krzysiek-krze Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Jak nie urok to sraczka......Właśnie naprawiłem kosiarkę z silnikiem Briggs & Straton 675 ( 6KM)Sprzęt umyłem i już miałem chować na strych, tylko przypomniało mi się że nie wypaliłem paliwa. Tak więc pociągłem sznurek - kosiarka odpaliła ale sznurek już nie wrócił do swojej pozycji. Nie został zerwany, po prostu się nie zwinął. Zdjąłem plastikową obudowę, następnie obudowa jest już zanitowana. Czy mogę się tam jakoś dostać ? Czy jakaś sprężyna została uszkodzona ?Czy sprawa musi rozbić się o serwis ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Kiedyś naprawiałem sznurek, ale moja kosiarka jest inna.Albo pękła sprężyna, albo sznurek się zawiesił.Spróbuj go pociągnąć, lekko poszarpać może wskoczy z powrotem.I jak możesz wrzuć zdjęcia tej części, będzie łatwiej pomóc w rozebraniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Spróbuj poszukać w necie lub najbliższym serwisie. Najprawdopodobniej będziesz musiał wymienić cały zanitowany zespół. Tam sa plastikowe części, które nie wytrzymują obciążenia wielokrotnymi rozruchami. Nie jest to drogie, a wymienisz sobie sam.Możesz spróbować nawinąć linkę śrubokrętem przez otworki wentylacyjne. To pomoże tylko w przypadku zacięcia się mechanizmu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 (edited) Nie stresuj się w razie czego za parę gtoszy kupisz cały "rozrusznik" starter z linką zaminniki na allegro nie są drogie przerabiałem to ostatnio z kosą spalinową gdzie przy takiej samej awarii przy okazji trafił szlak i sprzęgło ośrodkowe PsSory widzę że Mirek był szybszy Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edited October 27, 2014 by roger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jojo Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Miałem podobny problem z kosiarką NAC. U mnie jak odkręcałem obudowę to dało się ręcznie nakręcić linkę i kosiarka odpalała. Gorzej jak nie odpaliła za pierwszym razem to znów trzeba było nakręcać. Było to mega upierdliwe ale prawie cały sezon tak robiłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemo73 Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Możesz spróbować roznitować i sprawdzić co jest powodem niezwijania się sznurka-np mogła pęknąć końcówka sprężyny, lub zabierak rozrusznika.W razie czego możesz potrzebować takie częscihttp://hurt.nordkraft.pl/czesci-do-kosiarek-spalinowych/617-filtr-powietrza-do-kosiarki-spalinowej.htmllub http://hurt.nordkraft.pl/czesci-do-kosiarek-spalinowych/632-kolo-linowe-z-zabierakami-do-startera-kosiarki-spalinowej.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek-krze Posted October 28, 2014 Author Report Share Posted October 28, 2014 Dzięki za rady ale chyba serwis będzie się musiał kosiarką zainteresować. Chciałem dokosić i nawijałem sznurek poprzez organ. Za 3 razem niestety już i tego nie dało się zrobić. Nie chcę rozwalić, roznitować i się poddać więc chyba dam zarobić fachowcom. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Roznituj, nie masz nic do stracenia.Pewnie serwis i tak założy nowy, bo naprawiać się im nie opłaca i nie chce. Nie wiem jak Ty, ale ja lubię takie robótki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pokemon15 Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Miałem ten sam problem Sznurek mi został i się nie zwinął... Po rozebraniu tej "nadstawki" ze sprężyną okazało się, że wyrobił się element trzymający sprężynę... męczyłem się chyba z miesiąc rozkręcając i nawijając ręcznie... sznurek... w końcu szlak mnie trafił i zamówiłem nową nadstawkę ze spręzyną i sznurkiem... ech ..,. 150zł mnie to kosztowało... ale teraz hula jak nowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterpan Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Mnie się postrzępił sznurek w pile PARTNERA. Chciałem wymienić samodzielnie, rozkręciłem obudowę startera i ... sprężyna wyskoczyła i zwinęła się misternie w gniazdo orła . Zrezygnowany zawiozłem całość do serwisu i już liczyłem ile trzeba będzie pożyczyć w providencie . Pan mnie zaskoczył, zapłaciłem 25 zł za naprawę i nowy sznurek. Czasem nie warto kombinować tylko oddać fachowcowi, to nie zawsze kosztuje majątek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts