Jump to content

Dobra rada w sprawie oprogramowania komputerowego

Maxell

Recommended Posts

Wiem, wiem, że wszyscy maja wyłącznie legalne programy na swoich komputerach ;), ale tak dla przypomnienia radzę, by jak najszybciej usunąć z nich jakiekolwiek oprogramowanie, na które nie posiadacie licencji. Sprawa nielegalnego oprogramowania ścigana jest z urzędu i przy jakiejkolwiek kontroli zawartości komputera (np. na wniosek pasożytów takich jak np. ZAiKS, ZPAV, STOART itp., ścigających użytkowników pobierających z sieci pliki mp czy filmy przy wykorzystaniu oprogramowania p2p lub torrentów) mogą powstać nieliche i kosztowne problemy.

To tak ku przestrodze pamięci. :D   

z doświadczenia wiem że nielegalne oprogramowanie na komputerach np Windows ścigane jest na wniosek właściciela oprogramowania a nie z urzędu .  w przypadku kontroli i domniemania posiadania takiego oprogramowania  policja wysyła informację do własciciela oprogramowania lub jego przedstawiciela i dopiero na jego wniosek zaczyna się cała procedura karna .. chyba że .. :) 

Jak napisałem wcześniej, każda zewnętrzna ingerencja w dane zawarte na dyskach naszego komputera, skutkuje automatycznym sprawdzeniem całego oprogramowania. Akurat Microsoft w odniesieniu do swoich nielegalnych programów (Windows i np. Office) znalezionych przez ekspertów policyjnych na naszych dyskach, nie jest zainteresowany ściganiem osób prywatnych. Zbyt mała kasa. Ich interesują firmy.  

Czy jak idziesz do sklepu i podoba Ci się coś, to kradniesz?

Teraz juz nie.. ;)

Bo dzieki WD i calego forum, to widzac np. piekna i droga szynke w sklepie, robie owa sam za przyslowiowy grosik..

Pawel.. A Ty taki czysty jestes/byles..?  :D

Edited by Gregtom

Maxell nie strasz ludzi. Swojego czasu pamiętam jak ktoś puścił famę że policja sprawdza komputery. Byli tacy co chowali dysk twardy do szafy:)

Ogólnie - masz firmę - nie kombinuj

Prywatny komputer - pirać ile wlezie :)

Aktualnie kupiłem komputer z wgranym systemem i jestem zadowolony. Robię aktualizację i system śmiga. Wszystkie programy mam free. Ale co nakradłem to moje :)

Teoretycznie każdy program który potrzebuje przeciętny Kowalski jest za darmo.

A jak się chce działać komercyjnie, za free no to już jest problem, bo programy open source nie dają takich możliwości jak programy płatne.

Ale jak ktoś instaluje kradziony program w firmie w celach zarobkowych ...... to sorry, ale jest idiotą i złodziejem !

Prywatny komputer - pirać ile wlezie :)

No nie jest to dobra rada.. Są tak jak pisze tier oprogramowania Open Source (tłum.Otwarte Żródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Otwarte_oprogramowanie  ) i z nich można korzystać . Ruch powstał jako kontynuacja ideologi hakerskiej ( słowo "haker"ma obecnie złe konotacje ..lecz niewiele osób wie,że to właśnie dzięki nim (hakerom)  wiele programów dotarło "pod strzechy" :cool:}

Edited by Małgoś

Ale jak ktoś instaluje kradziony program w firmie w celach zarobkowych ...... to sorry, ale jest idiotą i złodziejem !

A jak instaluje w domu to jest ok? Też jest złodziejem.  :mad:  Trzeba to nazywać po imieniu. Muzyka, filmy, to samo.

Pawel.. A Ty taki czysty jestes/byles..?  :D

Wiele lat temu miewałem system z giełdy a gry ze Stadionu, ale to się nie opłaca jak zasyfisz porządnie kompa, stracisz dane i nie mówię o zdjęciach z imienin. Poza tym teraz programy i gry są w innych cenach, inaczej zarabiamy. Poza tym jak nie chciałem wydawać na grę 150 w dniu premiery, to czekałem parę miesięcy aż była za 80.

Oprócz tego od paru ładnych lat mam kompa do pracy, więc wszystko musi być jak należy.

Jak chcesz oglądać telewizję to idziesz kupić telewizor, nie ukraść, musisz kupić antenę czy inną kablówkę. Jak nie możesz to oglądasz TV naziemną w ograniczonej ilości programów, dlaczego przy korzystaniu z kompa ma być inaczej?

dlaczego przy korzystaniu z kompa ma być inaczej?

Czyli jestes czysty.  :clap:

Ani zbiorow pdf, gierki wszystkie orginalne ale przestarzale, ciekawe filmy/materialy medialne (DVD, Blue-R. mp3 itd.) z wykupiona licencja.

Nigdy nie zajmowales sie "sharingiem" ani nie kopiowales CD-jek i nigdy albo bardzo dawno nie lamales kodow i zabezpieczen zastrzezonych programow.. 

