Jump to content

Bardzo szybka mielonka

jozef01

Recommended Posts

Korzystając z promocji w jednym z popularnych dyskontów nabyłem 3 op. po 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny. Czyli razem 1,5 kg mięsa, które zawierało już 4% soli. Dodałem 16gram peklosoli, i niecałą torebkę pieprzu ziołowego, myślę, że ok. 18gram. Mieszaniną pieprzu i soli zapeklowałem mięso wkładając do lodówki na 24 godziny. Wyrób parzony w temperaturze ok. 76-78 st. C do osiągnięcia 70 st wewnątrz wyrobu. Studzenie w zimnej wodzie. Cała filozofia, także szybko i co najważniejsze smacznie. Polecam.

post-62375-0-22238300-1413580873_thumb.jpg

Ale czy zdrowo? Oto jest pytanie.

Josef, ja mam niekorzystne relacje, że się tak eufeministycznie wyrażę, z kupnym mięsem mielonym w dyskontach.

Zrób próbę. Kup u rzeźnika tą samą ilość mięsa co w dyskoncie. Weż z obu połowę i podsmarz. Jedno bedzie po usmarzeniu białe, drugie czerwone. Następnie drugie połowy wsadź do lodówki w odrębnych pojemnikach na tydzień czasu. Stwierdzisz po tym czasie, że jedno z nich jest dalej czerwone i godne użycia, drugie zaś już nie. 

Gwarantuję, że to czerwone jest po tym czasie z dyskonta. Tak jak to czerwone po smarzeniu.

Odżywiajmy się zdrowo. NIe tanio. Jakość musi kosztować.

Korzystając z promocji w jednym z popularnych dyskontów nabyłem 3 op. po 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny. Czyli razem 1,5 kg mięsa, które zawierało już 4% soli.

JA mam takie pytanie z boku: czy to normalne, aby w sprzedazy bylo mieso mielone solone? Czy to przypadkiem nie jest jakas mieszanka gotowa do produkcji nie wiem czego?

Chyba 0,4% soli, bo nie wiem kto by zjadł wyrób z zawartością 52g/kg, a w dodatku wg EU mięso mielone może mieć max 1%.

mikami, jeśli w 500 g "mięsa" jest 4% soli, to oznacza to ni mniej, ni więcej,  że "mięsa" jest 96%. Przeliczając procenty na gramy wychodzi, że "mięsa" mamy 480g i soli 2og. W kilogramie odpowiednio 960g "mięsa" i 40g soli.

To takie małe przypomnienie. Oczywiście dalej nie znamy składu chemicznego tego co producent nazwał mięsem.

Oczywiście - 4gr na 1kg czyli 0,4% - mój błąd, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Akurat w mielonym, które użyłem nie ma jakieś tragedii - mięso i sól.

Jeśli dobrze pamiętam 80% wieprzowiny z łopatki i 20% wołowiny (minus te 0,4% soli).

więcej info - http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Mi%C4%99so-mielone-z-%C5%82opatki-wieprzowej-i-wo%C5%82owiny-Kraina-Mi%C4%99sa.html

Oczywiście macie rację - lepiej zmielić samemu, najlepiej ze zwierzęcia ze znanej hodowli.

Tyle teorii.

Praktyka jest taka, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani, poświęcamy mało czasu na zakupy i kupujemy mięso w dyskoncie czy sklepie osiedlowym.

Ortodoksi się oburzą, trudno. Ja czasami korzystam z takiego mięsa, np. do mielonych, spagetti, czy do szynkowara.

Mój post nie miał na celu namawianie kogokolwiek na zakupy w marketach, jestem daleki od tego.

Ot prosty przepis na przyzwoity wyrób, moim skromnym zdaniem, nic więcej. Jeśli ktoś skorzysta będzie mi miło.

I tak moja mielonka bije smakiem wszystkie gotowe "batony" ze sklepu.

Czym innym jest mięso mielone ,a czym innym mięso garmażeryjne.To drugie może być konserwowane solą ,ale nie tylko, może mieć MOM i wiele innych dodatków.Co do deklarowanego składu to kwestia wiary :-). Jeżeli ktoś uważa ,że z miesa garmażeryjnego można robić smaczne i zdrowe wyroby jego sprawa, wolny kraj :-)