zibi_1973 Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 (edited) Witam wszystkich po długiej przerwie :-)Na jakiś czas musiałem zapomnieć o własnej wędzarni- teraz jednak wróciłem do tematu i powoli składam wszystko w całość. Do rzeczy...Mam już skrzynkę (kupiłem surowiznę i zmodyfikowałem na swój sposób- wizualnie) zaimpregnowałem i poskładałem. Teraz przyszedł czas na uzbrojenie ustrojstwa w DG (kupiłem u jednego z kolegów z forum), grzałkę i regulator temperatury.Długo się zastanawiałem nad regulatorem i wyszedłem z założenia, że to nie bomba jądrowa więc i zapalnik może być od konwencjonalnej :-) Teraz koledzy proszę o opinie, czy to co zamówiłem będzie wystarczające... Podstawowe zadanie powinno spełnić- włącz/wyłącz, pilnuj zadanej temperatury i tyle. Ojciec, gdy wędził kiełbasy i ryby nie miał termometru i dawał radę idealnie- w beczce po czymś tam... Mam więc nadzieję, że moja wędzarka z tym regulatorem:http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/33-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.htmlbędzie pełnosprawnym urządzeniem?wiem, że są lepsze kombajny, obsługujące dwie i więcej sond, ale wyszedłem z założenia, że najważniejsze, aby przypilnować w miarę automatycznie temperatury. Miał ktoś z Was doczynienia z takim regulatorem? Dodam jeszcze tylko, że mam zamiar też podłączać do tego sterownika bemar elektryczny do parzenia wędlin w szynkowarze. Czekam na Wasze opinie odnośnie tego regulatora i mam nadzieję, że wcześniej nie było takiego tematu (szukałem- nie znalazłem). Edited October 28, 2014 by zibi_1973 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ciemny Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Witam, Sam przed chwilką przedstawiłem swoją wędzarnie.A co jeśli dołożysz kilka złotych i zakupisz ten model:REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRD2U+Ja kupiłem z całym zestawem (grzałka, mocowanie,....).W temacie o regulatorach było opisane że lepszym jest sterowanie mocą i temperaturą a nie tylko temperaturą. Pozdrawiam,Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi_1973 Posted October 28, 2014 Author Report Share Posted October 28, 2014 (edited) Myslałem nad PRD2U+, ale jakoś wydawał mi się za poważny sprzęt, jak na wedzarkę (przyznam, że chciałem trochę zaoszczędzić...), ale tak naprawdę, to nie wydaje mi się by wahania temperatury w granicach kilku stopni miały zaszkodzić wędzonkom.Jak się nie sprawdzi, to wykorzystam ten sterownik do sterowania bemarem, a do wędzarki kupię ten o którym piszesz.Ewentualnie dokupię regulator mocy i cenowo wyjdzie trochę drożej. O taki: http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/8-prd1-gniazdkowy-regulator-mocy-0590324047404.htmlNie wiem tylko jak to wtedy połączyć... Reg. temp. we wtyczkę reg. mocy, a wtyczkę grzałki w reg temp, czy może odwrotnie...Mam nadzieję, że na moje potrzeby sam reg temp bedzie wystarczający. Wiele z przedstawionych projektów sterowania wędzarniami wprowadza w zachwyt i podziw dla determinacji projektantów, ale rodzi się pytanie, czy to trochę nie na wyrost i czy zwykła wędzarka potrzebuje automatyki pilnującej wahań temperatury w zakresie 0,25 stC?Wiem, że lepiej jest, gdy sterownik w sposób płynny steruje i mocą i temperaturą i jest to idealne rozwiązanie, ale czy niezbędne?Pzdr Edited October 28, 2014 by zibi_1973 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 28, 2014 Report Share Posted October 28, 2014 Mam zwykły sterownik temperatury z jedną sondą.Ustawiam 65 C, a i tak temperatura poprzez bezwładność grzałki skacze do 70 C.Ale jakie znaczenie ma 5 czy nawet 10 C ?Wahania są większe tylko na początku wędzenia, kiedy wędlina jest zimna.Jak wędlina się nagrzeje, sama działa jak akumulator ciepła i wtedy wahania są rzędu paru C. I luzik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi_1973 Posted October 28, 2014 Author Report Share Posted October 28, 2014 Tak samo sobie Miro kombinuję :-)P.S.Chyba w końcu na dniach uruchomię DG od Ciebie :-))) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi_1973 Posted October 29, 2014 Author Report Share Posted October 29, 2014 Powiedzcie koledzy, ile zrębek idzie na jedno wędzenie np. udek "kurzęcych"?I jeszcze pytanko do kol. Miro- czy do swojego DG dołączasz zrębki? Nie pamiętam, czy były w komplecie, a coś mi świta, że były i nie wiem, czy grzebać za nimi na strychu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2014 Report Share Posted October 29, 2014 Na jedno wędzenie 3-4 godzinne zużywam około 1,5 zasypu DG.DG sprzedaję w komplecie ze zrębkami 1 kg.Szukaj ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi_1973 Posted October 29, 2014 Author Report Share Posted October 29, 2014 chyba szybciej będzie pogryźć kilka szczapek buka na wiór...No... Ale nie ma wyjścia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zibi_1973 Posted November 1, 2014 Author Report Share Posted November 1, 2014 Melduję, że wędzarnia już gotowa Dotarł sterownik Pamela, zmontowałem całość, podłączyłem i w swej wędzarni o wymiarach wewnętrznych 53x53x130 w ciągu 30 min osiągnąłem temperaturę 99 stC- taki jest zakres pomiaru mego sterownika. Pewnie bez problemu osiągnę wyższą temp, ale czasu nie miałem i termometru z większym zakresem pomiaru też na razie nie posiadam Jak starczy czasu, to jutro puszczę pierwszy dymek i wrzucę fotki z prac i pierwszego zadymiania "na sucho" czyli bez wsadu. Z drugiej strony szkoda tego dymu, to może wrzucę jakąś rybkę na start Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.