Jump to content

Bardzo szybka mielonka


jozef01

Recommended Posts

Korzystając z promocji w jednym z popularnych dyskontów nabyłem 3 op. po 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny. Czyli razem 1,5 kg mięsa, które zawierało już 4% soli. Dodałem 16gram peklosoli, i niecałą torebkę pieprzu ziołowego, myślę, że ok. 18gram. Mieszaniną pieprzu i soli zapeklowałem mięso wkładając do lodówki na 24 godziny. Wyrób parzony w temperaturze ok. 76-78 st. C do osiągnięcia 70 st wewnątrz wyrobu. Studzenie w zimnej wodzie. Cała filozofia, także szybko i co najważniejsze smacznie. Polecam.

 

post-62375-0-22238300-1413580873_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ale czy zdrowo? Oto jest pytanie.

Josef, ja mam niekorzystne relacje, że się tak eufeministycznie wyrażę, z kupnym mięsem mielonym w dyskontach.

Zrób próbę. Kup u rzeźnika tą samą ilość mięsa co w dyskoncie. Weż z obu połowę i podsmarz. Jedno bedzie po usmarzeniu białe, drugie czerwone. Następnie drugie połowy wsadź do lodówki w odrębnych pojemnikach na tydzień czasu. Stwierdzisz po tym czasie, że jedno z nich jest dalej czerwone i godne użycia, drugie zaś już nie. 

Gwarantuję, że to czerwone jest po tym czasie z dyskonta. Tak jak to czerwone po smarzeniu.

Odżywiajmy się zdrowo. NIe tanio. Jakość musi kosztować.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Korzystając z promocji w jednym z popularnych dyskontów nabyłem 3 op. po 0,5kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny. Czyli razem 1,5 kg mięsa, które zawierało już 4% soli.
 

 JA mam takie pytanie z boku: czy to normalne, aby w sprzedazy bylo mieso mielone solone? Czy to przypadkiem nie jest jakas mieszanka gotowa do produkcji nie wiem czego?

Link to comment
Share on other sites

 

Chyba 0,4% soli, bo nie wiem kto by zjadł wyrób z zawartością 52g/kg, a w dodatku wg EU mięso mielone może mieć max 1%.

 

mikami, jeśli w 500 g "mięsa" jest 4% soli, to oznacza to ni mniej, ni więcej,  że "mięsa" jest 96%. Przeliczając procenty na gramy wychodzi, że "mięsa" mamy 480g i soli 2og. W kilogramie odpowiednio 960g "mięsa" i 40g soli.

To takie małe przypomnienie. Oczywiście dalej nie znamy składu chemicznego tego co producent nazwał mięsem.

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście - 4gr na 1kg czyli 0,4% - mój błąd, przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Akurat w mielonym, które użyłem nie ma jakieś tragedii - mięso i sól.

Jeśli dobrze pamiętam 80% wieprzowiny z łopatki i 20% wołowiny (minus te 0,4% soli).

więcej info - http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Mi%C4%99so-mielone-z-%C5%82opatki-wieprzowej-i-wo%C5%82owiny-Kraina-Mi%C4%99sa.html

Oczywiście macie rację - lepiej zmielić samemu, najlepiej ze zwierzęcia ze znanej hodowli.

Tyle teorii.

Praktyka jest taka, że jesteśmy coraz bardziej zabiegani, poświęcamy mało czasu na zakupy i kupujemy mięso w dyskoncie czy sklepie osiedlowym.

Ortodoksi się oburzą, trudno. Ja czasami korzystam z takiego mięsa, np. do mielonych, spagetti, czy do szynkowara.

Mój post nie miał na celu namawianie kogokolwiek na zakupy w marketach, jestem daleki od tego.

Ot prosty przepis na przyzwoity wyrób, moim skromnym zdaniem, nic więcej. Jeśli ktoś skorzysta będzie mi miło.

I tak moja mielonka bije smakiem wszystkie gotowe "batony" ze sklepu.

Link to comment
Share on other sites

Czym innym jest mięso mielone ,a czym innym mięso garmażeryjne.To drugie może być konserwowane solą ,ale nie tylko, może mieć MOM i wiele innych dodatków.Co do deklarowanego składu to kwestia wiary :-). Jeżeli ktoś uważa ,że z miesa garmażeryjnego można robić smaczne i zdrowe wyroby jego sprawa, wolny kraj :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...