Piotr z Warmi Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Witam wszystkich amatorów dymu tych bardziej zaawansowanych i tych mniej chciałem się pochwalić swoim wyrobem cielęcym w postaci wędzonych szyneczek peklowanie przygotowałem w proporcjach na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanejdo tego wywar z przypraw : czosnek, liście laurowe, pieprz, czomber, ziele angielskie i cukierwszystko ugotowane i zmieszane z roztworem soli i peklosoli ja zrobiłem na 6 kg mięska około 4 - 4,5 Litra zalewy najważniejsze aby przykrywała zalewa mięso ! mięsko do zalewy trafiło na 5 dób w lodówce w temperaturze 4-6 stopni C ( każdego dnia mięsko przekładałem na drugą stronę ) Sobota godz 22 wyjmuję mięsko płukę w bieżącej wodzie i osuszam np: ręcznikami papierowymi do wiązanianie miałem siatek dlatego dratwą wiązałem moją szyneczkę.po związaniu szyneczki trafiły na noc w chłodne miejsce do odcieknięcia na około 8 godz.rano rozgrzałem wędzarnie około 50 min temp około 65 C starałem się bez dymunastępnie wsadziłem wędzonki do suszenia " temp 50-60 C " również bez dymu koło 1 godzwybieram zdatną ilość żaru i podkładam juz drewko w małych kawałkach do wędzenia oraz przymykam drzwiczki do praktycznie minimum aby się tliło w komorze jest gęsty dym i temperatura 50-60 C tak przez 6 następnych godzna koniec ostatnie 20 min 70Cpo wyjęciu wędlinki trafiły do garnka z wodą zagotowaną i ostudzoną do 80 C na pół godzinki później już tylko schłodzenie i rozkosz smaku niezależnie od komentarzy dodam że wędlinki są naprawdę pyszne !!! pozdrawiam wszystkich dodałem kilka zdjęć gotowego produktu pozdrawiam wszystkich i wszystkiego dobrego !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Zrobione z tzw. jajem. Podoba mi się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Bardzo ładnie wygląda, nie napisałeś tylko z jakiego surowca zrobiłeś. Może się przydać taka informacja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr z Warmi Posted October 27, 2014 Author Report Share Posted October 27, 2014 a faktycznie !kilka kawałków z łopatki i kilka z udźca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Ładna szyneczka,no no z cielęciny nie każdego stać na wykonanie takiego rarytasu,co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie.pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr z Warmi Posted October 28, 2014 Author Report Share Posted October 28, 2014 (edited) co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie. no przyznam że trafiła się po prostu okazja bo to faktycznie drogi interes ok a jaki czas byś preferował Marku bo przede mną jeszcze jedno wędzenie za około miesiąc pozdrawiam może skorzystam z porady 4 - 5 godz ? Edited October 28, 2014 by Piotr z Warmi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Cielęcine po osuszeniu,wędziłbym z godzinke max do jasnego koloru,po parzeniu tak kolor się uzupełni,szkoda zbyt długo wędzić tak dobry towar,nie znam Twojej wędzarni,myślę że kawałki do 1500g z 3,5 godz.wraz z osuszaniem wystarczy,nie myśl jak większość,żedłużej wędzona szynka będzie lepsza,będzie tylko wizualnie dla Ciebie,smakowo czasem już niekoniecznie. p.s.zlituj się nad cielęciną i nie sznuruj tak mocno mięśni,dużo sznurka na batonie=suszenie go później w wędzarni,zrobił bym tylko pętelke do zawieszenia na patyk i koniec.powodzeniaMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej Tak trochę ten wpis myli , na pierwszy rzut oka , zrozumiałem ,że dałeś 2 kg soli z peklą na 10 l wody.Po przeczytaniu wątku zdziwiłem się,że nikt Cię nie skarcił za ilość użytej soli i pekli , po drugim czytaniu załapałem.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruby7074 Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 W pierwszej chwili też mi wychodziło 2 kg,aż wstyd się przyznać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr z Warmi Posted October 29, 2014 Author Report Share Posted October 29, 2014 (edited) W pierwszej chwili też mi wychodziło 2 kg,aż wstyd się przyznać hehe koledzy no racja nawet nie wiem jak edytować swój post ale macie racje troszke nie jasno opisałem jest 1 kg soli a dokładnie 0,5 peklo i 0,5 zwykłejprzepraszam wszystkich za bład a co do długości wędzenia to także nie kłócę się ponieważ przyznam że sam zaczynam przygodę wędzenia. To było tak że Teść poprosił mnie o uwędzenie jego cielęcinki, na początku się bałem, ale zaryzykowałem i wiem że nie żałuje bo jest pyszna tak jak pisałem sam nie mogłem znaleźć metody wędzenia cielęciny bo są głównie szyneczki wieprzowe .. dlatego miałem obawy i zanim wsadziłem mięcho do pekli a puźniej do wędzarni to przeczytałem mnóstwo postów na temat wędzenia oraz filmów bo także są pomocne oraz pytałem osób które już wędziły i uwieżcie każda osoba inaczej by to zrobiła to było dla mnie ( laika ) najgorsze sumując wszystkie podpowiedzi sam wyzanaczyłęm sobie mniej więcej czas wędzenia i peklowania .. ale właśnie dlatego dodałem ten post żebyście "Wy" doświadczeni użytkownicy mnie uświadamiali i super ! wiem że na pewno bedę w tym roku jeszcze wędził i napewno skróce czas wędzenia !!! dzięki za podpowiedzi . wszytkim i pozdrowionka dla wszystkich pomocnych !!! Edited October 29, 2014 by Piotr z Warmi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hrypa Posted October 30, 2014 Report Share Posted October 30, 2014 A czym wędziłes jakim drewnem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr z Warmi Posted October 30, 2014 Author Report Share Posted October 30, 2014 A czym wędziłes jakim drewnemgłównie dąb ale dodawałem jeszcze gałązki wiśni . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts