Jump to content

Wędzona szynka cielęca

Piotr z Warmi

Recommended Posts

Witam wszystkich amatorów dymu tych bardziej zaawansowanych i tych mniej :)

chciałem się pochwalić swoim wyrobem cielęcym w postaci wędzonych szyneczek

peklowanie przygotowałem w proporcjach

na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej

do tego wywar z przypraw : czosnek, liście laurowe, pieprz, czomber, ziele angielskie i cukier

wszystko ugotowane i zmieszane z roztworem soli i peklosoli 

ja zrobiłem na 6 kg mięska około 4 - 4,5 Litra zalewy najważniejsze aby przykrywała zalewa mięso !

mięsko do zalewy trafiło na 5 dób w lodówce w temperaturze 4-6 stopni C ( każdego dnia mięsko przekładałem na drugą stronę )

Sobota godz 22 wyjmuję mięsko płukę w bieżącej wodzie i osuszam np: ręcznikami papierowymi do wiązania

nie miałem siatek dlatego dratwą wiązałem moją szyneczkę.

po związaniu szyneczki trafiły na noc w chłodne miejsce do odcieknięcia na około 8 godz.

rano rozgrzałem wędzarnie około 50 min temp około 65 C starałem się bez dymu

następnie wsadziłem wędzonki do suszenia " temp 50-60 C " również bez dymu koło 1 godz

wybieram zdatną ilość żaru i podkładam juz drewko w małych kawałkach do wędzenia oraz przymykam drzwiczki do praktycznie minimum aby się tliło 

w komorze jest gęsty dym i temperatura 50-60 C tak przez 6 następnych godz

na koniec ostatnie 20 min 70C

po wyjęciu wędlinki trafiły do garnka z wodą zagotowaną i ostudzoną do 80 C na pół godzinki 

później już tylko schłodzenie i rozkosz smaku 

niezależnie od komentarzy dodam że wędlinki są naprawdę pyszne !!! :) pozdrawiam wszystkich

dodałem kilka zdjęć gotowego produktu

pozdrawiam wszystkich i wszystkiego dobrego !!!

post-64943-0-93937300-1414399075_thumb.jpg

post-64943-0-21318200-1414399091_thumb.jpg

post-64943-0-21069700-1414399109_thumb.jpg

post-64943-0-19581500-1414399116_thumb.jpg

co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie.

no przyznam że trafiła się po prostu okazja :) bo to faktycznie drogi interes ;)

ok a jaki czas byś preferował Marku bo przede mną jeszcze jedno wędzenie za około miesiąc :)

pozdrawiam :) może skorzystam z porady ;) 4 - 5 godz ?

Edited by Piotr z Warmi

Cielęcine po osuszeniu,wędziłbym z godzinke max do jasnego koloru,po parzeniu tak kolor się uzupełni,szkoda zbyt długo wędzić tak dobry towar,nie znam Twojej wędzarni,myślę że kawałki do 1500g z 3,5 godz.wraz z osuszaniem wystarczy,nie myśl jak większość,że

dłużej wędzona szynka będzie lepsza,będzie tylko wizualnie dla Ciebie,smakowo czasem już niekoniecznie.

p.s.zlituj się nad cielęciną i nie sznuruj tak mocno mięśni,dużo sznurka na batonie=suszenie go później w wędzarni,zrobił bym tylko pętelke do zawieszenia na patyk i koniec.

powodzenia

Marek

na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej
Tak trochę ten wpis myli , na pierwszy rzut oka , zrozumiałem ,że dałeś 2 kg soli z peklą na 10 l wody.

Po przeczytaniu wątku zdziwiłem się,że nikt Cię nie skarcił za ilość użytej soli i pekli , po drugim czytaniu załapałem.

Pozdrawiam

W pierwszej chwili też mi wychodziło 2 kg,aż wstyd się przyznać :blush:

hehe koledzy no racja nawet nie wiem jak edytować swój post ;) ale macie racje troszke nie jasno opisałem jest 1 kg soli a dokładnie 0,5 peklo i 0,5 zwykłej

przepraszam wszystkich za bład a co do długości wędzenia to także nie kłócę się ponieważ przyznam że sam zaczynam przygodę wędzenia.

To było tak że Teść poprosił mnie o uwędzenie jego cielęcinki, na początku się bałem, ale zaryzykowałem i wiem że nie żałuje :) bo jest pyszna tak jak pisałem ;) sam nie mogłem znaleźć metody wędzenia cielęciny bo są głównie szyneczki wieprzowe .. dlatego miałem obawy i zanim wsadziłem mięcho do pekli a puźniej do wędzarni to przeczytałem mnóstwo postów na temat wędzenia oraz filmów bo także są pomocne oraz pytałem osób które już wędziły i uwieżcie każda osoba inaczej by to zrobiła ;) to było dla mnie ( laika ) najgorsze :) sumując wszystkie podpowiedzi sam wyzanaczyłęm sobie mniej więcej czas wędzenia i peklowania .. ale właśnie dlatego dodałem ten post żebyście "Wy" doświadczeni użytkownicy mnie uświadamiali :) i super !

wiem że na pewno bedę w tym roku jeszcze wędził i napewno skróce czas wędzenia !!! :) dzięki za podpowiedzi . wszytkim

i pozdrowionka dla wszystkich pomocnych !!! ;)

Edited by Piotr z Warmi