BonAir Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 W przyszłym tygodniu w czwartek w marketach LIDL mają byc termometry kuchenne.Uważam, że cena bardzo dobra. http://www.lidl.pl/pl/home.nsf/pages/c.o.20071025.p.Termometr_kuchenny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 cena super tylko ciekawe do jakiego wyboru /może ten najtańszy do lodówki/tak przeważnie robią chwyt reklamowy :lol: muszę pamiętać i podjechać do tego leda :tongue: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
frapio Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Używam podobnego do pomiaru temperatury wody przy parzeniu. Trafił się całkiem dokładny, wyskalowany w stopniach C i w cenie 12 zł w sklepie z różnościami plastikowymi do domu. W moim to tarcza ma fi ok. 3 cm. Były też innaczej skalowane, takie ze zwierzątkami, ale nie nadające się dla nas. Ten (z Lidla) wygląda OK. Do ciągłego pomiaru raczej nie są przeznaczone tylko zmierzyć i wyjąć. Gdyby miał większą tarczę było by super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Gabi Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Ja kupiłam taki termometr w LIDL-u we wcześniejszej promocji .Pedro nie ma do niegozastrzeżeń. :smile: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SMORODINA Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 Witam Mam taki sprawdza się dobrze w mierzeniu temperatury wewnątrz mięsa.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sepiko Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 Kupiłem taki na wyprzedaży w Lidlu za 3 pln jest OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek_ Posted October 21, 2007 Report Share Posted October 21, 2007 Ja kupiłem w takiej cenie w starglascie i zapłaciełem tyle samo.Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 25, 2007 Author Report Share Posted October 25, 2007 Początkowo miałem opory, gdyż na regale termometry miały rozbieżność temperatur ponad 4st.C., ale zrzuciłem to na to, że były "świeżo" rozładowane z transportu. Kupiłem dwie sztuki i jak sie okazuje jestem zadowolony :-). Jeden z nich pokazuje tyle samo stopni, co termometr kupiony na allegro, a drugi o ok. 0,5 st.C. mniej. Bagnety są dużo krótsze od tego z allegro. Dostępne były również termometry (bez bagnetów) do chłodziarki/zamrażarki (-30, +30st.C.) oraz do piekarnika (+50, +300st.C.) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 a ja kupiłem 3 szt :wink: dzięki Tobie bo w lidlu jestem raz na 6 m-cy :lol: dzięki Cikupiłem 1 do parzenia1 do wędzarni1 do zamrażarkipozrawiam :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 Ja kupiłem dwa jeden do parzenia a drugi tak na wszelki wypadek.Chciałem jeszcze kupić wagę wiszącą ale niestety nie dowiezli.Szkoda. :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aglod Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 My też kupiliśmy do mięsa na zapas i dla znajomego i do pieczenia bo nie mamy. :smile: Będę mogła wreszcie sprawdzić temperaturę pieczenia w prodiżu :grin: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 Też kupiłem dwa. Woda wrze w 95 stopniach, na obydwóch tak jest, a inny stary termometr pokazuje 103. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 25, 2007 Author Report Share Posted October 25, 2007 Woda wrze w 95 stopniach A jak długi odcinek sondy zanurzasz w wodzie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 Całą! Po obudowę. Powiesiłem go na łyżce cedzakowej i w wodę.Poprawką trzeba będzie wprowadzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pedro Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 Woda wrze w 95 stopniach Tylko na poziomie morza woda wrze w 100°C. Ja mieszkam na wys. 280 m npm i u mnie wrzenie to 98°C. Potem im wyżej tym mniejsza temp. wrzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 25, 2007 Author Report Share Posted October 25, 2007 Tylko na poziomie morza woda wrze w 100°C. :shock: A dlaczego? Wiem, ze temp. wrzenia zależy od ciśnienia, ale tu mnie zaskoczyłeś... Ja mieszkam na wys. 280 m npm i u mnie wrzenie to 98°C Ja mieszkam na wys. 98m npm i przed chwilą sprawdziłem termometry z LIDLA. Oba egzemplarze pokazują temp. wrzenia wody (z dokładnością odczytu +/-0.5st.C) przy zanurzeniu sondy odpowiednio: 1cm - 82st.C. 3cm - 89st.C. 4cm. - 96st.C. 6cm. - 100st.C. Tak więc długość czynnika mierzącego temperaturę jest podobny do termometru z allegro i wynosi ok 6cm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted October 25, 2007 Report Share Posted October 25, 2007 No prawda, tylko, że ja wsadziłem 2 termometry na raz. Jeden pokazywał 103, drugi 95.A to już nie jest sprawa ciśnienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 26, 2007 Author Report Share Posted October 26, 2007 Widocznie źle trafiłeś...Jeśli masz paragon, to może wymień termometry ?Swoje dwa kupiłem w ten sposób, że wybrałem te, które pokazywały najbardziej uśrednioną temperaturę ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted October 26, 2007 Report Share Posted October 26, 2007 Wiem, na każdym było równo 20 stopni, gdy sobie leżały w wielkim pudle w Lidlu.Poprawka, to tylko może mnie uratowć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BonAir Posted October 26, 2007 Author Report Share Posted October 26, 2007 Wiem, na każdym było równo 20 stopni, gdy sobie leżały w wielkim pudle w Lidlu. Poprawka, to tylko może mnie uratowć. Tylko czy ta odchyłka jest liniowa ? Sprawdź też temperaturę 0st.C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sokoz Posted October 26, 2007 Report Share Posted October 26, 2007 Takie szczegóły, to chyba można sobie darować. Warto jednak zdawać sobie sprawę, że w pobliżu wrzenia różnice moga dochodzić do 5 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomuś Posted October 26, 2007 Report Share Posted October 26, 2007 Kochani 9,99 to jak to mówią d....nie ma nie pienądze i sprzęt nie profesjonalny ,ale właśnie go próbuję /parzę szynkę z zamrażarki/ sprawdzam na drugim termometrze i błąd ok3-5 stopni ,można to wytrzymać. :wink: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 26, 2007 Report Share Posted October 26, 2007 Nie ma co narzekać termometry wskazania mają bardzo dobre pokrywające się z termometrem rtęciowym .bynajmniej u mnie i u kolegi a kupiliśmy 7 szt dla siebie i rodziny .Fakt że było w czym wybierać a ludziska nie pchali się bo za bardzo nie wiedzieli do czego to jest. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 27, 2007 Report Share Posted October 27, 2007 uwazam ze chocby mial odchylenia do 5'C to nie jestproblem,goraczki nikt nim mierzyl nie bedzie,a 5 wteczy wewte nie ma wiekszego znaczenia. tęgo pozdrawiamMarek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted October 27, 2007 Report Share Posted October 27, 2007 W tym miejscu nie za bardzo się zgadzam , bo przy pomiarach wewnątrz to już będzie miało znaczenie i to duże. Dla przykładu parzenie kiełbasy w temp. 72- 75 st C, a przy odchyłce na plus 5 st C . możemy mieć niespodzianki a przy mierzeniu wewnątrz batonu to jeszcze większe .Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts