Jump to content

Wędzarnia Ciemnego

Recommended Posts

Witam,

Dwa lata temu po kursie postanowiłem zbudować pierwszą wędzarnie tradycyjną - beczka, troszkę rury(1,5m) i palenisko.

Wyszło troszkę nieciekawie w związku z spadkiem terenu który spowodował dosyć głębokie osadzenie paleniska.

Niestety nic na to nie mogłem poradzić, to było jedyne miejsce na terenie posesji teścia gdzie mogłem to wykonać.

post-51717-0-78698900-1414517284_thumb.jpg

Wędziło mi się dosyć przyjemnie choć miałem duże problemy z utrzymaniem odpowiednich temperatur w trakcie wędzenia.

Wadą jest odległość gdy chcę wędzić muszę pokonać 160km do teścia.

To powoduje że najpierw sprawdzałem prognozę pogody na weekend i następnie bawiłem się w wykonanie wędzonek i kiełbas.

Dodatkowo siedzenie przy wędzarni wiele godzin jest dla mnie bardzo trudne ( malutkie dzieci).

Czytając dużo i oglądając wędzarnie na forum pojawił się pomysł wędzarni elektrycznej z dymogeneratorem.

Zakupiłem dymogenerator od Mira (szkoda że na fotkach jest podstawka pod rurkę której nie dostałem na skropliny, instrukcja przyszła na maila).

Zestaw wędzarniczy Pamel (Regulator PRD2U+)  z grzałka 2000W (http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/zestawy/82-zestaw-wedzarniczy-pzw1-xxxw.html) .

To ograniczyło mi poszukiwania mocowań i przyśpieszyło pracę.

Na pracę miałem przeznaczony cały dzień aby następnego dnia wędzić ale problemy zdrowotne żony spowodowały troszkę komplikacji ( karetka, szczegółowe badania i powrót po całym dniu).

Następnego dnia z samego rana ruszyłem do prac aby szybko określić wędzę tradycyjnie lub elektrycznie.

Wędzarnia miała być wykonana z użyciem dostępnych gratów - na podstawę poszła obudowa od kuchenki.

Zamocowałem grzałkę i sprawdziłem szybko czy regulator działa.

post-51717-0-62020500-1414518384_thumb.jpg

Po sprawdzeniu że grzałka grzeje szybko trzeba było ocieplić beczkę.

Na śrubach które widać na zdjęciu położyłem tackę aluminiową do grila aby działała jak deflektor i chroniła grzałkę przed tłuszczem (zdjęcie już po wędzeniu a przed czyszczeniem).

Zakupiłem watę mineralną niepalną o grubości 50mm oraz siatkę do przytrzymania tego.

Brak czasu oraz potrzeba szybkości wychodzi od razu na zdjęciach - opaska zaciskowa oraz elastyczna lina holownicza utrzymują kawałki waty.

post-51717-0-21771900-1414518382_thumb.jpg

post-51717-0-66743400-1414518383_thumb.jpg

Jest to numer jeden do poprawy bo w obecnym stanie to nie może pozostać.

Pierwsze wędzenie było udane choć trwało bardzo długo (zgodnie z artykułem na stronie poprawnie) - pieczenie wędzonek plus cały proces ~12h.

Szacuję zużycie prądu na około 10kWh - niestety miernik gniazdkowy też zaliczył kilka resetów.

post-51717-0-04930600-1414518622_thumb.jpg

post-51717-0-09353200-1414518623_thumb.jpg

Sterownik Pamel jeden raz się zawiesił - niestety zbyt szybko odłączyłem prąd i włączyłem na nowo i nie wiem dokładnie co się stało.

Ale uwaga na przyszłość aby na niego uważać.

Dymogenerator działał bez problemu choć regulacja pompki mnie denerwuje - ilość obrotów min max jest ogromna - działał cały czas na maxa.

Beczka stoi bardzo stabilnie na dużych blokach więc nie martwię się o to że spadnie.

Pokrywa beczki to kawał blachy i dużo ciepła przez niego uciekało - przykryta kocem skutecznie zmniejszyła zapotrzebowanie na prąd wędzarni.

Plany na przyszłość:

Ocieplenie podstawy z grzałką od spodu.

Poprawne ocieplenie beczki - tutaj proszę o sugestie jak to wykonać ( deseczki, folia.....wokół kręcą się zwierzęta kury, indyki - nie chcę aby jadły watę)

Stojak pod dymogenerator (choć obecne dwie cegły dają radę)

Mocowanie do sond termometru

Miejsce na regulator temperatury oraz pompkę

Wszelkie komentarze mile widziane - konstruktywna krytyka owszem tylko pamiętajcie że zrobiłem to pod presją czasu sam w 2 godziny.

Pozdrawiam,

Paweł

• 1 year later...

Sterownik Pamel masz już od 1,5 roku. Jak się sprawuje? Zakupiłem już niestety termoregulator PID ale ten pamel ma funkcję pomiaru temperatury w batonie i wyłączenia grzania po osiągnięciu temperatury, więc może warto wymienić.