Jump to content

7 pytań o dojrzewający schab w skarpecie


ubaff

Recommended Posts

Witam

Wykonuję schab według przepisu (1kg)
1 dzień w cukrze w  lodówkę
1 dzień w soli w lodówce
Obtoczyć w przyprawach(papryka słodka, majeranek i czasami czosnek) i do skarpety. 3 dni wisi w przewiewnym miejscu.

Pytanie odnoście dojrzewającego schabu,

  1. Czy im dłużej wisi tym lepsza?, jeżeli tak to ile dni polecacie.
  2. Czy jak wisi to mogę trochę odrąbać i z powrotem do skarpety (damskiej : )) i czy mogę powiesić z powrotem?
  3. Czy 1 skarpetę czy 2 a może bez? Czytałem że niektórzy wieszają bez skarpet i przyprawy nie odpadają. Czy są jakieś inne względy higieniczne które wskazują na potrzebę użycia skarpety?
  4. Kiedy należy smarować tłuszczem wisząca wędlinę.
  5. Czytałem przepisy gdzie niekiedy tylko trzyma się w soli 24/36h a w innych zaleca się także  w cukrze. Kiedy należy trzymać w cukrze a kiedy nie trzeba? Jaki to ma wpływ? Czy etap cukru możemy pominąć na rzecz dłuższego leżakowania w soli?
  6. Jeżeli po 2 dniach wiszenia schabu w skarpecie, dół skarpety jest wilgotny to należy to suszyć suszarką : ] ?

Będę wdzięczny za podpowiedzi i wasze doświadczenia :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...