Jump to content

Czy to cegła szamotowa?

drozd

Recommended Posts

post-68504-0-85730100-1415820411.jpgpost-68504-0-35155000-1415820447.jpg

Witam! Nie mam pojęcia co to moze być za cegła. Wymiary cegły to - 32x10x8 i napewno ma ponad 40 lat. Mam dylemat ponieważ chciałbym wybudować z niej palenisko do wędzarni - wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem.

Cegła pochodzi prawdopodobnie z huty szkła.

Za każdą odpowiedź będę bardzo wdzieczny.

Witam i dziękuję za odpowiedź. Wiem że się nie stosuje cegły szamotowej do budowy paleniska bo przegladam ten temat i dlatego napisałem że mam dylemat. Ponieważ nie wiedziałem co to jest za cegła.

Natomiast w gazecie "Mam ogród" zakupionej dzisiaj, jest projekt wędzarni z beczki z tunelem(1,5m) i paleniskiem wyłożonym szamotem. cyt: "Do zbudowania wnętrza pieca użyj cegieł szamotowych i obuduj zwykłymi cegłami".

Ja jednak poszukam sobie najlepiej zwykłych cegieł. Mam czas do wiosny.

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. 

• 4 years later...

Dzień dobry. Odświeżam temat.

Dostałem od znajomego stare cegły rozbiórkowe. Cegły miały być szamotowe, w większości dostałem standardowe 230x120x65, ale jest tam kilka cegieł o wymiarach 250x120x65. Te inne cegły są czerwone (co w sumie jeszcze o niczym nie świadczy). Naciąłem jedną szlifierką kątową i nie ma ona standardowej dla innych szamotówek ziarnistości (są ziarna ale jest ich dużo mniej, są usiane sporadycznie). Zważyć niestety nie mogłem. W ręce wydawała się to raz lżejsza to ważąca tyle samo co standardowa szamotówka 230x120x65. Na cegle wyryte są symbole "W B-2", gdzie literka "W" jest wewnątrz koła. Proszę o pomoc kogoś kto się zna.

Edited by grabi