paweljack Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Mielonka i szynka z szynkowaru. To samo w osłonkach barierowych Golonka z szynkowaru Robione wg tych przepisów: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 paweljack jeśli to nie tajemnica -co tam jest w słoiku za mielonkami (drugie zdjęcie).? Czyżby czosnek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Czosnek-kiszony-po-Moldawsku.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe....-Moldawsku.html Dziękuję za link Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 14, 2013 Author Report Share Posted November 14, 2013 Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe....-Moldawsku.html Dziękuję za link Na zdrowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 Po ostatnich wędzeniach rybek uznałem, że czas na paprykarz szczeciński. Zasadniczo zrobiłem wg przepisu BonAira https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1199-paprykarz-szczecinski-wg-bonaira/?hl=%2Bpaprykarz+%2Bszczeci%C5%84ski Drobne różnice to dwa filety z dorsza atlantyckiego ugotowane na parze. Mój ryż siedział dłużej w wodzie i ze 100g zrobiło się 400. (ugotowałem dwie paczki po 100g) Oprócz zwykłej papryki dodałem jeszcze wędzonej. A dodatkowo dołożyłem mięso z całego wędzonego pstrąga oraz całej wędzonej makreli. Całość wyszła 2,5 kg Pierwsza pasteryzacja 45 min, w około 100 st. następnego dnia 30 min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Paprykarz nie wątpię pychotka :clap: Też takie robię, znikają błyskawicznie. Rybkę kroisz nożem, czy mielisz przez maszynkę?Ja mielę, ale masakra umyć później maszynkę, czyli pozbyć się zapachu. Smacznego i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted February 2, 2014 Author Report Share Posted February 2, 2014 Paprykarz nie wątpię pychotka :clap: Też takie robię, znikają błyskawicznie. Rybkę kroisz nożem, czy mielisz przez maszynkę?Ja mielę, ale masakra umyć później maszynkę, czyli pozbyć się zapachu. Smacznego i pozdrawiam.Młodszy syn mi pomagał, a że jest harcerzem i często jada paprykarz na wyjazdach, powiedział że zrobiliśmy prawie taki sam paskudny po czym zabrał parę słoiczków.Mieliłem ale jakoś nie było źle z zapachem maszynki. Popsikałem brisem Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia285 Posted February 2, 2014 Report Share Posted February 2, 2014 Dobre sobie. Jak mielę w Zelmerku to nie ma zapachu szybko znika, ale jak zwykłą alfą to koszmar mycia.Widać że paskudne wyroby też szybko znikają u Ciebie tak samo jak u mnie. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted March 16, 2014 Author Report Share Posted March 16, 2014 (edited) Znalazłem mielonkę u animusa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/?p=338977 który zobaczył ją gdzieś u arkadiusza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-wyroby-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-oraz-konserwy/ która zdaje się, że jest od beiota W każdym razie ja zrobiłem z podudzi indyczych nie dodałem mąki, bo chciałem mieć galaretkę ale niestety indyk blado tu wypada, galaretki maciupko ale smak jest przedni, no i trochę chudziej. Polecam przepis. Edited November 16, 2020 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted May 22, 2014 Author Report Share Posted May 22, 2014 Widziałem u @arkadiusza tyrolską i postanowiłem spróbować. Wg 19-stki Szyfr 423 Składniki na 5 kg Wieprzowina II kl. - 2 kgWieprzowina III kl. - 0,75 kgWołowina II kl. - 1,25 kgPodgardle - 1 kg Przyprawy: peklosól - 16 g/kgpieprz 1 g/kgczosnek 1 g/kgziele angielskie 0,2 g/kgmąka ziemniaczana 50 g/kg Peklowanie 72 godziny. Rozdrabnianie: II wp. i podgardle siatka 10 mmwp.III i woł. II siatka 3 mm + 1 % wody w stosunku do masy mięsnej tych dwóch rodzajów. Pasteryzowanie 3 krotne w odstępach dobowych. Po ostatnim szybkie chłodzenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 (edited) 1 % wody w stosunku do masy mięsnej tych dwóch rodzajówTej wody to coś mało,tym bardziej że dodałeś mąkę ziemniaczaną .Wyrób ładnie wygląda Edited May 22, 2014 by kostek61 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 30, 2014 Author Report Share Posted October 30, 2014 (edited) Powyżej znajdują się wcześniejsze próby różnych wyrobów. A w dalszej części tematu, ku uciesze znakomitej większości forumowiczów, pojawią się nowe, smaczne wyroby. Edited October 30, 2014 by paweljack Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted October 31, 2014 Report Share Posted October 31, 2014 Widziałem u @arkadiusza tyrolską i postanowiłem spróbować. Wg 19-stki Szyfr 423 Moim zdaniem bardzo dobry przepis tylko z ilością wody 20-30 % bo inaczej wyjdzie dość twarda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 6, 2014 Author Report Share Posted November 6, 2014 Pierwsza próba nowej praski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Pierwsza próba nowej praski. Zanurzaj w wodzie całą praskę, będziesz miał z każdej strony dobrze sparzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 11, 2014 Author Report Share Posted November 11, 2014 Zanurzaj w wodzie całą praskę, będziesz miał z każdej strony dobrze sparzone.Tak też zrobiłem przy kolejnym parzeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Paweł,ja mam odmienne zdanie co do sposobu zanurzania szynkowara. Woda ma temperaturę około 80°C. Para wodna nad nią ma podobną, jeśli przykryjesz garnek. Kwestia tylko sonndy termometru.U Ciebie już widać wyciek soków, które w zasadzie powinny być wciągnięte przez wyrób w ostatniej fazie produkcji, czyli schładzania. Pozbywasz się trochę czegoś moim zdaniem parząc w ten sposób.Jest też kwestia docisku. Metodą prób i błedów dojszedłem do tego że, po zapakowaniu wyrobu i przed włożeniem na 12 godzin do lodówki daję docisk na maxa. Przed parzeniem popuszczm o jeden, dwa ząbki w zależności od wielkości wkładu. Dzięki temu soki podczas parzenia nie mają tendencji do wypływania. A soki to smak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted November 11, 2014 Author Report Share Posted November 11, 2014 Fajnie, że są różne opinie. Mi się też wydawało, że wystarczy jak woda będzie powyżej poziomu wsadu. Ale jak lepiej, to nadal nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Zapisuj sobie czasy parzenia i temp. wody przy parzeniu poszczególnych wyrobów. Będziesz mógł parzyć bez wbijania termometru, praska będzie cała przykryta wodą, równiej się będzie parzyć, soki nie wyciekną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Zbóju Mistrzu Madeju,czym podeprzesz swoja teorię. Argument o równiejszym w ten sposób uparzeniu, nie uważam za zbyt trafny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Wyciek soköw z wyrobu, daje odpowiedź jak nie należy parzyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki. Na dnie gara są większe temp. wody niż na górze. Więc górna część prasowanki będzie się parzyć w mniejszej temp. wody. Jeżeli będziesz chciał mieć dobrze sparzone u góry to jest duże prawdopodobieństwo, że na dole będzie przeparzone. Jak zalejesz wodą całą praskę to te różnice temp będa mniejsze i całość lepiej i równiej będzie sparzona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Już w 16-tce, w dziale wyrobów prasowanych można poczytać jak się powinno robić. Teraz, dzięki komorom parzelniczym praca jest łatwiejsza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki.Patrz Pan Panie, a my nie parzymy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts