Jump to content

Praska do mięsa - Mandolinka

jackiew

Recommended Posts

• 1 month later...

Także polecam tą praskę.

Pojemność nieduża, 0.9-1 kg wsadu mięsnego bez dodatku wody, a z dodatkiem wody 0.7-0.8 kg, ale lepiej 0.7 kg.

W sam raz do robienia małych porcji, który nie trzeba zamrażać.

Pisz do :rolleyes: producenta :Djumbo na PW, a zapewne się dogadacie.

Tam jest temat o szynkowarze z allegro z przed kilku lat .... Nie chce dublować postów w obu tematach.... :)

No dobra, pomyłka :angel:  pomyliłem linki :tongue::laugh:

To drobiazg, tak czy siak koleżanka miała już chyba z góry upatrzony, ładny, okrągły walec.  :)
Mam właśnie taki upatrzony..... Chyba na początek wystarczy?

Mam właśnie taki upatrzony..... Chyba na początek wystarczy?

Niby tak, mam dwa takie ale cały czas chciałem mieć porządny, no i "kwadratowy", w związku z tym, że u Mira cały czas jest tylko duży ( za duży bo 3 kg), to czekałem na mniejsze i wreszcie kolega jumbo znalazł lukę na rynku i ją bardzo dobrze wykorzystał. Polecałbym Ci właśnie kupienie od razu takiej praski. Teraz ma już nowy model :D Zwróć też uwagę, że cały zestaw kosztuje 57 złotych, w tym termometr za 10, woreczki. To co może być za 40 złotych? Moje dwa kosztowały kiedyś 120!  :D

Guest magdajack

Ale to jest dobry szynkowar, nie ma wad technicznych, nie psuje sie po pierwszym uzyciu, nie rozpada. Mi służy już prawie 2 lata i jestem z niego zadowolona... Jak dla mnie jest ok

Chłopaki robią mi reklamę - cieszę się że Wam moje wypociny dobrze służą. :rolleyes:

Chciałbym potwierdzić słowa Pawła w kwestii lepszego prasowania wyrobu w formie prostokątnego klocka niż ściskanego od góry walca.

W walcu po ściśnięciu i uparzeniu i wyjęciu produktu jago miara to średnica 100 - 125mm i wysokość 80 - 100mm, aż się prosi od razu o przekrojenie.

W prostokątnej prasce wyrób wychodzi bardziej poręczny do krojenia jako blok , a moim subiektywnym zdaniem i lepiej sprasowany,

o czym już nadmieniłem wcześniej.

Kierowałem się podpowiedzią Zbója , który kierował się DZIADKIEM i Jego szynkowarzeniem ze strony głównej.

Z racji sprężynowych zrobiłem  - jak pisze Paweł - nowy model - a ten działa , lata , merda ,  cieszy się i jeszcze wiele innych...

post-44876-0-68199700-1417178865_thumb.jpg

post-44876-0-92595700-1417178917_thumb.jpg

Paweł , obrys świnki czy krogulca dało by radę , ale do zrobienia wypukłości grzbietowo-głowowo-łapowych potrzebna by była możliwość odlewu - najlepiej ciśnieniowego , co wymaga zrobienia formy pod tą formę właściwą , o kosztach :facepalm: już nie wspominając.... :angel:

To może teraz pyknął byś jakąś w kształcie świnki albo coś? 

Mnie się marzy mała mandolinka.

W ofercie bywają, ale duże.

Kiedyś ktoś zaoferował małą ale cena była dla mnie nie do przyjęcia.

Tamta cena odzwierciedlała przede wszystkim niedostępność takiej małej formy.