Jump to content

Wędzona szynka cielęca


Piotr z Warmi

Recommended Posts

Witam wszystkich amatorów dymu tych bardziej zaawansowanych i tych mniej :)

 

chciałem się pochwalić swoim wyrobem cielęcym w postaci wędzonych szyneczek

 

peklowanie przygotowałem w proporcjach

 

na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej

do tego wywar z przypraw : czosnek, liście laurowe, pieprz, czomber, ziele angielskie i cukier

wszystko ugotowane i zmieszane z roztworem soli i peklosoli 

ja zrobiłem na 6 kg mięska około 4 - 4,5 Litra zalewy najważniejsze aby przykrywała zalewa mięso !

 

mięsko do zalewy trafiło na 5 dób w lodówce w temperaturze 4-6 stopni C ( każdego dnia mięsko przekładałem na drugą stronę )

 

Sobota godz 22 wyjmuję mięsko płukę w bieżącej wodzie i osuszam np: ręcznikami papierowymi do wiązania

nie miałem siatek dlatego dratwą wiązałem moją szyneczkę.

po związaniu szyneczki trafiły na noc w chłodne miejsce do odcieknięcia na około 8 godz.

rano rozgrzałem wędzarnie około 50 min temp około 65 C starałem się bez dymu

następnie wsadziłem wędzonki do suszenia " temp 50-60 C " również bez dymu koło 1 godz

wybieram zdatną ilość żaru i podkładam juz drewko w małych kawałkach do wędzenia oraz przymykam drzwiczki do praktycznie minimum aby się tliło 

w komorze jest gęsty dym i temperatura 50-60 C tak przez 6 następnych godz

na koniec ostatnie 20 min 70C

po wyjęciu wędlinki trafiły do garnka z wodą zagotowaną i ostudzoną do 80 C na pół godzinki 

później już tylko schłodzenie i rozkosz smaku 

 

niezależnie od komentarzy dodam że wędlinki są naprawdę pyszne !!! :) pozdrawiam wszystkich

 

dodałem kilka zdjęć gotowego produktu

 

pozdrawiam wszystkich i wszystkiego dobrego !!!

 

 

 

post-64943-0-93937300-1414399075_thumb.jpg

post-64943-0-21318200-1414399091_thumb.jpg

post-64943-0-21069700-1414399109_thumb.jpg

post-64943-0-19581500-1414399116_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

co do wędzenia to trochę skrócił bym czas,eliminując tzw."skórkę" na wędlinie.

 

no przyznam że trafiła się po prostu okazja :) bo to faktycznie drogi interes ;)

ok a jaki czas byś preferował Marku bo przede mną jeszcze jedno wędzenie za około miesiąc :)

pozdrawiam :) może skorzystam z porady ;) 4 - 5 godz ?

Edited by Piotr z Warmi
Link to comment
Share on other sites

Cielęcine po osuszeniu,wędziłbym z godzinke max do jasnego koloru,po parzeniu tak kolor się uzupełni,szkoda zbyt długo wędzić tak dobry towar,nie znam Twojej wędzarni,myślę że kawałki do 1500g z 3,5 godz.wraz z osuszaniem wystarczy,nie myśl jak większość,że

dłużej wędzona szynka będzie lepsza,będzie tylko wizualnie dla Ciebie,smakowo czasem już niekoniecznie.

 

p.s.zlituj się nad cielęciną i nie sznuruj tak mocno mięśni,dużo sznurka na batonie=suszenie go później w wędzarni,zrobił bym tylko pętelke do zawieszenia na patyk i koniec.

powodzenia

Marek

Link to comment
Share on other sites

 

 

na 10 L wody 1kg 0,5 kg soli kuchennej i 0,5 kg soli peklowanej
Tak trochę ten wpis myli , na pierwszy rzut oka , zrozumiałem ,że dałeś 2 kg soli z peklą na 10 l wody.

Po przeczytaniu wątku zdziwiłem się,że nikt Cię nie skarcił za ilość użytej soli i pekli , po drugim czytaniu załapałem.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

W pierwszej chwili też mi wychodziło 2 kg,aż wstyd się przyznać :blush:

hehe koledzy no racja nawet nie wiem jak edytować swój post ;) ale macie racje troszke nie jasno opisałem jest 1 kg soli a dokładnie 0,5 peklo i 0,5 zwykłej

przepraszam wszystkich za bład a co do długości wędzenia to także nie kłócę się ponieważ przyznam że sam zaczynam przygodę wędzenia.

 

To było tak że Teść poprosił mnie o uwędzenie jego cielęcinki, na początku się bałem, ale zaryzykowałem i wiem że nie żałuje :) bo jest pyszna tak jak pisałem ;) sam nie mogłem znaleźć metody wędzenia cielęciny bo są głównie szyneczki wieprzowe .. dlatego miałem obawy i zanim wsadziłem mięcho do pekli a puźniej do wędzarni to przeczytałem mnóstwo postów na temat wędzenia oraz filmów bo także są pomocne oraz pytałem osób które już wędziły i uwieżcie każda osoba inaczej by to zrobiła ;) to było dla mnie ( laika ) najgorsze :) sumując wszystkie podpowiedzi sam wyzanaczyłęm sobie mniej więcej czas wędzenia i peklowania .. ale właśnie dlatego dodałem ten post żebyście "Wy" doświadczeni użytkownicy mnie uświadamiali :) i super !

 

wiem że na pewno bedę w tym roku jeszcze wędził i napewno skróce czas wędzenia !!! :) dzięki za podpowiedzi . wszytkim

 

i pozdrowionka dla wszystkich pomocnych !!! ;)

Edited by Piotr z Warmi
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...