Jump to content

Termometr w LIDLu

BonAir

Recommended Posts

Używam podobnego do pomiaru temperatury wody przy parzeniu. Trafił się całkiem dokładny, wyskalowany w stopniach C i w cenie 12 zł w sklepie z różnościami plastikowymi do domu. W moim to tarcza ma fi ok. 3 cm. Były też innaczej skalowane, takie ze zwierzątkami, ale nie nadające się dla nas. Ten (z Lidla) wygląda OK. Do ciągłego pomiaru raczej nie są przeznaczone tylko zmierzyć i wyjąć. Gdyby miał większą tarczę było by super.

Początkowo miałem opory, gdyż na regale termometry miały rozbieżność temperatur ponad 4st.C., ale zrzuciłem to na to, że były "świeżo" rozładowane z transportu.

Kupiłem dwie sztuki i jak sie okazuje jestem zadowolony :-). Jeden z nich pokazuje tyle samo stopni, co termometr kupiony na allegro, a drugi o ok. 0,5 st.C. mniej.

Bagnety są dużo krótsze od tego z allegro.

Dostępne były również termometry (bez bagnetów) do chłodziarki/zamrażarki (-30, +30st.C.) oraz do piekarnika (+50, +300st.C.)

Woda wrze w 95 stopniach

Tylko na poziomie morza woda wrze w 100°C. Ja mieszkam na wys. 280 m npm i u mnie wrzenie to 98°C. Potem im wyżej tym mniejsza temp. wrzenia.

Tylko na poziomie morza woda wrze w 100°C.

:shock: A dlaczego?

Wiem, ze temp. wrzenia zależy od ciśnienia, ale tu mnie zaskoczyłeś...

Ja mieszkam na wys. 280 m npm i u mnie wrzenie to 98°C

Ja mieszkam na wys. 98m npm i przed chwilą sprawdziłem termometry z LIDLA.

Oba egzemplarze pokazują temp. wrzenia wody (z dokładnością odczytu +/-0.5st.C)

przy zanurzeniu sondy odpowiednio:

1cm - 82st.C.

3cm - 89st.C.

4cm. - 96st.C.

6cm. - 100st.C.

Tak więc długość czynnika mierzącego temperaturę jest podobny do termometru z allegro i wynosi ok 6cm.

Nie ma co narzekać termometry wskazania mają bardzo dobre pokrywające się z termometrem rtęciowym .bynajmniej u mnie i u kolegi a kupiliśmy 7 szt dla siebie i rodziny .Fakt że było w czym wybierać a ludziska nie pchali się bo za bardzo nie wiedzieli do czego to jest. Pozdrawiam

W tym miejscu nie za bardzo się zgadzam , bo przy pomiarach wewnątrz to już będzie miało znaczenie i to duże. Dla przykładu parzenie kiełbasy w temp. 72- 75 st C, a przy odchyłce na plus 5 st C . możemy mieć niespodzianki a przy mierzeniu wewnątrz batonu to jeszcze większe .Pozdrawiam