Dzimi24 Posted November 10, 2014 Report Share Posted November 10, 2014 Witam serdecznie jestem początkujący w tej wspaniałej dziedzinie, zaczynam swoja przygodę z wędzeniem i wyrobami.W najbliższym czasie przymierzam się do budowy wędzarni i tu zaczyna sie malutki problem jaką zbudować??z kanałem dymnym czy bez np. wędzarnie z paleniskiem pośrednim, która będzie najlepszym rozwiązaniem.Proszę o poradę.I przepraszam jeśli podobny temat już istnieje na forum, szukałem ale nic nie znalazłem w tym temacie.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted November 10, 2014 Report Share Posted November 10, 2014 Podstawowym pytaniem będzie co będziesz chciał w tej wędzarni robić.... Jak szynki, boczki i kiełbasy to wędzarnia z paleniska bezpośrednim! Jak szynki i wyroby dojrzewające oraz ryby zimno wędzone to z paleniska pośrednim.... A jak chcesz robić i to i to to zrób hybrydę tak jak ja :grin: Prześledź wątki, czytaj, porównaj wyroby i wybierz to co Ci najbardziej będzie pasować ;-) Z Dumnym pozdrowieniem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
świadziu Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Mam z kanałem: http://www.grzegorzswiadek.pl/wedzenie-przebudowa-budowa-wedzarni ale kolejna będzie z paleniskiem bezpośrednim Dlaczego, poczytaj na forum - jest bardzo dużo wątków dotyczących różnic między jednym a drugim sposobem wędzenia Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie wędzarni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 11, 2014 Report Share Posted November 11, 2014 Proszę o poradę.I przepraszam jeśli podobny temat już istnieje na forum, szukałem ale nic nie znalazłem w tym temacie. Usprawiedliwia Cię jedynie źle ostatnio działająca wyszukiwarka, ale wczoraj o 19-tej działała już poprawnie, więc chyba nic nie szukałeś !Bo ..... wyszukiwarka wyrzuciła 95 wyników z wyszukiwania "palenisko bezpośrednie". Ile jeszcze stworzymy tematów o peklowaniu, paleniskach i budowie wędzarni.Szanujmy nasze forum i naszą wyszukiwarkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzimi24 Posted November 12, 2014 Author Report Share Posted November 12, 2014 Miro może i masz racje, nie potrafiłem nic znaleźć na ten temat, szybko zaczynam przeglądać forum w poszukiwaniu tego co mi potrzebne.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts