Granado Posted November 2, 2014 Report Share Posted November 2, 2014 Tym wątkiem witam się z szanownymi Kolezankami i Kolegami.Forum znalazłem poprzez knives.pl gdzie od jakiegoś czasu się udzielam. Przepis na mielonkę zapożyczyłem z w/w forum , zapewne jest znany specom własnych wyrobów wędliniarskich. Na wszelki wypadek cytuję dosłowniew zapis kolegi z forum nożowego: Składniki:Jest to możliwe jeżeli decydujemy się na marynowanie mięsa na sucho tzn. pokrojone w małe kawałki mięso ( 0,4kg łopatki wieprzowej, 0,4kg boczku wieprzowego, 0,3kg szponder wołowy ) nacieramy przyprawami (czarny mielony pieprz, tłuczona kolendra-płaska łyżeczka, mielona/tarta gałka muszkatułowa - z pół łyżeczki, łyżeczka majeranku, przeciśnięty lub przetarty czosnek -pół główki lub trochę więcej zależnie jak lubisz oraz sól - odpowiednio do wagi. Tutaj nie wiem czy wolisz robić z solą peklową czy tylko zwykłą - mi wychodziło na taką ilość mięsa pół paczki soli peklowej (w paczce jest 50g - a z opisu wynika, że na 1kg 20g więc "pi razy drzwi" pół paczki na oko i jest git ).Przygotowanie:Jak to wymieszasz i wszystko równomiernie będzie natarte, to odstawiasz to na noc.Niby powinno dobę to postać ale przez noc też mięso przejdzie przyprawami, więc na kolejny dzień przepuszczasz to wszystko przez maszynkę i wyrabiasz dolewając pół szklanki wody lub rosołu (jeżeli Ci się jakiś ostał). Wyrabia się piąstkując aż będzie spoista i kleista masa (tak trzeba). Potem pakujesz ile się da w worek i w szynkowar (jak coś zostanie czy się nie zmieści, to można z tego usmażyć jak mielone).Zapakowany i zamknięty szynkowar odstawiasz do lodówki na powiedzmy 2godz., następnie parzysz w temp. 80-85 stopni przez 4 godziny a potem zlewasz z naczynia gorącą wodę i zastępujesz ją zimną i wstawiasz w nią szynkowar (bez otwierania) aż się wystudzi (zajmuje to ok.15-30min.).Jak przestygnie to wstawia się go do lodówki na jakieś 6-8 godz. żeby wszystko porządnie zastygło. Szynkowar 1,5l zakupiłem na ogólnie znanym portalu wraz z termometrem.Garnek, wysokością dopasowany do szynkowaru, znalazłem w czeluściach kuchni. http://i.imgur.com/7jg0ER7.jpg Parzenie 3 godziny 45minut w temperaturze wody 75 - 80 stopniI tu pytanie do fachowców:w wielu przepisach na mielonkę podawane są czasy parzenia 1,5 - 2 godziny.W moim przypadku po 2 godzinach temperatura mięsa oscylowała w granicach 40 - 50 stopni.Czy taka temperatura mięsa jest dla ostatecznego wyrobu odpowiednia, czy winniśmy doprowadzić wkład - mięcho do temperatury 75-80 i dopiero w tej chwili zakończyć parzenie - u mnie ten poziom temperatury został osiągnięty po 3 godzinachZastosowanie termometru (przebicie worka) spowodowało odseparowanie prawie całej ilości rosołu, którym użyłem do wyrbiania mięsa. Niestety musiałem płyn odlać przy chłodzeniu szynkowara.Odczucia organoleptyczne:1. mielonka twardsza niż kupne wyroby2. przyprawowo ( patrz przepis) neutralna, czyli podstawa do własnych dodatków smakowych na kanapce3. przepis rozwojowy, będą bardziej ostre : z papryczką chili, papryka surową, pieprzem tłuczonym itp. http://i.imgur.com/3eqZAiX.jpg Domownicy pochwalili, tym samym działm dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 3, 2014 Report Share Posted November 3, 2014 W moim przypadku po 2 godzinach temperatura mięsa oscylowała w granicach 40 - 50 stopni. Czy taka temperatura mięsa jest dla ostatecznego wyrobu odpowiednia, czy winniśmy doprowadzić wkład - mięcho do temperatury 75-80 i dopiero w tej chwili zakończyć parzenie Przy tego typu wyrobach starczy w środku 68st C. parzymy do uzyskania temperatury nie na czas . Co do przepisu to hmmm mało precyzyjny mieśo za mocno rozdrobniłeś następnym razem do I-i (tego chudego) użyj grubszego sitka albo po prostu pokrój nożem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Granado Posted November 3, 2014 Author Report Share Posted November 3, 2014 Dzięki za podpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yacek13 Posted March 26, 2016 Report Share Posted March 26, 2016 Mnie zaczyna brakowac cierpliwości bo po wyjęciu szynkowara z lodówki zacząłem parzyć. Patrzę po godzinie parzenia a tu... 18 stopni temperatura mielonki... Cotś wolno to idzie, może dlatego, że szynkowar 3 litrowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted March 26, 2016 Report Share Posted March 26, 2016 Mnie zaczyna brakowac cierpliwości bo po wyjęciu szynkowara z lodówki zacząłem parzyć. Patrzę po godzinie parzenia a tu... 18 stopni temperatura mielonki... Cotś wolno to idzie, może dlatego, że szynkowar 3 litrowy.To raczej normalne. Nie parzymy na czas tylko na temperaturę. Pozdrawiam Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted March 26, 2016 Report Share Posted March 26, 2016 Nie parzymy na czas tylko na temperaturę. A jak padnie mam jedyny termometr to co? .Ręce rozłożyć i płakać .Zasada jest taka, że na termometr, ale jak go braknie to dobrze jest znać zasady parzenia również na czas lub inne czynniki.Np. szynka 50 min /kg, czy mielonka w osłonce barierowej 10 min/cm szerokości osłonki.A boczki zawsze parzę na miękką skórkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 9, 2018 Report Share Posted February 9, 2018 (edited) Chyba może być w tym temacie.Otóż robiłem mielonkę wg tej receptury. Mielonka bosmańska z 1976 r.