Nigdy nic nie porwales i nie zrobiles zadnego "przekretu".. 

Destylatu tez nie robiles i papierochy palisz tylko z akcyza ..

Masz posciel duchownego.. Respekt..!!   :) 

Obuwie i odziez tez tylko orginaly.?!

Edited by Gregtom

Guest ArkoGdynia

Widzę że rozmowa schodzi na meandry moralności......  :frantics:  :facepalm:

Ja jako z racji zawodu i wykonywanych obowiązków mogę powiedzieć tyle.... firmom nie opłaca się piracić programów, każda najmniejsza kontrola jest opłakana w skutkach.... jednak co nie zmienia faktu że co chwilę słyszy się że tu i ówdzie znajdują np firmy poligraficzne z lewymi CAD-ami, Photoshop-ami i innymi tego typu oprogramowaniami...... 

Dla "zwykłego Kowalskiego" komputer zakupiony z oryginalnym OS-em jest wystarczającą rzeczą, ponieważ wszystkie niezbędne mu do życia programy ściągnie za free z netu na licencji GNU i będzie całkowicie legalnie ich używał.... a jak już chce się bawić w jednookiego bandytę to już każdego moim zdaniem indywidualna sprawa :devil: 

Pozdrawiam :)  

Dla "zwykłego Kowalskiego" komputer zakupiony z oryginalnym OS-em jest wystarczającą rzeczą,

Jestem tego samego zdania. Legalne windowsy w domu to podstawa, reszta może być przy odrobinie wysiłku darmowa.

Legalność OS-u to nie tylko kwestie moralne, ale także bezpieczeństwo.

Nie ma lepszego sposobu na stanie się komputerem "zoombie", niż dziurawy i nieaktualizowany system ... no może jedynie łażenie po stronach xxx szybciej doprowadzi do zarażenie :laugh: :laugh:

Dla "zwykłego Kowalskiego" komputer zakupiony z oryginalnym OS-em jest wystarczającą rzeczą,

Jestem tego samego zdania. Legalne windowsy w domu to podstawa, reszta może być przy odrobinie wysiłku darmowa.

Nie ma lepszego sposobu na stanie się komputerem "zoombie", niż dziurawy i nieaktualizowany system ... no może jedynie łażenie po stronach xxx szybciej doprowadzi do zarażenie :laugh: :laugh:

Dla zwykłego Kowalskiego są dostępne darmowe dystrybucje linuxa, które nie różnią się w obsłudze od

rodziny windowsowej.

Zawierają wszystko co Kowalskiemu potrzeba do normalnej, codziennej, domowej pracy (internet, muza,gierki,przeglądarki plików z różnymi rozszerzeniami oraz oglądania filmów ).

Taką dystrybucją jest np. PClinuxos w wersji live lub pełnej.

Na dzień dobry zawiera to co wyżej wymieniłem i nic nie potrzeba w nim grzebać aby obsługiwać różne aplikacje.

Więcej w temacie w tym linku  http://distrowatch.com/

Edited by jpionka

Wystarczy trochę poszukać i można całkiem tanio kupić oprogramowanie do domu:

Office 2007 kupiłem za niecałe 200 zł dla uczniów i nauczycieli (promocja była)

to samo Corel X5 - też coś koło 300 zł (teraz wersja 2014 kosztuje 259 zł)

do montażu filmów kupiłem Corel VideoStudio (w tej chwili wersja X7 Pro kosztuje 250 zł)

jako program CAD używam darmowego DraftSight który jest identyczny z programem AutoCAD.

Dla zwykłego Kowalskiego są dostępne darmowe dystrybucje linuxa, które nie różnią się w obsłudze od

rodziny windowsowej.

Zawierają wszystko co Kowalskiemu potrzeba do normalnej, codziennej, domowej pracy (internet, muza,gierki,przeglądarki plików z różnymi rozszerzeniami oraz oglądania filmów ).

Taką dystrybucją jest np. PClinuxos w wersji live lub pełnej.

Na dzień dobry zawiera to co wyżej wymieniłem i nic nie potrzeba w nim grzebać aby obsługiwać różne aplikacje.

Więcej w temacie w tym linku  http://distrowatch.com

Nic nie rozumiem, co mi po linku jak pisze po "chińsku"

Guest ArkoGdynia

Jak potrzeba tłumacza chętnie służę pomocą...... "OS" .... Operation System  czyli system operacyjny..... a po "ludzku" WINDOWS  :)

Poza tym firefox i chrome ( przeglądarki) pomagają tłumacząc całe strony na język polski.... jest to trochę "kaleczące język" ale zrozumieć idzie  :thumbsup:

Edited by ArkoGdynia

Papcio mało dociekliwy jesteś....

Proszę tu :  http://forum.pclinuxos.org.pl/   bardziej zrozumiały link.

Pod tamtym linkiem są różne distra z którymi można się zapoznać, wybrać najbardziej odpowiadające

i pobrać ich wersje instalacyjne.

pozdrawiam