Jump to content

Jaka kuchenka mikrofalowa?

Maad

Recommended Posts

Muszę kupić dla kogoś kuchenkę mikrofalową.  Bardzo nie chcę, z wielu powodów nad którymi nie będę się rozwodził, ale jeszcze bardziej muszę ;)

Kuchenka ma mieć oprócz standardowego rozmrażania i podgrzewania, także możliwość pieczenia pizzy, ciast, itp.

Wiem, że są kuchenki z grillem. Wiem też, że grill kwarcowy jest lepszy od zwykłej rozgrzanej rurki, ale to wszystko mało.

Są podobno kuchenki z funkcją "opiekania na chrupko". Mają jakiś talerz czy coś podobnego, co umożliwia prawdziwe pieczenie pizzy.

I tu mam pytanie - czy ktoś z was używa takiego rozwiązania? Czy to się sprawdza? Jak w praktyce wygląda pieczenie pizzy w takim ustrojstwie?

Mam mikroralę z grillem dość mocnym jak na takie konstrukcje bo 1000W-owym ale powiem Ci szczerze że pizzy w tym nie zrobisz odgrzejesz ale nie upieczesz :(

Te grille mają durnie umieszczone termiki i rozłączają jak się za mocno rozgrzeje lub za długo pracuje mimo iż zmieniłem mu lokalizację na powiedzmy chlodniejszą to moim zdaniem badzew ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Dziękuję za opinie, ale mam wrażenie, że mylicie zwykłą funkcję grilla, gdzie grzałka jest umieszczona na górze komory, z funkcją "opiekania na chrupko", która polega na podgrzewaniu potrawy od dołu, na jakiejś specjalnej tacy, i to podobno do bardzo wysokiej temperatury. To są dwa różne patenty. Wymyślił to podobno Whirlpool i nazwał "crips".

Np. ta kuchenka ma tę funkcję: http://www.euro.com.pl/kuchenki-mikrofalowe/whirlpool-gt286sl.bhtml

Szukam opinii kogoś, kto ma taki sprzęt i mógłby wypowiedzieć się, czy to jest ściema marketingowa czy coś choć trochę nadającego się do użytku. Oczywiście nie liczę na zrobienie pizzy jak z pieca opalanego drewnem, ale też nie chcę czegoś na kształt ciapowatej mrożonej pizzy Dr Oetkera .

Maad, ja pisalam o mikrofalowce bez jakichkolwiek grzalek. Wszystko bylo w obudowie,  a dzialalo jak elektryczny piekarnik. Programy byly poloczone, takie ze razem ustawialo sie i mikrofalowke i piekarnik, pamietam, ze robilam nozki kurczaka ala KFC i wychodzily bardzo chrupiace a mieso bylo ladnie dopieczone w srodku

Jako ze mimo dzialanie zostala wyrzucona wiec jej dluzej nie mam.A z przyczyn i Tobie znanych  :D

Marek, mam podobną kuchenkę Whirpoola z Crisp. Tego Crispa nigdy nie używałem. Ta specjalna taca wygląda od góry jak patelnia teflonowa. Od spodu ma powłokę (i 6 małych nóżek) które w dotyku kojarzą się z twardą gumą. Nóżki ewidentnie pod naciskiem ulegają odkształeciu. Napisz co chciałbyś na tym zrobić, to specjalnie dla Ciebie przetestuję.

Edited by Pools

Moja też ma ten talerzyk "crisp" czy jak to tam nazwali - na pewno jest lepiej niż położyć na zwykłym talerzyku, ale bez rewelacji - raczej takie "mniejsze zło". Jak musisz kupić mikrofalówkę to dołóż do tej opcji. Jak chcesz kupić tylko dla tej opcji to odradzam.

Mikrofale rozgrzewają ten specjalny talerz oraz samą potrawę, np pizzę, dzięki czemu powinniśmy mieć chrupiący spód od talerza, ciepły środek od mikrofali i "chrupiącą" górę od również włączonego w tej funkcji grilla. Taka jest teoria, w praktyce różnie z tym spodem bywa. Ale być może coś źle robiłem, nie korzystałem za wiele z tej funkcji. Fajnie wychodzą np. grzanki z serem. Na tym miej więcej polega funkcja crisp.

Do robienia pizzy lepiej kupić mikrofalę z termoobiegiem i doposażyć ją w kamień do pizzy, może być specjalny, albo nawet z granitu, to taka namiastka pieca chlebowego, która daje bardzo dobre efekty.

Edited by ZLeP

Do robienia pizzy lepiej kupić mikrofalę z termoobiegiem i doposażyć ją w kamień do pizzy, może być specjalny, albo nawet z granitu

Piszesz to na podstawie własnego doświadczenia?

Na jakiej zasadzie kamień (z niewiadomego materiału) rozgrzewa się w mikrofalówce?

Ja mam Samsunga z tą funkcją Crips i w/g mnie ta funkcja spełnia swoje zadanie.Co prawda rzadko jej używam,  ale właśnie pizza wychodzi z niej chrupiąca -nie wiem ,czy znaczenie ma sama pizza [firma],bo ja jeśli już używam kupnej to tylko-guseppe -dr Oetkera.