- wieprzowina kl I 1 kg - 0.5 kg - 0.25 kg- wieprzowina kl. II 2 kg - 1 kg - 0.5 kg- wieprzowina kl. III (ścięgnista) 1,2 kg - 0.6 kg - 0.3 kg- cielęcina (łopatka) 0,8 kg - 0.4 kg - 0.2 kg- peklosól/sól 50/50 18 g/kg- pieprz naturalny 1,5 g/kg- gałka muszkatołowa 0,5 g/kg- gorczyca mielona 0,5 g/kg- cukier 1,5 g/kg- imbir 0,3 g/kg- czosnek granulowany 0,2 g/kg- mąka ziemniaczana 10 g/kg- mleko w proszku 30 g/kgWszystkie rodzaje mięsa pokroić w kostkę i zapeklować na sucho 48-72 h.Następnie:- Wieprzowinę kl. I rozdrobnić na sitku 20 mm (ja użyłem 16 mm, bo 20 mm brak) lub na szarpaku.- Mięso kl. II rozdrobnić na sitku 14 mm (ja użyłem 12 mm).- Mięso kl. III i cielęcinę rozdrobnić na najdrobniejszym sitku 3 mm i następnie kutrować lub rozdrobnić za pomocą malaksera.Jak ktoś nie ma ani kutra, ani malaksera to można przepuścić trzy razy przez maszynkę z najdrobniejszym sitkiem. Podczas tego zabiegu dodawać przyprawy oraz wodę w ilości do 8 %. Następnie wykurowaną masę dodać do mięsa kl. I i kl. II. Dokładnie wymieszać i dodać mąkę oraz mleko w proszku.Wymieszać i dalej napełnić szynkowar lub użyć osłonek barierowych. W oryginale były to puszki metalowe, czyli konserwy.Po napełnieniu parzyć w wodzie o temp. ok. 75 stopni przez 1,5-2h. Następnie studzić w zimnej wodzie lub w zimnym pomieszczeniu ok 6 stopni. No i moje pytanie. Jest napisane żeby dodać wodę w ilości do 8%, ale te 8% obliczamy z wagi mięsa kutrowanego kl. III, czy z ogólnej ilości mięsa kl. I + kl. II + kl. III.Kurcze, zawsze mam z tym problem. Edited February 9, 2018 by Todek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radzyniak Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 (edited) Co do dodawania wody do mięsa, zależy skąd jest mięso, jaki kraj --ja pracuję na rozbiorze wieprzowym w Irlandii i to mięso jest całkiem inne (inna obróbka termiczna) wody wogóle do wyrobów nie dodaje się bo jest jej aż nadto . Edited February 10, 2018 by EAnna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Todek -jeżeli jest dodawana skrobia, to z ogólnej ilości - z tym że skrobii można dodać nawet 30g/kg - zwiększa to soczystość . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Todek -jeżeli jest dodawana skrobia, to z ogólnej ilości - z tym że skrobii można dodać nawet 30g/kg - zwiększa to soczystość .Do tej mielonki idzie skrobia i mleko w proszku. To chyba wystarczy tyle co podane. Mielonka zrobiona, nawet jest soczysta. Ale następnym razem dam 8% wody z całości. Zobaczymy jak wyjdzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 (edited) Ale następnym razem dam 8% wody z całości. Zobaczymy jak wyjdzie. 15% wody i 3-4 % mąki ziemniaczanej bez mleka w proszku ogólnej wagi mięsa.Mąkę dodajemy na samym końcu jak już poprzez mieszanie mięso wchłonie wodę. P.STrochę mało tłuszczu w tej Twojej mielonce.Ok. 25%-30% tłuszczu było by akurat. Edited February 10, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Trochę mało tłuszczu w tej Twojej mielonce.Ok. 25%-30% tłuszczu było by akurat. No taki mam przepis.Pochodzi z tej strony http://wyrobydomowe.blox.pl/html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 (edited) Pochodzi z tej strony http://wyrobydomowe.blox.pl/html Napisałem swoja opinię o składzie tej mielonki i tyle.Szkoda,że nie korzystasz z przepisów z naszej strony , ale to Twój wyrób i mnie nic do tego. I jak dajesz mleko w proszku to mąka już niepotrzebna.Ja daje mąkę.Mięso na mielonkę rozdrabnia się na sitku nr 6 a nie na 20 czy 13 bo to wyjdzie kiełbasa w słoiku a nie mielonka. Edited February 10, 2018 by arkadiusz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Todek Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 Szkoda,że nie korzystasz z przepisów z naszej strony Korzystam, korzystam, spokojnie. Ale kolega który prowadzi ten blox jest znany na Naszym Forum. A moja mielonka nie jest wcale taka chuda.Wp. II była raczej tłusta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted February 10, 2018 Report Share Posted February 10, 2018 To co prezentujesz to nie mielonka tylko kiełbasa w słoiku.Rozdrobnienie na mielonkę to 6 mm dla mięsa i tłuszczu a dla mies ścięgnistych 3.Żebyś nawet dał II wp 50/50 to przy tym składzie nie osiągniesz pożądanej zawartości tłuszczu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts