Jump to content

Wędzarka drewniana z DG i grzałką 2000W

Recommended Posts

Witam wszystkich po długiej przerwie :-)

Na jakiś czas musiałem zapomnieć o własnej wędzarni- teraz jednak wróciłem do tematu i powoli składam wszystko w całość. 

Do rzeczy...

Mam już skrzynkę (kupiłem surowiznę i zmodyfikowałem na swój sposób- wizualnie) zaimpregnowałem i poskładałem. Teraz przyszedł czas na uzbrojenie ustrojstwa w DG (kupiłem u jednego z kolegów z forum), grzałkę i regulator temperatury.

Długo się zastanawiałem nad regulatorem i wyszedłem z założenia, że to nie bomba jądrowa więc i zapalnik może być od konwencjonalnej :-) 

Teraz koledzy proszę o opinie, czy to co zamówiłem będzie wystarczające... Podstawowe zadanie powinno spełnić- włącz/wyłącz, pilnuj zadanej temperatury i tyle. Ojciec, gdy wędził kiełbasy i ryby nie miał termometru i dawał radę idealnie- w beczce po czymś tam... 

Mam więc nadzieję, że moja wędzarka z tym regulatorem:

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/33-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html

będzie pełnosprawnym urządzeniem?

wiem, że są lepsze kombajny, obsługujące dwie i więcej sond, ale wyszedłem z założenia, że najważniejsze, aby przypilnować w miarę automatycznie temperatury.

Miał ktoś z Was doczynienia z takim regulatorem?

Dodam jeszcze tylko, że mam zamiar też podłączać do tego sterownika bemar elektryczny do parzenia wędlin w szynkowarze.

Czekam na Wasze opinie odnośnie tego regulatora i mam nadzieję, że wcześniej nie było takiego tematu (szukałem- nie znalazłem).

Edited by zibi_1973

Witam,

Sam przed chwilką przedstawiłem swoją wędzarnie.

A co jeśli dołożysz kilka złotych i zakupisz ten model:REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRD2U+

Ja kupiłem z całym zestawem (grzałka, mocowanie,....).

W temacie o regulatorach było opisane że lepszym jest sterowanie mocą i temperaturą a nie tylko temperaturą.

Pozdrawiam,

Paweł

Myslałem nad PRD2U+, ale jakoś wydawał mi się za poważny sprzęt, jak na wedzarkę (przyznam, że chciałem trochę zaoszczędzić...), ale tak naprawdę, to nie wydaje mi się by wahania temperatury w granicach kilku stopni miały zaszkodzić wędzonkom.

Jak się nie sprawdzi, to wykorzystam ten sterownik do sterowania bemarem, a do wędzarki kupię ten o którym piszesz.

Ewentualnie dokupię regulator mocy i cenowo wyjdzie trochę drożej. O taki: 

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/8-prd1-gniazdkowy-regulator-mocy-0590324047404.html

Nie wiem tylko jak to wtedy połączyć... Reg. temp. we wtyczkę reg. mocy, a wtyczkę grzałki w reg temp, czy może odwrotnie...

Mam nadzieję, że na moje potrzeby sam reg temp bedzie wystarczający. Wiele z przedstawionych projektów sterowania wędzarniami wprowadza w zachwyt i podziw dla determinacji projektantów, ale rodzi się pytanie, czy to trochę nie na wyrost i czy zwykła wędzarka potrzebuje automatyki pilnującej wahań temperatury w zakresie 0,25 stC?

Wiem, że lepiej jest, gdy sterownik w sposób płynny steruje i mocą i temperaturą i jest to idealne rozwiązanie, ale czy niezbędne?

Pzdr

Edited by zibi_1973

Mam zwykły sterownik temperatury z jedną sondą.

Ustawiam 65 C, a i tak temperatura poprzez bezwładność grzałki skacze do 70 C.

Ale jakie znaczenie ma 5 czy nawet 10 C ?

Wahania są większe tylko na początku wędzenia, kiedy wędlina jest zimna.

Jak wędlina się nagrzeje, sama działa jak akumulator ciepła i wtedy wahania są rzędu paru C.

I luzik.  :D

Powiedzcie koledzy, ile zrębek idzie na jedno wędzenie np. udek "kurzęcych"?

I jeszcze pytanko do kol. Miro- czy do swojego DG dołączasz zrębki? Nie pamiętam, czy były w komplecie, a coś mi świta, że były i nie wiem, czy grzebać za nimi na strychu...

Melduję, że wędzarnia już gotowa  :)

Dotarł sterownik Pamela, zmontowałem całość, podłączyłem i w swej wędzarni o wymiarach wewnętrznych 53x53x130 w ciągu 30 min osiągnąłem temperaturę 99 stC- taki jest zakres pomiaru mego sterownika. Pewnie bez problemu osiągnę wyższą temp, ale czasu nie miałem i termometru z większym zakresem pomiaru też na razie nie posiadam :cool:

Jak starczy czasu, to jutro puszczę pierwszy dymek i wrzucę fotki z prac i pierwszego zadymiania "na sucho" czyli bez wsadu. Z drugiej strony szkoda tego dymu, to może wrzucę jakąś rybkę na start :)