Jump to content

Wędzarka drewniana z DG i grzałką 2000W


Recommended Posts

Witam wszystkich po długiej przerwie :-)

Na jakiś czas musiałem zapomnieć o własnej wędzarni- teraz jednak wróciłem do tematu i powoli składam wszystko w całość. 

Do rzeczy...

Mam już skrzynkę (kupiłem surowiznę i zmodyfikowałem na swój sposób- wizualnie) zaimpregnowałem i poskładałem. Teraz przyszedł czas na uzbrojenie ustrojstwa w DG (kupiłem u jednego z kolegów z forum), grzałkę i regulator temperatury.

Długo się zastanawiałem nad regulatorem i wyszedłem z założenia, że to nie bomba jądrowa więc i zapalnik może być od konwencjonalnej :-) 

Teraz koledzy proszę o opinie, czy to co zamówiłem będzie wystarczające... Podstawowe zadanie powinno spełnić- włącz/wyłącz, pilnuj zadanej temperatury i tyle. Ojciec, gdy wędził kiełbasy i ryby nie miał termometru i dawał radę idealnie- w beczce po czymś tam... 

Mam więc nadzieję, że moja wędzarka z tym regulatorem:

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/33-regulator-temperatury-prt1-z-czujnikiem-zewnetrznym.html

będzie pełnosprawnym urządzeniem?

wiem, że są lepsze kombajny, obsługujące dwie i więcej sond, ale wyszedłem z założenia, że najważniejsze, aby przypilnować w miarę automatycznie temperatury.

 

Miał ktoś z Was doczynienia z takim regulatorem?

 

Dodam jeszcze tylko, że mam zamiar też podłączać do tego sterownika bemar elektryczny do parzenia wędlin w szynkowarze.

 

Czekam na Wasze opinie odnośnie tego regulatora i mam nadzieję, że wcześniej nie było takiego tematu (szukałem- nie znalazłem).

Edited by zibi_1973
Link to comment
Share on other sites

Witam,

 

Sam przed chwilką przedstawiłem swoją wędzarnie.

A co jeśli dołożysz kilka złotych i zakupisz ten model:REGULATOR MOCY I TEMPERATURY PRD2U+

Ja kupiłem z całym zestawem (grzałka, mocowanie,....).

W temacie o regulatorach było opisane że lepszym jest sterowanie mocą i temperaturą a nie tylko temperaturą.

 

Pozdrawiam,

Paweł

Link to comment
Share on other sites

Myslałem nad PRD2U+, ale jakoś wydawał mi się za poważny sprzęt, jak na wedzarkę (przyznam, że chciałem trochę zaoszczędzić...), ale tak naprawdę, to nie wydaje mi się by wahania temperatury w granicach kilku stopni miały zaszkodzić wędzonkom.

Jak się nie sprawdzi, to wykorzystam ten sterownik do sterowania bemarem, a do wędzarki kupię ten o którym piszesz.

Ewentualnie dokupię regulator mocy i cenowo wyjdzie trochę drożej. O taki: 

http://www.pamel.pl/sklep/prestashop/pl/jednofazowe/8-prd1-gniazdkowy-regulator-mocy-0590324047404.html

Nie wiem tylko jak to wtedy połączyć... Reg. temp. we wtyczkę reg. mocy, a wtyczkę grzałki w reg temp, czy może odwrotnie...

Mam nadzieję, że na moje potrzeby sam reg temp bedzie wystarczający. Wiele z przedstawionych projektów sterowania wędzarniami wprowadza w zachwyt i podziw dla determinacji projektantów, ale rodzi się pytanie, czy to trochę nie na wyrost i czy zwykła wędzarka potrzebuje automatyki pilnującej wahań temperatury w zakresie 0,25 stC?

Wiem, że lepiej jest, gdy sterownik w sposób płynny steruje i mocą i temperaturą i jest to idealne rozwiązanie, ale czy niezbędne?

Pzdr

Edited by zibi_1973
Link to comment
Share on other sites

Mam zwykły sterownik temperatury z jedną sondą.

Ustawiam 65 C, a i tak temperatura poprzez bezwładność grzałki skacze do 70 C.

Ale jakie znaczenie ma 5 czy nawet 10 C ?

Wahania są większe tylko na początku wędzenia, kiedy wędlina jest zimna.

Jak wędlina się nagrzeje, sama działa jak akumulator ciepła i wtedy wahania są rzędu paru C.

 

 

I luzik.  :D

 

 

Link to comment
Share on other sites

Powiedzcie koledzy, ile zrębek idzie na jedno wędzenie np. udek "kurzęcych"?

I jeszcze pytanko do kol. Miro- czy do swojego DG dołączasz zrębki? Nie pamiętam, czy były w komplecie, a coś mi świta, że były i nie wiem, czy grzebać za nimi na strychu...

Link to comment
Share on other sites

Melduję, że wędzarnia już gotowa  :)

Dotarł sterownik Pamela, zmontowałem całość, podłączyłem i w swej wędzarni o wymiarach wewnętrznych 53x53x130 w ciągu 30 min osiągnąłem temperaturę 99 stC- taki jest zakres pomiaru mego sterownika. Pewnie bez problemu osiągnę wyższą temp, ale czasu nie miałem i termometru z większym zakresem pomiaru też na razie nie posiadam :cool:

Jak starczy czasu, to jutro puszczę pierwszy dymek i wrzucę fotki z prac i pierwszego zadymiania "na sucho" czyli bez wsadu. Z drugiej strony szkoda tego dymu, to może wrzucę jakąś rybkę na start :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...