Jump to content

Słonina wojskowa - pyt. do Dziadka


BonAir

Recommended Posts

Chciałbym zrobić słoninę wg przepisu:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818

 

Płaty słoniny są już zasolone 4 dni, zamierzam sparzyć ją w tej formie do nadawania prostokątnego kształtu wyrobom w osłonkach.

Przepis podaje parzenie w 100st.C.

 

Dzisiaj przy okazji zrobiłem próbę parząc w słoiku trochę słoniny w temp 75-80st.C. i prawie połowa słoniny roztopiła się!

 

Patrząc jednak na to zdjęcie:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/dziadek/bialaszynka.jpg

 

odnoszę wrażenie, że ta słonina nie była stopiona.

 

Jak to jest ?

Jak powinno być ?

 

PS. Nie byłem w wojsku...

Nie znam TEGO smaku...

Mojego rocznika nie brali...

I CAŁE SZCZĘŚCIE! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Słonina słoninie nie równa, ta na zdjęciu to kupiona w sklepie cienka i mocno twarda ,,taka żylasta''. i ona w czasie parzenia nie wytopiła się . W związku z tym że masz wątpliwości podaję czas obróbki termicznej z instrukcji z BN konserw pasteryzowanych na produkt pod nazwą

,,Słonina świeża konserwowa ''Puszki cylindryczne 99x 119 mm o wsadzie ok 0,80kg czas parzenia 90min w temp. 100st C., czas chłodzenia w zimnej wodzie 60min.

Puszki pulman 99x99x293 a więc podobne do kształtu twojej praski - o wsadzie ok.2,50kg czas parzenia 210min w temp. 100st C. czas chłodzenia 2godz. i dalej powietrzem.

Wymagania - wygląd zewnętrzny -konsystencja - miekka ,lecz blok po wyjęciu powinien stanowić jednolitą całość.

Przekrój- konsystencja - Słonina miękka ,dająca się smarować i łatwo kroić w kostkę. Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy smak jest wojskowy czy nie, ale pewnie trochę punktów od teścia uzbieram :D

 

Pomimo tego, że nie jest to konserwa, to parzyłem zgodnie z instrukcją podaną przez Dziadka.

Wbrew obawom słonina nie wytopiła się, blok ładnie daje się kroić w plasterki, a nawet smarować!

 

Na 1 kilogram słoniny użyłem 50g emulsji, 1g białego pieprzu i 1g czosnku.

 

 

I teraz pytanie - jak najlepiej przechować tę słoninę, aby wytrzymała jeszcze 6 dni do niedzieli ? Robiłem ją w dwóch woreczkach, jeden został otwarty, a drugi jest jeszcze zamknięty (tylko czy worek jest szczelny tego nie wiem).

Link to comment
Share on other sites

Robiłem ją w dwóch woreczkach, jeden został otwarty, a drugi jest jeszcze zamknięty (tylko czy worek jest szczelny tego nie wiem).

jak najlepiej przechować tę słoninę

Uważam, że spokojnie wytrzymają do niedzieli, przy zachowaniu odpowiedniej temp. najlepiej bliskiej zera.
Link to comment
Share on other sites

Orginalna receptura

Jakżesz inna jest to receptura od tej ze strony:

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=818

 

Patrząc na recepturę Polędwicy wieprzowej zdziwił mnie dość duży dodatek glukozy, wahający się w zależności od kraju przeznaczenia w granicach 12-18%, a więc nawet więcej, niż ilość soli :shock:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...