wosiu Posted October 17, 2007 Report Share Posted October 17, 2007 Witam Czy to prawda,że dodając do kiełbasy więcej wody i tłuszczu otrzymuje się kiełbasę bardziej wilgotną i kruchą,bo mnie wychodzi za sucha i nie jest to spowodowane za długim wędzeniem lub parzeniem.Oczywiście i tak jest bardzo smaczna ale dlaczego nie doprowadzić do perfekcji?Pzdr Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JASIU Posted October 17, 2007 Report Share Posted October 17, 2007 wosiu za sucha czy za chuda? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted October 17, 2007 Author Report Share Posted October 17, 2007 za sucha jak na drugi dzień chcę zrobić kiełbaskę smażoną na patelni-taką z rożna-to wchodzi mi wiórowata za badzo sucha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SZCZEPAN Posted October 17, 2007 Report Share Posted October 17, 2007 WitamWosiu. Tak to prawda, że trzeba dolewać wody do kiełbas.Wszystko zależy, jaki masz surowiec. Co do tłuszczu zależy, jakie lubisz kiełbasy domyślam się, że chude, jeśli tak to odpada? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wosiu Posted October 18, 2007 Author Report Share Posted October 18, 2007 WitamTeraz dam więcej wody a tłuszcz przepuszczę przez sitko 3mm dwa razy, więc wydaje mi się,że będzie ukryty,oczywiście w rozsądnych ilościach.Pzdr Wosiu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Wosiu - moja rodzina preferuje chude rzeczy, ale uważam że przepuszczenie tłuszczu przez 4mm w zupełności wystarcza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 Witam.Może się mylę, ale mi kiedyś też wyszła wiórowata kiełbaska jak całe mięsko przepuściłem przez zbyt drobne sitka.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts