BonAir Posted October 17, 2007 Report Share Posted October 17, 2007 Chciałbym zrobić słoninę wg przepisu: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818 Płaty słoniny są już zasolone 4 dni, zamierzam sparzyć ją w tej formie do nadawania prostokątnego kształtu wyrobom w osłonkach. Przepis podaje parzenie w 100st.C. Dzisiaj przy okazji zrobiłem próbę parząc w słoiku trochę słoniny w temp 75-80st.C. i prawie połowa słoniny roztopiła się! Patrząc jednak na to zdjęcie: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/bialaszynka.jpg odnoszę wrażenie, że ta słonina nie była stopiona. Jak to jest ? Jak powinno być ? PS. Nie byłem w wojsku... Nie znam TEGO smaku... Mojego rocznika nie brali... I CAŁE SZCZĘŚCIE! :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 17, 2007 Report Share Posted October 17, 2007 Słonina słoninie nie równa, ta na zdjęciu to kupiona w sklepie cienka i mocno twarda ,,taka żylasta''. i ona w czasie parzenia nie wytopiła się . W związku z tym że masz wątpliwości podaję czas obróbki termicznej z instrukcji z BN konserw pasteryzowanych na produkt pod nazwą ,,Słonina świeża konserwowa ''Puszki cylindryczne 99x 119 mm o wsadzie ok 0,80kg czas parzenia 90min w temp. 100st C., czas chłodzenia w zimnej wodzie 60min.Puszki pulman 99x99x293 a więc podobne do kształtu twojej praski - o wsadzie ok.2,50kg czas parzenia 210min w temp. 100st C. czas chłodzenia 2godz. i dalej powietrzem.Wymagania - wygląd zewnętrzny -konsystencja - miekka ,lecz blok po wyjęciu powinien stanowić jednolitą całość. Przekrój- konsystencja - Słonina miękka ,dająca się smarować i łatwo kroić w kostkę. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 17, 2007 Author Report Share Posted October 17, 2007 Dziękuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sepiko Posted October 17, 2007 Report Share Posted October 17, 2007 WitamRobiłem słoninkę wg przepisu ale coś smaczek nie ten co z wojseczka pamiętam.Prawdopodobnie kapitalistyczne świnie nie nadają się do tradycyjnej Polskiej konserwy :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 23, 2007 Author Report Share Posted October 23, 2007 Nie wiem czy smak jest wojskowy czy nie, ale pewnie trochę punktów od teścia uzbieram Pomimo tego, że nie jest to konserwa, to parzyłem zgodnie z instrukcją podaną przez Dziadka. Wbrew obawom słonina nie wytopiła się, blok ładnie daje się kroić w plasterki, a nawet smarować! Na 1 kilogram słoniny użyłem 50g emulsji, 1g białego pieprzu i 1g czosnku. I teraz pytanie - jak najlepiej przechować tę słoninę, aby wytrzymała jeszcze 6 dni do niedzieli ? Robiłem ją w dwóch woreczkach, jeden został otwarty, a drugi jest jeszcze zamknięty (tylko czy worek jest szczelny tego nie wiem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 23, 2007 Report Share Posted October 23, 2007 Robiłem ją w dwóch woreczkach, jeden został otwarty, a drugi jest jeszcze zamknięty (tylko czy worek jest szczelny tego nie wiem).jak najlepiej przechować tę słoninęUważam, że spokojnie wytrzymają do niedzieli, przy zachowaniu odpowiedniej temp. najlepiej bliskiej zera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 23, 2007 Author Report Share Posted October 23, 2007 Super. W takim razie przenoszę na najniższe piętro do lodówki.Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tier Posted October 23, 2007 Report Share Posted October 23, 2007 Podobna slonine "w bloku" z pmb mozna zakupic w sklepie, slonia wojskowa, jestem ciekaw jak to smakuje.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bagno Posted October 23, 2007 Report Share Posted October 23, 2007 Podobna slonine "w bloku" z pmb mozna zakupic w sklepie,Dla mnie nie przypomina tej z żelaznych zapasów, a w dodatku za mało słona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 23, 2007 Report Share Posted October 23, 2007 Orginalna receptura Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 24, 2007 Author Report Share Posted October 24, 2007 Orginalna receptura Jakżesz inna jest to receptura od tej ze strony: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818 Patrząc na recepturę Polędwicy wieprzowej zdziwił mnie dość duży dodatek glukozy, wahający się w zależności od kraju przeznaczenia w granicach 12-18%, a więc nawet więcej, niż ilość soli :shock: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts