Jump to content

Praska do mięsa - Mandolinka


jackiew

Recommended Posts

  • 1 month later...

Także polecam tą praskę.

Pojemność nieduża, 0.9-1 kg wsadu mięsnego bez dodatku wody, a z dodatkiem wody 0.7-0.8 kg, ale lepiej 0.7 kg.

W sam raz do robienia małych porcji, który nie trzeba zamrażać.

Pisz do :rolleyes: producenta :Djumbo na PW, a zapewne się dogadacie.

Link to comment
Share on other sites

Tam jest temat o szynkowarze z allegro z przed kilku lat .... Nie chce dublować postów w obu tematach.... :)

 

No dobra, pomyłka :angel:  pomyliłem linki :tongue::laugh:

 

To drobiazg, tak czy siak koleżanka miała już chyba z góry upatrzony, ładny, okrągły walec.  :)
Mam właśnie taki upatrzony..... Chyba na początek wystarczy?
Link to comment
Share on other sites

Mam właśnie taki upatrzony..... Chyba na początek wystarczy?

Niby tak, mam dwa takie ale cały czas chciałem mieć porządny, no i "kwadratowy", w związku z tym, że u Mira cały czas jest tylko duży ( za duży bo 3 kg), to czekałem na mniejsze i wreszcie kolega jumbo znalazł lukę na rynku i ją bardzo dobrze wykorzystał. Polecałbym Ci właśnie kupienie od razu takiej praski. Teraz ma już nowy model :D Zwróć też uwagę, że cały zestaw kosztuje 57 złotych, w tym termometr za 10, woreczki. To co może być za 40 złotych? Moje dwa kosztowały kiedyś 120!  :D

Link to comment
Share on other sites

Guest magdajack

Ale to jest dobry szynkowar, nie ma wad technicznych, nie psuje sie po pierwszym uzyciu, nie rozpada. Mi służy już prawie 2 lata i jestem z niego zadowolona... Jak dla mnie jest ok

Link to comment
Share on other sites

Chłopaki robią mi reklamę - cieszę się że Wam moje wypociny dobrze służą. :rolleyes:

Chciałbym potwierdzić słowa Pawła w kwestii lepszego prasowania wyrobu w formie prostokątnego klocka niż ściskanego od góry walca.

W walcu po ściśnięciu i uparzeniu i wyjęciu produktu jago miara to średnica 100 - 125mm i wysokość 80 - 100mm, aż się prosi od razu o przekrojenie.

W prostokątnej prasce wyrób wychodzi bardziej poręczny do krojenia jako blok , a moim subiektywnym zdaniem i lepiej sprasowany,

o czym już nadmieniłem wcześniej.

 

Kierowałem się podpowiedzią Zbója , który kierował się DZIADKIEM i Jego szynkowarzeniem ze strony głównej.

 

Z racji sprężynowych zrobiłem  - jak pisze Paweł - nowy model - a ten działa , lata , merda ,  cieszy się i jeszcze wiele innych...

post-44876-0-68199700-1417178865_thumb.jpg

post-44876-0-92595700-1417178917_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Paweł , obrys świnki czy krogulca dało by radę , ale do zrobienia wypukłości grzbietowo-głowowo-łapowych potrzebna by była możliwość odlewu - najlepiej ciśnieniowego , co wymaga zrobienia formy pod tą formę właściwą , o kosztach :facepalm: już nie wspominając.... :angel:

Link to comment
Share on other sites

 

 

To może teraz pyknął byś jakąś w kształcie świnki albo coś? 

Mnie się marzy mała mandolinka.

W ofercie bywają, ale duże.

Kiedyś ktoś zaoferował małą ale cena była dla mnie nie do przyjęcia.

Tamta cena odzwierciedlała przede wszystkim niedostępność takiej małej formy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...