Jump to content

bułeczki tradycyjne mój pierwszy raz


cezary883

Recommended Posts

pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki 

500 g mąki 
20 g drożdzy 
8 g cukru 

4 g soli 
300 ml letniej wody 

wyrabiamy ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrosniecia ... poczym formujemy bułeczki i do piekarnika ... 190 C na jakies 15 min w zaleznosci od piekarnika ... niestety termoobieg to podstawa

 

post-53994-0-05922900-1415999023_thumb.jpg

 

post-53994-0-96149200-1415999440_thumb.jpg

 

post-53994-0-05164600-1415999473_thumb.jpg

 

post-53994-0-91053600-1415999502_thumb.jpg

 

post-53994-0-91438000-1415999527_thumb.jpg

 

post-53994-0-09378200-1415999567_thumb.jpg

post-53994-0-90826200-1415999150_thumb.jpg

Edited by cezary883
Link to comment
Share on other sites

Ja bym dala troche wiecej soli do tego ciasta i popracuj nad formowaniem bulek, a przed pieczeniem posmaruj je mlekiem woda czy roztrzepanym jajkiem, beda mialy bardzije zachecajacy yglad. CZas pomiedzy formowaniem a wlozeniemdo piekarnika rowniez przedloz, da to, ze wyrosna inie beda pekac w piecu.

Link to comment
Share on other sites

 

 

myślałem ze ktoś poklepie po plecach

 NAjwzniejsze ,ze robisz.  Ja zawsze powtarzam ; jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz. Uwierz mi , nie chcialbys jesc mojego pierwszego chleba :laugh: . Wydawalo mi sie ,ze przepisy podaja za duzo soli, no ale sie nauczylam. 

 Daj im tez wyrosnac ,zanim wstawisz do piekarnika, to rowniez poprawi ich strone wizualna a jednoczesnie beda dobrze wyrosniete. 

Link to comment
Share on other sites

 

 

pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki

Pierwsze koty za płoty .... od czegoś trzeba zacząć :)

 

 

niestety termoobieg to podstawa

Używałeś go ? bo wiem z doświadczenia, że u mnie użycie termoobiegu powoduje zarumienienie ciasta, a Twoje są odrobinkę za blade .. ale to nic, nie od razu trzeba umieć wszystko .. jak coś to pytaj.... czyta,j a My pomożemy :) Najważniejsze, że swoje i smakowało :thumbsup:

I nie zrażaj się jak coś nie wyjdzie... tylko próbuj dalej :)

Link to comment
Share on other sites

no własnie 

 

 

pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki

Pierwsze koty za płoty .... od czegoś trzeba zacząć :)

 

 

niestety termoobieg to podstawa

Używałeś go ? bo wiem z doświadczenia, że u mnie użycie termoobiegu powoduje zarumienienie ciasta, a Twoje są odrobinkę za blade .. ale to nic, nie od razu trzeba umieć wszystko .. jak coś to pytaj.... czyta,j a My pomożemy :) Najważniejsze, że swoje i smakowało :thumbsup:

I nie zrażaj się jak coś nie wyjdzie... tylko próbuj dalej :)

 

no własnie niemam termo obiegu i na dole były już mocno przypieczony a góra słabo ... ale upieram sie przy smaku ;) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...