cezary883 Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 (edited) pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki 500 g mąki 20 g drożdzy 8 g cukru 4 g soli 300 ml letniej wody wyrabiamy ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrosniecia ... poczym formujemy bułeczki i do piekarnika ... 190 C na jakies 15 min w zaleznosci od piekarnika ... niestety termoobieg to podstawa Edited November 14, 2014 by cezary883 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Ja bym dala troche wiecej soli do tego ciasta i popracuj nad formowaniem bulek, a przed pieczeniem posmaruj je mlekiem woda czy roztrzepanym jajkiem, beda mialy bardzije zachecajacy yglad. CZas pomiedzy formowaniem a wlozeniemdo piekarnika rowniez przedloz, da to, ze wyrosna inie beda pekac w piecu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezary883 Posted November 14, 2014 Author Report Share Posted November 14, 2014 myślałem ze ktoś poklepie po plecach ... i powie smakowite ... no ale masz racje trzeba poprawic strone wizualną bo smakowa jest ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 myślałem ze ktoś poklepie po plecach NAjwzniejsze ,ze robisz. Ja zawsze powtarzam ; jak sie nie przewrocisz to sie nie nauczysz. Uwierz mi , nie chcialbys jesc mojego pierwszego chleba . Wydawalo mi sie ,ze przepisy podaja za duzo soli, no ale sie nauczylam. Daj im tez wyrosnac ,zanim wstawisz do piekarnika, to rowniez poprawi ich strone wizualna a jednoczesnie beda dobrze wyrosniete. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczki Pierwsze koty za płoty .... od czegoś trzeba zacząć niestety termoobieg to podstawa Używałeś go ? bo wiem z doświadczenia, że u mnie użycie termoobiegu powoduje zarumienienie ciasta, a Twoje są odrobinkę za blade .. ale to nic, nie od razu trzeba umieć wszystko .. jak coś to pytaj.... czyta,j a My pomożemy Najważniejsze, że swoje i smakowało I nie zrażaj się jak coś nie wyjdzie... tylko próbuj dalej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gen Posted November 14, 2014 Report Share Posted November 14, 2014 Czuj się poklepany. Tu, na forum, maku nie da się sprawdzić, tylko wygląd. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 ale nie za wyglad ale zebys dalej mial checi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzegorz1960 Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 niestety termoobieg to podstawa I tu się mylisz u mnie lepiej się pieką bez termoobiegu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 termoobiegu kiedys nie bylo a bulki byly dobre,ja uwazam ze termoobieg sie sprawdza jak sie piecze 2 blachy naraz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezary883 Posted November 15, 2014 Author Report Share Posted November 15, 2014 no własnie pierwszy post , pierwsze bułeczki ... będą i kiełbasy no ale narazie bułeczkiPierwsze koty za płoty .... od czegoś trzeba zacząć niestety termoobieg to podstawaUżywałeś go ? bo wiem z doświadczenia, że u mnie użycie termoobiegu powoduje zarumienienie ciasta, a Twoje są odrobinkę za blade .. ale to nic, nie od razu trzeba umieć wszystko .. jak coś to pytaj.... czyta,j a My pomożemy Najważniejsze, że swoje i smakowało I nie zrażaj się jak coś nie wyjdzie... tylko próbuj dalej no własnie niemam termo obiegu i na dole były już mocno przypieczony a góra słabo ... ale upieram sie przy smaku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 16, 2014 Report Share Posted November 16, 2014 na dole były już mocno przypieczony a góra słabo . W takiej sytuacji wsuń dodatkową blaszkę na dno piekarnika a blaszkę z bułeczkami możesz podnieść wyżej . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
cezary883 Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 na dole były już mocno przypieczony a góra słabo .W takiej sytuacji wsuń dodatkową blaszkę na dno piekarnika a blaszkę z bułeczkami możesz podnieść wyżej . no i chyba to by rozwiązało problem pieczenia sprawdzimy niebawem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.