiajmy się zdrowo. NIe tanio. Jakość musi kosztować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Czyli razem 1,5 kg mięsa, które zawierało już 4% soli. Dodałem 16gram peklosoli, Chyba 0,4% soli, bo nie wiem kto by zjadł wyrób z zawartością 52g/kg, a w dodatku wg EU mięso mielone może mieć max 1%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Korzystając z promocji w jednym z popularnych dyskontów nabyłem 3 op. po 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny. Czyli razem 1,5 kg mięsa, które zawierało już 4% soli. JA mam takie pytanie z boku: czy to normalne, aby w sprzedazy bylo mieso mielone solone? Czy to przypadkiem nie jest jakas mieszanka gotowa do produkcji nie wiem czego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikami Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Nie odważę się cytować, ale podam link do składu, który ktoś spisał z etykiety http://forum.gazeta.pl/forum/w,49213,135804917,135892601,Re_Mieso_mielone_w_sklepie_ma_ulatwiac_zycie_.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Skład, składem, ale co jest w środku takiego mięsa, to tylko sprzedający wie.Kupuję mięso mielone, ale pod warunkiem, że mielone jest przy mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Chyba 0,4% soli, bo nie wiem kto by zjadł wyrób z zawartością 52g/kg, a w dodatku wg EU mięso mielone może mieć max 1%. mikami, jeśli w 500 g "mięsa" jest 4% soli, to oznacza to ni mniej, ni więcej, że "mięsa" jest 96%. Przeliczając procenty na gramy wychodzi, że "mięsa" mamy 480g i soli 2og. W kilogramie odpowiednio 960g "mięsa" i 40g soli.To takie małe przypomnienie. Oczywiście dalej nie znamy składu chemicznego tego co producent nazwał mięsem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozef01 Posted October 18, 2014 Author Report Share Posted October 18, 2014 Oczywiście - 4gr na 1kg czyli 0,4% - mój błąd, przepraszam za wprowadzenie w błąd.Akurat w mielonym, które użyłem nie ma jakieś tragedii - mięso i sól.Jeśli dobrze pamiętam 80% wieprzowiny z łopatki i 20% wołowiny (minus te 0,4% soli).więcej info - http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Mi%C4%99so-mielone-z-%C5%82opatki-wieprzowej-i-wo%C5%82owiny-Kraina-Mi%C4%99sa.htmlOczywiście macie rację - lepiej zmielić samemu, najlepiej ze zwierzęcia ze znanej hodowli.Tyle teorii.Praktyka jest taka, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani, poświęcamy mało czasu na zakupy i kupujemy mięso w dyskoncie czy sklepie osiedlowym.Ortodoksi się oburzą, trudno. Ja czasami korzystam z takiego mięsa, np. do mielonych, spagetti, czy do szynkowara.Mój post nie miał na celu namawianie kogokolwiek na zakupy w marketach, jestem daleki od tego.Ot prosty przepis na przyzwoity wyrób, moim skromnym zdaniem, nic więcej. Jeśli ktoś skorzysta będzie mi miło.I tak moja mielonka bije smakiem wszystkie gotowe "batony" ze sklepu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 jozef01, temat podobny to i porównać możesz : https://www.youtube.com/watch?v=alfmzWBCT10 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jozef01 Posted October 18, 2014 Author Report Share Posted October 18, 2014 jozef01, temat podobny to i porównać możesz : https://www.youtube.com/watch?v=alfmzWBCT10Jak już odbiegamy od tematu to polecam komentarz profesjonalisty dot. tego "testu".http://natemat.pl/73227,test-tatara-z-sokolowa-okiem-profesjonalisty-bloger-strzelil-sobie-w-stope-producent-zdal-egzamin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Bardzo dziękuję Nie znałem tego materiału a opinia profesjonalisty wiele wyjaśnia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Az mi szkoda ze u mnie nie mozna kupic tych wspanialych produktow z Sokolowa . No ale mamy za to nasze rodzime "Sokolowy", ktore tez moga smialo stawic czola tym z Polski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 yogi, może Ci wysłać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 (edited) Nie trzeba, niedawno mialem "Besuch" z Polski to mi tych smakolykow troche przywiezli Nic do Ciebie jozef01, ja kiedys robilem tak samo jak Ty dopoki mnie nie uswiadomiono. Edited October 18, 2014 by yogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andrzej16 Posted October 24, 2014 Report Share Posted October 24, 2014 Ja też ostatnio kupiłem 1,5 kg. szynki mielonej (tylko tez soli).Mielonka w prasie LBS 6 poliamid fi 100 receptura według przepisu z forum - wyszła znakomicie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbychu... Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Czym innym jest mięso mielone ,a czym innym mięso garmażeryjne.To drugie może być konserwowane solą ,ale nie tylko, może mieć MOM i wiele innych dodatków.Co do deklarowanego składu to kwestia wiary :-). Jeżeli ktoś uważa ,że z miesa garmażeryjnego można robić smaczne i zdrowe wyroby jego sprawa, wolny kraj :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts