ubaff Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Witam Wykonuję schab według przepisu (1kg) 1 dzień w cukrze w lodówkę 1 dzień w soli w lodówce Obtoczyć w przyprawach(papryka słodka, majeranek i czasami czosnek) i do skarpety. 3 dni wisi w przewiewnym miejscu.Pytanie odnoście dojrzewającego schabu,Czy im dłużej wisi tym lepsza?, jeżeli tak to ile dni polecacie. Czy jak wisi to mogę trochę odrąbać i z powrotem do skarpety (damskiej : )) i czy mogę powiesić z powrotem? Czy 1 skarpetę czy 2 a może bez? Czytałem że niektórzy wieszają bez skarpet i przyprawy nie odpadają. Czy są jakieś inne względy higieniczne które wskazują na potrzebę użycia skarpety? Kiedy należy smarować tłuszczem wisząca wędlinę. Czytałem przepisy gdzie niekiedy tylko trzyma się w soli 24/36h a w innych zaleca się także w cukrze. Kiedy należy trzymać w cukrze a kiedy nie trzeba? Jaki to ma wpływ? Czy etap cukru możemy pominąć na rzecz dłuższego leżakowania w soli? Jeżeli po 2 dniach wiszenia schabu w skarpecie, dół skarpety jest wilgotny to należy to suszyć suszarką : ] ?Będę wdzięczny za podpowiedzi i wasze doświadczenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Znajdź sobie na forum i stronie głównej tematy: Polędwica a'la wędliny parmeńskie. Tam sa odpowiedzi na wszystkie Twoje pytania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 Polędwica a'la wędliny parmeńskie http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.