Maad Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Muszę kupić dla kogoś kuchenkę mikrofalową. Bardzo nie chcę, z wielu powodów nad którymi nie będę się rozwodził, ale jeszcze bardziej muszę Kuchenka ma mieć oprócz standardowego rozmrażania i podgrzewania, także możliwość pieczenia pizzy, ciast, itp. Wiem, że są kuchenki z grillem. Wiem też, że grill kwarcowy jest lepszy od zwykłej rozgrzanej rurki, ale to wszystko mało.Są podobno kuchenki z funkcją "opiekania na chrupko". Mają jakiś talerz czy coś podobnego, co umożliwia prawdziwe pieczenie pizzy. I tu mam pytanie - czy ktoś z was używa takiego rozwiązania? Czy to się sprawdza? Jak w praktyce wygląda pieczenie pizzy w takim ustrojstwie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Są podobno kuchenki z funkcją "opiekania na chrupko". Mają jakiś talerz czy coś podobnego, co umożliwia prawdziwe pieczenie pizzy.Są jeszcze take, co krawaty wiąże i usuwa ciążę. Ale na poważnie, Maad, dziesięć w jednym to jest do niczego. To chwyty marketingowe są. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Maad kiedys mialam mikrofalowa kuchenke razem z elektrycznym piekarnikiem, mozna bylo spokojnie nawet indyka w nim zrobic. Poszukaj takiej, Przynajmniej ja tak polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roger Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Mam mikroralę z grillem dość mocnym jak na takie konstrukcje bo 1000W-owym ale powiem Ci szczerze że pizzy w tym nie zrobisz odgrzejesz ale nie upieczesz Te grille mają durnie umieszczone termiki i rozłączają jak się za mocno rozgrzeje lub za długo pracuje mimo iż zmieniłem mu lokalizację na powiedzmy chlodniejszą to moim zdaniem badzew Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 9, 2014 Author Report Share Posted November 9, 2014 Dziękuję za opinie, ale mam wrażenie, że mylicie zwykłą funkcję grilla, gdzie grzałka jest umieszczona na górze komory, z funkcją "opiekania na chrupko", która polega na podgrzewaniu potrawy od dołu, na jakiejś specjalnej tacy, i to podobno do bardzo wysokiej temperatury. To są dwa różne patenty. Wymyślił to podobno Whirlpool i nazwał "crips".Np. ta kuchenka ma tę funkcję: http://www.euro.com.pl/kuchenki-mikrofalowe/whirlpool-gt286sl.bhtml Szukam opinii kogoś, kto ma taki sprzęt i mógłby wypowiedzieć się, czy to jest ściema marketingowa czy coś choć trochę nadającego się do użytku. Oczywiście nie liczę na zrobienie pizzy jak z pieca opalanego drewnem, ale też nie chcę czegoś na kształt ciapowatej mrożonej pizzy Dr Oetkera . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 9, 2014 Report Share Posted November 9, 2014 Maad, ja pisalam o mikrofalowce bez jakichkolwiek grzalek. Wszystko bylo w obudowie, a dzialalo jak elektryczny piekarnik. Programy byly poloczone, takie ze razem ustawialo sie i mikrofalowke i piekarnik, pamietam, ze robilam nozki kurczaka ala KFC i wychodzily bardzo chrupiace a mieso bylo ladnie dopieczone w srodkuJako ze mimo dzialanie zostala wyrzucona wiec jej dluzej nie mam.A z przyczyn i Tobie znanych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pools Posted November 10, 2014 Report Share Posted November 10, 2014 (edited) Marek, mam podobną kuchenkę Whirpoola z Crisp. Tego Crispa nigdy nie używałem. Ta specjalna taca wygląda od góry jak patelnia teflonowa. Od spodu ma powłokę (i 6 małych nóżek) które w dotyku kojarzą się z twardą gumą. Nóżki ewidentnie pod naciskiem ulegają odkształeciu. Napisz co chciałbyś na tym zrobić, to specjalnie dla Ciebie przetestuję. Edited November 10, 2014 by Pools Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 11, 2014 Author Report Share Posted November 11, 2014 Napisz co chciałbyś na tym zrobić, to specjalnie dla Ciebie przetestuję. nic wielkiego, zwykłą domową pizzę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henio Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 W Niemczech miałem takiego "japońca" co to miał grzałki na górze i świetne z tego kurczaki wychodziły , żałuję że tego sprzętu nie zabrałem jak wracałem . Piccy nie robiłem bo nie lubię . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Maad, rozbudziłes moją ciekawość. Znalazłem coś takiego http://www.whirlpool.pl/mikrofal%C3%B3wka-do-zabudowy%2cmikrofal%C3%B3wka-z-ramk%C4%85%2ckuchenka-mikrofalowa-do-zabudowy-%5BAMW-497-IX%5D-600475/858749701790/#question-tooltip http://www.whirlpool.pl/mikrofal%C3%B3wka-do-zabudowy%2cmikrofal%C3%B3wka-z-ramk%C4%85%2ckuchenka-mikrofalowa-do-zabudowy-%5BAMW-831-IX%5D-600485/858783110790/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henry_ Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Moja też ma ten talerzyk "crisp" czy jak to tam nazwali - na pewno jest lepiej niż położyć na zwykłym talerzyku, ale bez rewelacji - raczej takie "mniejsze zło". Jak musisz kupić mikrofalówkę to dołóż do tej opcji. Jak chcesz kupić tylko dla tej opcji to odradzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ZLeP Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 (edited) Mikrofale rozgrzewają ten specjalny talerz oraz samą potrawę, np pizzę, dzięki czemu powinniśmy mieć chrupiący spód od talerza, ciepły środek od mikrofali i "chrupiącą" górę od również włączonego w tej funkcji grilla. Taka jest teoria, w praktyce różnie z tym spodem bywa. Ale być może coś źle robiłem, nie korzystałem za wiele z tej funkcji. Fajnie wychodzą np. grzanki z serem. Na tym miej więcej polega funkcja crisp.Do robienia pizzy lepiej kupić mikrofalę z termoobiegiem i doposażyć ją w kamień do pizzy, może być specjalny, albo nawet z granitu, to taka namiastka pieca chlebowego, która daje bardzo dobre efekty. Edited November 17, 2014 by ZLeP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Do robienia pizzy lepiej kupić mikrofalę z termoobiegiem i doposażyć ją w kamień do pizzy, może być specjalny, albo nawet z granitu Piszesz to na podstawie własnego doświadczenia?Na jakiej zasadzie kamień (z niewiadomego materiału) rozgrzewa się w mikrofalówce? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maad Posted November 18, 2014 Author Report Share Posted November 18, 2014 (edited) od grilla wspomaganego termoobiegiem Edited November 18, 2014 by Maad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beatag Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 Ja mam Samsunga z tą funkcją Crips i w/g mnie ta funkcja spełnia swoje zadanie.Co prawda rzadko jej używam, ale właśnie pizza wychodzi z niej chrupiąca -nie wiem ,czy znaczenie ma sama pizza [firma],bo ja jeśli już używam kupnej to tylko-guseppe -dr Oetkera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts